Hledáte recepty na bábovky s mákem? Máme jich pro vás hned několik! Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Nadýchané těsto plné sladké chuti, která potěší váš mlsný jazýček.

Pochutnejte si na těchto delikátních receptech na makovou bábovku.

Vyzkoušejte tradiční dobrotu v novém kabátku s nami!

Tradiční maková bábovka

Sladká, jednoduchá, lahodná bábovka s mákem a citronovou polevou, která přinese sluneční paprsky a teplo i do těch nejchladnějších dnů. Nevynechávejte jednoduchou polevu, je to ta nejlepší část. Stejně výborné jsou i naše recepty na makovec, ochutnejte sami.

Co budeme potřebovat

  • 350 g hladké mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 50 g máku
  • 230 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 4 velká vejce
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • kůra ze 3 velkých citronů
  • šťáva ze 2 velkých citronů
  • 240 ml podmáslí

Na sirup

  • 100 g krystalového cukru
  • šťáva ze 2 velkých citronů

Na polevu

  • 120 g prosátého moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 velkého citronu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • Prosejte mouku a kukuřičný škrob do velké mísy. Všlehejte sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a mák.
  • Vyšlehejte máslo, dokud nebude hladké a krémové asi 1 minutu.
  • Přidejte cukr, vejce a vanilku.
  • Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
  • S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience ve třech přídavcích střídavě s podmáslím a míchejte každý přídavek tak dlouho, dokud se nezapracuje.
  • Nalijte těsto do formy a pečte 40–50 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
  • Po dokončení vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout uvnitř formy.
  • Během této doby připravte jednoduchý sirup. Smíchejte krystalový cukr a citronovou šťávu v malém hrnci na střední teplotu.
  • Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z plotny a dejte stranou.
  • Na mírně vychladlou bábovku nalijte lžící sirup.
  • Nechte bábovku vychladnout, než jí potřete polevou.
  • Na polevu si v malé misce vyšlehejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Pokapejte makovou bábovku.

Připravte bábovku a a sirup podle kroku 10 a 11. Bábovku pevně zakryjte a dejte do chladničky na 2 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce. Ohřejte na pokojovou teplotu a pokračujte krokem 12.

Kousek ukrojené bábovky plné makových semínek přelitá polevou z citronů.
Zdroj: livewellbakeoften.com

Bábovka s mákem a citronovou polevou

Tradiční česká maková bábovka. Je vlhká a nadýchaná a zároveň příjemně hutná a chuťově bohatá. Pokud jste milovníky máku, potom vám nesmí ujít naše makové moučníky!

Co budeme potřebovat

  • 230 g másla
  • 350 g krystalového cukru
  • 6 bílků
  • 240 g zakysané smetany
  • 230 ml citronové šťávy
  • kůra z jednoho velkého citronu
  • 345 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce máku před (přípravou bábovky namočte na hodinu do vody)

Na polevu

  • 115 g rozpuštěného másla
  • 120 ml citronové šťávy
  • 250 g moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na bábovku.
  • Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a mák.
  • Vyšlehejte máslo s cukrem.
  • Přidejte vaječné bílky.
  • Přidejte zakysanou smetanu a promíchejte.
  • Střídavě přidávejte moučnou směs a citronovou šťávu do máslové směs, míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nalijte těsto do připravené formy a pečte asi 45 až 50 minut, dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu, čisté.
  • Před vyklopením nechte bábovku alespoň 30 minut vychladnout ve formě.
  • Smíchejte všechny ingredience na polevu a šlehejte do hladka.
  • Polevou přelijte vychladnou makovou bábovku.
Nakrájená bábovka politá lehkou glazurou na prkénku.
Zdroj: bluebowlrecipes.com

Hrnková bábovka z máku a borůvek

Tato dokonalá jarní maková bábovka je stejně krásná jako snadná. Recept na bábovku s mákem je plný čerstvých borůvek s citronovou polevu z moučkového cukru. Ať už na Den matek, Velikonoce nebo jakákoliv jarní oslava, je to perfektní sladkost na stůl.

Co budeme potřebovat

  • 1 ½ lžíce strouhanky
  • 1 ¾ šálku krystalového cukru
  • ¾ šálku másla
  • 4 velká vejce
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce máku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 ½ šálku čerstvých borůvek
  • ¾ šálku odtučněného podmáslí
  • ⅓ šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronového extraktu

Na glazuru

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 lžíce odtučněného podmáslí
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vymažte formu na bábovku a vysypte strouhankou.
  • Smíchejte krystalový cukr a máslo ve velké míse a šlehejte.
  • Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošlehejte.
  • Smíchejte mouku a další 4 přísady (po sůl).
  • Přidejte borůvky do směsi mouky a promíchejte.
  • Smíchejte 3/4 šálku podmáslí, 1/3 šálku šťávy a extrakty.
  • Do cukrové směsi střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí.
  • Nalijte těsto do připravené formy.
  • Pečte při 180 °C po dobu 45 minut nebo dokud dřevěné párátko vložené do středu nevyjde čisté.
  • Chlaďte ve formě před vyklopením 10 minut.
  • Chcete-li připravit polevu, vložte moučkový cukr do malé misky, přidejte 1 lžíci podmáslí a 1 lžíci šťávy a míchejte metličkou, dokud se nespojí.
  • Nalijte polevu na teplou makovou bábovku a nechte úplně vychladnout.

Když už budete v mletí makových semínek, potom byste si mohli umlít i domácí kávu. Pořiďte si, díky naší recenzi ty nejlepší automatické nebo ruční mlýnky na kávu a provoňte si váš domov!

Nadýchaná bábovka plná čerstvých borůvek a makových zrníček.
Zdroj: theboywhobakes.co.uk

Maková bábovka se zakysanou smetanou

Tento lahodný recept na bábovku s mákem a nádechem citronu a zakysané smetany přinese do vaší kuchyně kus jara. Sladká, citrónová a vláčná bábovka se snadno připravuje z několika ingrediencí a chutná úžasně.

Co budeme potřebovat

  • 360 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce máku
  • 80 g másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 1/2 lžičky citronové kůry
  • 70 ml čerstvé citronové šťávy
  • 4 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany (může nahradit obyčejným řeckým jogurtem)

Na polevu

  • 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a mák.
  • Vyšlehejte máslo a cukr.
  • Přidejte vejce.
  • Smíchejte citronovou kůru, vanilku, citronovou šťávu a rostlinný olej, dokud se důkladně nespojí.
  • Do citronové směsi střídavě přidávejte mouku a zakysanou smetanu. Těsto bude poměrně husté.
  • Těsto nalijte do připravené formy. Pečte 40-50 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě.
  • Poté vyjměte z formy a ochlaďte. Jakmile je maková bábovka teplá na dotek, lehce ji přikryjte igelitem a nechte úplně vychladnout. (Tento malý trik pomáhá udržet bábovku vláčnou!)
  • Po vychladnutí polejte citronovou polevou. Všechny ingredience spolu vyšlehejte. Konzistence by měla být tekutá, ale hustá, skoro jako sirup.
Nádherně nadýchaná a vláčná bábovka přelita hustou polevou z citronu.
Zdroj: buttermilkbysam.com

Jaký nejlépe připravit mák do sladkých receptů?

Mák se používá k přípravě mnoha sladkých receptů, jako jsou koláče, bábovky, buchty a další. Mák je velmi vhodný pro přidání k jemnému těstu, protože mu přidává zajímavou chuť a texturu.

Existují dva druhy máku, bílý a modrý, které se obvykle používají pro sladké recepty. Bílý mák je jemnější s jemnou chutí, zatímco modrý mák má silnější chuť a je vhodný pro přípravu hutnějších sladkých jídel.

Pokud si chcete připravit mák pro sladké recepty jako jsou naše sladké bábovky, můžete jej nejprve spařit horkou vodou, nechat odstát asi 15 minut a poté ještě jednou převařit. Tímto procesem se zbavíte hořké chuti. Poté můžete mák nasekat nebo rozmixovat v mixéru, abyste získali jemnou konzistenci.

Mák se také často suší nebo praží, aby se zvýšila jeho chuť a aroma. Pokud máte sušený mák, můžete jej namočit v teplé vodě nebo mléce, aby se zjemnil. Pražený mák se nejčastěji používá k výrobě makových koláčů, kde se smíchá s cukrem a dalšími přísadami.

Je také důležité si uvědomit, že mák obsahuje malé množství alkaloidů, což jsou přírodní toxiny, které mohou způsobit vedlejší účinky, pokud se jich sní příliš mnoho. Proto byste neměli konzumovat příliš mnoho máku najednou a při přípravě sladkých jídel byste měli dodržovat doporučené množství.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X