Luxusní recepty na grilovanou makrelu 5x jinak. Překvapte svou rodinu skvěle připravenou rybou!

Ryby bychom měli všichni zařadit do svého jídelníčku a to na pravidelné bázi.

Co zkusit třeba makrelu?

Nejen že skvěle chutná, ale nabízí také spoustou zdravotních výhod.

My jsme si pro vás dnes připravili úžasné recepty na makrelu na grilu, kterými ohromíte své hosty nejen na letních grilovačkách.

Tak pojďme na to!

Makrela z grilu s kořeněnou krustou

Grilovaná celá makrela s krustičkou z česneku, kmínu a koriandru je jeden z nejlepších způsobů, jak připravit rybu. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 2 malé celé makrely, vykuchané a ořezané
  • olivový olej
  • sůl a černý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky koriandru
  • půl citronu, k podávání

Postup

  • Opláchněte a osušte makrely a ostrým nožem udělejte 3-4 zářezy na každé straně každé ryby.
  • Bohatě osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a vše vetřete do ryb.
  • Stroužek česneku oloupejte a nasekejte nadrobno.
  • Koriandr a kmín lehce rozdrťte v hmoždíři a vmíchejte nasekaný česnek.
  • Předehřejte gril na maximum.
  • Umístěte makrely na grilovací rošt a pod něj dejte tác.
  • Makrely grilujte 3 minuty z jedné strany, opatrně je obraťte a grilujte 3 minuty z druhé strany.
  • Každou rybu posypte směsí koření a vraťte na 1–2 minuty pod gril, dokud koření nebude voňavé a lehce připálené.
  • Makrely servírejte s klínky citronu.
Grilovaná celá makrela s krustičkou z česneku, kmínu a koriandru na talíři s vidličkou a plátkem citronu. Vedle je položený nůž.
www.cuisinefiend.com

Máme pro vás i 7 skvělých receptů na pomazánky s uzenou makrelou, které je radost ochutnat!

Grilovaná makrela po thajsku

Aromatické a jemné rybí kari podávané s lehkým a osvěžujím salátem z okurky, cherry rajčat a máty vás dostane! Tato netradiční příprava makrely sklidí u vaší rodiny i přátel zasloužený úspěch a vy jim pokrm budete muset připravovat znovu a znovu.

Co budete potřebovat

  • 4 čerstvé makrely, každá o hmotnosti cca 300 g
  • 2 lžíce thajské červené kari pasty
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • 2 okurky, oloupané
  • 12 cherry rajčat, nakrájených
  • 2 lžíce lístků máty
  • trocha rybí omáčky
  • trocha limetkové šťávy
  • rozpůlené limetky, k podávání

Postup

  • Předehřejte gril na vysokou teplotu.
  • Velký plech vhodný na grilování lehce naolejujte.
  • Ryby omyjte a osušte papírovou utěrkou.
  • V misce smíchejte červenou kari pastu, cukr, kokosové mléko, mořskou sůl a pepř.
  • Na plech položte makrely a potřete je kari směsí.
  • Plech umístěte na 5 minut pod rozpálený gril a poté ryby opatrně otočte.
  •  Grilujte dalších 6–10 minut, nebo dokud kůže makrely nezačne praskat a připalovat se a maso se nepropeče.
  • Mezitím si škrabkou na zeleninu nakrájejte okurku na dlouhé proužky a proužky nakrájejte na tyčinky.
  • Okurku, rajče a mátu promíchejte s rybí omáčkou, limetkovou šťávou, solí a pepřem.
  • Makrelu podávejte s okurkovým salátem a limetkou.
Ryba s kari kořením s lehkým a osvěžujím salátem z okurky, cherry rajčat a máty na talíři s limetkou.
www.taste.com.au

Makrela grilovaná v pečícím papíru

Makrela, která se griluje zabalená v pečícím papíru, jenž následně položíte na pánev a tu dáte na gril, je naprosto vynikající, dokonale propečená a bez silného rybího zápachu. Tohle prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • 1 ryba čerstvá makrela, filetovaná
  • 2 šálky rýžové vody
  • 1 lžička octa
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky, k podávání
  • 2 plátky citronu, k podávání

Postup

  • Makrelu namočte na 5 minut do rýžové vody.
  • Rybu vyndejte z vody a zcela osušte papírovou utěrkou.
  • Naneste tenkou vrstvu octa na obě strany masa a kůže makrely.
  • Potřete kousek pečícího papíru trochou oleje.
  • Filet z makrely vložte do pečícího papíru a přeložte ho přes rybu.
  • Dvakrát přeložte strany papíru, abyste vytvořili balení a uzavřete rybu uvnitř.
  • Rozpalte gril na středně nízkou teplotu a rybu v papíru vložte přeloženou stranou dolů do velké pánve vhodné na gril.
  • Přikryjte pokličkou a grilujte 6–7 minut.
  • Otočte rybu v papíru na druhou stranu a zakryjte pokličkou.
  • Grilujte dalších 5-6 minut.
  • Balíček otevřete pomocí nůžek a nechte uniknout páru.
  • Grilovanou makrelu položte na servírovací talíř s kolečky citronu a sójovou omáčkou na namáčení.
  •  Až budete připraveni podávat, vymačkejte na rybu citron.
  • Vezměte kousek ryby a lehce ji ponořte do sójové omáčky.
  • Podávejte s rýží.
Grilovaný filet z makrely na talíři s citronem, mističkou sójové omáčky a hůlkami.
www.beyondkimchee.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze kontaktních elektrických grilů. Jaký v našem srovnání vyhrál a proč?

Grilované filety z makrely v medové marinádě se sójovou omáčkou

Vychutnejte si tyto luxusní rybí filety z grilu, které jsou marinované ve směsi sójové omáčky, medu, zázvoru a saké. Pikantní salát tučnou rybu navíc krásně odlehčuje.

Co budete potřebovat

  • 2 velké filety z makrely

Na marinádu:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený na kaši
  • 1 lžíce saké nebo suchého sherry
  • 1 lžička chilli vloček

Na salát:

  • 2 lžičky sezamového oleje
  • šťáva z ½ limetky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • 80 g směsi hrachových klíčků, klíčků ředkviček a čerstvého koriandru

Postup

  • Smíchejte všechny ingredience na marinádu a poté nalijte na rybu.
  • Odložte na 20 minut.
  • Na salát smíchejte sezamový olej, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, med a sladkou chilli omáčku.
  • Vzniklý dresink promíchejte s hrachovými a ředkvičkovými klíčky a s čerstvým koriandrem.
  • Marinovanou makrelu grilujte na rozpáleném grilu po dobu 5 minut, dvakrát nebo třikrát během grilování přelijte rybu přebytečnou marinádou.
  • Nakrájejte a podávejte se salátem.
Naporcovaný ugrilovaný rybí filet na talíři, podávaný s čerstvým salátem.
www.bbcgoodfood.com

Makrela na grilu se zázvorovou masalou a cibulovým salátem

Připravte si působivou a voňavou masala pastu, která skvěle doplní mastnou makrelu. Křupavý cibulový salát už všemu dodá jen pomyslnou korunu. Tento pokrm se rozhodně stane hitem vaší letošní grilovačky!

Co budete potřebovat

  • 4 x 400 g celá makrela, s nařezanou kůží viz foto níže

Na masalu:

  • 2 sušené dlouhé červené chilli papričky namočené v horké vodě na 20 minut
  • 10 cm kousek zázvoru, oloupaný a nahrubo nakrájený
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kuliček černého pepře, lehce nadrceného
  • 6 hřebíčků
  • 1 a ½ lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky vloček soli

Na cibulový salát:

  • 1 bílá cibule, nakrájená na jemné kroužky
  • 6 snítek koriandru, listů a jemných stonků, natrhaných
  • 6 snítek plocholisté petrželky (otrhejte pouze listy)
  • 1 a ½ lžičky semínek koriandru, lehce opražených a rozdrcených
  • ½ lžičky vloček soli
  • šťáva z 1 limetky
  • 2 špetky kajenského pepře
  • 1 limetka, nakrájená na měsíčky, na ozdobu

Postup

  • Všechny ingredience na masalu rozmixujte v mixéru se 2 lžícemi vody, ve které se namáčelo chilli, aby vznikla mírně mokrá pasta.
  • Poté pastu vmasírujte do ryb a marinujte při pokojové teplotě po dobu 1 hodiny.
  • Připravte si salát.
  • Namočte kroužky cibule na 5 minut do ledové vody, poté dobře sceďte.
  • Mezitím si předehřejte gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu.
  • Cibuli smíchejte s bylinkami, mletým koriandrem, solí a limetkovou šťávou.
  • Rybu grilujte asi 6 minut z každé strany, poté ji posypte kajenským pepřem a podávejte se salátem a měsíčky limetky.
Grilovaná celá makrela s cibulovým salátem na talíři s mističkou koření.
www.smh.com.au

Vyzkoušejte i naše další chutné recepty na ryby na grilu 6x jinak. Pochutná si opravdu každý!

V korejské kuchyni se čerstvá makrela před grilováním často solí pro přidání chuti a možnosti uchování ryby na delší dobu. Jednoduše si připravte filety z makrely, poté je posypte velkým množstvím soli a nechte 10–15 minut marinovat. Jakmile budete hotovi, můžete ryby zmrazit až na 3 měsíce či je rovnou grilovat.

A jak se vám naše dnešní recepty na makrelu na grilu líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X