6 jedinečných receptů z multifunkčního hrnce. Vždy zdravě a chutně!

Už jste někdy vyzkoušeli tento nový a chytrý kuchyňský kousek?

Příprava pokrmů v tomto chytrém hrnci je snadná, rychlá a ani vám nezabere tolik času a místa v kuchyni.

Zastává mnoho funkcí hned několika dalších spotřebičů. A pokud máte předinstalované programy, umožní vám i pomalé vaření nebo pečení.

V tomto článku najdete mnoho zajímavých typů na recepty z multifunkčního hrnce, které vás určitě nadchnou.

Toskánské kuře z multifunkčního hrnce

Toto pomalu vařené toskánské kuře je plné chutí a tak snadné na přípravu! O snadný a chutný oběd či večeři máte hned postaráno!

Ingredience

  • 6-8 kuřecích stehen bez kostí
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 6 stroužků česneku, mletý
  • 1 šálek smetany na vaření
  • 80 ml kuřecího vývaru
  • 3/4 šálku strouhaného parmezán sýra
  • 1 polévková lžíce italského koření
  • 1 čajová lžička drcených vloček červené chilli papričky
  • mořská sůl a čerstvý namletý černý pepř
  • 1/2 šálku sušených rajčat (nasekaných)
  • 2 šálky špenátu (nasekaný)

Postup

  • Ve střední pánvi si rozpalte olej nebo máslo.
  • Přidejte česnek a duste asi minutu, dokud nebude více vonět.
  • Přidejte smetanu s kuřecím vývarem a přiveďte k mírnému varu. Následně snižte na nižší teplotu a duste asi 10 minut.
  • Omáčka by měla dostatečně zhoustnout.
  • Mezitím umístěte kuřecí stehna na spodní část vašeho multifunkčního hrnce.
  • Kuřecí stehna lehce dochuťte italským kořením, drcenými vločkami červené chilli papričky, mořskou solí a černým pepřem.
  • Navrch přidejte nasekaná sušená rajčata.
  • Když je smetanová omáčka hotová, snižte teplotu a po kouscích zašlehejte parmezán, dokud omáčka nebude hladká.
  • V případě potřeby omáčku dochuťte.
  • Následně omáčku rovnoměrně nalijte na kuřecí stehna v multifunkčním hrnci.
  • Zaklopte hrnec a nechte kuře vařit po dobu 3 až 4 hodin na vysoké teplotě nebo 6 až 8 hodin při nižší teplotě.
  • Po uplynutí doby vaření kuře opatrně vyjměte z nádoby a odložte stranou. Pokud kuře ještě není hotové, nastavte hrnec na vyšší teplotu vaření.
  • Přidejte nasekaný špenát do omáčky v multifunkčním hrnci a míchejte, dokud není špenát pořádně spojen se smetanovou omáčkou.
  • Při podávání vždy kuře polijte smetanovou omáčkou s česnekem, špenátem a rajčaty. Nejlépe chutná s rýží, kuskusem nebo těstovinami.
kuře na smetaně z elektrického hrnce
zdroj: eatwell101.com

Sháníte novou nebo lepší pánev na pečení a smažení? Mrkněte se na tyto nejlepší elektrické pánve, ze kterých si určitě vyberete tu pravou.

Pečený celozrnný chleba

Připravte si těsto, vložte do multifunkčního hrnce a za 2 hodiny máte bochník domácího celozrnného chleba hotový. Snadný, tak neváhejte!

Ingredience

  • 3 šálky bílé celozrnné mouky
  • 2 a 1/4 čajové lžičky instantního droždí
  • 1 šálek vlažného mléka
  • 1/4 šálku vlažné vody
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 2 čajové lžičky jablečného octa
  • 1 a 1/4 čajové lžičky soli

Postup

  • V míse smíchejte mouku a droždí.
  • Přidejte mléko, vodu, olivový olej, med, jablečný ocet, sůl a míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stran misky.
  • Těsto nechte odpočívat 25 minut, aby se tekutina vstřebala (usnadňuje to hnětení).
  • Přenesete těsto na lehce namazanou pracovní plochu. Lehce si naolejujte ruce, aby se nelepily a těsto začněte hníst těsto.
  • Pokud je těsto kdykoliv příliš lepivé, přidávejte po jedné lžíci mouku. Pokud je naopak příliš suché, přidávejte vodu po 1 polévkové lžíci.
  • Z těsta vytvarujte pevnou kulatou kouli a položte jej na pečící papír.
  • Následně těsto i pečícím papírem přeneste doprostřed do multifunkčního hrnce.
  • Pomalý hrnec zakryjte a přepněte na vysokou teplotu.
  • Pečete 1 až 2 a 1/2 hodiny, dokud bochník nedosáhne vnitřní teploty 90 až 100 stupňů C.
  • Horní část bude měkká, ale nebude houbovitá, spodní část bude tvrdá a mírně zlatá. Doba vaření se bude lišit v závislosti na typu vašeho pomalého hrnce.
  • Až uznáte, že je váš bochník chleba hotový, vyjměte jej z hrnce.
  • Před krájením nechte chleba úplně vychladnout.
celozrnný chléb pomalu pečený v hrnci
zdroj: wellplated.com

Jestliže hledáte inspiraci na jiné druhy pečiva, neváhejte a podívejte se na recepty z domácí pekárny.

Smetanová kuřecí polévka

Vytvořte lahodný kuřecí pokrm v pomalém hrnci. Tento recept je nenáročný jak na ingredience a přípravu, tak na jeho zhotovení. Nechte si chutnat!

Ingredience

  • 1 cibule, nasekaná
  • 1 a 1/2 šálku nakrájené mrkve na kolečka
  • 1 a 1/2 šálku nakrájeného celeru
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
  • 1 čajová lžička koření červené papriky
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 1 čajová lžička soli a pepře
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 šálky smetany na vaření
  • 1 až 3 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 1 a 1/2 šálku mraženého hrášku
  • 1 šálek kukuřice

Postup

  • Do multifunkčního hrnce vložte cibuli, celer, petržel, papriku, oregano, sůl, pepř, kuřecí vývar a smetanu na vaření.
  • Následně vše pořádně promíchejte.
  • Kuřecí prsa vložte do směsi a překryjte je směsí ze zeleniny a tekutin.
  • Hrnec zaklopte a vařte na nízké teplotě po dobu 8 hodin.
  • Třicet minut před koncem doby vaření odstraňte kuřecí prsa a roztrhejte pomocí dvou vidliček.
  • Natrhané kuře vraťte zpátky do multifunkčního hrnce.
  • Následně přidejte hrášek a kukuřici. Zamíchejte a nechejte vaření dokončit.
  • Podávejte s pečivem.
smetanovo-zeleninová polévka z elektrického hrnce
zdroj: iamhomestreader.com

Máslové rizoto z multifunkčního hrnce

Toto pomalu vařené rizoto se vám bude rozplývat na jazyku. Můžete ho podávat buď jako hlavní chod nebo jako přílohu. Je to jen na vás!

Ingredience

  • 1 a 1/4 šálku rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 čajová lžička sušené šalvěje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře
  • hrst sýra Gorgonzola
  • hrst parmazánu
  • 2 lžíce másla
  • nasekané čerstvé bylinky

Postup

  • Do multifunkčního hrnce nasypte rýži a pokapejte olivovým olejem.
  • Přidejte zeleninový vývar, cibuli, česnek, šalvěj, sůl a pepř. Pořádně promíchejte.
  • Hrnec zakryjte a vařte při vysoké teplotě po dobu 2 až 3 hodiny.
  • Ke konci vaření přidejte do hrnce sýry a máslo a promíchejte.
  • Nechte pár minut odpočinout, dokud se sýry a máslo nerozpustí.
  • Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.
máslové rizoto s bylinkami z hrnce
zdroj: slowcookergroungmet.net

Jablečný crisp dezert

Tento pomalý jablečný dezert srší šťavnatými jablky, hnědým cukrem a máslovou polevou z ovesných vloček. Nechte se překvapit!

Ingredience

  • 8 zelených jablek Granny Smith nebo Golden delicious
  • 1/2 šálku světle hnědého cukru
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajová lžička muškátového oříšku
  • 1/4 lžička soli
  • 1 šálek ovsa
  • 3/4 šálku bílé celozrnné mouky
  • 1/4 šálek hnědého cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 šálku studeného nesoleného másla , nakrájené na kostky
  • zmrzlina k podávání

Postup

  • Jablka omyjete, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
  • Do multifunkčního hrnce vložte nakrájená jablka.
  • Přidejte hnědý cukr, bílý cukr, skořici, muškátový oříšek a sůl.
  • Vše pořádně promíchejte a nechte odpočívat.
  • Na polevu smíchejte oves, mouku, hnědý cukr, skořici a sůl ve velké misce.
  • Míchejte, dokud se všechny ingredience pořádně nespojí.
  • Přidejte máslo a rukama zapracujte do těsta.
  • Jablečnou směs ještě jednou promíchejte a poté jablka rovnoměrně rozprostřete na dnu multifunkčního hrnce.
  • Jablka posypejte těstem s ovsa.
  • Vařte na vysoké teplotě po dobu 2 hodin nebo na nízké teplotě po dobu 3 až 3 a 1/2 hodiny, dokud nejsou jablka měkká.
  • Vypněte hrnec a před podáváním nechejte odstát alespoň 30 minut nebo 1 hodinu.
  • Na přání podávejte například s vanilkovou zmrzlinou.
jablečný crisp se zmrzlinou z chytrého hrnce
zdroj: kristineskitchenblog.com

Za pár chvil očekáváte příchod návštěvy a nevíte, co jim nabídnout k pohoštění ? Nechte se inspirovat těmito rychlými jablečnými moučníky.

Boršč z multifunkčního hrnce

Boršč je výborná stylová polévka plná chutí a vitamínů se snadnou přípravou. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 500 g masa (hovězí nebo vepřové)
  • 1/2 menší hlávka zelí (zelené)
  • 2 velké červené řepy
  • 2 velké mrkve
  • 2 velké brambory
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 cibule
  • lžíce másla
  • rostlinný olej
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 polévková lžíce červené papriky
  • 1 polévková lžíce kmínu
  • 1 až 2 lžíce octu
  • zakysaná smetana

Postup

  • Všechnu kořenovou zeleninu (řepa, brambory, mrkev, cibuli) včetně masa nakrájíte na menší kostičky.
  • Zelí nakrájíte na tenké nudličky.
  • V multifunkčním hrnci si rozpalte plátek másla s trochou oleje a osmahněte cibuli a maso po dobu 5 až 7 minut.
  • Jakmile je maso „zatáhnuté“, přidáte papriku, kmín, prolisovaný česnek, zamícháte a další minutu restujete.
  • Veškerou nakrájenou zeleninu přisypejte do hrnce a po dobu 5 minut zprudka restujete.
  • Vše zalijete vodou, tak aby její hladina byla cca 2 až 3 cm nad zeleninou.
  • Přidáte zbylé koření – bobkový list, nové koření a pepř.
  • Směs v hrnci přivedete k varu na nízké teplotě a necháte mírně probublávat po dobu 6 až 8 hodin.
  • Pokud spěcháte můžete vařit na vyšší stupeň po dobu 90 minut.
  • Po uplynutí doby vaření vyndáte koření a přisypete nakrájené zelí a 2 polévkové lžíce octa.
  • Vaříte další hodinu. Pokud spěcháte, vaříte při vyšším teplotním stupni 20 minut.
  • Nakonec dochutíte dle potřeby solí, pepřem nebo octem.
  • Podáváte s lžící zakysané smetany navrch.
boršč se smetanou z hrnce
zdroj: pixabay.com

Proč vařit zrovna v multifunkčním hrnci?

S multifunkčním hrncem šetříte čas strávený v kuchyni. Do hrnce nasypete suroviny, zvolíte si jeden z mnoha programů a za chvíli je hotovo.

Jeho používání je jednoduché a šetří čas. Můžete připravovat chutný oběd a nemusíte u toho celou dobu stát. Můžete času využít a jít se projít.

Multifunkční hrnce opravdu stojí za to aspoň vyzkoušet. Umí uvařit všechno, co pracně v kuchyni provádíte. Co všechno například zvládne:

  • vařit v páře
  • dusit
  • zapékat
  • vařit ve vakuu
  • vařit pomalu
  • smažit.

Kromě toho ušetří peníze i místo, protože multifunkční hrnec nahradí spoustu kuchyňské výbavy. Zastane totiž i další spotřebiče jako:

  • pekárnu na chleba
  • nebo rýžovar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X