Už jste někdy vyzkoušeli tento nový a chytrý kuchyňský kousek?
Příprava pokrmů v tomto chytrém hrnci je snadná, rychlá a ani vám nezabere tolik času a místa v kuchyni.
Zastává mnoho funkcí hned několika dalších spotřebičů. A pokud máte předinstalované programy, umožní vám i pomalé vaření nebo pečení.
V tomto článku najdete mnoho zajímavých typů na recepty z multifunkčního hrnce, které vás určitě nadchnou.
Toskánské kuře z multifunkčního hrnce
Toto pomalu vařené toskánské kuře je plné chutí a tak snadné na přípravu! O snadný a chutný oběd či večeři máte hned postaráno!
Ingredience
- 6-8 kuřecích stehen bez kostí
- 1 lžíce olivového oleje nebo másla
- 6 stroužků česneku, mletý
- 1 šálek smetany na vaření
- 80 ml kuřecího vývaru
- 3/4 šálku strouhaného parmezán sýra
- 1 polévková lžíce italského koření
- 1 čajová lžička drcených vloček červené chilli papričky
- mořská sůl a čerstvý namletý černý pepř
- 1/2 šálku sušených rajčat (nasekaných)
- 2 šálky špenátu (nasekaný)
Postup
- Ve střední pánvi si rozpalte olej nebo máslo.
- Přidejte česnek a duste asi minutu, dokud nebude více vonět.
- Přidejte smetanu s kuřecím vývarem a přiveďte k mírnému varu. Následně snižte na nižší teplotu a duste asi 10 minut.
- Omáčka by měla dostatečně zhoustnout.
- Mezitím umístěte kuřecí stehna na spodní část vašeho multifunkčního hrnce.
- Kuřecí stehna lehce dochuťte italským kořením, drcenými vločkami červené chilli papričky, mořskou solí a černým pepřem.
- Navrch přidejte nasekaná sušená rajčata.
- Když je smetanová omáčka hotová, snižte teplotu a po kouscích zašlehejte parmezán, dokud omáčka nebude hladká.
- V případě potřeby omáčku dochuťte.
- Následně omáčku rovnoměrně nalijte na kuřecí stehna v multifunkčním hrnci.
- Zaklopte hrnec a nechte kuře vařit po dobu 3 až 4 hodin na vysoké teplotě nebo 6 až 8 hodin při nižší teplotě.
- Po uplynutí doby vaření kuře opatrně vyjměte z nádoby a odložte stranou. Pokud kuře ještě není hotové, nastavte hrnec na vyšší teplotu vaření.
- Přidejte nasekaný špenát do omáčky v multifunkčním hrnci a míchejte, dokud není špenát pořádně spojen se smetanovou omáčkou.
- Při podávání vždy kuře polijte smetanovou omáčkou s česnekem, špenátem a rajčaty. Nejlépe chutná s rýží, kuskusem nebo těstovinami.

Sháníte novou nebo lepší pánev na pečení a smažení? Mrkněte se na tyto nejlepší elektrické pánve, ze kterých si určitě vyberete tu pravou.
Pečený celozrnný chleba
Připravte si těsto, vložte do multifunkčního hrnce a za 2 hodiny máte bochník domácího celozrnného chleba hotový. Snadný, tak neváhejte!
Ingredience
- 3 šálky bílé celozrnné mouky
- 2 a 1/4 čajové lžičky instantního droždí
- 1 šálek vlažného mléka
- 1/4 šálku vlažné vody
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce medu
- 2 čajové lžičky jablečného octa
- 1 a 1/4 čajové lžičky soli
Postup
- V míse smíchejte mouku a droždí.
- Přidejte mléko, vodu, olivový olej, med, jablečný ocet, sůl a míchejte, dokud se těsto nezačne oddělovat od stran misky.
- Těsto nechte odpočívat 25 minut, aby se tekutina vstřebala (usnadňuje to hnětení).
- Přenesete těsto na lehce namazanou pracovní plochu. Lehce si naolejujte ruce, aby se nelepily a těsto začněte hníst těsto.
- Pokud je těsto kdykoliv příliš lepivé, přidávejte po jedné lžíci mouku. Pokud je naopak příliš suché, přidávejte vodu po 1 polévkové lžíci.
- Z těsta vytvarujte pevnou kulatou kouli a položte jej na pečící papír.
- Následně těsto i pečícím papírem přeneste doprostřed do multifunkčního hrnce.
- Pomalý hrnec zakryjte a přepněte na vysokou teplotu.
- Pečete 1 až 2 a 1/2 hodiny, dokud bochník nedosáhne vnitřní teploty 90 až 100 stupňů C.
- Horní část bude měkká, ale nebude houbovitá, spodní část bude tvrdá a mírně zlatá. Doba vaření se bude lišit v závislosti na typu vašeho pomalého hrnce.
- Až uznáte, že je váš bochník chleba hotový, vyjměte jej z hrnce.
- Před krájením nechte chleba úplně vychladnout.

Jestliže hledáte inspiraci na jiné druhy pečiva, neváhejte a podívejte se na recepty z domácí pekárny.
Smetanová kuřecí polévka
Vytvořte lahodný kuřecí pokrm v pomalém hrnci. Tento recept je nenáročný jak na ingredience a přípravu, tak na jeho zhotovení. Nechte si chutnat!
Ingredience
- 1 cibule, nasekaná
- 1 a 1/2 šálku nakrájené mrkve na kolečka
- 1 a 1/2 šálku nakrájeného celeru
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
- 1 čajová lžička koření červené papriky
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 čajová lžička soli a pepře
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 šálky smetany na vaření
- 1 až 3 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
- 1 a 1/2 šálku mraženého hrášku
- 1 šálek kukuřice
Postup
- Do multifunkčního hrnce vložte cibuli, celer, petržel, papriku, oregano, sůl, pepř, kuřecí vývar a smetanu na vaření.
- Následně vše pořádně promíchejte.
- Kuřecí prsa vložte do směsi a překryjte je směsí ze zeleniny a tekutin.
- Hrnec zaklopte a vařte na nízké teplotě po dobu 8 hodin.
- Třicet minut před koncem doby vaření odstraňte kuřecí prsa a roztrhejte pomocí dvou vidliček.
- Natrhané kuře vraťte zpátky do multifunkčního hrnce.
- Následně přidejte hrášek a kukuřici. Zamíchejte a nechejte vaření dokončit.
- Podávejte s pečivem.

Objevte podobné tipy
Máslové rizoto z multifunkčního hrnce
Toto pomalu vařené rizoto se vám bude rozplývat na jazyku. Můžete ho podávat buď jako hlavní chod nebo jako přílohu. Je to jen na vás!
Ingredience
- 1 a 1/4 šálku rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 čajová lžička sušené šalvěje
- 1 čajová lžička soli
- 1/4 čajové lžičky pepře
- hrst sýra Gorgonzola
- hrst parmazánu
- 2 lžíce másla
- nasekané čerstvé bylinky
Postup
- Do multifunkčního hrnce nasypte rýži a pokapejte olivovým olejem.
- Přidejte zeleninový vývar, cibuli, česnek, šalvěj, sůl a pepř. Pořádně promíchejte.
- Hrnec zakryjte a vařte při vysoké teplotě po dobu 2 až 3 hodiny.
- Ke konci vaření přidejte do hrnce sýry a máslo a promíchejte.
- Nechte pár minut odpočinout, dokud se sýry a máslo nerozpustí.
- Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Jablečný crisp dezert
Tento pomalý jablečný dezert srší šťavnatými jablky, hnědým cukrem a máslovou polevou z ovesných vloček. Nechte se překvapit!
Ingredience
- 8 zelených jablek Granny Smith nebo Golden delicious
- 1/2 šálku světle hnědého cukru
- 2 lžíce cukru krystal
- 2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajová lžička muškátového oříšku
- 1/4 lžička soli
- 1 šálek ovsa
- 3/4 šálku bílé celozrnné mouky
- 1/4 šálek hnědého cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 šálku studeného nesoleného másla , nakrájené na kostky
- zmrzlina k podávání
Postup
- Jablka omyjete, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
- Do multifunkčního hrnce vložte nakrájená jablka.
- Přidejte hnědý cukr, bílý cukr, skořici, muškátový oříšek a sůl.
- Vše pořádně promíchejte a nechte odpočívat.
- Na polevu smíchejte oves, mouku, hnědý cukr, skořici a sůl ve velké misce.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience pořádně nespojí.
- Přidejte máslo a rukama zapracujte do těsta.
- Jablečnou směs ještě jednou promíchejte a poté jablka rovnoměrně rozprostřete na dnu multifunkčního hrnce.
- Jablka posypejte těstem s ovsa.
- Vařte na vysoké teplotě po dobu 2 hodin nebo na nízké teplotě po dobu 3 až 3 a 1/2 hodiny, dokud nejsou jablka měkká.
- Vypněte hrnec a před podáváním nechejte odstát alespoň 30 minut nebo 1 hodinu.
- Na přání podávejte například s vanilkovou zmrzlinou.

Za pár chvil očekáváte příchod návštěvy a nevíte, co jim nabídnout k pohoštění ? Nechte se inspirovat těmito rychlými jablečnými moučníky.
Boršč z multifunkčního hrnce
Boršč je výborná stylová polévka plná chutí a vitamínů se snadnou přípravou. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 500 g masa (hovězí nebo vepřové)
- 1/2 menší hlávka zelí (zelené)
- 2 velké červené řepy
- 2 velké mrkve
- 2 velké brambory
- 2 větší stroužky česneku
- 1 cibule
- lžíce másla
- rostlinný olej
- 5 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 1 polévková lžíce červené papriky
- 1 polévková lžíce kmínu
- 1 až 2 lžíce octu
- zakysaná smetana
Postup
- Všechnu kořenovou zeleninu (řepa, brambory, mrkev, cibuli) včetně masa nakrájíte na menší kostičky.
- Zelí nakrájíte na tenké nudličky.
- V multifunkčním hrnci si rozpalte plátek másla s trochou oleje a osmahněte cibuli a maso po dobu 5 až 7 minut.
- Jakmile je maso „zatáhnuté“, přidáte papriku, kmín, prolisovaný česnek, zamícháte a další minutu restujete.
- Veškerou nakrájenou zeleninu přisypejte do hrnce a po dobu 5 minut zprudka restujete.
- Vše zalijete vodou, tak aby její hladina byla cca 2 až 3 cm nad zeleninou.
- Přidáte zbylé koření – bobkový list, nové koření a pepř.
- Směs v hrnci přivedete k varu na nízké teplotě a necháte mírně probublávat po dobu 6 až 8 hodin.
- Pokud spěcháte můžete vařit na vyšší stupeň po dobu 90 minut.
- Po uplynutí doby vaření vyndáte koření a přisypete nakrájené zelí a 2 polévkové lžíce octa.
- Vaříte další hodinu. Pokud spěcháte, vaříte při vyšším teplotním stupni 20 minut.
- Nakonec dochutíte dle potřeby solí, pepřem nebo octem.
- Podáváte s lžící zakysané smetany navrch.

Proč vařit zrovna v multifunkčním hrnci?
S multifunkčním hrncem šetříte čas strávený v kuchyni. Do hrnce nasypete suroviny, zvolíte si jeden z mnoha programů a za chvíli je hotovo.
Jeho používání je jednoduché a šetří čas. Můžete připravovat chutný oběd a nemusíte u toho celou dobu stát. Můžete času využít a jít se projít.
Multifunkční hrnce opravdu stojí za to aspoň vyzkoušet. Umí uvařit všechno, co pracně v kuchyni provádíte. Co všechno například zvládne:
- vařit v páře
- dusit
- zapékat
- vařit ve vakuu
- vařit pomalu
- smažit.
Kromě toho ušetří peníze i místo, protože multifunkční hrnec nahradí spoustu kuchyňské výbavy. Zastane totiž i další spotřebiče jako:
- pekárnu na chleba
- nebo rýžovar.