Ty nejchutnější recepty na plněnou panenku na jednom místě. Inspirujte se!

Panenka je jednou z nejlepších částí vepřového masa a proto bychom si s její přípravou měli dát náležitou práci.

My jsme se vám s tím rozhodli pomoct a připravili si pro vás 5 lahodných receptů na plněnou vepřovou panenku, kterým neodoláte!

Vyzkoušejte variantu se špenátem, hruškami či sušenými rajčaty.

Tak či tak si pochutnáte!

Plněná panenka zabalená ve slanině

Vepřová panenka obalená ve slanině a plněná směsí jablek, cibule a bylinek vás naprosto ohromí! Skvěle se hodí na jakýkoli večírek a navíc je jednoduchá na přípravu. Tak si ji s námi pojďte upéct!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední jablko, oloupané a nakrájené na malé kostičky
  • 1/4 střední žluté cibule, jemně nakrájené
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 až 2 silné plátky chleba (dost na 1/2 šálku strouhanky)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/8 lžičky soli, plus více podle chuti
  • 1/8 lžičky pepře a více podle chuti
  • 1 vepřová panenka, o hmotnosti cca 500 – 600 g
  • 8 až 10 proužků slaniny, nakrájených na poloviny

Postup

  • Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  • Připravte si pečící plech s okrajem.
  • V pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  • Přidejte nakrájené jablko, cibuli, rozmarýn a tymián a vařte 7 až 9 minut, nebo dokud vše nezměkne.
  • Mezitím mixujte plátky chleba v kuchyňském robotu, dokud nevytvoříte hrubou strouhanku.
  • Měli byste mít asi 1/2 šálku strouhanky.
  • Pánev s cibulí a jablky stáhněte z ohně a vmíchejte strouhanku, hořčici, sůl a pepř.
  • Nechte krátce vychladnout.
  • Vyřízněte hlubokou podélnou štěrbinu ve středu panenky a zastavte se asi 1 cm od spodní části panenky.
  • Otevřete ji jako knihu.
  • Zakryjte kouskem potravinářské fólie a paličkou nebo válečkem na maso jemně klepejte, dokud nebude mít stejnoměrnou tloušťku.
  • Jablečnou nádivku rozprostřete v řadě podél středu masa.
  • Okraje masa spojte, aby se vrátilo do původního tvaru.
  • Zajistěte párátky.
  • Plátky slaniny položte na prkénko a mírně je překryjte.
  • Navrch položte panenku párátky nahoru.
  • Odstraňte párátka a plátky slaniny obalte kolem vepřového masa, abyste vytvořili poleno.
  • Na plech položte panenku, slaninou švem dolů.
  • Pečte 20 až 25 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu masa nezaznamená 63 až 65 °C a slanina není hnědá a křupavá.
  • Pokud je maso hotové dříve, než slanina zhnědne, umístěte panenku na 3 až 5 minut do trouby pod gril, aby se slanina osmahla.
  • Bezpečná teplota vepřového masa: Jaká je teplota vařeného vepřového masa?
  • Před nakrájením na plátky nechte panenku 10 minut odpočinout.
  • Pokud chcete, podávejte se šťávou z pánve.
Panenka obalená ve slanině a plněná směsí jablek, cibule a bylinek na talíři.
www.simplyrecipes.com

Máme pro vás i další lahodné recepty na vepřovou panenku. Vyzkoušejte je všechny!

Vepřová panenka s náplní ze žampionů a špenátu

Tuto pečenou panenku si jednoduše zvládnete připravit i během rušného pracovního týdne a navíc si na ní skvěle pochutnáte! Náplň ze špenátu, smetanového sýra a žampionů jí dodává jedinečnou chuť, kterou si zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g žampionů, nahrubo nakrájených
  • 6 – 8 šálků nakrájeného čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžíce sójové omáčky
  • ⅓ šálku smetanového sýra
  • ½ šálku Panko strouhanky
  • 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 700 g
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 230 °C.
  • Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
  • Přidejte žampiony, sójovou omáčku a česnek a restujte asi 5 minut do změknutí (žampiony nevařte úplně dosucha, šťáva pomáhá udržet libové vepřové maso vlhké).
  • Přidejte nakrájený špenát a vařte do zvadnutí.
  • Odstraňte z ohně a přidejte smetanový sýr, panko strouhanku a tymián a promíchejte.
  • Náplň dejte do lednice a nechte úplně vychladnout.
  • Vepřovou panenku rozřízněte podélně napůl (ale ne nadoraz) a otevřete ji jako knihu.
  • Naklepejte vepřové maso tak, aby bylo rovnoměrné (asi 1 cm) tlusté.
  • Povrch vepřového masa potřete vychladlou náplní, srolujte a zajistěte párátky.
  • Smíchejte dijonskou hořčici s 1 lžící olivového oleje a potřete panenku.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Pečte asi 25-30 minut, dokud teplota nedosáhne 57 °C.
  • Grilujte dalších 5 minut nebo dokud panenka nezhnědne a vnitřní teplota není 63 °C.
  • Před krájením nechte 5 minut odpočinout.
  • Nechte si chutnat!
Pečená panenka plněná špenátem, smetanovým sýrem a žampiony.
www.spendwithpennies.com

Pokud jste milovníci hub, určitě oceníte i naše chutné recepty na žampiony plněné sýrem 5x jinak. Lepší už být nemůžou!


Panenka plněná hruškami a modrým sýrem

Luxusní pečená panenka plněná směsí hrušek, modrého sýra a šalotky je delikátní pokrm, který je navíc jednodušší na přípravu, než na první pohled vypadá. Hrušky a modrý sýr vytváří oblíbenou kombinaci chutí, což panence dodává na dokonalosti. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 700 g vepřové panenky
  • 2 hrušky 2 nakrájené na kostičky
  • 2 střední šalotky nakrájené na plátky
  • 1 lžíce slaného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 a 1/2 šálku bílého vína
  • 1/2 šálku rozdrobeného modrého sýra
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru

Postup

  • Zahřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Nakrájejte hrušky na malé čtverečky o velikosti 0,5 cm.
  • Šalotku nakrájejte nadrobno.
  • Rozpusťte máslo ve velké pánvi vhodné do trouby.
  • Přidejte šalotku, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky černého pepře.
  • Za častého míchání restujte 2 minuty.
  • Přidejte hrušku a 2 šálky bílého vína.
  • Nechte vařit, dokud se tekutina neodpaří, asi 14 minut.
  • Zatímco se hrušky dusí, rozkrojte vepřovou panenku podélně uprostřed a položte ji na plocho.
  • Maso roztlučte paličkou a co nejvíce ho zploštěte.
  • Jakmile se hrušky a šalotka rozvaří, navršte směs do středu panenky.
  • Na šalotku a hrušky nandejte rozdrobený modrý sýr.
  • Kuchyňský provázek o velikosti cca 75 cm nakrájejte na 15 cm kousky.
  • Poté přitlačte šalotku, hrušky a nivu a stáhněte k sobě panenku, navrch položte rozmarýn a svažte provázkem.
  • Nejjednodušší technikou je zasunout řeznický provázek pod vepřové maso a poté vepřové maso stáhnout k sobě a zavázat.
  • Přebytečný provázek po uvázání odstřihněte.
  • Vepřové maso posypte zbylou solí a pepřem.
  • Zahřejte olivový olej ve stejné pánvi, ve které jste vařili hrušky.
  • Jakmile je pánev rozpálená, přidejte panenku a opékejte 2-3 minuty, dokud nezhnědne.
  • Panenku na pánvi 2-3x otočte, aby se všechny strany opekly.
  • Do pánve nalijte trošičku kuřecího vývaru.
  • Jakmile maso zhnědne, nalijte kolem něj 1 šálek kuřecího vývaru a 1/2 šálku bílého vína.
  • Poté pánev přiklopte poklicí a panenku vložte do trouby.
  • Pečte 12-14 minut, nebo dokud nedosáhne teploměr nebude ukazovat 63 stupňů Celsia.
  • Vyjměte panenku z pánve a položte ji na prkénko.
  • Před krájením musí panenka 5 minut odpočívat.
  • Pánev se šťávou postavte na sporák.
  • Vařte na středním plameni a vařečkou seškrabejte zhnědlé kousky.
  • Nechte 5 minut redukovat a houstnout, aby vznikla omáčka.
  • Nakrájejte panenku a odstraňte řeznický provázek a rozmarýn.
  • Maso přelijte omáčkou a podávejte.
Nakrájená pečená panenka plněná směsí hrušek, modrého sýra a šalotky servírovaná na talíři s vidličkou.
www.thekittchen.com

Vepřová panenka s náplní ze sušených švestek a kozího sýra

Tato pečená plněná panenka je naprosto luxusní a kombinuje samé lahodné chutě. Sušené švestky, pancetta, lískové ořechy, šalvěj a kozí sýr ve šťavnaté vepřové panence vám zaručí naprostý chuťový orgasmus, který si budete chtít opakovat pořád a pořád dokola.

Co budete potřebovat

  • 1 vepřová panenka, zbavená stříbrné kůže
  • 1 šálek sušených švestek, nakrájených na malé kostičky
  • ½ šálku nasekaných opečených lískových ořechů
  • 2 lžíce nasekané ​​čerstvé šalvěje
  • 1 šalotka, nasekané
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 110 g pancetty, nakrájené na malé kousky
  • 170 g kozího sýra chevre
  • ½ šálku bílého vína
  • olej na vaření podle potřeby
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • Ve velké pánvi na středním plameni orestujte pancettu do křupava.
  • Přidejte šalotku, česnek, sušené švestky a bylinky a restujte, dokud šalotka nezesklovatí.
  • Směs sceďte z tuku, přendejte do misky a dejte stranou.
  • Tuk v pánvi si nechte na později.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Odřízněte stříbrnou kůži z panenky a ostrým nožem v panence udělejte hluboký zářez po její délce, ponechte asi 2,5 kus nedotčený.
  • Otevřete panenku jako knihu a vložte ji mezi dva velké kusy potravinářské fólie.
  • Pomocí paličky na maso maso rozklepejte na tloušťku cca 1 cm.
  • Odstraňte fólii a do vychladlé náplně vmíchejte kozí sýr a lískové ořechy.
  • Náplň rovnoměrně rozprostřete ma maso a ponechte alespoň 1 cm okraje na každé straně.
  • Plněnou panenku pevně srolujte (začnete od dlouhého konce).
  • Kuchyňským provázkem roládu svažte alespoň na pěti místech.
  • Ze všech stran osolte a opepřete.
  • Na pánvi rozehřejte tuk z pancetty, dokud nebude horký a přidejte panenku lícem dolů v místě, kde se roláda spojuje.
  • Opékejte 2-3 minuty z každé strany.
  • Přeneste pánev do trouby a pečte 20 minut, nebo dokud teploměr na maso neukáže 63 °C.
  • Plněnou panenku přendejte na prkénko.
  • Na dno pánve přidejte bílé víno a nechte provařit.
  • Vepřové maso potřete omáčkou z pánve a nechte 5 minut odpočinout.
  • Nakrájejte na 6-8 kousků a podávejte podle potřeby s další omáčkou.
Pečená panenka plněná švestkami, pancettou, ořechy a kozím sýrem na prkýnku.
www.foodabovegold.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub, ve kterých vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!

Grilovaná panenka plněná sušenými rajčaty a bazalkou

Zapomeňte na vysušenou panenku z grilu! Tento recept vám zaručí, že budete mít dokonalou panenku, která se vám bude rozplývat v ústech. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 60 g strouhaného parmazánu
  • 30 g čerstvé bazalky, nasekané
  • 60 g opečených piniových oříšků
  • 125 sušených rajčat, nakrájených
  • 750 g vepřové panenky, bez stříbrné kůže
  • 2 lžičky prolisované česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.
  • V misce smíchejte sušená rajčata s parmazánem, bazalkou a piniovými oříšky.
  • V případě potřeby přidejte česnek.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Vepřovou panenku podélně prořízněte, ale ne celou.
  • Rajčatovou směs položte podél středu panenky.
  • Panenku opět uzavřete a svažte.
  • Maso položte na rozpálený, dobře naolejovaný gril a zavřete víko.
  • Grilujte 18 až 20 minut, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne na teploměru 68 °C.
  • Užijte si to!
Nakrájená panenka z grilu plněná směsí rajčat a bazalky na talíři se zeleninou.
www.5ingredients15minutes.com

A jak se vám naše dnešní recepty na plněnou vepřovou panenku líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X