Rajčenka, exotické ovoce s širokým využitím. Poznejte všechny její přednosti!

Rajčenka nepatří mezi dvakrát známé ovoce, ale o to je zajímavější!

Znáte všechny její druhy?

Víte, jak ji správně skladovat?

Či kde všude v kuchyni se používá?

To vše a mnohem více vám prozradíme v našem článku!

Co je to vlastně rajčenka?

Jedná se o plody ovoce nazývané také treetomato, stromové nebo francouzské rajče, které pochází z keře nazývaného tamarillo z oblasti Peru. Toto ovoce je malé, o velikosti kachního vejce, a pochází z čeledi hluchavkovitých. Jeho odstíny jsou červené, zlaté a jantarové, a obsahují malá, křehká, jedlá semena (podobná těm, co mají rajčata). Mají oválný tvar a jsou pokryté tuhou a hladkou slupkou s hořkou příchutí.

Jak rajčenka chutná?

Představte si sladké rajče, pak přidejte ostrý a citrónový nádech, hořký podtón, a vznikne vám tak chuť rajčenky.. Textura je podobná rajčeti, včetně malých jedlých semen. Barva ovoce může ovlivnit jeho chuť – menší jantarově zbarvené rajčenky mají nejsladší dužinu a jsou nejlepší v dezertech.

Pokud je rajčenka červená, bude více ostrá s citrónovějším profilem, takže se bude skvěle hodit k hlavnímu jídlu nebo do slaných omáček. A pak máme zlaté rajčenky, které nejsou tak sladké jako ty jantarové, ale mají více cukru než rajčenky červené.

Čerstvá rajčenka.
www.eatme.eu

Zdravotní výhody rajčenky

Konzumace rajčenek má několik zdravotních výhod jako například:

Obsahují spoustou vitamínů

Rajčenka je nabitá vitamíny A, C, E a provitamínem A. Je také dobrým zdrojem vitamínů B-komplexu, jako je niacin, thiamin a riboflavin. Dalšími živinami v rajčence jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, vápník, draslík a sodík. Obsahuje také minerály, jako je fosfor, mangan, hořčík, měď, zinek a železo. Je obohacena o mnoho živin, které pomáhají zlepšit imunitní systém.

Pomáhají při hubnutí

Je prospěšná pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Šťáva z rajčenek, konzumovaná syrová, posypaná bylinkami nebo také rajčenky ve formě salátů, působí při konzumaci jako detoxikační prostředek. Její kyselé vlastnosti pomáhají snižovat tuk.

Je dobrá pro pleť

Vitamíny A, C a E, které jsou v rajčence obsažený, jsou zodpovědné za to, že vaše pokožka zůstane zdravá a zářivá. Anthokyany, fenoly a flavonoidy chrání pokožku před oxidačním stresem a znečištěním. Rajčenka také pomáhá v boji proti stárnutí. Stejně jako běžná rajčata je lze použít v domácích lécích na různé kožní problémy.

Pomáhá kontrolovat diabetes

Kyselina chlorogenová přítomná v rajčence pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi u diabetes II. Typu. Rajčenka také obsahuje vynikající antioxidanty, které mohou snížit oxidační stres v orgánech, jako je slinivka a játra. Konzumace dužiny rajčenky nebo konzumace její šťávy na lačný žaludek zajistí lepší výsledky.

Léčí zanícené mandle

V Ekvádoru domorodci zahřívali listy rajčenky a omotávali je kolem krku, aby léčili zanícené mandle. Absorpce tepla prostřednictvím listů pomáhá snižovat bolest.

Léčí vysoký krevní tlak

Zvyšte příjem rajčenky, abyste snížili hladinu vysokého krevního tlaku. Toto ovoce plné dobrých zdrojů minerálů a draslíku pomáhá regulovat krevní tlak.

Je dobrá pro srdce

Draslík, živina hojně přítomná v rajčence, pomáhá vyrovnávat škodlivé účinky vysoké hladiny sodíku v srdci. Navíc také obsahuje hořčík, který je důležitý pro správné fungování kardiovaskulárního systému. Navíc má vysoký obsah vlákniny, která pomáhá omezovat vstřebávání špatného cholesterolu v těle. Díky svým vynikajícím antioxidačním vlastnostem pomáhá snižovat oxidační stres, který by jinak mohl vést k mrtvici.

Zlepšuje zrak

Rajčenky jsou také velmi dobré pro udržení zdravého zraku. Antokyany přítomné v rajčence pomáhají zlepšit váš zrak.

Jsou prevencí rakoviny

Antokyany obsažené v rajčence mají silné antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům způsobujícím rakovinu. Mají také antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, které odvracejí propuknutí rakoviny.

Nutriční hodnoty

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 g čerstvých rajčenek vs. rajčat.

Nutriční hodnotyMnožství ve 100 g čerstvých rajčenekMnožství ve 100 g čerstvých rajčat
Energie31 kcal16 kcal
Tuky0,36 g0,2 g
Sacharidy3,8 g3,9 g
Vláknina3,3 g1,2 g
Bílkoviny2 g0,9 g

Vitamíny a minerály

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které čerstvé rajčenky v porovnání s rajčaty obsahují.

Vitamíny a minerályMnožství ve 100 g čerstvých rajčenekMnožství ve 100 g čerstvých rajčat
Vitamín A630 IU833 IU
Vitamín B10.043 mg0.037 mg
Vitamín B30.271 mg0.594 mg
Vitamín B60.198 mg0.080 mg
Foláty4 µg15 µg
Vitamín C29.8 mg13 mg
Vitamín E2.09 mg0.54 mg
Vápník10.7 mg10 mg
Železo0.57 mg0.3 mg
Horčík20.6 mg11 mg
Mangan114 µg0.15 mg
Fosfor38.9 mg24 mg
Draslík321 mg237 mg
Sodík1.44 mg5 mg
Zinek0.15 mg0.17 mg

Druhy rajčenek

Červené rajčenky

Jsou skvělé jak syrové, tak vařené nebo se hodí na ozdobu jiného jídla. Mají tmavě červenou slupku a tmavě červenou pigmentaci kolem semínek. Jsou skvělým zdrojem antioxidantů a obsahují spoustu vitamínů a minerálů.  

Jantarové rajčenky

Tato odrůda je nejsladší ze všech. Má nejmenší velikost a má jemnější, sladší chuť. Slupka je zlatá s červeným ruměncem, což vytváří atraktivní barevnou kombinaci na vašem stole. Stačí ji překrájet napůl a dlabat lžící. Je z ní skvělé také pyré nebo topping k palačinkám či zmrzlině.

Zlaté rajčenky

Zlaté rajčenky jsou o něco sladší než červené, ale ne tak sladké jako jantarové. Jsou fantastickou volbou, když hledáte všestrannost a chcete trochu ozvláštnit svůj pokrm. Hodí se do omáček či čatní.

Zlatá, červená a jantarová rajčenka.
www.mummabearsdiaryofagoodlife.files.wordpress.com

Kde rajčenku koupit a jak ji uskladnit?

Navzdory její popularitě v některých zemích není snadné ji najít, zejména čerstvou. V současné době ji můžete koupit ve speciálních e-shopech s exotickým ovocem či v Makru. Vybírejte si vždy rajčenku, která je pevná, ale ne tvrdá, a také by měla být jasně zbarvená bez skvrn.

Čerstvé rajčenky jinak skladujte jako rajčata — na pultu, mimo přímé sluneční světlo. Celé rajčenky lze také uchovávat v lednici, aby si déle zachovaly čerstvost, ale nevydrží déle než pár dní. Po nakrájení vložte čerstvou rajčenku do vzduchotěsné nádoby do lednice a snězte nebo ji zpracujte do tří dnů. Pokud je rajčenka již uvařená, může vydržet v lednici čtyři dny, pokud je v uzavřené nádobě.

Jak můžeme rajčenky využít v kuchyni?

Rajčenky se většinou přidávají do šťáv a smoothies, sladkých jídel, marmelád, džemů, kompotů, jí se ale i jen tak syrové. Na rozdíl od rajčete má hořkou slupku, takže je nejlepší ji před konzumací oloupat. To lze provést tak, že ovoce nejprve minutu povaříme, aby se uvolnila slupka, která pak jde snadno odstranit.  Můžete je také jednoduše umístit do misky a zalít vroucí vodou, která je zcela zakryje. Nechte je tři až čtyři minuty odležet a poté je ochlaďte studenou vodou. Udělejte malý řez nožem a kůže by měla snadno sklouznout.

Pokud ho však rajčenku chcete jíst syrovou, rozkrojte ji napůl a dužinu vydlabejte lžící. Může být kyselá, takže se při konzumaci často sype cukrem.

V exotických zemích, kde se rajčenka pěstuje, se přidává k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Může se také dusit stejně jako rajská jablíčka.

V Kolumbii se z něj připravuje osvěžující šťáva nebo koktejl, plody se macerují nebo rozmixují s vodou či mlékem. Na Novém Zélandu se používá jako zelenina na saláty a slaná vařená jídla nebo se přidává do dezertů.

Další tipy, jak konzumovat rajčenku

  • Přidejte ji do kari.
  • Připravte si snadnou salsu nasekáním syrové rajčenky a smícháním s avokádem a nakrájenou chilli papričkou nebo použijte nasekanou rajčenku s jablkem, cibulí, octem a kořením pro chutné chutney.
  • Oloupanou rajčenku nakrájejte a rozmixujte na ovocné smoothie s jogurtem, medem, mlékem, zmrzlinou a banánem.
  • Použijte oloupanou rajčenku do různých pečiv, jídel a dezertů (skvělá je například v muffinech).
  • Smíchejte nakrájenou, oloupanou rajčenku s jablečným pyré a poté podávejte směs na zmrzlině.
  • Nakrájenou rajčenku můžete použít i na pizzu.
  • Syrovou rajčenku nakrájejte na plátky, plátky pak podávejte s plátkovým sýrem nebo krekry či  plátky přidejte do míchaného salátu.
  • Připravte si z nich luxusní omáčku: Na trošce olivového nebo kokosového oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli nebo šalotku a česnek. Přidejte nahrubo nakrájenou oloupanou rajčenku, okořeňte a vařte, dokud se nezredukuje na hustou omáčku.
Džem z rajčenky ve sklenici a na lžíci s vedle položenou čerstvou rajčenkou.
www.viva.co.nz

Použití v receptech

Pěstování rajčenek

Rajčenky rostou na subtropických keřech tamarillo a dobře se jim daří v oblastech se srážkami 600 až 4000 milimetrů a ročními teplotami mezi 15 a 20 °C. Nesnáší stres ze sucha a mrazy. Dobře se jim daří v hlubokých, lehkých a úrodných půdách. Má voňavýé květy v mnoha barvách. Tamarillo má mělké kořeny a dorůstá do výšky 5 metrů. Má krátkou životnost a může přežít 12 až 15 let. Listy jsou ve tvaru srdce a květy jsou světle modré, růžové a bílé. Květiny jsou nahrazeny oranžovým, žlutým, červeným nebo fialovým ovocem, které má dlouhou stopku o délce 3 palce a šířce 1 1/2 palce. Semena jsou plochá, tenká a tvrdá.

Plody se objevují od května do října. Ovoce se pěstuje na Havaji a rostlina tam přežívá až 15 let. Po vyrašení z květu potřebuje ovoce 25 týdnů, než dosáhne zralosti. Dnes je Nový Zéland celosvětově největším producentem rajčenek.

Rajčenka rostoucí na tamarillu.
www.plantura.garden

Historie rajčenek

Historici věří, že keře tamarillo pocházejí z peruánských And a pravděpodobně také z Bolívie, Ekvádoru a Chile. Zdá se, že zmizely ze svého původního prostředí, ale v současné době se pěstují v Kolumbii, Brazílii, Venezuele a Argentině.

Keře tamarillo jsou důležitou komerční plodinou na Novém Zélandu od 20. let 20. století. Rostlina si v této zemi získala popularitu po druhé světové válce, kdy tropické plodiny produkující vitamín C byly nedostatkové. Argentinaská semena keřů tamarillo byla poskytnuta ministerstvu zemědělství USA v roce 1913, o několik let později následovala semena ze Sumatry a Cejlonu. Přestože se tamarillo pěstuje na Floridě a v Kalifornii, není ve Spojených státech důležitou plodinou.


Použité zdroje

What Is Tamarillo?, Linnea Covington, www.thespruceeats.com, 27. 07. 2021, [citováno: 24. 04. 2022]
9 Amazing Health Benefits Of Tamarillo , Tanya Choudhary, www.stylecraze.com, 06. 04. 2022, [citováno: 24. 04. 2022]
Varieties, www.tamarillo.com, [citováno: 24. 04. 2022]
Tomato Nutrition facts, www.nutrition-and-you.com, [citováno: 24. 04. 2022]
Tamarillo Nutrition facts, www.nutrition-and-you.com, [citováno: 24. 04. 2022]
History Of Tamarillo Tree Tomato, Mary H. Dyer, www.blog.gardeningknowhow.com, 14. 01. 2016, [citováno: 24. 04. 2022]
How to Eat a Tamarillo, M.H. Dyer, www.livestrong.com, [citováno: 24. 04. 2022]
What Is a Tamarillo? Top 5 Tamarillo Fruit Benefits for the Heart, Eyes & More, Dr. Josh Axe, www.draxe.com, 08. 04. 2018, [citováno: 24. 04. 2022]
A Refreshing Twist on Classic Tree Tomato Is Fun in the Kitchen on a Warm Day, www.jakartaglobe.id, 15. 04. 2015, [citováno: 24. 04. 2022]
X