Rajčenka

Rajčenka exotické ovoce s širokým využítím

Jedná se o plody ovoce nazývané také treetomato, stromové nebo francouzské rajče, které pochází z keře nazývaného tamarillo z oblasti Peru.

Jak vypadá a chutná rajčenka ?

Plody rajčenky mají oválný tvar, pokryté tuhou a hladkou slupkou s hořkou příchutí. Uvnitř je měkká dužnina a tmavá semena.

Barva rajčenky se pohybuje od červené až po karmínovou a také existují druhy s naoranžovělými tóny, mající sladší chuť a obsahující malé měkké pecičky.

Jaké významné látky rajčenka obsahuje ?

  • vitaminy A a C
  • minerály jako vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3
  • vlákninu
  • pektiny

Jaký význam má rajčenka pro zdraví člověka ?

  • redukuje cholesterol
  • posiluje mozek a paměť
  • užitečné při vysokém krevním tlaku

Kde v kuchyni se rajčenka využívá ?

Tamarillo tvoří většinou součást šťáv, sladkých jídel, marmelád, džemů, kompotů, jí se ale i syrové, kdy se lžičkou vydlabe dužina.

V exotických zemích, kde se tamarillo pěstuje, se přidává k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Může se také dusit stejně jako rajská jablíčka.

V Kolumbii se z něj připravuje osvěžující šťáva nebo koktejl, plody se macerují nebo rozmixují s vodou či mlékem. Na Novém Zélandu se používá jako zelenina na saláty a slaná vařená jídla nebo se přidává do dezertů.

Rajčenka

zdroj :magazinzahrada.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také