Nejlepší recepty na šunkofleky: česká klasika tradičně i moderně


Zapečené flíčky jsou v Česku nestárnoucí klasikou.

Zavzpomínejte na dětství a připravte si domácí šunkofleky podle tradičního receptu.

Nebo byste je radši trochu ozvláštnili?

Inspirujte se a zkuste třeba šunkofleky s houbami nebo se smetanou.

Anebo koukněte na pár malých tipů, které toto obyčejné jídlo zcela pozvednou.

Zapečené šunkofleky s uzeným masem

Rychlé, chutné a levné jídlo, které nikdy nezklame.

Ingredience

  • 300 g flíčků
  • 250 g uzeného masa
  • 100 g sádla
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

  • Flíčky uvařte ve vroucí osolené vodě
  • Uzené maso pokrájejte na kostičky
  • Mléko a vejce promíchejte vidličkou.
  • Směs osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
  • K těstovinám přidejte lžící sádla a smíchejte s masem
  • Zbylým sádlem vymažte zapékací mísu.
  • Těstoviny s masem rozprostřete do zapékací mísy a zalijte mlékem s vejci
  • V troubě vyhřáté na 180° pečte 30 minut, nebo dozlatova
šunkofleky na talíři s kyselými okurkami
Zdroj: pinterest.com

Delikátní šunkofleky se smetanou

Hledáte recept na výborné šunkofleky? Zkuste tento! Opečené maso a smetana místo mléka udělají divy.

Ingredience

  • 300 g těstovin (flíčky, vřetena, kolínka . . .)
  • 250 g uzeného masa
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

Postup

  • Těstoviny uvařte dle návodu
  • Na pánvi rozpalte malé množství másla
  • Maso pokrájejte na kostky a opečte ho na pánvi
  • Vejce rozklepněte do mísy, zalijte smetanou a promíchejte
  • Přidejte pepř, sůl a muškátový oříšek
  • Do těstovin přidejte opečené maso i s výpekem a pořádně promíchejte
  • Vymažte zapékací mísu máslem a naplňte ji těstovinami
  • Zalijte směsí smetany
  • Dejte do trouby vyhřáté na 180° a pečte 30 min
porce šunkofleků ozdobená petrželkou
Zdroj: pinterest.com

Vegetariánské šunkofleky s houbami

Máte doma zásoby sušených hub? Nosíte z lesa plné košíky a už nevíte, co s nimi? Zapečte je společně s těstovinami. Skvěle jimi nahradíte maso, ušetříte a opravdu si pochutnáte.Pokud maso nahradíte úplně, máte skvělé vegetariánské jídlo

Ingredience

  • 300 g fleků
  • 150 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub, nebo 100 g sušených
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • sůl, pepř

Postup

  1. Fleky uvařte dle návodu v osolené vodě
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno
  3. Maso pokrájejte na kostičky
  4. Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky (sušené houby dejte do misky, zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát, poté slijte)
  5. Na pánvi rozpusťte lžíci másla
  6. Přidejte cibuli a maso a chvilku opékejte
  7. Přidejte houby, sůl, pepř a lehce poduste
  8. Vejce rozmíchejte s mlékem, trochou soli a pepře
  9. Slité těstoviny smíchejte se směsí z pánve
  10. Zapékací misku vymažte máslem a naplňte těstovinami
  11. Zalijte mlékem s vejci
  12. Dejte do trouby rozehřáté na 180° a nechte 30 minut zapéct

TIP: Hledáte více inspirace, jak zpracovat houby? Podívejte se na recepty na skvělé houbové omáčky

zapečené šunkofleky s houbami v pekáčku
Zdroj: pinterest.com

Zdravé šunkofleky se zelím

Kyselé zelí posiluje imunitu a dodává tělu celou řadu vitaminů. Těstoviny navíc chuťově osvěží.

Ingredience

  • 300 g těstovin
  • 200 g uzeného masa
  • 150 g kysaného zelí
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL sádla
  • 3 vejce
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dle návodu uvařte těstoviny
  2. Maso nakrájejte na kostičky
  3. V misce smíchejte zelí a lžíci hořčice
  4. Přidejte maso a slité těstoviny
  5. Vše promíchejte
  6. Zapékací mísu vymažte sádlem
  7. Smeš s těstovinami přendejte do zapékací mísy a zalijte vejci rozšlehanými se solí a pepřem
  8. Pečte 30 minut na 180°

Těsto na domácí šunkofleky

Už jste někdy zkoušeli vyrobit těstoviny doma? Pokud ano, víte, že ať jsou ty kupované sebelepší, nemohou se domácím vyrovnat. Pokud ne, je nejvyšší čas to změnit. Není to vůbec tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Ingredience

  • 350 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 PL oleje
  • špetka soli

Postup

  1. Do mouky vmíchejte sůl a vejce
  2. Vše důkladně hněťte rukama, dokud nevznikne hladké těsto
  3. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte 15 minut odležet
  4. Poté si těsto rozdělte na několik dílů a každý vyválejte v tenký plát
  5. Rozkrájejte na čtverečky, podle toho, jak chcete mít flíčky velké
  6. Vařte ve vroucí osolené vodě 10 minut

Pár malých tipů a vychytávek

Pokud jste z masa odstranili nějaké nelibové části, kůži nebo máte jiné skrojky, dejte je do vody, ve které se vaří těstoviny. Získají tím lepší chuť.

Nejznámější je recept na šunkofleky s uzeným masem, ale místo něj můžete použít cokoliv co vám leží doma. Zbyla vám šunka, nebo kus salámu? Šup s tím do pekáče. Skvěle se hodí také uzená žebra.

Do jídla můžete přidat i oblíbenou zeleninu (Postupujte podle receptu Zapečené šunkofleky s houbami a houby nahraďte zeleninou dle výběru). Skvěle se hodí hrášek, špenát, nebo chřest

TIP: Zjistěte proč je chřest označován jako superpotravina nebo jak ho připravit

Deset minut před koncem pečení zasypte šunkofleky nastrouhaným sýrem. Vytvoří na nich výbornou krustu a celkově pokrm pozvedne.

Šunkofleky v remosce? Žádný problém. Naopak, jestli ji vlastníte, neváhejte ji na zapékaní použít.

K zapečeným těstovinám se skvěle hodí kyselá okurka nebo červená řepa.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.