Zapečené flíčky jsou v Česku nestárnoucí klasikou.
Zavzpomínejte na dětství a připravte si domácí šunkofleky podle tradičního receptu.
Nebo byste je radši trochu ozvláštnili?
Inspirujte se a zkuste třeba šunkofleky s houbami nebo se smetanou.
Anebo koukněte na pár malých tipů, které toto obyčejné jídlo zcela pozvednou.
Zapečené šunkofleky s uzeným masem
Rychlé, chutné a levné jídlo, které nikdy nezklame.
Ingredience
- 300 g flíčků
- 250 g uzeného masa
- 100 g sádla
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup
- Flíčky uvařte ve vroucí osolené vodě
- Uzené maso pokrájejte na kostičky
- Mléko a vejce promíchejte vidličkou.
- Směs osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
- K těstovinám přidejte lžící sádla a smíchejte s masem
- Zbylým sádlem vymažte zapékací mísu.
- Těstoviny s masem rozprostřete do zapékací mísy a zalijte mlékem s vejci
- V troubě vyhřáté na 180° pečte 30 minut, nebo dozlatova

Delikátní šunkofleky se smetanou
Hledáte recept na výborné šunkofleky? Zkuste tento! Opečené maso a smetana místo mléka udělají divy.
Ingredience
- 300 g těstovin (flíčky, vřetena, kolínka . . .)
- 250 g uzeného masa
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 2 vejce
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup
- Těstoviny uvařte dle návodu
- Na pánvi rozpalte malé množství másla
- Maso pokrájejte na kostky a opečte ho na pánvi
- Vejce rozklepněte do mísy, zalijte smetanou a promíchejte
- Přidejte pepř, sůl a muškátový oříšek
- Do těstovin přidejte opečené maso i s výpekem a pořádně promíchejte
- Vymažte zapékací mísu máslem a naplňte ji těstovinami
- Zalijte směsí smetany
- Dejte do trouby vyhřáté na 180° a pečte 30 min

Vegetariánské šunkofleky s houbami
Máte doma zásoby sušených hub? Nosíte z lesa plné košíky a už nevíte, co s nimi? Zapečte je společně s těstovinami. Skvěle jimi nahradíte maso, ušetříte a opravdu si pochutnáte.Pokud maso nahradíte úplně, máte skvělé vegetariánské jídlo
Ingredience
- 300 g fleků
- 150 g uzeného masa
- 1 cibule
- 200 g čerstvých hub, nebo 100 g sušených
- 2 vejce
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- sůl, pepř
Postup
- Fleky uvařte dle návodu v osolené vodě
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno
- Maso pokrájejte na kostičky
- Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky (sušené houby dejte do misky, zalijte horkou vodou a nechte 15 minut odstát, poté slijte)
- Na pánvi rozpusťte lžíci másla
- Přidejte cibuli a maso a chvilku opékejte
- Přidejte houby, sůl, pepř a lehce poduste
- Vejce rozmíchejte s mlékem, trochou soli a pepře
- Slité těstoviny smíchejte se směsí z pánve
- Zapékací misku vymažte máslem a naplňte těstovinami
- Zalijte mlékem s vejci
- Dejte do trouby rozehřáté na 180° a nechte 30 minut zapéct
TIP: Hledáte více inspirace, jak zpracovat houby? Podívejte se na recepty na skvělé houbové omáčky

Otestovali jsme pro vás minitrouby, které se hodí do malé kuchyně nebo na chatu. Podívejte, jak v testu obstály a co všechno zvládnou.
Objevte podobné tipy
Zdravé šunkofleky se zelím
Kyselé zelí posiluje imunitu a dodává tělu celou řadu vitaminů. Těstoviny navíc chuťově osvěží.
Ingredience
- 300 g těstovin
- 200 g uzeného masa
- 150 g kysaného zelí
- 1 PL plnotučné hořčice
- 1 PL sádla
- 3 vejce
- sůl, pepř
Postup
- Dle návodu uvařte těstoviny
- Maso nakrájejte na kostičky
- V misce smíchejte zelí a lžíci hořčice
- Přidejte maso a slité těstoviny
- Vše promíchejte
- Zapékací mísu vymažte sádlem
- Smeš s těstovinami přendejte do zapékací mísy a zalijte vejci rozšlehanými se solí a pepřem
- Pečte 30 minut na 180°
Těsto na domácí šunkofleky
Už jste někdy zkoušeli vyrobit těstoviny doma? Pokud ano, víte, že ať jsou ty kupované sebelepší, nemohou se domácím vyrovnat. Pokud ne, je nejvyšší čas to změnit. Není to vůbec tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Ingredience
- 350 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 1 PL oleje
- špetka soli
Postup
- Do mouky vmíchejte sůl a vejce
- Vše důkladně hněťte rukama, dokud nevznikne hladké těsto
- Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte 15 minut odležet
- Poté si těsto rozdělte na několik dílů a každý vyválejte v tenký plát
- Rozkrájejte na čtverečky, podle toho, jak chcete mít flíčky velké
- Vařte ve vroucí osolené vodě 10 minut
Pár malých tipů a vychytávek
Pokud jste z masa odstranili nějaké nelibové části, kůži nebo máte jiné skrojky, dejte je do vody, ve které se vaří těstoviny. Získají tím lepší chuť.
Nejznámější je recept na šunkofleky s uzeným masem, ale místo něj můžete použít cokoliv co vám leží doma. Zbyla vám šunka, nebo kus salámu? Šup s tím do pekáče. Skvěle se hodí také uzená žebra.
Do jídla můžete přidat i oblíbenou zeleninu (Postupujte podle receptu Zapečené šunkofleky s houbami a houby nahraďte zeleninou dle výběru). Skvěle se hodí hrášek, špenát, nebo chřest
TIP: Zjistěte proč je chřest označován jako superpotravina nebo jak ho připravit
Deset minut před koncem pečení zasypte šunkofleky nastrouhaným sýrem. Vytvoří na nich výbornou krustu a celkově pokrm pozvedne.
Šunkofleky v remosce? Žádný problém. Naopak, jestli ji vlastníte, neváhejte ji na zapékaní použít.
K zapečeným těstovinám se skvěle hodí kyselá okurka nebo červená řepa.