Nejlepší recepty na koláče, záviny a řezy z listového těsta

Sladké a krásně křupavé jsou moučníky z listového těsta. Těsto si můžeme připravit doma sami, ale je to poměrně zdlouhavá a pracná záležitost. Ale výsledek stojí rozhodně za to, domácí listové těsto je bezkonkurenční.

Základní listové těsto

INGREDIENCE :

na 1 kg těsta

  • 500g hladké mouky
  • 125g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 kostky másla po 250g, každá podélně nakrájená na 10 plátků

POSTUP :

  1. V robotu zpracujeme mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku.
  2. Přilijeme 250ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněteme, jen až se těsto spojí.
  3. Pak vyklopíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujeme hladké těsto.
  4. Roztlačíme ho na silnější  placku a zabalíme do potravinářské fólie.
  5. Dáme přes noc do chladničky.
  6. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto na plát 25x60cm tak, aby byl všude stejně silný.
  7. Štětečkem odstraníme přebytečnou mouku.
  8. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k nám.
  9. Střední třetinu těsta pokryjeme plátky másla z první kostky.
  10. Přes máslo přeložíme třetinu těsta zprava.
  11. Povrch pokryjeme plátky másla ze zbylé  kostky a přeložíme přes něj  zbylou třetinu prázdného těsta zleva.
  12. Převrátíme těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet máme nalevo.
  13. Těsto rozválíme opět na plát 25x60cm.
  14. Znovu těsto složíme na třetiny stejně, jako jsme to dělali v předchozím kroku.
  15. Otočíme o 90° po směru hodinových ručiček a převrátíme jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujeme potřetí.
  16. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky  ztuhnout
  17. Trvá to 2–3 hodiny.

 

1. Jablkový závin z domácího listového těsta

Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.

INGREDIENCE :

náplň závinu na 0,5kg těsta

  • listové těsto – viz. recept na základní listové těsto
  • 750 gramů jablek
  • 100g vlašských ořechů
  • 80 g medu
  • 1 hrst (drcených) piškotů
  • 1 balíček cukru skořicového
  • strouhanka (na posypání)
  • cukr krupice (podle chuti)
  • skořice (mletá)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • vejce (na potření)
  • cukr moučkový (na posypání)
  • rozinky

POSTUP :

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky.
  2. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy, med, piškotové drobečky, rozinky a vše dobře promícháme.
  3. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát.
  4. Posypeme ho strouhankou a rozložíme na něj jablečnou směs, kterou posypeme skořicovým cukrem smíchaným s trochou mleté skořice a případně ještě krupicovým cukrem (pokud chceme mít závin sladší).
  5. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a těsto stočíme do závinu.
  6. Přebytečné těsto na okrajích odkrojíme a okraje k sobě přitiskneme.
  7. Závin opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a povrch také potřeme rozšlehaným vejcem.
  8. Závin vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut do světle hněda (dozlatova je málo).
  9. Hotový závin pocukrujeme moučkovým cukrem.

Jablkový závin z domácího listového těsta

zdroj : www.tastemade.com

2. Hruškový koláč z listového těsta

Tento koláč se jistě hodí k víkendové pohodě a odpočinku. S šálkem dobré kávy nebo čaje jistě zachutná.

INGREDIENCE :

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150g hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g hrušek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • 1 lžička citrónové kůry
  • rozinky
  • 1 vanilkový cukr
  • hladká mouka na poprášení

POSTUP :

  1. V míse smícháme tvaroh, moučkový cukr, rozinky, citronovou kůru, vanilkový cukr a vejce.
  2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do kulatého tvaru a přeneseme ho do  formy vyložené papírem na pečení.
  3. Těsto potřeme tenkou vrstvou  připravené náplně a rozložíme na ni hrušky místo vedle místa, nakrájené na tenké plátky přes sebe.
  4. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut dozlatova.

Hruškový koláč z listového těsta

zdroj : kitchenette.cz

3. Koláč s listového těsta s jahodami

INGREDIENCE :

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 500 g zralých jahod
  • 250 g mascarpone
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru (nebo prostě podle chuti, méně
  • nebo více)
  • lžička nastrouhané citrónové kůry (nemusí být)
  • 2 lžíce plátkových mandlí, nasucho opražených na pánvi

POSTUP :

  1. Troubu zahřejeme na 180°C.
  2. Koláčovou formu vyložíme listovým těstem (papír ponecháme), přebytečné těsto odstřihneme nůžkami, pečlivě vytvoříme okraje, těsto propícháme vidličkou na mnoha místech a upečeme do zlatova (asi 20 minut, podle trouby).
  3. Necháme vychladnout.
  4. V misce smícháme mascarpone se smetanou, citrónovou kůrou a cukrem, směs natřeme na upečený korpus.
  5. Jahody očistíme, nakrájíme na plátky, půlky, nebo jiné kousky a rovnoměrně narovnáme na krém.
  6. Povrch posypeme opraženými mandlemi a pocukrujeme.
  7. Necháme rozležet asi hodinu v lednici.

 

Koláč s listového těsta s jahodami

zdroj : labuznik.cz

4. Pudinkové řezy z listového těsta

Příprava sice zabere více času, ale výsledek rozhodně stojí za to.

INGREDIENCE :

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 300 ml mléka
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový pudink
  • 80 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 g cukru moučka

 

POSTUP :

  1. Listové těsto lehce rozválíme, přeneseme na plech, propícháme vidličkou a upečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C.
  2. Připravíme si náplň.
  3. V části mléka si rozmícháme vanilkový pudink.
  4. Zbylé mléko s cukrem přivedeme k varu, ihned poté do něj nalijeme rozmíchaný pudink a za stálého míchání vaříme na mírném příkonu asi 3 minuty.
  5. Takto uvařený základní krém vložíme do  stroje s metlou.
  6. Stroj zapneme na rychlost 1, přidáme vanilínový cukr a mícháme do vychladnutí.
  7. Mezitím si změklé máslo nakrájíme na malé kousky.
  8. Do vychladlého základního krému je postupně vmícháme.
  9. Na upečený plát pečlivě rozetřeme připravený krém tak, aby po celé ploše měl stejnou výšku, a byl rozetřen až ke kraji plátu.
  10. Povrch musí být hladký.
  11. Poté na něj položíme druhý plát tak, aby vrchní strana plátu byla na krému.
  12. Na vrchní plát položíme jiný plech, lehce zatížíme a uložíme do chladničky.
  13. Tento výrobek se sesazuje den předem, aby zvláčněl, a lépe se také krájel.
  14. Druhý den dezert nakrájíme na porce 3×7 cm, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Pudinkové řezy z listového těsta

zdroj : mujobchod.cz

5. Tvarohové řezy z listového těsta

Tvarohové řezy z listového těsta jsou rychlé a výborné.

INGREDIENCE :

  • listové těsto – viz. základní recept
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 ks vajec
  • 3 lžíce cukru krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml smetany

POSTUP :

  1. Tvarohy smícháme se smetanou, 2 lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a 2 žloutky (bílky schováme na sníh).
  2. Důkladně promícháme.
  3. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  4. První vyválíme (asi na velikost ¾ plechu).
  5. Přeneseme na pečící papír, namažeme tvarohovou směsí a překryjeme rozválenou druhou polovinou listového těsta.
  6. Dáme péci do předehřáté trouby na 200°C asi na 25 minut.
  7. Bílky vyšleháme se lžící cukru v pevný sníh a chvíli předtím, než jsou řezy upečené, rovnoměrně rozetřeme na řezy.
  8. Vrátíme do trouby a pečeme do zlatova (asi 5 minut).
 TIP : Do tvarohových řezů můžete dát ovoce (broskve, mandarinky, jahody), piškoty, nebo sušenky. 

Tvarohové řezy z listového těsta

zdroj : erecepty.eu

Z listového těsta můžeme také připravovat známé cukrářské zákusky, mezi které jistě patří kremrole, rohlíčkykošíčky a šátečky. Výhoda přípravy z listového těsta je, že si tyto tvary plněné až po upečení můžeme připravit podle našeho vlastního času jako polotovary a plnit je až těsně před podáváním. Plníme krémy nebo ochucenou šlehačkou. Kromě toho se z listového těsta velice rychle dají připravit různé koláčky, taštičky plněné různými náplněmi a s nimi i pečené.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *