Upečte si cukroví ze špaldové mouky a prožijte Vánoce ve zdravém stylu!

Změnili jste způsob stravování a přešli jste z klasické mouky na špaldovou?

Věděli jste, že se ze špaldové mouky dají upéct moučníky, dorty i vánoční cukroví?

A právě ty nejlepší recepty na špaldové cukroví pro vás dnes máme!

Provoní vám celý dům.

Špaldové perníčky

Perníčky k vánočnímu období neodmyslitelně patří. Chutnají vám babiččiny recepty, ale rádi byste nahradili klasickou mouku a cukr zdravějšími variantami? Perníčky můžete udělat klidně ze špaldové mouky a s přírodními sladidly. Chuťově jsou výborné. Případně najdete u nás i recept na perníčky z mouky žitné

INGREDIENCE

  • 1 a 3/4 hrnku špaldové mouky
  • 45 g medu či jiného přírodního cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 15 g hřebíčku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 6 lžic nesoleného másla pokojové teploty nakrájeného na plátky
  • 45 g melasy
  • 1 lžíce mléka

POSTUP

  1. V misce za pomoci kuchyňského robota rozmixujte mouku, koření, sůl a jedlou sodu.
  2. Přidejte do misky kousky másla a těsto mixujte do té doby, než nevznikne písčitá směs bez hrudek.
  3. Během mixování přidejte med, melasu a mléko.
  4. Vytáhněte těsto z misky, zabalte ho do potravinové folie a dejte ho na 15 minut do mrazáku.
  5. Potom těsto rozdělte na 3 části.
  6. Každou část rozválejte.
  7. Na každý rozválený plát dejte zespodu i shora pečicí papír.
  8. Všechny tři části pak vložte opět do mrazáku na dalších 25 minut.
  9. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  10. Vyjměte první plát těsta z mrazáku, dejte si ho na pracovní plochu a odlepte z něj z obou stran pečicí papír.
  11. Použijte formičky na vykrajování perníčků.
  12. Jednotlivé kousky dejte zase do mrazáku mezi pečicí papír.
  13. Vytáhněte druhou část těsta, opět vyřezejte perníčky a vložte je do mrazáku.
  14. A tak to udělejte i s třetím plátem.
  15. Jakmile máte perníčky vykrojené, dejte je na plech a pečte 5 až 6 minut.
  16. Potom je vytáhněte a nechejte vychladnout.  
Perníčky ze špaldové mouky na mřížce.
www.thebakerchick.com

Sněhové kuličky ze špaldové mouky

Tyto kuličky velikosti sousta se vám rozplynou na jazyku! Oříškovo-máslovému těstíčku obalenému v moučkovém cukru se prostě nedá odolat.

INGREDIENCE

  • 2 a ¼ hrnku bílé špaldové mouky
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 170 g pekanových ořechů, jemně mletých
  • 1 a ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 šálek másla pokojové teploty
  • 1 velké vejce pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

  • Ve střední míse smíchejte mouku, sůl a pekanové ořechy.
  • Dejte stranou.
  • Do malé misky přidejte 1 hrnek moučkového cukru a dejte stranou.
  • Ušlehejte máslo do krémova, poté přidejte po malých množstvích ½ šálku moučkového cukru a šlehejte do nadýchané hmoty.
  • Přidejte vejce a vanilkový extrakt a znovu šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Suché ingredience postupně přidávejte k mokrým a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se těsto nezačne spojovat.
  • Použijte velkou dřevěnou lžíci nebo ruce k dokončení spojování ingrediencí dohromady.
  • Z těsta vytvarujte kouli a zabalte do plastové fólie.
  • Nechte vychladit v lednici minimálně 2 hodiny nebo až 24 hodin.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyložte dva plechy pečicím papírem.
  • Z těsta vyválejte asi 2,5 cm kuličky a pokládejte je na plechy vzdálené 5 cm od sebe.
  • Pečte 10 minut nebo dozlatova.
  • Nechte pár minut vychladnout, přidejte moučkový cukr a přendejte na velký talíř, aby úplně vychladly.
  • Jakmile kuličky vychladnou na pokojovou teplotu, znovu vmíchejte moučkový cukr.
  • Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Vánoční kuličky v moučkovém cukru.
www.accidentalartisan.ca

Měkké brusinkové sušenky

Pokud máte rádi sušenky na různé způsoby, vzdávat se jich rozhodně nemusíte, neboť existují i recepty na zdravé cukroví ze špaldové mouky. Jeden takový recept vám přinášíme. Sušenky s brusinkami vydrží měkké po celý vánoční čas.

INGREDIENCE

  • 2 a 1/4 hrnku špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 hrnek pasty tahini
  • 3/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1 lžička vanilky
  • 3/4 hrnku sušených brusinek

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Vyložte si dva plechy papírem na pečení.
  3. Ve velké misce smíchejte mouku, jedlou sodu, mořskou sůl a sušené brusinky.
  4. V menší misce ušlehejte dohromady tahini, javorový sirup, citronovou šťávu a vanilku.
  5. Do velké misky přidejte nejprve mokré ingredience, a potom suché.
  6. Promíchejte těsto ve velké misce tak, aby se jednotlivé ingredience dobře spojily.
  7. Za pomocí lžičky dělejte z těsta kuličky, položte je na pečicí papír a lehce je rozmáčkněte.
  8. Mezi jednotlivými sušenkami na plechu nechejte alespoň 1,5 centimetru prostor.
  9. Pečte 8 až 10 minut. 
Jemné sušenky z brusinek.
www.livelearnloveeat.com

Vyzkoušejte i naše recepty na cukroví se skořicí vhodné ke kávě i na sváteční tabuli. Je lahodné!

Melomakarony se špaldovou moukou

Řecký vánoční dezert, přesně to je melomakarona. V podstatě se jedná o těsto namočené v medu. Věděli jste, že původně se melomakarony podávaly na pohřebních hostinách? Dnes se už však jedná o tradiční řecký pamlsek, který si vychutnávají lidé o Vánocích.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku pomerančové šťávy
  • 1 hrnek stevie
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 4 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek medu
  • 1 hrnek vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
  • 1 skořice
  • plátky citronu

Na sirup:

  • 1/2 hrnku vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
  • 1/2 hrnku koňaku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce stévie
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • plátky pomeranče

POSTUP

  1. Začněte nejprve sirupem.
  2. Do malého hrnce dejte čistou vodu a vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček.
  3. Dále přidejte skořici, plátky pomeranče a citronu.
  4. Všechno vařte 3-5 minut.
  5. Přidejte stevii, zamíchejte a přidejte med.
  6. Potom nechejte sirup vychladnout.
  7. Pokračujte těstem.
  8. Do misky přes jemné sítko prosejte špaldovou mouku s práškem do pečiva.
  9. Do další misky si připravte olivový olej, vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček, dále také koňak a stevii.
  10. Všechno jemně vyšlehejte.
  11. Přidejte mletý hřebíček a pomerančovou kůru.
  12. Do pomerančové šťávy dejte jedlou sodu, a potom ji nalijte do misky.
  13. Suché přísady přidejte do mokrých složek natřikrát a vždy těsto jemně promíchejte.
  14. Za pomoci lžičky si ukrajujte těsto a vytvářejte z něj oválky, respektive vajíčka.
  15. Vajíčka dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  16. Před pečením melomakarony jemně propíchněte vidličkou.
  17. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 25 až 30 minut.
  18. Ještě horké melomakarony dejte do studeného sirupu, a potom je pokládejte na talíř.
  19. Ozdobte medem a vlašskými ořechy. 
Plný talíř melomakaronů ze špaldové mouky.
www.akispetretzikis.com

Pokud jste milovníci řecké kuchyně, nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na souvlaki 5x jinak aneb staňte se králem všech letních oslav!


Špaldové linecké cukroví

Co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Připravte si linecké cukroví ze špaldové mouky. Místo cukru použijte rýžový sirup a hned je vánoční cukroví zdravější. Jestliže jste však zastánci staré dobré klasiky, můžete si udělat podle našich receptů i tradiční linecké cukroví.

INGREDIENCE

  • 600 g špaldové mouky
  • 400 g na plátky nakrájeného másla
  • 160 g rýžového sirupu (možno zaměnit i za jiné přírodní sladidlo)
  • 40 g kakaa
  • citronová kůra
  • marmeláda bez cukru
  • 300 ml kokosového krému v plechovce
  • 45 g mandlí namletých najemno
  • 20 g kakaa
  • 3 lžíce javorového sirupu (případně jiného přírodního sladidla)

POSTUP

  1. Ingredience si rozdělte na dvě poloviny a dejte je do dvou větších misek.
  2. Kakao však přidejte jen do jedné z misek.
  3. Z ingrediencí v miskách vypracujte těsto, aby se všechny suroviny spojily.
  4. Obě těsta zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu (ideálně na noc) do lednice.
  5. Vložte do lednice i kokosový krém v plechovce.
  6. Po hodině kokosový krém vytáhněte z lednice, vyjměte za pomoci lžíce ztuhlou část, tekutinu v plechovce ponechejte.
  7. Krém dejte do misky, přidejte k němu kakao a sirup.
  8. Suroviny smíchejte, aby vznikl krém. Nakonec přidejte ještě pomleté mandle a krém dejte zpět do lednice.
  9. Vytáhněte z lednice těsta a chvíli je nechejte odležet, než s nimi začnete pracovat.
  10. Rozválejte těsto tak, aby bylo tlusté zhruba 4 milimetry.
  11. Použijte vykrajovátka (například kolečka) a v polovině vykrojených koleček udělejte uprostřed ještě dírku.
  12. Linecké cukroví ze špaldové mouky potom dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  13. Rozehřejte si troubu na 160 °C.
  14. Špaldové cukroví dejte péct na 10 až 15 minut.
  15. Nechejte ho vychladnout.
  16. Kolečka bez dírek potřete marmeládou či krémem a nalepte na ně kolečka s dírkou.
  17. Linecké s kokosovým krémem ponechejte v chladu, aby se krém neroztékal.  
Linecké cukroví na táce.
www.varecha.pravda.sk

Vánoční čokoládové cookies s mandlemi

Kombinace ořechů a kakaa je prostě neodolatelná a následující recept je toho důkazem! Připravte si na svou vánoční tabuli zase něco nového a věřte nám, že si pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 175 g celozrnné špaldové mouky
  • 30 g neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 11 polévkových lžic másla, pokojové teploty
  • 2/3 šálku třtinového cukru
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1/4 lžičky jemné mořské soli
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku nasekané tmavé čokolády
  • 1/3 šálku nasekaných mandlí

POSTUP

  • Ve střední míse smíchejte mouku, kakaový prášek a jedlou sodu.
  • V kuchyňském robotu šlehejte máslo na středně vysokou rychlost, dokud nebude krémové a hladké.
  • Přidejte oba cukry, sůl a vanilku a znovu šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná, asi 2 minuty.
  • Přidejte suché ingredience do mixéru a mixujte při nízké rychlosti, aby se zapracovaly.
  • Nepřemixujte, je v pořádku, když je těsto trochu drobivé.
  • Pomocí stěrky jemně vmíchejte mandle a čokoládu.
  • Těsto spojte do koule a rozdělte na polovinu.
  • Vytvarujte každou polovinu do polena o tloušťce 4 cm.
  • Nechte chladit v lednici alespoň 3 hodiny až 3 dny.
  • Předehřejte troubu na 165 stupňů Celsia s mřížkou ve středu trouby.
  • 2 plechy vyložte pečicím papírem.
  • Pracujte vždy s jednou polovinou těsta a opatrně nakrájejte každé poleno na kolečka o tloušťce asi 1 cm.
  • Pokud se část těsta rozpadne, přitlačte a vytvarujte zpět kolečka.
  • Dejte cookies na připravené plechy, ponechte mezi nimi centimetrové mezery.
  • Pečte jeden plech po druhém, každý 12 minut.
  • Sušenky nebudou vypadat, že jsou hotové, ale je důležité je nepřepéct.
  • Před vyjmutím na mřížku nechte vychladnout 10 minut na plechu.
Kakaové cookies na talíři.
www.gatheranddine.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Ovesno-špaldové sušenky s marmeládou

Výborné sušenky s marmeládou, které se jednoduše připravují ve formách na muffiny. Marmeládu můžete použít dle libost, funguje zde téměř každá.

INGREDIENCE

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 115 g másla, rozpuštěného
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150g džemu nebo marmelády (malinová, borůvková, meruňková atd.)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Formu na muffiny lehce vymažte tukem a dejte stranou.
  • Máslo rozpusťte a nechte opět vychladnout.
  • Přidejte ovesné vločky do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudou rozmixované, ale stále budou vidět větší kousky.
  • Přidejte spolu se špaldovou moukou, třtinovým cukrem, práškem do pečiva a solí do mísy a promíchejte, aby se vše spojilo.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a vše promíchejte vidličkou, dokud vám nevzniknou menší a větší drobky.
  • Do každé prohlubně formy na muffiny přidejte asi 1 lžíci drobenky a přitlačte na dno, abyste získali základ pro sušenky.
  • Na každý základ přidejte asi lžičku džemu (snažte se zůstat ve středu) a poté přidejte zbývající (menší) část drobenky kolem náplně.
  • Drobenku trochu přitlačte, aby se přilepila na základnu a pečte 15–18 minut, nebo dokud drobenka nezíská pěknou zlatou barvu a džem uprostřed nezačne bublat.
  • Vyndejte z trouby a nechte 6-10 minut vychladnout.
  • Sušenky opatrně vyjměte z formy na muffiny – nejprve je uvolněte nožem a poté je vytáhněte gumovou stěrkou.
  • Položte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  • Pokud se sušenky při pokusu o vyjmutí z formy rozpadnou, počkejte ještě chvíli, než je začnete vyndavat.
  • Skladujte v plechové krabičce na chladném místě.
Špaldové cookies plněné marmeládou.
www.baketotheroots.de

Proč dělat vánoční cukroví ze špaldové mouky namísto klasické bílé?

  • Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špalda, která je bohatá na bílkoviny, minerály a vlákninu.
  • V obalech zrn se nachází nejvíce důležitých látek, a proto se při výrobě špaldové mouky zpracovávají celá zrna včetně obalové části.
  • Špaldová pšenice není náchylná na škůdce, tudíž se málokdy chemicky ošetřuje. Znamená to tedy, že špaldová mouka neobsahuje žádné chemikálie.
  • Špaldová mouka není takový alergen jako tradiční bílá mouka, navíc je lehce stravitelná, ba dokonce podporuje správnou funkčnost trávicího traktu.
  • Pozitivní vliv má na imunitní systém, bojuje proti chudokrevnosti a zácpám.
  • Zlepšuje krevní tlak, dodává vitamíny kloubům a kostem.
  • Jakmile vyměníte bílou mouku za špaldovou, poznáte to i na kvalitě vlasů, nehtů a pokožky.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X