Upečte si špaldové cukroví a prožijte Vánoce ve zdravém stylu

Špaldová mouka obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu.

Cukroví ze špaldové mouky je tedy nejen chutné, ale také velice zdravé.

Změnili jste způsob stravování a přešli jste z klasické mouky na špaldovou?

Věděli jste, že se ze špaldové mouky dají upéct moučníky, dorty i vánoční cukroví?

Hledali jste na vánoční cukroví ze špaldové mouky recepty? Už nemusíte.

Připravili jsme pro vás několik skvělých receptů na vánoční cukroví ze špaldové mouky, které vám provoní celý dům.

Špaldové perníčky

Perníčky k vánočnímu období neodmyslitelně patří. 

Chutnají vám babiččiny recepty, ale rádi byste nahradili klasickou mouku a cukr zdravějšími variantami?

Perníčky můžete udělat klidně ze špaldové mouky a s přírodními sladidly. Chuťově jsou výborné. Případně najdete u nás i recept na perníčky z mouky žitné

INGREDIENCE

  • 1 a 3/4 hrnku špaldové mouky
  • 45 g medu či jiného přírodního cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 15 g hřebíčku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 6 lžic nesoleného másla pokojové teploty nakrájeného na plátky
  • 45 g melasy
  • 1 lžíce mléka

POSTUP

  1. V misce za pomoci kuchyňského robota rozmixujte mouku, koření, sůl a jedlou sodu.
  2. Přidejte do misky kousky másla a těsto mixujte do té doby, než nevznikne písčitá směs bez hrudek.
  3. Během mixování přidejte med, melasu a mléko.
  4. Vytáhněte těsto z misky, zabalte ho do potravinové folie a dejte ho na 15 minut do mrazáku.
  5. Potom těsto rozdělte na 3 části.
  6. Každou část rozválejte.
  7. Na každý rozválený plát dejte zespodu i shora pečicí papír. Všechny tři části pak vložte opět do mrazáku na dalších 25 minut.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Vyjměte první plát těsta z mrazáku, dejte si ho na pracovní plochu a odlepte z něj z obou stran pečicí papír.
  10. Použijte formičky na vykrajování perníčků.
  11. Jednotlivé kousky dejte zase do mrazáku mezi pečicí papír. Vytáhněte druhou část těsta, opět vyřezejte perníčky a vložte je do mrazáku. A tak to udělejte i s třetím plátem.
  12. Jakmile máte perníčky vykrojené, dejte je na plech a pečte 5 až 6 minut.
  13. Potom je vytáhněte a nechejte vychladnout.  
perníčky ze špaldové mouky
Zdroj: thebakerchick.com

Měkké brusinkové sušenky

Pokud máte rádi sušenky na různé způsoby, vzdávat se jich rozhodně nemusíte, neboť existují i recepty na zdravé cukroví ze špaldové mouky.

Jeden takový recept vám přinášíme. Sušenky s brusinkami vydrží měkké po celý vánoční čas.

INGREDIENCE

  • 2 a 1/4 hrnku špaldové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1 hrnek pasty tahini
  • 3/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 1 lžička vanilky
  • 3/4 hrnku sušených brusinek

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Vyložte si dva plechy papírem na pečení.
  3. Ve velké misce smíchejte mouku, jedlou sodu, mořskou sůl a sušené brusinky.
  4. V menší misce ušlehejte dohromady tahini, javorový sirup, citronovou šťávu a vanilku.
  5. Do velké misky přidejte nejprve mokré ingredience, a potom suché.
  6. Promíchejte těsto ve velké misce tak, aby se jednotlivé ingredience dobře spojily.
  7. Za pomocí lžičky dělejte z těsta kuličky, položte je na pečicí papír a lehce je rozmáčkněte.
  8. Mezi jednotlivými sušenkami na plechu nechejte alespoň 1,5 centimetru prostor.
  9. Pečte 8 až 10 minut. 
jemné sušenky z brusinek
Zdroj: livelearnloveeat.com

Melomakarony se špaldovou moukou

Řecký vánoční dezert, přesně to je melomakarona. V podstatě se jedná o těsto namočené v medu.

Věděli jste, že původně se melomakarony podávaly na pohřebních hostinách?

Dnes se už však jedná o tradiční řecký pamlsek, který si vychutnávají lidé o Vánocích.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku pomerančové šťávy
  • 1 hrnek stevie
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 4 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek medu
  • 1 hrnek vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
  • 1 skořice
  • plátky citronu
  • Na sirup:
  • 1/2 hrnku vody, ve které uvaříte skořici a hřebíček
  • 1/2 hrnku koňaku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce stévie
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • plátky pomeranče

POSTUP

  1. Začněte nejprve sirupem. Do malého hrnce dejte čistou vodu a vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček. Dále přidejte skořici, plátky pomeranče a citronu. Všechno vařte 3-5 minut. Přidejte stevii, zamíchejte a přidejte med. Potom nechejte sirup vychladnout.
  2. Pokračujte těstem. Do misky přes jemné sítko prosejte špaldovou mouku s práškem do pečiva.
  3. Do další misky si připravte olivový olej, vodu, ve které jste vyvařili skořici a hřebíček, dále také koňak a stevii. Všechno jemně vyšlehejte.
  4. Přidejte mletý hřebíček a pomerančovou kůru.
  5. Do pomerančové šťávy dejte jedlou sodu, a potom ji nalijte do misky.
  6. Suché přísady přidejte do mokrých složek natřikrát a vždy těsto jemně promíchejte.
  7. Za pomoci lžičky si ukrajujte těsto a vytvářejte z něj oválky, respektive vajíčka.
  8. Vajíčka dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Před pečením melomakarony jemně propíchněte vidličkou.
  10. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 25 až 30 minut.
  11. Ještě horké melomakarony dejte do studeného sirupu, a potom je pokládejte na talíř.
  12. Ozdobte medem a vlašskými ořechy. 
plný talíř melomakaronů ze špaldové mouky
Zdroj: akispetretzikis.com

Špaldové linecké cukroví

Co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Připravte si linecké cukroví ze špaldové mouky.

Místo cukru použijte rýžový sirup a hned je vánoční cukroví zdravější.

Jestliže jste však zastánci staré dobré klasiky, můžete si udělat podle našich receptů i tradiční linecké cukroví.

INGREDIENCE

  • 600 g špaldové mouky
  • 400 g na plátky nakrájeného másla
  • 160 g rýžového sirupu (možno zaměnit i za jiné přírodní sladidlo)
  • 40 g kakaa
  • citronová kůra
  • marmeláda bez cukru
  • 300 ml kokosového krému v plechovce
  • 45 g mandlí namletých najemno
  • 20 g kakaa
  • 3 lžíce javorového sirupu (případně jiného přírodního sladidla)

POSTUP

  1. Ingredience si rozdělte na dvě poloviny a dejte je do dvou větších misek. Kakao však přidejte jen do jedné z misek.
  2. Z ingrediencí v miskách vypracujte těsto, aby se všechny suroviny spojily.
  3. Obě těsta zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu (ideálně na noc) do lednice.
  4. Vložte do lednice i kokosový krém v plechovce.
  5. Po hodině kokosový krém vytáhněte z lednice, vyjměte za pomoci lžíce ztuhlou část, tekutinu v plechovce ponechejte.
  6. Krém dejte do misky, přidejte k němu kakao a sirup. Suroviny smíchejte, aby vznikl krém. Nakonec přidejte ještě pomleté mandle a krém dejte zpět do lednice.
  7. Vytáhněte z lednice těsta a chvíli je nechejte odležet, než s nimi začnete pracovat.
  8. Rozválejte těsto tak, aby bylo tlusté zhruba 4 milimetry.
  9. Použijte vykrajovátka (například kolečka) a v polovině vykrojených koleček udělejte uprostřed ještě dírku.
  10. Linecké cukroví ze špaldové mouky potom dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  11. Rozehřejte si troubu na 160 °C.
  12. Špaldové cukroví dejte péct na 10 až 15 minut.
  13. Nechejte ho vychladnout.
  14. Kolečka bez dírek potřete marmeládou či krémem a nalepte na ně kolečka s dírkou.
  15. Linecké s kokosovým krémem ponechejte v chladu, aby se krém neroztékal.  
linecké ze špaldové mouky slepované marmeládou
Zdroj: pinterest.com

Vánoční koláč ze špaldové mouky

Samozřejmě k Vánocům nepatří jen klasické cukroví ze špaldové mouky, ale také koláče.

Třeba tento koláč obsahuje spoustu ovoce, trochu brandy a hlavně špaldovou mouku namísto pšeničné.

INGREDIENCE

  • 810 g oblíbeného bobulovitého sušeného ovoce (brusinky, borůvky, maliny)
  • 120 g sušených meruněk či fíků nakrájených na kousky
  • 60 g odpeckovaných švestek nakrájených na kousky
  • 140 ml brandy
  • 250 g měkkého nesoleného másla
  • 225 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky čerstvě namletého muškátu
  • 250 g třtinového či kokosového cukru
  • 5 velkých vajec
  • 1 lžíce melasy

POSTUP

  1. Sušené ovoce dejte do velké skleněné či keramické misky a nalijte k němu 100 ml brandy. Ovoce nechejte naložené v alkoholu přes noc.
  2. Další den si rozehřejte troubu na 150 °C.
  3. Vymažte si kulatou formu na koláč o průměru 22 cm, případně dvě kulaté formy o průměru 17 cm.
  4. V misce smíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva a koření. Suroviny jemně promíchejte.
  5. V další misce utřete máslo s cukrem. Přidejte vždy jedno vejce a trochu směsi mouky s práškem do pečiva a kořením. Pokračujte tak, dokud nebudou v misce všechna vejce s moukou.
  6. Mixujte těsto tak dlouho, aby v něm nebyly hrudky.
  7. Přidejte všechno ovoce a také ovoce, které jste měli naložené přes noc v brandy.
  8. Přidejte melasu a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
  9. Těsto nalijte do připravené formy na koláč a nahoře ho vyhlaďte stěrkou.
  10. Nahoru dejte klidně na ozdobu celé mandle či jiné ořechy.
  11. Koláč pečte zhruba 2 až 3 hodiny.
  12. Špejlí ve středu koláče kontrolujte, zda je upečený.
  13. Jestliže shora je už hnědý, ale uprostřed ještě není upečený, položte na něj pečicí papír, nebo snižte teplotu na 110 °C.
  14. Jakmile je koláč hotový, vytáhněte ho z trouby a zalijte ho zbytkem brandy.
  15. Koláč nechejte vychladnout a zabalte ho do několika vrstev pečicího papíru a alobalu. Vydrží vám tak i několik týdnů.
koláč s brandy na Vánoce
Zdroj: sweetpeadarlingheart.com

Mrkvové špaldové cukroví

Mrkvové koláče jsou jednoduché, rychlé a hotové za necelou hodinu.

Z této kořenové zeleniny se pečou koláče nejen sladké, ale i slané. Podívejte se také na další recepty, ve kterých se používá mrkev k pečení sladkých a slaných pokrmů.

Mrkvové cukroví ze špaldové mouky si můžete dělat klidně i během roku, nikoliv pouze o Vánocích.

Pokud navíc mrkev zkombinujete se špaldovou moukou, vytvoříte zdravou pochoutku.

INGREDIENCE

  • 4 velká vejce
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200 g rostlinného oleje
  • 50 ml pomerančového džusu
  • 280 g špaldové mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 300 g nastrouhané mrkve
  • 100 g nasekaných lískových ořechů

POSTUP

  1. Předehřejte si troubu na 160 °C.
  2. Ve velké misce smíchejte vejce, cukr, sůl, vanilku a skořici.
  3. Během šlehání přidejte ještě olej a pomerančovou šťávu. Šlehejte do té doby, než se všechny suroviny nespojí.
  4. Přes síto přidávejte do těsta mouku a prášek do pečiva.
  5. Přidejte také strouhanou mrkev s lískovými oříšky a pokračujte ve šlehání, dokud nebude těsto jemné a bez hrudek.
  6. Vymastěte si formu na chleba a směs do ní nalijte.
  7. Koláč pečte asi 35 až 50 minut. 
cukroví z mrkve ve tvaru chlebu ze špaldové mouky
Zdroj: lilcookie.com

Proč dělat vánoční cukroví ze špaldové mouky namísto klasické bílé?

Špaldová mouka se vyrábí z pšenice špalda, která je bohatá na bílkoviny, minerály a vlákninu.

V obalech zrn se nachází nejvíce důležitých látek, a proto se při výrobě špaldové mouky zpracovávají celá zrna včetně obalové části.

Špaldová pšenice není náchylná na škůdce, tudíž se málokdy chemicky ošetřuje. Znamená to tedy, že špaldová mouka neobsahuje žádné chemikálie.

Špaldová mouka není takový alergen jako tradiční bílá mouka, navíc je lehce stravitelná, ba dokonce podporuje správnou funkčnost trávicího traktu.

Pozitivní vliv má na imunitní systém, bojuje proti chudokrevnosti a zácpám. Zlepšuje krevní tlak, dodává vitamíny kloubům a kostem. Jakmile vyměníte bílou mouku za špaldovou, poznáte to i na kvalitě vlasů, nehtů a pokožky.

Co špaldová mouka obsahuje ve 100 gramech?

  • 74 g sacharidů (z toho 2 g cukrů)
  • 14 g bílkovin
  • 2 g tuků (z toho 0,2 nenasycených mastných kyselin)
  • 8 g vlákniny
  • železo, vápník, draslík, fosfor, zinek, hořčík, mangan, sodík, selen, měď
  • vitamíny A, E, skupiny B
  • kyselinu listovou 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.