Recepty na koláče se švestkami na všechny způsoby

Věděli jste, že švestky mají nízký glykemický index?

Díky němuž je toto ovoce vhodné pro diabetiky.

Jsou také skvělým pomocníkem, co se týká střevní mikroflóry – zejména ty sušené…

… a proto jsou tak oblíbené v kombinaci s müsli a jogurtem.

Tak hurá na švestkové koláče!

Tradiční švestkový koláč

Pokud se vám na zahradě válí švestky, není nic jednoduššího než si z nich upéct rychlý koláč.

Budete potřebovat:

  • 8 středně velkých švestek
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 12 kávových lžiček másla
  • 1 vejce
  • kulatá forma na pečení o průměru 22 centimetrů

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 40 stupňů.
  • Máslo, cukr, prosátou mouku a vejce smíchejte dohromady.
  • Míchejte, dokud se ingredience dokonale nespojí.
  • Švestky omyjte, zbavte pecek a nakrájejte je na plátky.
  • Nakrájejte švestky na plátky a jímky zlikvidujte.
  • Formu vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Pomocí prstů ⅔ těsta rozprostřete do formy.
  • Poté na něj naskládejte plátky švestek.
  • Zbylým těstem švestky zakryjte – můžete ho na švestky nastrouhat nebo vyválet válečkem a položit na ně.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 45 minut.
klasický koláč se švestkovou náplní a nápisem PLUM z těsta na povrchu

Koláč se švestkami a drobenkou

Taky máte rádi koláče s křupavou drobenkou? Upečte si tento recept – je rychlý a jednoduchý.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo semínek z vanilkového lusku
  • ½ kávové lžičky citronové kůry
  • ½ hrnku másla pokojové teploty
  • 2 vejce
  • švestky

Drobenka:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • ¼ kávové lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku másla pokojové teploty

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů. 
  • V misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
  • Přidejte cukr, vanilkový extrakt, čerstvou citronovou kůru, máslo a vejce.
  • Všechny ingredience vymíchejte do hladkého a krémovitého těsta.
  • Připravte si kulatou formu o průměru 22 centimetrů – vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Těsto rovnoměrně vylijte na připravenou formu.
  • Švestky očistěte a nakrájejte na plátky.
  • Opatrně je začněte uspořádaně skládat na těsto ve formě.
  • Jakmile máte hotovo, připravte si drobenku.
  • Do misky vložte mouku, cukr, skořici – vše smíchejte.
  • Poté k sypké směsi dejte máslo pokojové teploty a ingredience spojte – měly by vzniknout drobky, podle hustoty přisypte mouku nebo máslo.
  • Vzniklou drobenku nasypte na švestky v koláči.
  • Pečte po dobu 50 minut na 180 stupňů – dokud horní část lehce nezezlátne.
koláč pečený se švestkami a posypaný drobenkou
Zdroj foto: ouhosher.com

Makový koláč se švestkami

Makový koláč se švestkami je ideální volbou, pokud si chcete užívat chladné dny s horkým čajem a dobrou knihou.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 120 gramů žitné mouky 
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru 
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice 
  • malá špetka soli 
  • 65 gramů másla 
  • 1 polévková lžíce medu 
  • 1 žloutek

Náplň:

  • 200 mililitrů mléka, 
  • vanilkový lusk 
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 200 gramů máku
  • 1 bílek
  • 4–5 švestek
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička skořice

Postup přípravy:

  • Nejdříve smíchejte všechny suché ingredience – mouku, hnědý cukr, skořici a sůl a promíchejte je. 
  • Do sypké směsi vložte na kostky nakrájené máslo a vymíchejte v drobivé těsto.
  • Přidejte med a žloutek a vše promíchejte, dokud se nevytvoří klasické těsto.
  • Těsto rovnoměrně natlačte do kulaté formy, několikrát jej propíchněte vidličkou a vložte do lednice na půl hodiny.
  • Mezitím si připravte švestky, které omyjte, zbavte nežádoucích předmětů a každou švestku nakrájejte na 4-6 plátků.
  • Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  • Hotové těsto vložte do trouby a nechte ho péct 10 minut.
  • Mezitím si připravte náplň.
  • Nalijte mléko do hrnce a začněte ho zahřívat. 
  • Přidejte med, cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku. 
  • Vše promíchejte dohromady, jakmile se budou po stranách hrnce tvořit bublinky, přidejte umletý mák, chvilinku povařte a nechte zchládnout.
  • V další míse vyšlehejte vaječný bílek do tuhého sněhu a opatrně jej vmíchejte do vychladlé náplně.
  • Celou směs natřete na předpečený koláč a vložte jej znovu do trouby.
  • Pečte asi 50 minut na 165 stupňů.
pečený kulatý koláč se švestkami na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

Kynuté švestkové koláče

Jak pečou kynuté koláče naši němečtí sousedé si můžete vyzkoušet na tomto receptu.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 čajovou lžičku cukru krupice
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostku kvasnic
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1/4 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • jemně nastrouhaná citronová kůra z jednoho citronu
  • 9 polévkových lžic rozpuštěného másla
  • 1,5 kilogramu zralých švestek

Drobenka:

  • 1 ½ hrnku hrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 10 polévkových lžic chlazeného másla

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte kvásek.
  • Do misky vložte hrnek mouky, ve které udělejte důlek.
  • Do důlku rozdrobte kvasnice, zasypte je lžičkou cukru a zalijte teplým mlékem.
  • Směs trochu zamíchejte, misku přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte asi 15 minut stát.
  • Mezitím si vyšlehejte žloutky s cukrem.
  • Přidejte sůl, vanilkový i mandlový extrakt, citronovou kůru a promíchejte.
  • Ke směsi přidejte vzniklý kvásek, mouku a máslo – je třeba těsto pořádně “vyhnětat” – pokud máte domácího robota, využijte ho, usnadní vám práci. 
  • Hotové nelepivé těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou, položte na teplé místo a nechte 2 hodiny kynout.
  • Zatímco těsto kyne, připravte si švestky.
  • Omyjte je, odstraňte pecky a překrojte na polovinu, kterou ještě na polovinu překrojíte.
  • Jakmile je těsto vykynuté, rozprostřete ho prsty do formy nebo plechu.
  • Do těsta naskládejte připravené švestky a celý plech znovu zakryjte utěrkou a nechte další hodinu kynout.
  • V misce smíchejte mouku, cukr a skořici.
  • Přidejte vychlazené máslo, vanilkový extrakt a prsty všechny ingredience spojte tak, aby vznikla drobenka.
  • Hotovou drobenku nasypte na vykynutý koláč.
  • Pečte při teplotě 160 stupňů asi jednu hodinu.
kynutý koláč pečený se švestkami a posypaný drobenkou
Zdroj foto: dissolve.com

Švestkové koláče s tvarohem

Tvaroh je skvělým doplňkem každého dezertu. Vyzkoušejte třeba i recept na švestkové knedlíky s tvarohem.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 500 gramů zralých švestek
  • 125 gramů másla
  • 1,5 hrnku mléka
  • 2 vejce

Náplň:

  • 500 gramů měkkého tvarohu
  • ½ hrnku cukru
  • 2 žloutky
  • ½ hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce vanilkového pudinku – prášek

Postup přípravy:

  • Nejdříve si omyjte a vypeckujte švestky.
  • Do mísy vložte mléko, rozehřáté máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce a ušlehejte.
  • Mouku spolu s práškem do pečiva prosejte a vmíchejte do ušlehané směsi.
  • Těsto vlijte na připravený plech – vymazaný nebo vyložený pečícím papírem.
  • Plech vložte do předehřáté trouby a nechte těsto zapéct na 180 stupňů.
  • Mezitím si připravte tvarohovou náplň.
  • Tvaroh, žloutky, cukr, mléko a pudinkový prášek vyšlehejte.
  • Z trouby vytáhněte rozpečený koláč, na který natřete tvarohovou náplň.
  • Nakonec na tuto náplň pokládejte švestky.
  • Vložte plech znovu do trouby a dopečte.
koláč pečený s tvarohovou náplní a pokladený švestkami
Zdroj foto: myfitdessert.com

Švestkové koláče s mandlemi

Budete potřebovat:

  • 150 gramů másla
  • 150 gramů cukru krupice
  • 240 gramů mandlové moučky
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky pomerančového likéru
  • nastrouhaná pomerančová kůra
  • ¼ čajové lžičky mandlové esence
  • ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 75 gramů hladké mouky
  • 4 větší švestky nakrájené na osminky
  • 300 mililitrů smetany ke šlehání
  • ½ čajové lžičky kardamonu
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů a připravte si formu na pečení.
  • Máslo s cukrem vyšlehejte tak, aby směs měla krémovou konzistenci.
  • Postupně do této směsi přidávejte mandlovou moučku.
  • V další míse smíchejte vejce, pomerančovou kůru, mandlovou esenci, prášek do pečiva a sůl a taktéž vyšlehejte s postupným přidáváním mouky.
  • Obě směsi nakonec spojte dohromady, pořádně promíchejte a nalijte do formy.
  • Připravené švestky promíchejte s moučkovým cukrem a opatrně je vkládejte na těsto.
  • Pečte po dobu 40 minut na 160 stupňů.
  • Jakmile je koláč hotový, nechte ho alespoň 10 minut vychladnout.
  • Mezitím si připravte šlehačku.
  • Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a kardamonem – pozor, ať smetanu nepřešleháte.
  • Koláč podávejte mírně teplý se sladkou smetanou.
koláč pečený se švestkami, posypaný mandlemi a moučkovým cukrem
zdroj foto: post-gazette.com

Zbylo vám i přesto spoustu švestek? Neváhejte a inspirujte se recepty na zavařování švestek.

A jak se dají švestky využít kromě lahodných koláčů a tradiční slivovice?

Koláče ze švestek jsou dokonalou letní pochoutkou. K tomu se už jen hodí svěží minerálka. S námi testovanými výrobníky Sodastream si zhotovíte různé příchutě. Podívejte se, jestli by se vyplatily i vám.

Švestkový olej pro krásnou pokožku

Už jste slyšeli o švestkovém oleji, který se vyrábí ze švestkových pecek, které jsou bohaté na olej? Recepty na oleje jsou různé, vyzkoušejte si to sami.

Co je švestkový olej?

Švestkový olej je lisovaný za studena a získává se ze švestkových pecek. Jeho účinky jsou až šestkrát silnější než olej marula a osmkrát silnější než olej arganový.

Vlastnosti švestkového oleje

Švestkový olej je plný výživných omega mastných kyselin a vitamínů A a E, které léčí a hydratují suchou pokožku, vlasy a nehty, a to mnohem lépe než jakýkoliv jiný olej.

Švestkový olej má také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají redukovat oteklost, podráždění, tmavé skvrny, kruhy pod očima, vrásky a suchou pokožku. Je také vhodný pro zklidnění podrážděné kůže, jako je například ekzém a psoriáza.

švestkový olej

A jaké pokrmy ze švestek máte rádi vy? Dáte přednost klasickým švestkovým knedlíkům nebo koláčům?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X