Jaké je nejlepší a nejchutnější občerstvení na všech oslavách?
Tyto recepty na sýrovou roláda z plátkového sýra a nejen z něho!
Doporučujeme dělat 2 až 3 dávky, protože se na stole moc dlouho neohřejí.
Sýrová roláda z plátkového sýra
Klasický recept na roládu ze sýra, která se skvěle hodí, jako občerstvení na každou párty.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla
- 50 g mouky (pšeničná mouka)
- 250 ml mléka
- 200 g plátkového sýra
- 4 žloutky
- Sůl
- pepř
- Muškátový oříšek (strouhaný)
- 4 bílky
- 2 červené papriky
- 2 svazky pažitky
- 300 g smetanového sýra
- kajenský pepř
Postup
- Na těsto si v hrnci rozpustíme máslo.
- Přidáme mouku a restujeme dozlatova. Zalijeme mlékem a krátce povaříme.
- Poté ve směsi rozpustíme 200 g plátkového sýra.
- Do směsi mléka a sýra vmícháme žloutek, směs dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme.
- Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 15 minut.
- Plát těsta necháme mírně vychladnout.
- Papriky nakrájíme na malé kostičky. Pažitku nakrájíme na malé válečky.
- Smetanový sýr smícháme s paprikou a pažitkou a dochutíme solí, pepřem a kajenským pepřem.
- Sýrové těsto příčně rozpůlíme a každé potřeme směsí sýra a papriky.
- Srolujte s pečícím papírem do dvou malých rolád. Rolády posypeme sýrem a necháme krátce gratinovat pod grilem.
Milujete sýry? Potom by vám neměl utéct tyto perfektní recepty ze sýrů, které si zamilujete!

Sýrová roláda s plátkovým sýrem a se slaninou
Roláda z plátkového sýra může mít více podob. Zkuste tento recept na roládu se sýrem, plné masa a slaniny!
Co budeme potřebovat
- 2 kusy hovězí roštěné
- 2 lžíce hořčice
- 200 g rukoly
- špalíček slaniny
- Gouda
- 300 g plátkového sýra
- 300 g zeleného chřestu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
- Na jednu roládu potřebujete podle velikosti 3-4 plátky Goudy a 5-6 plátků slaniny.
- Vnitřek hovězí rolády nejprve dochuťte solí a pepřem, poté potře hořčicí.
- Poté poklaďte sýrem a rukolou a nakonec srolujte.
- Nakonec pevně zabalíme proužky slaniny.
- Roláda tak později při opékání dobře drží a nepotřebuje špejle.
- Nyní roládu opečeme na pánvi ze všech stran a vložíme do zapékací mísy.
- Na rolády položíme ještě plátkový sýr a dáme péct do trouby na 200 stupňů na 45 minut.
- Těsně před podáváním omyjeme zelený chřest a v případě potřeby oloupeme.
- Pak je jednoduše vložte do pánve s trochou olivového oleje a na středním stupni restujte asi 5-10 minut.

Roláda ze tří druhů sýra
Neuvěříte, jak sýrová roláda může být chutná, když se dají do kupy parmezán, s kozím sýrem a ricottou. Pochutnejte si!
Co budeme potřebovat
- 500 ml mléka
- 75 g másla
- 100 g hladké mouky
- 7 vajec (oddělených)
- 125 g parmezánu (jemně nastrouhaného)
- špetka kajenského pepře
- 125 g měkkého kozího sýra bez kůry (rozdrobený)
- 120 g crème fraîche nebo zakysané smetany
- 250g ricotty
- 40 g jemných pikantních papriček (nahrubo nasekaných)
- 40 g sušených rajčat (nakrájených nahrubo)
- 30 g černých oliv bez pecky (nasekaných)
- hrst nasekaných lístků bazalky plus malé lístky na ozdobu
- 75 g čerstvého bazalkového pesta
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a jemně pomažeme máslem.
- V malé pánvi přiveďte mléko k varu a odstavte stranou.
- Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání minutu restujeme na střední teplotu.
- Postupně vmícháme ohřáté mléko a míchejte 2 minuty, dokud nebude hladké a husté.
- Sundejte pánev z plotny, ochlaďte na minutu.
- Vmíchejte žloutky, 50 g parmezánu, kajenský pepř a trochu koření.
- Bílky dejte do velké čisté mísy a šlehejte, dokud nevytvoří měkké špičky.
- Vmíchejte do omáčky.
- Směs rozetřeme do připravené formy a povrch posypeme dalšími 25 g parmazánu.
- Pečte 15 minut, dokud se nenafoukne a nezezlátne.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odležet a poté zcela vychladnout.
- Mezitím smíchejte kozí sýr s crème fraîche nebo zakysanou smetanou do hladka, poté vmíchejte ricottu, zbývajících 25 g parmezánu a trochu koření.
- Po vychladnutí opatrně lžící naneste směs kozího sýra na povrch rolády do vzdálenosti 2,5 cm od každého dlouhého okraje a posypte nakrájenými pikantními paprikami, rajčaty, černými olivami a bazalkou.
- Roládu smotejte, zabalte do papíru, a poté potravinářskou fólii.
- Dejte na plech a nechte alespoň 4 hodiny chladit.
- Pro podávání roládu rozbalte a nakrájejte na 12 plátků silných asi 3-4 cm.
- Položte je na plech vyložený nepřilnavým papírem a nechte vyhřát na pokojovou teplotu.
- Posypte extra 25 g parmezánu a zahřejte v troubě nastavené na 180 °C, po dobu 5-6 minut, ale hlídejte je, aby se náplň neroztekla a nevytekla.
- Mezitím smíchejte pesto s extra panenským olivovým olejem.
- Plátky rolády přendejte na nahřáté talíře a podávejte s pestem na boku, ozdobené malými lístky bazalky.
Jako přílohu k tomuto recepty na sýrovou roládu můžete zvolit i pečivo. A co může být lepší než chléb z domácí pekárny? Tu nejlepší pekárnu si můžete vybrat z naší recenze na našem webu! V obchodě už si žádný nekoupíte!

Objevte podobné tipy
Roláda ze sýra a cukety
Místo plátkového sýra, plátky cukety, ale i tak je tato roláda se sýrem jedním z nejlepších receptů vůbec! Náplň můžete libovolně obměňovat, místo parmezánu použít fetu nebo místo oliv sušená rajčata.
Co budeme potřebovat
- 250 g odtučněného sýra ricotta
- 30 g strouhaného parmazánu
- 100 g plátkového sýra
- 2 lžíce mleté čerstvé bazalky
- 1 lžíce kapary
- 1 lžíce nasekaných řeckých oliv
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/8 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 4 střední cukety
Co budeme potřebovat
- V malé misce smíchejte prvních 9 ingrediencí.
- Nakrájejte cuketu podélně na silnější plátky.
- Na vymaštěném grilovací pánvi opékejte zakrytou cuketu na střední teplotu.
- Grilujte do měkka, 2–3 minuty z každé strany.
- Plátkový sýr překrojte na půl.
- Na konec každého plátku cukety položte po celé délce kusy plátkového sýra a poté na něj rozetřete 1 polévkovou lžíci směsi ricotty.
- Každý srolujte a zajistěte párátkem.
Víte, že se cuketa hodí i do sladkých pokrmů? Vyzkoušejte jí v těchto nejlepších moučnících z cukety a uvidíte, o jaké dobroty jste až do teď přicházeli!

Závitky z grilovaného plátkového sýra
O tolik jednodušší a chutnější než tradiční recepty na sýrovou roládu z plátkového sýra! Tři ingredience jsou vše, co potřebujete!
Co budeme potřebovat
- 8 plátků bílého toastu (okrájené kůrky)
- 8 plátků sýra čedar
- 60 g másla
Postup
- Pomocí válečku vyválejte toastový chléb na tenký plátek.
- Na každý krajíc chleba položte plátek sýra a pevně ho srolujte.
- Rozpusťte 2 lžíce másla ve velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- V dávkách přidávejte rolky na pánev a grilujte, dokud nejsou všechny strany zlatavě hnědé a sýr se neroztaví, asi 3-4 minuty, podle potřeby přidejte další máslo.
- Ihned podávejte.

Sýrové závitky z tortilly
Tortillové wrapy s grilovaným plátkovým sýrem nabízí chutnou variantu klasického jídla. Vyzkoušejte tyto rolky, jako svačinu nebo kdykoli, když budete potřebovat zahnat chuť na slané.
Co budeme potřebovat
- 4 tortilly
- 250 g sýra čedar
- 100 g plátkového sýra
- 15 ml rozpuštěného másla
- 60 ml kečupu
Postup
- Na tortilly poklademe plátkový sýr, který posypeme čedarem.
- Tortilly srolujte.
- Vnějšek tortill potřeme rozpuštěným máslem.
- Opékejte za občasného obracení asi 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a tortilly nebudou ze všech stran dozlatova opečené.
- Nakonec je překrojíme napůl a podáváme s kečupem na namáčení.

Tipy na náplně do sýrové rolády
- Tvaroh, šunka, bylinková sůl
- Pomazánkovým máslem a taveným sýrem
- Sýr, šunka, majonéza, hořčice, vejce natvrdo
- Čerstvý sýr s červenou řepou
- Pomazánkovým máslem, kapií, česnekem, šunka
- Pomazánkové máslo s hroznovým vínem
- Smetanový sýr s hroznovým vínem
- Pažitkové pomazánkové máslo, salám junior, kapie, česnek