V nabídce je chřest – využijme jeho blahodárných účinků na organismus

Chřestová sezóna netrvá příliš dlouho – od března do června, proto s jeho přípravou příliš neotálejme.

Chřest, neboli špargl, patří k lahůdkovým zeleninám, z nichž můžeme vykouzlit chutnou polévku, rizoto nebo krém.

Má vysoký obsah folátů a draslíku a funguje i jako přírodní antioxidant.

Chřest a jeho charakteristika

Málokdo ví, že kuchyňský chřest je velmi blízce příbuzný s všeobecně známou pokojovou květinou a doplňkem vázaných kytic, kterému se běžně říká asparágus. Pro kuchyňské použití však byly vypěstovány speciální odrůdy.

Z chřestu se používají mladé dužnaté výhonky, a to buď vybělené, nebo zelené. Bílé výhonky se v kuchyni považují za cennější, ale pravda je taková, že zelené výhonky obsahují více vitamínu C. Celkově chřest obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, cukrů a bílkovin. Obsah výživných látek je velmi nízký, proto se ideálně hodí pro diety zaměřené na snížení váhy.

Nezanedbatelné nejsou ani jeho léčivé vlastnosti, protože upravuje hodnoty krevního tlaku, podporuje kardiovaskulární systém a prospívá ledvinám. Všeobecně příznivý účinek má na snížení pocitu únavy a povzbuzení organismu.

1. Chřestová polévka

Připravte si jemnou krémovou polévku z bílého nebo zeleného chřestu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg bílého chřestu
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 citrony
  • pepř
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • 150 g másla
  • petrželová nať

POSTUP:

  1. Bílý chřest omyjeme a oloupeme.
  2. Vodu uvedeme v hrnci do varu a vložíme do ní chřest tak, aby voda chřest převyšovala pouze o 1 cm.
  3. Do vody přidáme šťávu z 1 citronu, sůl a máslo.
  4. Vaříme asi 10 minut.
  5. Až je chřest uvařený, tak ho ve vodě rozmixujeme tyčovým mixérem.
  6. Přidáme pepř a smetanu.
  7. Jako zahuštění použijeme škrob z kukuřice.
  8. Dále můžeme podle potřeby ještě polévku okyselit citronem.
  9. Na talířku sypeme petrželovou natí.

Hotový recept na chřestovou polévku

zdroj: epicurious.com

2. Chřestové rizoto

Když doplníme chřest dušenou rýží, získáme báječné rizoto, které bude výborně chutnat s parmazánem.

INGREDIENCE:

  • asi 300 g chřestu
  • 1 cibule
  • lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nati petržele
  • 300 g rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g parmazánu
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme rýži. V hrnci orestujeme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek, do níž přidáme rýži.
  2. Přilijeme víno a vodu a dusíme asi 15 minut.
  3. Potom k rýži přidáme nakrájený chřest a dále dusíme do změknutí rýže i chřestu.
  4. Rizoto podáváme sypané zelenou petrželí a strouhaným parmazánem.

Hotový recept na chřestové rizoto

zdroj: thespruceeats.com

3. Chřestový krém

Chřestový krém nejlépe chutná s křupavým pečivem. Na jeho přípravu použijeme sladkou smetanu a hlavně muškátový květ, který krém ochutí.

INGREDIENCE:

  • 1 kelímek sladké smetany
  • 150 g chřestu
  • 2 lžíce mouky
  • 100 g másla
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Připravíme si chřest – omyjeme ho a odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme ho na kousky.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo a dáme orestovat nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Pak přidáme mouku a vyrobíme si zlatou zásmažku.
  4. Tu zalijeme vodou nebo vývarem a vsypeme do ní nakrájený chřest.
  5. Vaříme společně asi 25 minut do změknutí chřestu.
  6. Polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci tyčovým mixérem.
  7. Do krému vložíme máslo a osolíme ho.
  8. Nakonec krém zjemníme sladkou smetanou a dochutíme muškátovým květem.

Hotový recept na chřestový krém

zdroj: savourthesensesblog.com

Pro redukční dietu podáváme chřest bez přílohy, protože i tak je velice chutný. Běžně jej však podáváme s přílohou, kterou tvoří vařené brambory. Jestliže máme chřest upravený jen velmi jednoduše, podáváme jej například jen přelitý máslem, tak brambory můžeme doplnit tatarskou omáčkou nebo její náhradou z jogurtu. Ke chřestu připravenému s omáčkou se hodí i jemné těstoviny.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 9 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *