V nabídce je chřest – využijme jeho blahodárných účinků na organismus

Chřestová sezóna netrvá příliš dlouho – od března do června, proto s jeho přípravou příliš neotálejme.

Chřest, neboli špargl, patří k lahůdkovým zeleninám, z nichž můžeme vykouzlit chutnou polévku, rizoto nebo krém.

Má vysoký obsah folátů a draslíku a funguje i jako přírodní antioxidant.

Chřest a jeho charakteristika

Málokdo ví, že kuchyňský chřest je velmi blízce příbuzný s všeobecně známou pokojovou květinou a doplňkem vázaných kytic, kterému se běžně říká asparágus. Pro kuchyňské použití však byly vypěstovány speciální odrůdy.

Z chřestu se používají mladé dužnaté výhonky, a to buď vybělené, nebo zelené. Bílé výhonky se v kuchyni považují za cennější, ale pravda je taková, že zelené výhonky obsahují více vitamínu C. Celkově chřest obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, cukrů a bílkovin. Obsah výživných látek je velmi nízký, proto se ideálně hodí pro diety zaměřené na snížení váhy.

Nezanedbatelné nejsou ani jeho léčivé vlastnosti, protože upravuje hodnoty krevního tlaku, podporuje kardiovaskulární systém a prospívá ledvinám. Všeobecně příznivý účinek má na snížení pocitu únavy a povzbuzení organismu.

1. Chřestová polévka

Připravte si jemnou krémovou polévku z bílého nebo zeleného chřestu.

INGREDIENCE:

  • 1 kg bílého chřestu
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 3 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 citrony
  • pepř
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • 150 g másla
  • petrželová nať

POSTUP:

  1. Bílý chřest omyjeme a oloupeme.
  2. Vodu uvedeme v hrnci do varu a vložíme do ní chřest tak, aby voda chřest převyšovala pouze o 1 cm.
  3. Do vody přidáme šťávu z 1 citronu, sůl a máslo.
  4. Vaříme asi 10 minut.
  5. Až je chřest uvařený, tak ho ve vodě rozmixujeme tyčovým mixérem.
  6. Přidáme pepř a smetanu.
  7. Jako zahuštění použijeme škrob z kukuřice.
  8. Dále můžeme podle potřeby ještě polévku okyselit citronem.
  9. Na talířku sypeme petrželovou natí.

Hotový recept na chřestovou polévku

Zkuste tyto recepty

Zeleninová omáčka

Zapečený chřest se sýrem

Zapečený chřest po maďarsku

Smažený chřest

zdroj: epicurious.com

2. Chřestové rizoto

Když doplníme chřest dušenou rýží, získáme báječné rizoto, které bude výborně chutnat s parmazánem.

INGREDIENCE:

  • asi 300 g chřestu
  • 1 cibule
  • lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nati petržele
  • 300 g rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 100 g parmazánu
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme rýži. V hrnci orestujeme na oleji nakrájenou cibuli a utřený česnek, do níž přidáme rýži.
  2. Přilijeme víno a vodu a dusíme asi 15 minut.
  3. Potom k rýži přidáme nakrájený chřest a dále dusíme do změknutí rýže i chřestu.
  4. Rizoto podáváme sypané zelenou petrželí a strouhaným parmazánem.

Hotový recept na chřestové rizoto

zdroj: thespruceeats.com

3. Chřestový krém

Chřestový krém nejlépe chutná s křupavým pečivem. Na jeho přípravu použijeme sladkou smetanu a hlavně muškátový květ, který krém ochutí.

INGREDIENCE:

  • 1 kelímek sladké smetany
  • 150 g chřestu
  • 2 lžíce mouky
  • 100 g másla
  • mletý pepř
  • sůl

POSTUP:

  1. Připravíme si chřest – omyjeme ho a odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme ho na kousky.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo a dáme orestovat nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Pak přidáme mouku a vyrobíme si zlatou zásmažku.
  4. Tu zalijeme vodou nebo vývarem a vsypeme do ní nakrájený chřest.
  5. Vaříme společně asi 25 minut do změknutí chřestu.
  6. Polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci tyčovým mixérem.
  7. Do krému vložíme máslo a osolíme ho.
  8. Nakonec krém zjemníme sladkou smetanou a dochutíme muškátovým květem.

Hotový recept na chřestový krém

zdroj: savourthesensesblog.com

Pro redukční dietu podáváme chřest bez přílohy, protože i tak je velice chutný. Běžně jej však podáváme s přílohou, kterou tvoří vařené brambory. Jestliže máme chřest upravený jen velmi jednoduše, podáváme jej například jen přelitý máslem, tak brambory můžeme doplnit tatarskou omáčkou nebo její náhradou z jogurtu. Ke chřestu připravenému s omáčkou se hodí i jemné těstoviny.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 9 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *