Báječné recepty na sušenky na Velikonoce v 5 variantách. Mlsejte domácí dobroty

Blíží se Velikonoce nebo již nastaly a vy máte chuť na sladké?

Pokud rádi, pečete, pak pro vás máme řešení!

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonoční sušenky, které ocení každý milovník sladkého.

Máslové sušenky na Velikonoce

Máte nejradši máslové sušenky? Udělejte si je poctivě a po domácku. Navíc s barevnou polevou budou vypadat opravdu skvěle a budou tak slavnostně zdobit váš stůl.

Ingredience na sušenky

  • ½ hrnku másla
  • 1 hrnek cukru
  • 1ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (můžete nahradit kvalitním vanilkovým cukrem)
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 hrnky hladké mouky

Ingredience na polevu

  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 2 lžíce sušených bílků (můžete nahradit 2 většími bílky)
  • ¼ hrnku vody (pokud použijete čerstvé bílky, vodu nepotřebujete)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • potravinová barviva

Postup

  • Pomocí elektrického mixéru míchejte ve velké míse máslo a cukr, dokud směs není lehká a nadýchaná. Přidejte vejce a vanilku.
  • Snižte otáčky na minimum a vsypte prášek do pečiva a sůl. Postupně přidávejte mouku, dokud těsto není důkladně promíchané.
  • Vytvořte z něj kouli a těsně ji obalte do potravinové fólie. Dopřejte jí minimálně hodinu v chladničce, dokud není pevná. Ideálně ji nechte v chladu odpočívat celou noc.
  • Troubu předehřejte na 175 °C. Plechy vyložte pečicím papírem.
  • Těsto vyjměte z lednice a počkejte 5-10 minut.
  • Na pomoučněné pracovní desce vyválejte tenké těsto. Pomocí vykrajovátek ve tvaru vejce vytvořte malá vajíčka. Ze zbytků opět uplácejte kouli, vyválejte ji a pokračujte ve vykrajování.
  • Pečte 8-10 minut podle tloušťky těsta. Nechte asi minutu zchladnout a poté sušenky přesuňte na mřížku, aby úplně vychladly.
  • Na polevu smíchejte sušené bílky a moučkový cukr. Přidejte vodu a vanilkový extrakt a míchejte ručním mixérem na střední otáčky, dokud směs nebude hladká. Pokud bude poleva moc hustá, přidejte vodu, pokud bude příliš tekutá, dodejte cukr.
  • Rozdělte polevu do několika mističek a obarvěte je vybranými potravinovými barvivy. Nezapomeňte na to, že pokud pokud použijete tekutá barviva, bude to mít vliv na konzistenci polevy, případně potom přidejte cukr.
  • Pomocí zdobičky naneste polevu na sušenky. Pokud budete přidávat druhou vrstvu v bílé nebo jiné barvě, počkejte před dalším zdobením aspoň hodinu, aby již nanesená poleva dobře ztuhla.
Barevné máslové sušenky k Velikonocům.
Zdroj: aheadofthyme.com

Sušenková vajíčka

Pokud chcete koledníkům darovat něco výjimečného, můžete jim darovat tyto sušenky ve tvaru velikonočních vajíček, určitě je potěší.

Ingredience na sušenky

  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku hnědého cukru (dobře jej v hrnečku zmáčkněte, aby zmizel přebytečný vzduch)
  • 1 velké vejce
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu (nebo 2 vanilkové cukry)
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ¾ lžičky soli

Ingredience na polevu

  • 1 a ½ hrnku moučkového cukru
  • ⅛ lžičky soli
  • 2 a ½ lžíce smetany na vaření
  • dekorační tyčinky s barevnou polevou na zdobení

Postup

  • Ve velké míse třete máslo s hnědým cukrem, dokud směs není lehká a nadýchaná. Přidejte vejce a vanilku a opět dobře promíchejte.
  • Smíchejte mouku, vločky a sůl a poté je vsypte do již připravené směsi. Těsto rozdělte na tři stejné dávky.
  • Z každé části vypracujte 12 sušenek ve tvaru vajíčka. Položte je na plech, vyložený pečicím papírem. Pečte na 175 °C zhruba 20-25 minut. Nechte kompletně vychladnout.
  • Smíchejte ingredience na polevu, dokud není úplně hladká. Lžičkou ji pak nandejte na sušenky. Po zaschnutí je můžete zkrášlit barevným velikonočním zdobením.
Krásně ozdobené sušenky ve tvaru velikonočních vajíček.
Zdroj: tasteofhome.com

Kakaové sušenky plněné čokoládou

Nemáte kakaa a čokolády nikdy dost? Pak ochutnejte tento recept na velikonoční sušenky s kakaovou příchutí.

Ingredience

  • 65 g studeného nakrájeného másla
  • ¼ hrnku moučkového cukru
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 2 a ½ lžičky kukuřičné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 a ¼ žloutku
  • rozpuštěná bílá čokoláda na zdobení

Ingredience na náplň

  • 200 g tmavé čokolády, nakrájené na kousky
  • ½ hrnku smetany

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C. V robotu zpracujte máslo, cukr, obě mouky, kakao a žloutky, dokud se neutvoří jemné těsto. Zabalte je do potravinové fólie a vložte do chladničky na cca 30 minut.
  • Vyválejte těsto mezi dvěma archy pečicího papíru na šířku cca 3 mm. Použijte vykrajovátko ve tvaru vajíčka, vykrajujte s ním z těsta malé oválky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte cca 8-10 minut, případně se pomocí obracečky zkontrolujte spodní část sušenky.
  • Pokud bude tmavě hnědá, máte hotovo. Sušenky vyndejte z trouby a nechte je na plechu úplně vychladnout.
  • Na čokoládový krém dejte čokoládu se smetanou do malého rendlíku a na mírném plameni je míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude lesklá.
  • Nechte úplně vychladnout. Pomocí krému spojujte vždy dvě vajíčka k sobě. Poté je ještě můžete dozdobit rozpuštěnou bílou čokoládou.
Sušenková vajíčka plněná a politá čokoládou.
Zdroj: alldayidreamaboutfood.com

Baví vás péct? Vyzkoušejte některé z našich cukroví na Velikonoce. Užijte si sladké pečení na svátky jara!

Perníkové sušenky s razítky

Sušenky s příchutí perníku vykompenzují domácí velikonoční perníčky.

Ingredience

  • 350 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 130 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 70 g strouhaného kokosu
  • ½ lžíce koření do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup

  • Smíchejte v míse všechny ingredience tak, abyste vytvořili hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte minimálně na 2 hodiny do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plechy pečicím papírem.
  • Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto na šířku cca 4 mm.
  • Použijte vykrajovátka s razítky nebo kolečka vykrájejte a ozdobte je velikonočními razítky na sušenky.
  • Sušenky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 12 minut.
  • Vyndejte z trouby a asi po 5 minutách přendejte sušenky na mřížku, aby úplně vychladly.
Velikonoční perníkové sušenky s kokosem na roštu.
Zdroj: zoomyummy.com

Máme pro vás ty nejlepší recepty na velikonoční perníčky a navíc i tipy na zdobení. Vyzkoušejte. 🙂

Zdravé sušenky k Velikonocům

Zdravé mlsání je možné i o Velikonocích. Skvělou chuť sušenkám dodá zakysaná smetana. Inspirujte se!

Ingredience

  • ¼ hrnku změklého kokosového oleje
  • ½ hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 1 vejce
  •  ½ hrnku zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 a ¼ hrnku jemně rozemletých ovesných vloček

Postup

  • Z ingrediencí vypracujeme těsto. 
  • Bochánek zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 2 hodiny ztuhnout do lednice. 
  • Poté z těsta oddělujeme kuličky, které na plechu zploštíme vidličkou. 
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 minut.
Sušenky na svátky se zakysanou smetanou.
Zdroj: marshasbakingaddiction.com

Užijte si svátky jara společně s rodinou a se svými přáteli a přidejte na velikonočně prostřený stůl voňavé a chutné sušenky.

Zaručeně s nimi sklidíte úspěch. Velikonoční sušenky budou navíc milým překvapením i pro malé a velké koledníky.

A když už budete plně zapojeni v přípravách na Velikonoce, co takhle dopřát trochu krásy i vašemu domovu? Zapojte děti a vrhněte se na velikonoční tvoření. Můžete zdobit velikonoční vajíčka, vyrábět dekorace, jako jsou kuřátka, zajíčci, papírová vejce atd.

Pozvěte přátele, svolejte děti a užijte si originální společnou zábavu. Vždyť svátky jsou ideální příležitostí k tomu, abychom trávili čas s těmi, které máme na světě nejraději.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X