Vynikající recepty s česnekem a vepřovým masem na různé způsoby. Inspirujte se!

Chcete vyzkoušet recepty na vepřové na česneku, po kterých se bude olizovat celá rodina i přátelé?

Potěšte své okolí a vykouzlete luxusní pochoutky pro milovníky masa.

Inspirovat se můžete v našem článku, kde najdete sbírku vybraných lahůdek pro skutečné labužníky.

Může to být vynikající oběd, večeře, ale i pohoštění na narozeninovou oslavu.

Vepřová pečeně na cibuli a česneku

Tohle jídlo se v zahraničních domácnostech připravuje zejména o Vánocích či na Nový rok, což ovšem neznamená, že si na něm nemůžeme pochutnat prakticky každoročně.

Tento recept stvořila jedna maminka, která vychovávala 11 dětí a po jednoduchých jídlech, vždy chtěla aspoň o svátcích nachystat něco speciálního.

Ostatně až ochutnáte, uvidíte, že to rozhodně stojí za to. Neváhejte mrknout i na jiné sváteční pochoutky, které v některých domácnostech téměř vymizely. Příkladem mohou být recepty na vánočního Kubu.

Ingredience:

  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 1/2 zelené papriky
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 10 stroužků česneku
  • 2 kg vepřovou pečeni bez kosti vcelku
  • 1 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  • Celer, papriku i cibulky očistíme a nakrájíme na jemné kostičky.
  • Česnek oloupeme a prolisujeme skrz lis na česnek.
  • V malé misce smícháme celer, papriku, cibulky i česnek.
  • Pečeni dáme tukovou stranou nahoru a pomocí ostrého nože utvoříme v horní části i po stranách hluboké zářezy.
  • Všechny utvořené otvory naplníme zeleninovou směsí.
  • Důkladně vmáčkneme, aby nic nepadalo ven, a pečeni osolíme i opepříme.
  • Vložíme do pekáče a necháme zhruba 1 1/2 hodiny péct.
  • Kdyby povrch začal moc rychle hnědnout, zakryjeme pečeni alobalem.
  • Po uplynutí doby pečení maso vyjmeme, odstraníme alobal a necháme cca 15 minut odpočinout.
  • Teprve poté servírujeme s bramborovou kaší nebo jen vařeným bramborem.
Luxusní vepřová pečeně jako od maminky.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Jednoduché vepřové na česneku

Tyto šťavnaté kotlety s medem jsou připravené rychlostí blesku a chutnají naprosto dokonale. Uvidíte, že se po nich budete olizovat ještě za týden. Nejsou přitom vůbec náročné.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety bez kosti
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného česnekového prášku
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce neslaného čerstvého másla
  • 8 stroužků česneku
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku kuřecího vývaru nebo vody
  • 2 lžíce rýžového vinného octa

Postup

  • Rozpálíme plotnu na středně vysokou teplotu a připravíme si pánev.
  • Do ní nalijeme olivový olej a nahřejeme.
  • Mezitím kotlety osolíme, opepříme a zasypeme česnekovým práškem.
  • Jakmile je olej horký, vložíme do pánve kotlety a ze všech stran osmažíme dozlatova po dobu cca 4 až 5 minut z každé strany.
  • Boční úzké strany osmažíme tak, že je podržíme pomocí kuchyňských kleští, dokud se neosmaží.
  • Když jsou kotlety důkladně osmažené, vyjmeme je z pánve a odložíme na talíř pod alobal.
  • Snížíme trochu teplotu a rozpustíme v pánvi máslo.
  • Vařečkou jemně seškrábneme přichycené kousky z pánve a přihodíme oloupaný a na plátky nakrájené stroužky česneku.
  • Restujeme zhruba 30 – 45 sekund a hned přilijeme med a kuřecí vývar (vodu) s octem.
  • Trochu zvýšíme teplotu a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty, dokud nezačne omáčka houstnout.
  • Vložíme zpět vepřové kotlety a zhruba 2 minuty prohříváme s omáčkou, přičemž pomocí lžíce každou kotletu přeléváme omáčkou, aby se chutě propojily.
  • Ve chvíli, kdy začnou být okraje kotlet jemně nahnědlé a budou vypadat jako opečené, je hotovo.
  • Servírujeme ozdobené petrželkou s bramborovou kaší, zeleninovou oblohou, vařenou rýží, ale i s těstovinami.

Tip: Pokud vám chybí inspirace, vyzkoušejte recepty na salát coleslaw, který je k těmto kotletám skvělou volbou.

Snadné medové česnekové vepřové kotlety.
Zdroj: https://cafedelites.com/

Vepřové maso v česnekové omáčce

Kotlety si můžeme připravit na mnoho způsobů a když se k tomu přidají ty správné suroviny, máme dokonalou pochoutku. Tento recept je určen pro každého, kdo miluje asijskou kuchyni a rád se inspiruje jejich zajímavými recepty.

Ingredience:

  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 500 g vepřových kotlet bez kosti
  • 1 hrnek nevařené dlouhozrnné rýže
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 lžičky hoisin omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 250 g čerstvých hub (žampiony, hřib smrkový, shii-take nebo hlíva ústřičná)
  • 4 jarní cibulky
  • 1 žlutá cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku sušené červené papriky
  • 2 lžíce čerstvého pomerančové šťávy (pokud nemáme, můžeme použít i džus)

Postup

  • Kotlety nakrájíme na tenké proužky a houby i očištěné cibulky s klasickou cibulí na plátky.
  • Česnek oloupeme a na lisu prolisujeme, případně pomocí nože rozetřeme na prkénku, pokud nemáme lis.
  • Rýži uvaříme přesně podle pokynů, které jsou uvedeny na obalu. Po uvaření ji udržujeme v teple.
  • Do misky dáme 2 lžičky kukuřičného škrobu, 2 lžíce sójové omáčky, promícháme, aby byla směs hladká, a vložíme do ní nakrájené kotlety. Odložíme stranou a necháme odpočívat 15 – 20 minut.
  • V jiné misce poté smícháme zbývající 2 lžičky kukuřičného škrobu, 4 lžíce sójové omáčky, 1/4 hrnku vody a 4 lžičky hoisin omáčky.
  • Ve velké pánvi (ideálně když máme pánev Wok) zahřejeme oba druhy oleje na střední teplotu po dobu cca 2 minut.
  • Přidáme vepřové maso i s marinádou a za stálého míchání smažíme 3 – 4 minuty, až dokud maso nezačne chytat hnědý nádech.
  • Přihodíme nakrájené houby, cibuli, jarní cibulky, zázvor i sušenou papriku, promícháme a smažíme další 2 minuty.
  • Poté vmícháme tekutou smě s hoisin omáčkou a vaříme další minutu.
  • Nakonec vmícháme pomerančový džus a odstavíme.
  • Podáváme s rýží a ozdobíme podle fantazie, například kouskem papriky, bylinkami, ale i plátky česneku nebo třeba nasekanými jarními cibulkami.
Česnekové maso s rýží po asijsku.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Krkovička po sečuánsku

Toto vepřové na česneku patří k charakteristickým pokrmům této kuchyně. Má pikantní, nasládlou i nakyslou chuť a dokonale zasytí. Klidně to může být luxusní oběd či vydatnější večeře.

Ingredience:

Na maso:

  • 300 g vepřové krkovičky
  • 2 lžičky rýžového vína na vaření Shaoxing
  • 2 lžičky světlé sójové omáčky
  • 3 lžičky vody
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Na zeleninu:

  • 2 polévkové lžíce sečuánských nakládaných chilli papriček
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 lžičky česneku
  • 60 g hlívy ústřičné
  • 60 g bambusových výhonků
  • 1 velká mrkev
  • 1 svazek jarní cibulky

Na omáčku:

  • 1 1/2 lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce černého rýžového octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce kuchyňského oleje

Postup

  • Vepřovou krkovičku nakrájíme na tenké dlouhé proužky a dáme do misky.
  • Přilijeme rýžové víno, sójovou omáčku, vodu a promícháme. Zasypeme kukuřičným škrobem a znovu zamícháme. Odložíme stranou a necháme marinovat.
  • Sečuánské chilli dáme do mísy, přidáme zázvor, česnek, zatímco na talíř si odložíme hlívu ústřičnou a mrkev nakrájené na tenké proužky, bambusové výhonky, a nakonec ještě rozkrájenou jarní cibulku.
  • Do misky nalijeme rýžové víno, obě sójové omáčky i rýžový ocet. Přisypeme hnědý cukr s kukuřičným škrobem a pečlivě promícháme, ideálně metlou.
  • Mícháme tak dlouho, až dokud se cukr nerozpustí a zmizí případné žmolky ze škrobu.
  • Na vysokou teplotu zahřejeme pánev Wok nebo větší pánev na smažení a vlijeme do ní olej.
  • Po pár vteřinách vhodíme marinované vepřové maso a za stálého míchání necháme restovat. Stačí jen chvilku, aby maso zbledlo ze všech stran.
  • Maso vyjmeme na talíř a do pánve dáme směs chilli se zázvorem a česnekem.
  • Přihodíme bambusové výhonky, mrkev i hlívu ústřičnou. Smažíme zhruba 1 minutu a poté znovu vrátíme maso do pánve. Necháme vařit další minutu.
  • Připravenou omáčku promícháme, aby nezůstal na dně usazený škrob a vlijeme do pánve.
  • Jakmile zhoustne, odstavíme pánev z plotny a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s nudlemi, rýží nebo klidně jen tak s čerstvým chlebem.
Vepřová krkovice s česnekovou omáčkou.
Zdroj: https://redhousespice.com/

Vepřové kostky na česneku

Příprava tohoto pokrmu zabere maximálně 30 minut, ale rozhodně stojí za to. Masu sekundují zelené fazolky, které dodají celému pokrmu ten správný šmrnc.

Ingredience:

  • 650 g vepřových kotlet bez kosti
  • 1 polévková lžíce kořenící směsi na vepřové maso
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 kostky másla
  • 60 ml zeleninového vývaru
  • Šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 450 g zelených fazolek
  • 1/4 lžičky červených chilli vloček
  • Čerstvá petržel a plátky citronu na ozdobu

Postup

  • Vepřové maso nakrájíme na středně velké kostky, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
  • Zelené fazolky zbavíme konců a blanšírujeme. Pokud jsou tenké, můžeme blanšírování vynechat.
  • Maso dáme do misky, posypeme kořením a promícháme, aby se dostalo na každý kousek masa.
  • V pánvi zahřejeme olej na středním ohni a poté vhodíme vepřové kostky, které osmažíme po dobu 3 minut ze všech stran, aby bylo křupavé a okraje získaly hnědý nádech. V případě potřeby ještě přilijeme olej.
  • Osmahnuté maso vyjmeme z pánve a vhodíme rozpustit máslo. Snížíme trochu teplotu a jakmile je máslo rozpuštěné, přidáme česnek a restujeme zhruba 30 sekund až 1 minutu.
  • Pánev důkladně oškrábneme od kousků masa a zalijeme zeleninovým vývarem s citronovou šťávou.
  • Mícháme asi 1 minutu a poté přidáme zelené fazolky, které necháme vařit po dobu 4 minut a pravidelně je otáčíme pomocí kleští.
  • Nakonec dáme fazolky v pánvi stranou a vrátíme zpět maso, aby se prohřálo.
  • Servírujeme maso s fazolkami ozdobené plátky citronu a posypané čerstvou nakrájenou petrželkou. Kdo chce, může ještě přisypat nasekané čerstvé chilli papričky.
Jemné kousky vepřového masa s česnekovým máslem a zelenými fazolemi.
Zdroj: https://www.eatwell101.com/

Smetanové kotlety

Tohle vepřové na česneku vás natolik nadchne, že se k němu budete pravidelně vracet. Pokud hledáte zajímavé pohoštění pro sebe a svou rodinu, máte jasného vítěze. Jakmile jednou ochutnáte, tomuto receptu zcela propadnete.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje (kdo nemá rád, může dát klasický olej nebo 1 lžíci sádla)
  • 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mouky
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy (nebo limetkové)
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 3/4 hrnku smetany ke šlehání
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup

  • Kotlety vyjmeme z lednice a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, poté dostatečně osolíme a opepříme z obou stran.
  • Připravíme si hlubokou pánev, dáme do ní olivový olej a 1 lžíci másla. Při středně vysoké teplotě zahřejeme a do horkého oleje dáme opéct kotlety. Z každé strany pečeme zhruba 5 minut, aby získaly zlatavý nádech. U tenkých plátků stačí 3 minuty.
  • Opečené kotlety přendáme na talíř a zabalíme do alobalu.
  • Do pánve dáme zbývající máslo a stroužky česneku. Snížíme trochu teplotu a opékáme česnek po dobu cca 3 minut, aby trochu zhnědnul. Musíme ho míchat, protože se nesmí spálit.
  • Česnek odložíme na talířek a obsah pánve posypeme moukou. Vaříme cca 30 sekund, aby se spojila s máslem. Vrátíme česnek zpět do pánve a přilijeme kuřecí vývar s citronovou šťávou.
  • Česnekový prášek rozmícháme ve smetaně ke šlehání a přidáme do pánve. Pomocí metly mícháme, dokud se česnekový prášek nerozpustí.
  • Vložíme zpět vepřové kotlety a necháme vařit 5 minut, aby začala omáčka lehce bublat a trochu zhoustla. Nesmí se ovšem vařit příliš.
  • Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme a můžeme servírovat s těstovinami, případně rýží. Ozdobíme petrželkou.
Vepřové kotlety ve smetanovo-česnekové omáčce.
Zdroj: https://www.saltandlavender.com/

Pečená panenka

Česnek dokáže ochutit prakticky cokoliv a v případě masa to platí dvojnásob. Zkuste tento zajímavý recept pro vepřové na česneku a uvidíte, že vás dostane.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce mořské soli smíchané s mletým černým pepřem
  • 1 250 g vepřové panenky
  • 4 lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 10 stroužků česneku
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 2 lžičky italské bylinkové směsi

Postup

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů a nachystáme plech s alobalem.
  • V malé misce smícháme prolisovaný česnek, bazalku, oregano, tymián, petržel a italskou bylinkovou směs.
  • Maso osolíme a opepříme ze všech stran.
  • Ve velké pánvi zahřejeme olivový olej a vložíme do ní panenku, kterou opečeme z každé strany do zlatohněda, aby se maso zatáhlo.
  • Vyjmeme z pánve, přendáme na plech, na kterém máme rozložený alobal. Potřeme připravenou bylinkovou směsí a poklademe nakrájenými kousky másla.
  • Panenku zabalíme do fólie a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25 – 30 minut.
  • Poté vypneme troubu a maso necháme ještě 5 minut uvnitř.
  • Nakonec vyndáme plech z trouby, odstraníme alobal a dáme ještě na 5 minut odpočinout.
  • Nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Perfektní přílohou je bramborová kaše.
Vepřová panenka pečená v troubě s máslovo-česnekovou omáčkou.
Zdroj: https://sweetcsdesigns.com/

Plátky na česneku se zeleninou

Jestli vám došly nápady, co udělat jako vydatný oběd či večeři, zkuste tento recep s vepřovými kotletami, díky kterému budou vaše chuťové pohárky tančit zumbu.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 4 vepřové kotlety
  • 1 červená nebo žlutá cibule
  • 1 balení baby mrkve
  • 60 g čerstvého nesoleného másla
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 1 svazek chřestu
  • 3/4 hrnku mraženého hrášku
  • 4 snítky čerstvého kopru
  • 1 hrst čerstvých petrželových listů
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a připravíme si velký pekáč/plech.
  • Brambory důkladně omyjeme, rozpůlíme (necháme na nich slupku) a rozložíme na plech.
  • Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme péct na 30 minut.
  • V malé misce smícháme hořčici s uzenou paprikou a vzniklou směsí potřeme kotlety z obou stran, které jsme ještě předtím osolili a opepřili.
  • Poté vyjmeme pekáč z trouby, přidáme oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli, očištěnou mrkev a ochucené kotlety.
  • Dáme zpět a pečeme dalších 15 minut.
  • Česnek očistíme, prolisujeme přes lis na česnek a smícháme se změklým máslem. Chřest na konci odkrojíme.
  • Znovu vytáhneme plech z trouby a přidáme chřest s mraženým hráškem, rozprostřeme a na vše rovnoměrně rozvrstvíme česnekové máslo.
  • Vrátíme do trouby a zapečeme ještě 5 – 10 minut, aby byla zelenina krásně jemná a maso získalo zlatavý nádech.
  • Servírujeme pokapané citronovou šťávou, posypané čerstvým nasekaným koprem a petrželkou. Kdo chce, může ještě přidat plátek citronu.
Vepřové maso s hořčicí a zeleninou v česnekovém másle.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Na víno Shaoxing můžeme narazit téměř ve všech čínských receptech. Co to vlastně je a proč je tak oblíbené? Mrkněte na toto zajímavé video.

What is Shaoxing Wine, and why's it in almost every Chinese recipe?

Zkoušeli jste si už někdy vypěstovat vlastní celer? Pokud nevíte jak na to, prohlédněte si toto instruktážní video jako inspiraci.

How to grow Celery from seeds(西芹)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X