Čekáte návštěvu a přemýšlíte, čím je pohostíte?
Už nemusíte!
Připravili jsme si pro vás totiž 5 luxusních receptů na pokrm Wellington, které ocení i ti nejnáročnější hosté.
Ochutnejte klasickou variantu s hovězí svíčkovou, ale i třeba o něco méně tradiční verzi s lososem či mletým masem.
Tak pojďme na to!
Hovězí Wellington
Dokonalý Wellington se připravuje z hovězí svíčkové. A že je o co stát! Vyzkoušejte náš skvělý recept, kterým potěšíte jakoukoli návštěvu.
Co budete potřebovat
- 1 kg hovězí svíčkové
- 3 lžíce olivového oleje
- 250g žampionů
- 50g másla
- 1 velká snítka čerstvého tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 12 plátků prosciutta
- 500g listového těsta (pokud máte mražené, rozmrazte ho)
- trochu hladké mouky, na posypání
- 2 žloutky rozšlehané s 1 lžičkou vody
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Maso položte na pekáč, potřete 1 lžící olivového oleje a ochuťte pepřem, poté pečte 15 minut pro medium-rare nebo 20 minut pro medium.
- Když je maso upečené, vyndejte ho z trouby a nechte asi 20 minut v lednici.
- Nasekejte žampiony co nejjemněji, aby měly strukturu hrubé strouhanky.
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a 50 g másla a restujte houby na středním plameni s čerstvým tymiánem asi 10 minut.
- Houbovou směs okořeňte, zalijte 100 ml bílého vína a vařte asi 10 minut, dokud se všechno víno nevstřebá.
- Žampiony vyjměte z pánve, aby vychladly, a vyhoďte tymián.
- Dejte dva kusy potravinářské fólie přes velké prkénko.
- Na potravinářskou fólii položte 12 plátků prosciutta, které se mírně překrývají, ve dvojité řadě.
- Polovinu žampionové směsi rozprostřete na prosciutto, na něj položte maso a završte zbylou houbovou směsí.
- Pomocí okrajů fólie zabalte prosciutto kolem masa, poté jej srolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakruťte, abyste ji utáhli.
- Poprašte pracovní plochu trochou mouky.
- Třetinu balení listového těsta rozválejte na pruh 18 x 30 cm a položte na pečicí papír.
- Zbytek těsta rozválejte na cca 28 x 36 cm.
- Vyjměte maso z fólie a položte jej doprostřed menšího pruhu těsta.
- Rozšlehejte 2 žloutky s 1 lžičkou vody a potřete okraje těsta, vršek a boky zarolovaného masa.
- Pomocí válečku opatrně nadzvedněte a překryjte větší kousek těsta přes maso, dobře přitlačte do stran.
- Spoje zastřihněte asi na 4 cm lem.
- Okraj utěsněte hranou rukojeti vidličky.
- Celou plochu potřete žloutkem a hřbetem nože označte Wellington dlouhými diagonálními čarami.
- Nechte alespoň 30 minut vychladnout.
- Troubu rozehřejte na 200 stupňů Celsia.
- Wellington potřete ještě trochou žloutku a pečte dozlatova a křupava – 20 až 25 minut pro medium rare, 30 minut pro rare.
- Před podáváním nechte 10 minut odstát.

Chcete si připravit něco opravdu luxusního? S našimi 5 recepty na hovězí na víně nemůžete sáhnout vedle. Vyzkoušejte pečenou i dušenou variantu, s žampiony či řepou a mnoho dalšího.
Losos à la Wellington
Povyšte svého lososa o další level a připravte si z něj tento vynikající pokrm! Dokonale propečená a šťavnatá ryba položená na špenátu a upečená v křupavém listovém těstě je delikatesou, kterou se nemusíte stydět servírovat ani těm nejnáročnějším hostům!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce másla
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 120 g baby špenátu
- 2 stroužky nasekaného česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 100 g smetanového sýra, změkčeného
- 25 g strouhanky
- 25 g parmazánu
- 1 plát mraženého listového těsta rozmraženého v lednici
- 2 filety z lososa (každý cca 170 g) bez kůže
- 1 rozšlehané vejce
Postup
- Nejprve si připravte špenátovou náplň.
- Rozpusťte máslo a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká a průsvitná.
- Přidejte špenát a vařte, dokud nezměkne.
- Přidejte česnek a vařte 30 sekund.
- Dochuťte černým pepřem a přidejte smetanový sýr.
- Poté, co se smetanový sýr rozpustí, přidejte parmazán a strouhanku.
- Vše smíchejte dohromady a odstavte z ohně.
- Filety z lososa dochuťte solí a pepřem.
- Poté vyválejte plát těsta a překrojte ho na půl (nebo tak,aby se vám na něj vešel losos i s náplní).
- Umístěte každý filet lososa do středu listového těsta a ponechte asi 5 cm kolem okrajů.
- Pokud není plát listového těsta dostatečně velký, můžete ho rozválet.
- Na každý filet položte špenátovou směs a rovnoměrně rozetřete.
- Okraje plátů těsta potřete rozšlehaným vejcem a přeložte.
- Wellington položte na tukem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech švem dolů.
- Pomocí ostrého nože nařežte křížové řezy na horní straně každého Wellingtonu.
- Pečte při 200 °C 30 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
- Užijte si to!

Hovězí sekaná s vejcem v listovém těstě
Vyzkoušejte Wellington tentokrát ve variaci s mletým masem a vejcem. Skvělý, snadný a levný způsob, jak dát populární klasice nový šmrnc!
Co budete potřebovat
- 700 g mletého hovězího masa
- 5 vajec (4 vejce natvrdo + 1 celé, syrové, čerstvé vejce)
- 1 malá bílá cibule nakrájená na drobno
- 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 1 šálek strouhanky
- 1 lžíce vloček červeného chilli
- velká hrst nasekané petrželky
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 balení listového těsta
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V misce smíchejte hovězí maso, cibuli, česnek, strouhanku, chilli, petrželku a sůl.
- Dobře promíchejte.
- Poprašte čistou pracovní plochu hrstkou mouky a listové těsto rozválejte na tloušťku 0,5 cm.
- Jednu stranu listového těsta potřete dijonskou hořčicí.
- Na vyválený plát dejte polovinu hovězí směsi.
- Vejce uvařená natvrdo zarovnejte do řady doprostřed masa.
- Přidejte zbytek hovězí směsi, abyste zakryli vejce a vytvarujte poleno.
- Zarolujte a zastrčte konce dovnitř.
- Celé potřete vajíčkem a dejte na plech.
- Pečte 50 minut až 1 hodinu, nebo dokud těsto nezezlátne a maso není propečené.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Wellington z červené řepy s balsamikovou redukcí
Tak tenhle recept je naprostá bomba a ocení ho nejen vegani! Luxusní pečená řepa a žampionová a špenátová směs v kombinaci s křupavým listovým těstem si nemůžete nechat ujít. Na první pohled sice vypadá složitě, ale ve skutečnosti se jedná o celkem jednoduchý recept. Tak ho pojďte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- ½ šálku vlašských ořechů
- 4 středně velké (stejně velké!) červené řepy
- olivový olej
- 10 šalotek, nakrájených nadrobno
- 8 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
- 1 kg žampionů
- 1 lžíce lněných semínek (plus 3 lžíce vody)
- 500 g špenátových listů
- sůl a pepř
- 3 lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ šálku bílého vína
- ¼ šálku lahůdkového droždí
- ½ šálku strouhanky
- 1 list mraženého (veganského) listového těsta, rozmraženého
- 1 lžíce sójového mléka smíchaná s 1 lžící redukované aquafaby (aquafabu jednoduše vařte v hrnci bez pokličky, dokud se přebytečná voda neodpaří a aquafaba nezačne vypadat jako bílek – před promícháním se sójovým mlékem ji nechte zcela vychladnout)
- hrubá mořská sůl
- černá sůl, na ozdobu
Na balsamikovou redukci:
- 240 ml balsamika
- asi 100 g třtinového cukru
Postup
Připravte si náplň:
- Lněná semínka umelte v mlýnku na kávu nebo ořechy.
- Přendejte do misky a vmíchejte 3 lžíce vody.
- Směs nechte asi 15 minut vychladit v lednici.
- Na pánve nasucho opražte vlašské ořechy, dokud nebudou lehce hnědé a voňavé.
- Nechte vychladnout a nasekejte je.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Oloupejte červenou řepu.
- Rozdrťte 3 lžičky sušeného rozmarýnu s 1 a ½ lžičkou hrubé mořské soli v hmoždíři.
- Potřete červenou řepu olivovým olejem a posypte trochou rozmarýnové soli.
- Dejte na plech a pečte asi hodinu.
- Vložte balsamikový ocet a cukr do malého hrnce.
- Na mírném plameni přiveďte k varu a nechte vařit asi 20 minut, dokud se tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhoustne.
- V těžké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje.
- Do rozpáleného oleje přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na mírném ohni, dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte česnek a restujte několik minut, dokud nebude měkký a voňavý.
- Žampiony nakrájejte na jemné kostičky.
- Dejte stranou jednu třetinu směsi šalotky a česneku.
- Do pánve přidejte nakrájené žampiony a promíchejte.
- Vařte, dokud se všechna voda neodpaří.
- Do pánve přilijte víno a nechte vařit.
- Žampionovou směs dochuťte trochou rozmarýnové soli a černého pepře.
- Nechte vychladnout.
- Po vychladnutí přidejte odložená lněná semínka a dobře promíchejte.
- Špenát nechte v hrnci s pokličkou zvadnout.
- Poté nechte úplně vychladnout.
- Vymačkejte ze špenátu všechnu vodu.
- Vložte špenát do velké mísy, ochuťte rozmarýnovou solí, pepřem a lahůdkovým droždím.
- Přidejte směs šalotky a česneku, kterou jste si odložili, ¼ šálku strouhanky a opražené vlašské ořechy.
A jdeme na pečení:
- Plech vyložte pečícím papírem a rozehřejte troubu na 200 °C.
- Pečicí papír velmi jemně pomoučněte a položte na něj rozmražený plát listového těsta tak, aby kratší okraj těsta směřoval k vám.
- Vymezte dlouhou úzkou oblast (asi 10 x 25 cm), kam budete skládat náplň.
- Na těsto nasypte pod náplň trochu strouhanky, abyste předešli rozmočenému dnu.
- Umístěte špenátovou směs asi 5 cm od okraje těsta tak, aby těsto na druhé straně náplně bylo dostatečně dlouhé k přeložení přes náplň.
- Nechte si i na koncích 5 cm okraje, abyste mohli konce pěkně ohnout.
- Rukama směs dobře zatlačte dolů.
- Na špenát položte v dlouhé řadě čtyři pečené řepy.
- Řepy můžete volitelně spojit k sobě dlouhou dřevěnou špejlí.
- Na řepu nandejte žampionovou směs.
- Nakonec těsto přeložte co nejpevněji přes náplň.
- Zabalte Wellington na obou koncích, jako byste balili dárek.
- Ostrým nožem proveďte mělké řezy na horní části Wellingtonu.
- Wellington potřete sójovým mlékem a aquafabou a vršek posypte černou solí.
- Udělejte do těsta tři malé otvory (na straně, kde je šev), abyste zajistili, že během pečení bude moct unikat pára a Wellington nepraskne.
- Pečte asi 60 minut dozlatova.
- Podávejte pokapané balsamikovou redukcí.

Vepřová panenka Wellington
Šťavnatá, dokonale propečená vepřová panenka, obalená v prosciuttu, žampionech a máslovém listovém těstě se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, která se skvěle hodí i na slavnostnější příležitosti. A co je ještě lepší, její příprava je mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát!
Co budete potřebovat
- 500 g vepřové panenky
- 1 lžíce oleje neutrální chuti
- 2 lžíce másla
- 250 g žampionů, nakrájených na kostičky
- 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
- malý svazek čerstvého tymiánu (pouze listy)
- 50 ml bílého vína
- 250 g listového těsta
- 6 plátků prosciutta nebo parmské šunky
- 1 lžíce hořčice
- malý svazek čerstvé šalvěje (nasekané listy)
- 1 vejce, rozšlehané
- mořská sůl a černý pepř
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nasekaná nadrobno
- 2 lžíce hořčice
- 125 ml kuřecího vývaru
- 125 ml bílého vína
- 50 ml smetany na vaření
- 1 lžička sušeného tymiánu
- mořská sůl a černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Z panenky odstraňte stříbrnou kůži a odřízněte všechny tenké konce.
- Panenku ze všech stran dobře osolte a opepřete, poté ve velké pánvi rozehřejte olej, dokud nebude velmi horký.
- Vepřové maso opečte ze všech stran, poté vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Nastavte plamen na střední teplotu a na pánvi rozpusťte máslo.
- Restujte žampiony, cibuli a tymián, dokud nezměknou a nezezlátnou, asi 8 minut.
- Dochuťte solí a pepřem, poté na pánev nalijte bílé víno a dřevěnou stěrkou seškrábněte veškeré připečené kousky.
- Vařte, dokud se tekutina neodpaří, poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
- Těsto rozválejte na čtverec cca 30 x 30 cm, položte na něj plátky prosciutta, které se mírně překrývají.
- Potřete hořčicí, posypte lístky šalvěje a poté směs žampionů a cibule rovnoměrně rozprostřete na prosciutto.
- Na žampiony položte vepřové maso, pak těsto srolujte a konce zastrčte pod něj.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut do zlatova.
- Zatímco se Wellington peče, připravte si omáčku.
- Ve stejné pánvi, kterou jste použili na žampiony, rozehřejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Jemně restujte cibuli 5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte hořčici a vařte 1 minutu, poté zalijte kuřecím vývarem a bílým vínem.
- Za stálého míchání přiveďte k varu a poté vmíchejte smetanu a tymián.
- Vařte 5 minut do mírného zhoustnutí, poté dochuťte solí a pepřem.
- Sundejte z plotny, přikryjte a udržujte v teple.
- Když je Wellington upečený, vyjměte ho z trouby a nechte 5 minut odpočinout.
- Poté nakrájejte zoubkovaným nožem a podávejte se zelenými fazolkami a smetanovou omáčkou.

Inspirujte se i našimi dalšími recepty s vepřovou panenkou v hlavní roli. Budete se olizovat!
Historie pokrmu Wellington
Pokrm byl pravděpodobně poprvé připraven na oslavu prvního vévody z Wellingtonu, Arthura Wellesleyho, a jeho vítězství v bitvě u Waterloo 18. června 1815. Vévoda získal svůj titul poté, co o rok dříve porazil Napoleona Bonaparta, a nikoli dlouho poté, co se stal premiérem. Taková ikonická postava potřebovala zvěčnit, a tak po něm pojmenovali hovězí pokrm pečený v těstíčku.
Maso pečené v těstě je oblíbenou kulinářskou technikou v mnoha zemích po mnoho staletí. Řekové byli první, kdo obalil maso pastou z mouky a vody. Hovězí Wellington se však nejvíce podobá francouzskému filet de boeuf en croute a mohl být po bitvě u Waterloo pouze přejmenován na Beef Wellington, spíše než aby to byl pokrm speciálně vytvořený pro vévodu z Wellingtonu.
Zatímco Wellington je extrémně populární v Evropě, našel si oblibu také ve Spojených státech. Hovězí Wellington byl údajně oblíbeným jídlem Richarda Nixona.
A závěrečný tip od kuchaře Gordona Ramsayho: „Nejdůležitější je hovězí Wellington nekrájet na tenké plátky. Krájejte ho na plátky tlusté cca 2,5 cm.“
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!