Vyzkoušejte naše skvělé recepty na žampiony zapečené v troubě. Těmto receptům nikdo neodolá!

Preferujete zeleninu před masem?

Potom si připravte nejlepší recepty na zapečené žampiony!

Jejich chuť vás naprosto okouzlí.

Zapečené plněné žampiony

Snadný recept na plněné houby! Houbové kloboučky naplněné pestem, strouhankou a sýrem, vše zapečené v troubě. Úžasný předkrm, který potěší naprosto všechny, ideální pro večírky a pikniky. Pokud by na vás přece jen přišla chuť, připravte si lahodné žampiony plněné mletým masem.

Co budeme potřebovat

  • 25 žampionů
  • 5 až 6 lžic pesta (½ lžičky na každou houbu)
  • 5 až 6 lžic strouhanky s italským kořením
  • 60 g mix strouhaných sýrů
  • 2 lžičky bazalky
  • 1 lžička červených chilli
  • ½ lžičky oleje na mazání

Postup

  • Opatrně odstraňte nohy hub a houby očistěte.
  • Stonky vyhoďte nebo je použijte při přípravě zeleninového vývaru.
  • Kloboučky hub naplňte ½ až ¾ lžičkou pesta.
  • Dále přidejte ½ až ¾ lžičky strouhanky do každého klobouku na pesto.
  • Nyní přidejte ½ až 1 lžičku strouhaného sýra do každého kloboučku. Sýr je volitelný a můžete to udělat i bez sýra.
  • Nyní předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Plech na pečení vyložte hliníkovou fólií a potřete ½ lžičky oleje.
  • Všechny plněné žampiony vložte na plech.
  • Pečte 18 až 20 minut v předehřáté troubě.
Dokonale upečené houby s trochou pesta.
Zdroj: momontimeout.com

Zapečené žampiony s krémovým sýrem

Pečené žampiony plněné sýrem jsou dokonalým, snadno připraveným předkrmem, který se hodí pro každou příležitost. Jsou hluboce lahodné, naplněné s jemně nasekanými nohami hub, slaninou, cibulí a červenou paprikou, smažené a mírně zkaramelizované. Poté se spojí smetanovým sýrem a strouhaným parmazánem. Pro další luxusní sýrové recepty se podívejte na naše žampiony plněné sýrem.

Co budeme potřebovat

  • 12 středně velkých žampionů
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená nadrobno)
  • ½ papriky (jemně nakrájená)
  • 60 g slaniny (nakrájené nadrobno)
  • 1 lžíce petrželky
  • 20 g parmazánu
  • 60 g smetanového sýra
  • sůl
  • černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Plech vyložte pečicím papírem.
  • Houby opatrně zbavte stopek.
  • Nohy nasekejte nadrobno a dejte stranou do malé misky.
  • Do mísy přidejte slaninu, cibuli a kapii a promíchejte, aby se spojily.
  • Prázdné kloboučky hub položte stopkou nahoru na připravený plech.
  • Na střední teplotu přidejte olivový olej do středně velké pánve.
  • Přidejte houby, cibuli, nadrobno nakrájenou papriku a slaninu.
  • Občas promíchejte, dokud se vlhkost z hub neodpaří. Poté často míchejte, dokud ingredience nezačnou karamelizovat.
  • Uvařené ingredience chlaďte asi 10 minut.
  • Přidejte nasekanou petrželku, nastrouhaný parmazán a smetanový sýr. Dobře promíchejte.
  • Okořeňte podle chuti, mějme na paměti, že slanina a parmazán jsou slané.
  • Prázdné kloboučky hub lehce postříkejte olivovým olejem.
  • Pomocí lžičky naplňte kloboučky žampionů.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.
Žampionový klobouk naplněný krémovou směsí sýra a bylinek.
Zdroj: jocooks.com

Plněné houby zapečené v troubě

Žampiony mají intenzivní, robustní chuť a masitou texturu, díky čemuž jsou ideální pro plnění směsí ze sýra a sušených rajčat.

Co budeme potřebovat

  • 4-6 velkých polních hub, stopky odstraněné
  • olivový olej
  • 600 g ricotty
  • 60 g sušených rajčat (nakrájených nadrobno)
  • 1 lžíce nasekaných vypeckovaných oliv
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžičky nakrájeného oregana
  • 2 lžíce nasekané ploché petrželky a navíc na ozdobu
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 vejce (lehce rozšlehané)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Houby potřete z obou stran olivovým olejem.
  • Houby položte na plech vyložený nepřilnavým pečicím papírem.
  • Ve velké misce smíchejte ricottu, sušená rajčata, olivy, parmazán, oregano, petržel, sůl a pepř a vejce.
  • Rozdělte směs ricotty mezi žampiony.
  • Žampiony pečte v troubě asi 15–20 minut, nebo dokud není náplň zlatavá a houby měkké.
  • Položte na servírovací talíř a posypte navíc nasekanou petrželkou.

Naplněné, ale neupečené žampiony můžete jednoduše uchovat na příště, a to díky skvělému pomocníkovi, jako je vakuovačka. Jednoduše je uskladníte a můžete je vytáhnout z lednice nebo mrazáku, když na ně přijde chuť. Podívejte se jaká vakuovačka na potraviny je nejlepší podle naší recenze.

Plněné houby s bohatou nádivkou zapečené v troubě.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Gnocchi plněné žampionovou směsí

Plněné noky jsou, tak trochu moderní věc a je tu spousta prostoru pro experimenty. A přestože se noky ripieni začaly objevovat v obchodech s potravinami, lze je snadno vyrobit doma. Připravte si s námi i tento recept na žampionovou polévku, je dokonalá.

Co budeme potřebovat

Na noky

  • 750 g brambor
  • 175 g polohrubé mouky
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička soli

Na náplň

  • 2 lžíce másla
  • 500 g žampionů
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 90 g tuhé ricotty z plnotučného mléka
  • 50 g Parmigiano-Reggiano
  • 1 polévková lžíce mascarpone
  • 1 špetka soli a pepře

Na omáčku

  • 70 g másla
  • trochu vody z noků
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • špetka sýra Parmigiano-Reggiano

Postup

  • Brambory neloupejte a uvařte.
  • Brambory oloupejte a rozmačkejte, nechte je zcela vychladnout.
  • Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte máslo a po rozpuštění přidejte nakrájené houby a velkou špetku soli.
  • Za občasného míchání restujte 10 až 12 minut, dokud nepustí šťávu a nezačnou hnědnout.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte nasekaný česnek a lístky tymiánu.
  • Dochuťte solí a pepřem a nechte úplně vychladnout.
  • Jakmile houby vychladnou, přidejte k nim sýry a společně vše rozmixujte, dokud dobře propojené.
  • Přeneste náplň do misky a chlaďte, dokud nebude připravena k použití, nebo alespoň 30 minut, aby ztuhla.
  • Smíchejte mouku a sůl ve velké míse a udělejte uprostřed důlek.
  • Do středu prohlubně přidejte brambory a polovinu rozšlehaného vejce.
  • Mouku z vnějšku mísy ze všech stran jemně vmícháme do bramborové směsi, až se vše spojí do hutné hmoty.
  • Těsto přendejte na rovnou plochu a velmi krátce hněťte, dokud se vše rovnoměrně nespojí, ne déle než minutu. Těsto pevně zabalte do fólie a dejte ho na 10-15 minut do mrazáku odpočinout.
  • Plech vyložíme pečicím papírem a povrch poprášíme moukou.
  • Z těsta vyválejte provaz o průměru asi 3 cm.
  • Rozřízněte ho na polovinu a poté každou polovinu nakrájejte na 5 nebo 6 kusů.
  • Jemně na každý kousek zatlačte prsty, aby vytvořil malý plochý kruh.
  • Do středu kruhu přidejte asi ½ lžičky náplně. Těsto opatrně přehněte kolem náplně a přimáčkněte, aby se uzavřelo.
  • Hotové noky dejte asi na 15 minut do lednice, aby před vařením ztuhly.
  • Přiveďte k varu velký hrnec s vodou a dobře osolte.
  • Opatrně přidejte noky do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou.
  • Připravte si omáčku. Přidejte máslo a několik snítek tymiánu do velkého hrnce na střední teplotu.
  • Jakmile se máslo téměř rozpustí, přidejte k máslu několik lžic vody z noků a intenzivně míchejte, aby se vše spojilo.
  • Rychle by měla vzniknout lesklá omáčka! Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  • Noky přendejte do máslové omáčky a jemně zamíchejte , aby se obalily.
Talíř plný domácích noků s žampiony a bylinkám.
Zdroj: themodernproper.com

Jak spárovat žampiony a víno?

Žampiony jsou velmi všestrannou ingrediencí, která se hodí k mnoha různým druhům vín. Nicméně, existují některá vína, která se k žampionům hodí lépe.

K žampionům se obvykle doporučuje bílé víno, jako je Chardonnay nebo Sauvignon Blanc. Tyto druhy vína se hodí k jemné chuti žampionů a podtrhnou jejich chuť. Pokud hledáte něco výraznějšího, můžete zkusit odrůdy jako Pinot Grigio nebo Riesling.

Pokud máte chuť na červené víno, doporučuje se k žampionům Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Pinot Noir. Tyto druhy vína budou mít dostatečně silnou chuť, aby se vyrovnaly chuti žampionů, ale zároveň je nebudou přehlušovat.

Můžete také zkusit kombinaci, jako je například Pinot Noir s žampiony a omáčkou z červeného vína. Tento druh vína dokáže podpořit a doplnit chuť žampionů a vytvořit tak harmonickou kombinaci.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X