Tisk

Brambory

Brambory jsou hlíznatou rostlinou dovezenou do Evropy z Jižní Ameriky v druhé polovině 16. století a příbuznou například s rajčaty. U brambor se však konzumují pouze podzemní hlízy. Pro výživu jsou důležité svým obsahem škrobu a vitamínu C, nerostných látek a vitamínů skupiny B. Tuky v bramborách nejsou obsaženy. Brambory se konzumují především vařené, pečené a občas smažené. Teplem a vyluhováním do vody se postupně vytrácí vitamín C, takže je při vaření vkládáme vždy do vařící vody, s výjimkou starých brambor je vaříme ve slupce a krájíme je vždy nerezovým nožem. 


Další pojmy slovníku:

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

  • Olivový olej

    Proslulý olivový olej se vyrábí hlavně v zemích přiléhajících ke Středozemnímu moři, což znamená v Řecku, Itálii, Francii, a Španělsku a tam je...

  • Ječná mouka

    Ječná mouka se mele z ječných zrn. Má poněkud tmavší žlutou barvu a slabě nahořklou chuť. Používá se především na pečení různých placek a mohou se...

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

Recepty s "Brambory":

  • Švýcarské rösti

    Brambory oloupeme, opláchneme, osušíme a nastrouháme na nudličky. Mírně je osolíme, promícháme a osolíme. Lžící nabíráme bramborové nudličky,...

  • Bramborové noky s houskou.

    Bramborové noky s houskou. Nejprve si na 4 lžících oleje osmažíme nakrájenou cibuli a starší housku. Než nám to vychladne, tak si připravíme sypké bramborové těsto v prášku...

  • Opékané brambory se slaninou

    Brambory oloupeme , pak očistíme a nakrájíme na plátky, aby byly poměrně stejné. Mezitím si nachystáme slaninku, kterou nakrájíme na nudličky a...

  • PATIZON JAKO MINUTKA

    PATIZON JAKO MINUTKA Patizon,pokud je mladý,stačí umýt a nakrájet na plátky cca 2 cm silné.Starší nutno oloupat. Dát na středně rozpálený olej na pánvičce a smažit,až...

  • Pečené balkánské brambory

    Syrové oloupané brambory pokrájíme na plátky. Do pekáčku vymazaného tukem klademe střídavě vrstvy brambor a nastrouhaného nebo rozmělněného...



Nové příspěvky