Tisk článku

Brokolice

Brokolice je jednou z letních zelenin, která by měla být často zařazována do našeho jídelníčku. Je příbuzná s květákem, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamíny C, E a provitamin A. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Samozřejmě je bohatá i na vlákninu

Brokolice

Možnosti přípravy jídel z brokolice

Brokolice můžeme využít v redukčních dietách, kdy ji připravujeme pouze vařenou v páře. Kromě toho je brokolice vhodná pro dušení, smažení, jako mozeček s vejci, do polévek, do pomazánek a vynikající je v zapékaných jídlech. Brokolici můžeme kombinovat i s jinou zeleninou. Doplňujeme ji masem, uzeninou, sýrem nebo dušenými houbami. Můžeme ji připravit a podávat jako samostatnou přílohu. Výběr receptů pro pokrmy z brokolice je dostatečně velký a vždy se také dají použít mírně upravené recepty pro květák.

Brokolice v dietě

Brokolici rozebereme na růžičky a ty vaříme v parním hrnci nebo na pařáčku obyčejného hrnce asi 15 minut. Vyjmeme a při radikální dietě jíme samotné s kouskem grilované nebo dušené ryby nebo kuřecích prsíček. Jinak ji posypeme nasucho osmaženou strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem, masovou přílohu volíme obdobnou a k tomu podáváme plátek celozrnného chleba nebo malé množství brambor.

Brokolice v polévce

Z brokolice můžeme uvařit samostatnou polévku nebo ji využít do polévek ze zeleninových směsí. Do krémových polévek můžeme na drobné kousky nakrájet i košťál, který potom rozmixujeme. Tyto polévky doplňujeme vejcem nebo smetanou.

Brokolice dušená

Brokolici rozebereme na růžičky, košťál drobně nasekáme a podusíme ji podlitou trochou vody. Můžeme přidat i jinou zeleninu včetně cibule nebo hub a pokrm zahustit vejci, pak podáváme jako mozeček. Nebo brokolici včetně ostatní zeleniny podlijeme trochou vývaru nebo smetany, okořeníme, přidáme třeba i sýr a získáme tak chutný dušený pokrm s omáčkou.

Brokolice smažená

Brokolici buď předem trochu povaříme a pak ji rozsekáme na kousky nebo ji můžeme nastrouhat syrovou. Do vzniklé hmoty přidáme vejce, zahustíme moukou nebo strouhankou, okořeníme, případně přidáme další zvolení přísady jako další zeleninu, sýr, dušené houby, uzeninu nebo předem upravené maso a tvarujeme jako placičky nebo karbanátky, které obalíme v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme. Jednotlivé růžičky brokolice můžeme obalovat a smažit i samostatně.

Brokolice zapékaná

Brokolici opět předem mírně povaříme. Připravíme si i ostatní přísady a do vymazané zapékací misky skládáme buď jednotlivé vrstvy přísad nebo vše promícháme jako směs. Zaléváme rozšlehanými vejci s mlékem, okořeněným bešamelem nebo některou ze zapékacích omáček. Povrch můžeme ještě posypat sýrem a zapečeme dozlatova. Zapékat můžeme i s brambory, pak již nepřipravujeme přílohu zvlášť, ale hotové jídlo jen doplníme zeleninovým salátem.

Brokolice do pomazánky

Brokolici předem povaříme nebo ji syrovou najemno nastrouháme a můžeme ji použít například do tvarohové pomazánky, mrkvové a dalších pomazánek. Upravené pomazánky můžeme použít jako náplně do slaných koláčů nebo slaného plněného pečiva.

Proč je brokolice mimořádně zdravá

Některé studie potvrzují, že brokolice ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.
 





Příspěvky ke článku: Brokolice

Vložit nový příspěvek
brokolice je vlemi zdravá a dobrá Autor: Klára Todská, vloženo 28.07.2009
OdpovědětBrokolici miluji na všechny způsoby:) Jak v mase nebo zapečenou zvlášť nebo jen tak v polévce anebo jako přílohu uvařenou v páře. Je prostě skvělá!


Nové příspěvky