Černá káva povzbudí nejen mysl, ale i tělo

„Černá káva, ta sílu dává …“, zpíval kdysi pan Štědrý. A milovníci zrnkové kávy mu jistě dávají za pravdu i dnes. Sušená a upražená semena tropického kávovníku obsahují alkaloid kofein, který zahání ospalost, malátnost a pocit únavy. Pražením také získává káva vonnou silici kofeol, která ovlivňuje její osobitou chuť a vůni. O oblíbenosti nápoje svědčí i široká rozmanitost způsobů její přípravy.

Káva je také bohatým zdrojem antioxidantů. Obsahuje jich 3x více než jich je v zeleném čaji. Chrání nás tak před onemocněním kardiovaskulárního systému a dokonce dokáže potlačit vznik rakoviny.

Na trhu je dnes tolik značek a druhů kávy a to mleté i nemleté, rozpustné i bezkofeinové, že můžeme vybírat podle vlastní chuti nebo s ohledem na přípravu kávy. Káva poměrně snadno přebírá pachy jiných potravin, proto ji skladujeme v neprůhledných a co nejtěsněji uzavřených nádobách. Pokud si ji sami meleme, pak co nejjemněji a až těsně před použitím.

 Černá turecká káva

Turecká káva může být připravena hned dvěma způsoby. Tzv. turek, který se prodává za pár korun v každé hospodě, se připraví pouhým zalitím mleté kávy v hrnečku horkou vodou. To však s pravou tureckou kávou nemá nic společného. Nyní si přečtěte ten správný postup.

Ingredience

  • kostka ledu
  • džezva
  • cukr
  • mletá káva

Postup

  1. Naplňte džezvu vodou přesně na jednu porci. Uveďte do varu. Poté vsypte dvě lžičky mleté kávy a nechte dvakrtá vzkypět.
  2. Přidejte kostku ledu a hodně oslaďte.
  3. Podávejte v malých šálcích.

káva z Turecka

Černá káva se smetanou

Komu přijde chuť černé kávy až příliš výrazná, může si ji jednoduše zjemnit přidáním další jednoduché ingredience.

Ingredience

  • černá káva
  • plnotučné mléko nebo smetana tekutá či sušená

 

Postup

  1. Připravíme černou kávu dle standardního postupu. Jestli se bude jednat o tureckou kávu, překapávanou nebo kávu z pressovače na kapsle je čistě na vás.
  2. Přilijeme trochu mléka nebo smetany a zamícháme.
  3. Ihned podáváme.

Jako slavnostní pohoštění podáváme ve vysokých sklenicích Vídeňskou kávu, která je doplněna vysokou čepicí ušlehané šlehačky, kterou ještě můžeme poprášit kakaem.

Smetanová káva

Ledová černá káva

Potěší hlavně v letních měsících a parných dnech.

Ingredience

  • černá káva
  • led
  • mléko nebo voda

 

Postup

  1. Do vyšší sklenice si připravte hrníček černé kávy dle vaší chuti.
  2. Přidejte kostky ledu a dolijte do plné sklenice mlékem nebo vodou.
  3. Podávejte se snítkou máty nebo květu jedlé rostliny.

Kdo chce může kávu okořenit skořicí nebo místo ledu použít mraženou zmrzlinu.

káva s ledem

Černá káva se stala součástí služebních jednání, rodinných sešlostí, přátelských posezení i rychlého osvěžení, takže náš článek můžeme zakončit opět s panem Štědrým, „… a proto věčná budiž jí sláva“. A komu by už káva nevoněla, může vyzkoušet Limonádu z Bezu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *