Tisk článku

Hroznové víno

Dostatečná nabídka hroznového vína v našich obchodech, by nás měla přivést na myšlenku, že i hroznové víno se dá velice dobře v kuchyni využít. Samozřejmě je konzumujeme především v syrovém stavu, tak je nejzdravější a nejvíce nám prospěje, ale hrst hroznových bobulí můžeme použít i při přípravě teplých jídel.

Hroznové víno

Hroznové víno a jeho zdravotní přínos

Hroznové víno se pěstuje ve všech alespoň trochu klimaticky přijatelných oblastech. Převážná část je sice určeně pro výrobu vína jako nápoje, ale bobule hroznů patří nejen mezi lahodné ovoce, ale také mezi ovoce velmi prospěšné lidskému zdraví. Především je to poměrně vysoký obsah vitamínu C a vitamínu skupiny B. Z minerálních látek je u hroznového vína důležitý obsah železa a především hořčíku a draslíku, který podporuje srdeční činnost. I další minerály, vláknina a glukóza a fruktóza nám pomohou omezit některé nepříznivé projevy onemocnění, získat energii a podpořit naše zdraví.

Hroznové víno v kuchyni

Hroznové víno podáváme nebo používáme především syrové jako zákusek po hlavním chodu, používáme je do dezertů nebo ve studené kuchyni. Menší množství se dá využít i při přípravě moučníků nebo teplých jídel. V odšťavňovači nebo mixéru si můžeme připravit i zdravý nápoj k okamžitému použití. Přebytek hroznového vína můžeme i konzervovat na zimní období jako džem nebo sladký či pikantní kompot.

Hroznové víno v dezertech

Bobulky bílého nebo modrého hroznového vína se velmi dobře uplatní při přípravě jednoduchých či složitějších dezertů. Jeho vlastní příprava je navíc velmi jednoduchá, protože stačí obrat bobulky ze stonku, řádně je omýt a eventuálně vyřadit poškozené. A takto připraveným ovocem doplňujeme poháry z jogurtu, smetany nebo pudinku. Můžeme je také použít jako ovoce do nepečených moučníků skládaných z piškotů a smetanových nebo pudinkových krémů, případně bobulkami zdobit jak tyto moučníky, tak běžné pečené moučníky.

Hroznové víno ve studené kuchyni

Ve studené kuchyni se jimi dobře dozdobí obložené chlebíčky nebo mísy. Výborně se hodí na jednohubky, kde je přichytíme párátky na pomazánkou potřené plátky pečiva nebo hranolky sýra. Dobře se hodí jako náplň do různých kuliček, které připravujeme ze strouhaných tvrdých sýrů, z Nivy nebo tavených sýrů. Bobulemi hroznů můžeme obkládat i samostatně podávané pomazánky, hodí se i do sýrových salátů.

Hroznové víno a moučníky

I hroznové víno se dá použít do moučníků, podobně jako jiné druhy ovoce. Vhodnější je v kombinaci s tvarohovou nebo pudinkovou náplní, kterou bobulkami doplníme. Takto je můžeme používat do koláčů z třeného, křehkého, listového i kynutého těsta nebo do piškotové bublaniny. Hodí se i do bábovek nebo závinů a spolu s lehkými smetanovými krémy je můžeme využít i jako náplň do dortů nebo rolád. Kromě sladkých moučníků se hroznové víno hodí i do slaných koláčů a to především v kombinaci se sýry.

Hroznové víno a masová jídla

Hrst hroznových bobulí může doplnit především dušená masová jídla. Bobule přidáváme až ke konci dušení. Druh masa většinou není rozhodující, vhodnější jsou spíše jemnější druhy úprav. Jinak lze samozřejmě syrovými nebo jen prohřátými bobulemi zdobit například masové minutky či jiná jídla.

Hroznové víno a nápoje

Z obraných a opláchnutých bobulí můžeme pomocí odštavňovače získat přírodní a velmi zdravou šťávu. Ale připravíme se tak o cennou vlákninu ze slupek a pokud tomu chceme zabránit, tak bobule rozmixujeme v mixéru s trochou vody nebo minerálky. Trochu problém zde dělají jadérka, takže buď je předem ostrým nožíkem vyškrábneme nebo tekutinu potom přecedíme. Nápoj není třeba doslazovat.

Hroznové víno a konzervace

Hroznové bobule se dobře konzervují jako kompot. Dobře oprané a očištěné zalijeme ve sklenicích teplým nálevem, na který svaříme 30-40 dkg cukru na 1 litr vody. Bobule, zvláště pak barevné, se dají konzervovat i se sladkokyselým nálevem z Deka nebo podobného přípravku. V zimě pak poslouží jako pikantní doplněk ve studené kuchyni.
 





Příspěvky ke článku: Hroznové víno

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...