Co je/jsou Kapr

Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a řekách téměř na celém světě a to v různých vypěstovaných formách. Je oblíbený v Evropě i v Americe a to hlavně v zimě, i když na trhu je po celý rok. U nás je kapr již dlouhou dobu tradiční vánoční rybou. Někdy má jeho maso poněkud bahnitou příchuť, záleží na vodě, ze které byl vyloven. Tato nepříjemná příchuť se odstraní tím, že se již očištěný kapr máčí 3-4 hodiny v mírně osolené vodě. Před zpracováním se kapr musí zbavit šupin a očistit. Kapři se prodávají živí, mražení či uzení a to celé ryby nebo jednotlivé porce. Na úpravu kapra je řada receptů, protože kapr se může péct, vařit, dusit, smažit i grilovat. Při starších úpravách vánočního kapra se kapr marinoval a podával zalitý rosolem nebo se k němu připravovala speciální tmavá omáčka.