Tisk

Kapr

Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a řekách téměř na celém světě a to v různých vypěstovaných formách. Je oblíbený v Evropě i v Americe a to hlavně v zimě, i když na trhu je po celý rok. U nás je kapr již dlouhou dobu tradiční vánoční rybou. Někdy má jeho maso poněkud bahnitou příchuť, záleží na vodě, ze které byl vyloven. Tato nepříjemná příchuť se odstraní tím, že se již očištěný kapr máčí 3-4 hodiny v mírně osolené vodě. Před zpracováním se kapr musí zbavit šupin a očistit. Kapři se prodávají živí, mražení či uzení a to celé ryby nebo jednotlivé porce. Na úpravu kapra je řada receptů, protože kapr se může péct, vařit, dusit, smažit i grilovat. Při starších úpravách vánočního kapra se kapr marinoval a podával zalitý rosolem nebo se k němu připravovala speciální tmavá omáčka.


Další pojmy slovníku:

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...

  • Rýžová mouka

    Rýže je základní asijskou potravinou, proto se z ní samozřejmě vyrábějí i další produkty. Jedním z nich je i rýžová mouka. Jedná se o mouku...

  • Feta

    Řecký sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka, občas se připravuje i ze směsi obou. Sýr zraje ve slaném roztoku vody a syrovátky několik měsíců, pak...

  • Solamyl

     Solamyl je obchodní název bramborové škrobové moučky. Je tak vžitý, že se běžně používá pod tímto označením i v receptech. Bramborovou moučku...

  • Koktejl s alkoholem

    Koktejl (Cocktail) je míchaný nápoj vznikající smícháním několika různých nápojových surovin. Není to žádná novinka, zmínky o koktejlu pocházejí...

Recepty s "Kapr":

  • Rybí polévka

    Zeleninu oloupeme,rozpůlíme a vložíme do studené vody společně s rybou,kořením a solí.Vaříme asi 35 minut.Vývar scedíme,rybu vykostíme a i se...

  • Ryba zapečená v jogurtu

    Rybu naporcujeme, zakápneme citronovou šťávou a necháme krátce odležet. Pak ji po obou stranách opečeme na másle. Oloupanou cibuli nakrájíme...

  • Kapr dušený na pivě

    Porce kapra osolíme, opepříme, pokapeme pivem a dáme na hodinu odležet do chladna. Pak osmažíme na oleji na kroužky nakrájenou cibuli, vložíme na...

  • Kapřík na pivě

    Rybu zbavíme kůže, osolíme a opepříme. Cibule nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na másle dozlatova. Přidáme kousky kapra, z obou stran ho...

  • Dietní kapr v alobalu

    Porce kapra očistíme, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Větší kus alobalu vymažeme máslem a na něj položíme porce kapra. Na každou porci...



Nové příspěvky