Tisk

Kapr

Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a řekách téměř na celém světě a to v různých vypěstovaných formách. Je oblíbený v Evropě i v Americe a to hlavně v zimě, i když na trhu je po celý rok. U nás je kapr již dlouhou dobu tradiční vánoční rybou. Někdy má jeho maso poněkud bahnitou příchuť, záleží na vodě, ze které byl vyloven. Tato nepříjemná příchuť se odstraní tím, že se již očištěný kapr máčí 3-4 hodiny v mírně osolené vodě. Před zpracováním se kapr musí zbavit šupin a očistit. Kapři se prodávají živí, mražení či uzení a to celé ryby nebo jednotlivé porce. Na úpravu kapra je řada receptů, protože kapr se může péct, vařit, dusit, smažit i grilovat. Při starších úpravách vánočního kapra se kapr marinoval a podával zalitý rosolem nebo se k němu připravovala speciální tmavá omáčka.


Další pojmy slovníku:

  • Masox

    Masox je u nás jeden z nejrozšířenějších průmyslově vyráběných extraktů používaných k dochucování polévek a omáček. Obsahuje masové a zeleninové...

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

  • Fondue

    Je to švýcarské tradiční jídlo, které se vařilo již v 18. století. Název je odvozen z francouzštiny, kde znamená "tavený" a jídlo fondue...

  • Pálivá mletá paprika

    Mletá pálivá paprika se vyrábí ze sušených velmi zralých paprikových plodů a z druhů, které mají zvláště vysoký obsah kapsicinu a tím jsou velmi...

Recepty s "Kapr":

  • Obložený pečený kapr

    Slaninu pokrájíme na drobné kostičky a částečně rozškvaříme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a osmahneme.Směs vložíme do pekáčku nebo zapékací...

  • Kapr načerno

    Do hrnce dáme vodu, zeleninu a koření a povaříme vše doměkka. Pak vložíme porce kapra a podusíme je velmi zvolna asi 30 minut, přitom je jednou...

  • Sváteční smažený kapr

    orce kapra potřeme rozetřeným česnekem, pokapeme citronovou šťávou a necháme krátce odležet. Okořeníme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Pak řízky...

  • Kapřík na pivě

    Rybu zbavíme kůže, osolíme a opepříme. Cibule nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na másle dozlatova. Přidáme kousky kapra, z obou stran ho...

  • Smažený kapr

    Vykuchného kapra rozpůlíme a rozsekáme na díly, osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Nejlepší je nechat do druhého dne odležet. Ale když nemáte...



Nové příspěvky