Co je/jsou Kapusta hlávková

Hlávková kapusta je košťálová zelenina s vysokým obsahem potřebných živin, která patří do zelných odrůd vyšlechtěných z plané brukve zelné, planě rostoucí především ve Středozemí. Obsahuje dostatečné množství vitamínu C a provitamínu A, vitamíny skupiny B a minerální látky, například draslík, fosfor, vápník a další. Její kalorická hodnota je přitom velmi nízká. Nehodí se k používání za syrova, musí se předem povařit nebo podusit. Lze ji používat jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty vaří polévky a připravují pomazánky. Kapusta se dochucuje cibulí a česnekem a koření pepřem, kmínem, muškátovým květem, vždy podle chuti.