Tisk

Kapusta hlávková

Hlávková kapusta je košťálová zelenina s vysokým obsahem potřebných živin, která patří do zelných odrůd vyšlechtěných z plané brukve zelné, planě rostoucí především ve Středozemí. Obsahuje dostatečné množství vitamínu C a provitamínu A, vitamíny skupiny B a minerální látky, například draslík, fosfor, vápník a další. Její kalorická hodnota je přitom velmi nízká. Nehodí se k používání za syrova, musí se předem povařit nebo podusit. Lze ji používat jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty vaří polévky a připravují pomazánky. Kapusta se dochucuje cibulí a česnekem a koření pepřem, kmínem, muškátovým květem, vždy podle chuti. 


Další pojmy slovníku:

  • Černý pepř celý

    Pepř jsou plody pepřovníku, popínavé rostliny původem z Asie. Po usušení mají plody svraštělý povrch a jsou ostré a palčivé chuti. Běžně se...

  • Jogurt

    Jogurt je vyráběn z kravského mléka zakvašeného jogurtovým zákvasem. Při domácí výrobě podobnou službu udělá zralý jogurt. Jogurt má hustou téměř...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Kolínka

    Kolínka jsou drobné těstoviny vyráběné průmyslově. Jedná se o drobné kousky těstovin, na povrchu rýhované, duté a stočené do půloblouku, který...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

Recepty s "Kapusta hlávková":

  • Sekaná s kapustou

    Slaninu drobně nakrájíme a vyškvaříme. Pak přidáme drobně pokrájenou cibuli a necháme ji osmahnout. Přimícháme spařenou rýži, promícháme a...

  • Mleté se zeleninou

    Cibuli a česnek oloupeme a najemno posekáme. Hrášek a fazole necháme okapat. Kapustičky očistíme a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Mrkev...

  • Skopový guláš

    Slaninu pokrájíme na drobné kostečky, vyškvaříme, podusíme na ni nakrájenou zeleninu a cibuli a přidáme na kostky pokrájené maso. Osolíme a dusíme...

  • Růžičková kapusta s hlívou

    Hlívu a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměka. Do zapékací mísy dáme olej, zcezenou kapustu s hlívou, posypeme...

  • Vegetariánská polévka

    Všechnu zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na drobné kousky a osmažíme na másle. Zalijeme studenou vodou a vaříme, až zelenina změkne. Přidáme...



Nové příspěvky