Naši tradiční utopenci jsou zmámí napříč Českou republikou.
Nepatří pouze mezi hospodské pochoutky k pivu, ale mnohdy také umí zasytit i doma.
Vyzkoušejte recepty na ty nejlepší nakládané pochoutky, za které vám budou zejména muži líbat ruce.
Nejlepší utopenci z točeného salámu
Uspěly by ve vaší domácnosti utopenci? Receptů je mnoho. Tento je jeden z nic a je velice chutný.
INGREDIENCE:
Na základní nálev:
- 500 ml vody
- 250 ml octa
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- ¼ feferonky
K naložení:
- 600 g slovenského točeného salámu
- 1 stroužek česneku
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- kousek kopru
POSTUP:
- Lák si připravíme svařením všech surovin.
- Necháme jej vychladnout
- Párek si nakrájíme na kolečka, cibuli na plátky a česnek a papriku taktéž.
- Na dno vysterilizované zavařeninové lahve si dáme párky, na to navrstvíme zeleninu a takto pokračujeme směrem vzhůru.
- Nakonec vše zalijeme nálevem, který nám mezitím vychladl.
- Necháme odležet minimálně 14 dnů na chladném místě.

Pikantní utopenci ze sýrů
Receptem na pikantní utopence ze sýrů překvapíte nejen vegetariány.
INGREDIENCE
- 5 ks sýru hermelínu
- 2 červené cibule
- plnotučná hořčice
- 5 stroužků česneku
- 1 feferonka
- 1 kapie
- 1 lžička sekané čerstvé petrželky
- ingredience na základní nálev
POSTUP
- Připravíme si nálev dle předchozího receptu.
- Cibuli a česnek si nakrájíme na plátky.
- Sýr rozkrojíme na polovinu a prokrojíme.
- Zevnitř potřeme hořčicí a vložíme kapii a feferonku nakrájenou na proužky.
- Zpevníme párátkem.
- Ve vrstvách skládáme do sklenic střídavě se zbylou cibulí, česnekem, kapií a feferonkami.
- Na závěr vše přelijeme ještě teplým nálevem.
- Po vychladnutí necháme v lednici asi 5 dnů odležet.

Objevte podobné tipy
Rychlí utopenci s kečupem
Jsou opravdu rychlí. Nemusíte čekat dva týdny, nýbrž si pochutnáte již po 8 hodinách.
INGREDIENCE:
Na nálev:
- 60 ml octa
- 60 ml oleje
- 60 ml worcesterové omáčky
- 5 lžic kečupu
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 60 ml vody
- chilli podle chuti
K naložení:
- 600 g slovenského točeného salámu
- 2 cibule
POSTUP:
- Suroviny na nálev si dáme do hrnce a svaříme je.
- Párky si nakrájíme na kolečka nebo na plátky, podle toho, jak nám víc chutná.
- Cibuli si nakrájíme na plátky.
- Do sklednic vrstvíme salám, cibuli a to polejeme ještě horkým nálevem.
- Takto postupujeme, dokud vše nevypotřebujeme.

Recept na utopence se zelím
K vyzkoušení se nabízí i tato mírně pikantní varianta utopenců s kysaným zelím. Je to zkrátka klasická mňamka k pivu a dobrému čerstvému chlebu.
INGREDIENCE:
Nálev:
- 175 ml vody
- 350 ml octa
- 1 a půl lžíce cukru
- 6 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- ¾ lžičky soli
K naložení:
- 8 špekáčků
- 2 středně velké cibule
- chilli
- feferonka
- 350 g bílého kysaného zelí
POSTUP:
- Ingredience na nálev si svaříme.
- Špekáčky si nakrojíme napříč, dovnitř dáme cibuli zaprášenou chilli.
- Do sklenice dáme špekácek přidáme pár plátků cibule, feferonku a na to zelí.
- Postup opakujeme až nahoru.
- Nakonec zalijeme ještě teplým lákem, špunty pouze přikryjeme a necháme vychladnout.
- Pak teprve víčka utáhneme a můžeme je dát do lednice a nechat odležet 14 dnů.

Jako zásobu vitamínů na zimu si můžete také udělat domácí nakládané zelí. Mrkněte se, jak na to.
Domácí utopenci z vajec
Nakládaná vejce můžete použít na chlebíčky, studené mísy, nebo obložit nakládanou zeleninou a pokapat majonézou.
INGREDIENCE
- 10 ks nakládaných uvařených vajec na tvrdo
- 6 ks cherry rajčátek
- 2 ks feferonek
- 1 ks červené masité papriky
- 1 ks větší cibule
- základní nálev
POSTUP
- Vejce uvaříme natvrdo, vychladlé oloupeme
- Naskládáme je do sklenice, přitom vejce proložíme pokrájenou paprikou, cibulí, tvrdými cherry rajčátky a proužky nebo kolečky feferonek.
- Přelijeme vejce nálevem, necháme vychladnout, do sklenic přendáme i koření z nálevu.
- Nádobu důkladně uzavřeme, dáme do lednice, po 3 dnech můžeme konzumovat.

Utopenci jsou obyčejnou, ale přitom pikantní lidovou pochoutkou s poněkud zvláštním názvem.
Jsou nabízeny především v hospodách, kde se nevaří vůbec nebo jen málo, protože svou přípravou to je vlastně konzervace, byť s omezenou trvanlivostí.
V domácnostech pak poskytují vydatnější svačinu nebo jednoduchou večeři. A proč název utopenci? Protože základ z uzeniny nebo jiných surovin se zalévá pikantním kyselým nálevem a použité suroviny musí být vždy zcela potopeny.
Velmi oblíbení jsou také utopenci z mletého rybího masa a zeleniny. Nejlepší přílohou k utopencům je domácí chléb.
Zaujal-i vás recept na nakládaný hermelín, vyzkoušejte i další varianty.
Povedli se? Který recept na utopence se vám líbil nejvíce? Co ještě „utápíte“ ve vaší kuchyni vy? Pochlubte se v komentářích.