Recepty na utopence nejen z párků: k pivu a chlebu

Utopenci jsou obyčejnou, ale přitom pikantní lidovou pochoutkou s poněkud zvláštním názvem.

Jsou nabízeny především v hospodách, kde se nevaří vůbec nebo jen málo, protože svou přípravou to je vlastně konzervace, byť s omezenou trvanlivostí.

V domácnostech pak poskytují vydatnější svačinu nebo jednoduchou večeři. A proč název utopenci? Protože základ z uzeniny nebo jiných surovin se zalévá pikantním kyselým nálevem a použité suroviny musí být vždy zcela potopeny.

Domácí utopenci ze špekáčků

Máte chuť na tuto hospodskou lahůdku ? Tito utopenci jsou příjemně pikantní, nálev je tak akorát kyselý a mezi přáteli se po nich zaručeně zapráší.

INGREDIENCE

  • 1 kg špekáčků
  • 2 cibule
  • plnotučná hořčice
  • sladká paprika
  • feferonka

základní nálev

  • 20 kuliček pepře
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 300 ml octa
  • 600 ml vody

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme nálev.
  2. Koření, sůl, ocet a vodu přivedeme k varu a necháme asi 5 minut probublávat.
  3. Stáhneme z plamene.
  4. Špekáčky oloupeme, prokrojíme, ale úplně nedokrajujeme.
  5. Zevnitř potřeme hořčicí a posypeme jemně paprikou.
  6. Cibule nakrájíme na půlkolečka.
  7. Do každého špekáčku vložíme plátek cibule.
  8. Ve vrstvách skládáme do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami.
  9. Na závěr vše přelijeme ještě teplým nálevem.
  10. Po vychladnutí necháme v lednici asi 5 dnů odležet.

Domácí utopenci ze špekáčkůzdroj: napady.iprima.cz

Pikantní utopenci ze sýrů

INGREDIENCE

  • 5 ks sýru hermelínu
  • 2 červené cibule
  • plnotučná hořčice
  • 5 stroužků česneku
  • 1 feferonka
  • 1 kapie
  • 1 lžička sekané čerstvé petrželky
  • ingredience na základní nálev

POSTUP

  1. Připravíme si nálev dle předchozího receptu.
  2. Cibuli a česnek si nakrájíme na plátky.
  3. Sýr rozkrojíme na polovinu a prokrojíme.
  4. Zevnitř potřeme hořčicí a vložíme kapii a feferonku nakrájenou na proužky.
  5. Zpevníme párátkem.
  6. Ve vrstvách skládáme do sklenic střídavě se zbylou cibulí, česnekem, kapií a feferonkami.
  7. Na závěr vše přelijeme ještě teplým nálevem.
  8. Po vychladnutí necháme v lednici asi 5 dnů odležet.

Pikantní utopenci ze sýruzdroj: video-recipes.net

 TIP : Pro nakládání můžeme použít skoro jakýkoli sýr. Vhodnější jsou čerstvé, zrající nebo plísňové sýry, ale nakládat můžeme i polotvrdé nebo tvrdé sýry. Můžeme použít romadur, olomoucké tvarůžky nebo pivní sýr.  

Pikantní nakládaní utopenci z vajec

Nakládaná vejce můžete použít na chlebíčky, studené mísy, nebo obložit nakládanou zeleninou a pokapat majonézou.

INGREDIENCE

  • 10 ks nakládaných uvařených vajec na tvrdo
  • 6 ks cherry rajčátek
  • 2 ks feferonek
  • 1 ks červené masité papriky
  • 1 ks větší cibule
  • základní nálev

POSTUP

  1. Vejce uvaříme natvrdo, vychladlé oloupeme
  2. Naskládáme je do sklenice, přitom vejce proložíme pokrájenou paprikou, cibulí, tvrdými cherry rajčátky a proužky nebo kolečky feferonek.
  3. Přelijeme vejce nálevem, necháme vychladnout, do sklenic přendáme i koření z nálevu.
  4. Nádobu  důkladně uzavřeme, dáme do lednice, po 3 dnech můžeme konzumovat.

Pikantní nakládaní utopenci z vajeczdroj: receptyonline.cz

Velmi oblíbení jsou také utopenci z mletého rybího masa a zeleniny. Nejlepší přílohou k utopencům je domácí chléb.

Povedli se utopenci? Co ještě utápíte ve vaší kuchyni vy? Pochlubte se v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit