Recepty na utopence nejen z párků. Ideální k pivu!

Naši tradiční utopenci jsou zmámí napříč Českou republikou.

Nepatří pouze mezi hospodské pochoutky k pivu, ale mnohdy také umí zasytit i doma.

Vyzkoušejte recepty na ty nejlepší nakládané pochoutky, za které vám budou zejména muži líbat ruce.

Nejlepší utopenci z točeného salámu

Uspěly by ve vaší domácnosti utopenci? Receptů je mnoho. Tento je jeden z nic a je velice chutný.

INGREDIENCE:

Na základní nálev:

  • 500 ml vody
  • 250 ml octa
  • 1 lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • ¼ feferonky

K naložení:

  • 600 g slovenského točeného salámu 
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • kousek kopru

POSTUP:

  • Lák si připravíme svařením všech surovin. 
  • Necháme jej vychladnout
  • Párek si nakrájíme na kolečka, cibuli na plátky a česnek a papriku taktéž.
  • Na dno vysterilizované zavařeninové lahve si dáme párky, na to navrstvíme zeleninu a takto pokračujeme směrem vzhůru. 
  • Nakonec vše zalijeme nálevem, který nám mezitím vychladl.
  • Necháme odležet minimálně 14 dnů na chladném místě.
Recept na utopence podomácku s výborným lákem.
pikist.com

Pikantní utopenci ze sýrů

Receptem na pikantní utopence ze sýrů překvapíte nejen vegetariány.

INGREDIENCE

  • 5 ks sýru hermelínu
  • 2 červené cibule
  • plnotučná hořčice
  • 5 stroužků česneku
  • 1 feferonka
  • 1 kapie
  • 1 lžička sekané čerstvé petrželky
  • ingredience na základní nálev

POSTUP

  1. Připravíme si nálev dle předchozího receptu.
  2. Cibuli a česnek si nakrájíme na plátky.
  3. Sýr rozkrojíme na polovinu a prokrojíme.
  4. Zevnitř potřeme hořčicí a vložíme kapii a feferonku nakrájenou na proužky.
  5. Zpevníme párátkem.
  6. Ve vrstvách skládáme do sklenic střídavě se zbylou cibulí, česnekem, kapií a feferonkami.
  7. Na závěr vše přelijeme ještě teplým nálevem.
  8. Po vychladnutí necháme v lednici asi 5 dnů odležet.
Nakládaný hermelín jako utopenec v jemně pikantním nálevu.
pinterest.com
 TIP : Pro nakládání můžeme použít skoro jakýkoliv sýr. Vhodnější jsou čerstvé, zrající nebo plísňové sýry, ale nakládat můžeme i polotvrdé nebo tvrdé sýry. Můžeme použít romadur, olomoucké tvarůžky nebo pivní sýr.  

Rychlí utopenci s kečupem

Jsou opravdu rychlí. Nemusíte čekat dva týdny, nýbrž si pochutnáte již po 8 hodinách. 

INGREDIENCE:

Na nálev:

  • 60 ml octa
  • 60 ml oleje
  • 60 ml worcesterové omáčky
  • 5 lžic kečupu
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 60 ml vody
  • chilli podle chuti

K naložení:

  • 600 g slovenského točeného salámu
  • 2 cibule

POSTUP:

  • Suroviny na nálev si dáme do hrnce a svaříme je. 
  • Párky si nakrájíme na kolečka nebo na plátky, podle toho, jak nám víc chutná. 
  • Cibuli si nakrájíme na plátky. 
  • Do sklednic vrstvíme salám, cibuli a to polejeme ještě horkým nálevem.
  • Takto postupujeme, dokud vše nevypotřebujeme. 
Recept na utopence narychlo s kečupem.
zenyvmeste.sk

Recept na utopence se zelím

K vyzkoušení se nabízí i tato mírně pikantní varianta utopenců s kysaným zelím. Je to zkrátka klasická mňamka k pivu a dobrému čerstvému chlebu.

INGREDIENCE:

Nálev:

  • 175  ml vody
  • 350 ml octa
  • 1 a půl lžíce cukru
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • ¾  lžičky soli

K naložení:

  • 8 špekáčků
  • 2 středně velké cibule
  • chilli
  • feferonka
  • 350 g bílého kysaného zelí

POSTUP:

  • Ingredience na nálev si svaříme.
  • Špekáčky si nakrojíme napříč, dovnitř dáme cibuli zaprášenou chilli. 
  • Do sklenice dáme špekácek přidáme pár plátků cibule, feferonku a na to zelí. 
  • Postup opakujeme až nahoru. 
  • Nakonec zalijeme ještě teplým lákem, špunty pouze přikryjeme a necháme vychladnout. 
  • Pak teprve víčka utáhneme a můžeme je dát do lednice a nechat odležet 14 dnů.
Recept na utopence se zelím a feferonkami.
pinterest.ca

Jako zásobu vitamínů na zimu si můžete také udělat domácí nakládané zelí. Mrkněte se, jak na to.

Domácí utopenci z vajec

Nakládaná vejce můžete použít na chlebíčky, studené mísy, nebo obložit nakládanou zeleninou a pokapat majonézou.

INGREDIENCE

  • 10 ks nakládaných uvařených vajec na tvrdo
  • 6 ks cherry rajčátek
  • 2 ks feferonek
  • 1 ks červené masité papriky
  • 1 ks větší cibule
  • základní nálev

POSTUP

  1. Vejce uvaříme natvrdo, vychladlé oloupeme
  2. Naskládáme je do sklenice, přitom vejce proložíme pokrájenou paprikou, cibulí, tvrdými cherry rajčátky a proužky nebo kolečky feferonek.
  3. Přelijeme vejce nálevem, necháme vychladnout, do sklenic přendáme i koření z nálevu.
  4. Nádobu důkladně uzavřeme, dáme do lednice, po 3 dnech můžeme konzumovat.
Pikantní nakládaní utopenci z vajec.
cookpad.com

Utopenci jsou obyčejnou, ale přitom pikantní lidovou pochoutkou s poněkud zvláštním názvem.

Jsou nabízeny především v hospodách, kde se nevaří vůbec nebo jen málo, protože svou přípravou to je vlastně konzervace, byť s omezenou trvanlivostí.

V domácnostech pak poskytují vydatnější svačinu nebo jednoduchou večeři. A proč název utopenci? Protože základ z uzeniny nebo jiných surovin se zalévá pikantním kyselým nálevem a použité suroviny musí být vždy zcela potopeny.

Velmi oblíbení jsou také utopenci z mletého rybího masa a zeleniny. Nejlepší přílohou k utopencům je domácí chléb.

Zaujal-i vás recept na nakládaný hermelín, vyzkoušejte i další varianty.

Povedli se? Který recept na utopence se vám líbil nejvíce? Co ještě „utápíte“ ve vaší kuchyni vy? Pochlubte se v komentářích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.