Tisk

Krůta (krocan)

Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední Ameriky a do Evropy byla přivezena španělskými mořeplavci v 16.století. Její maso má vysoký obsah bílkovin a poměrně málo tuku, zvláště pak bílé maso z prsou. Má drobnější kostru než husa a kachna, takže při stejné váze je na ní víc masa. Na trhu jsou krůty různých velikostí i krůtí maso porcované. Příliš velkou krůtu lze rozdělit a každou část upravit jinak, protože krůta má několik druhů masa, světlé a sušší na prsou, tmavé a tučnější na stehnech a dalších částech. Celou krůtu můžeme péci samotnou nebo plněnou, jednotlivé porce se hodí pro různé úpravy dušením, pečením nebo smažením. Z krůtích prsou lze připravovat i masové minutky a je velmi vhodné i pro grilování. 


Další pojmy slovníku:

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Špenát

    Špenát je listová zelenina vyšlechtěná z planých druhů. K přímé spotřebě se doporučuje především pro svůj obsah provitamínu A, velké množství...

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • Sladká smetana

    Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se...

  • Pšeničná krupička

     Pšeničná krupička je jen o něco hruběji mletá a má také o něco tmavší barvu než hrubá mouka. Používá se na vaření kaší, zvláště pro malé...

Recepty s "Krůta (krocan)":

  • Krůtí pečeně na pivu

    Maso omyjeme a na osmi místech nakrojíme. Do řezů vložíme plátky slaniny nebo bůčku a ovážeme pevně nití. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, v...

  • Krůtí prsa s pórkem

    Prsa očistíme a omyjeme. Do pánve dáme olej a prsa v něm ze všech stran opečeme. Maso vyjmeme a nakrájíme na tenké plátky. Zelí očistíme a...

  • Grilování na ohebné FireWire jehle

    Grilování na ohebné FireWire jehle Recept je hodně o obrovském efektu novinky v grilování a to flexi grilovací jehle FireWire. Zeleninu si předem připravíme nakrájenou na větší...

  • Krůtí se sýrem a žampióny

    Krůtí se sýrem a žampióny Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky, nebo na nudličky. Nakrájené maso dáme do misky, osolíme, opepříme a promícháme. Poprášíme...

  • Teplá krůtí pomazánka

    Uzená stehna uvaříme doměkka a maso z nich po zchladnutí obereme a nadrobno posekáme. (Vývar použijeme na polévku). V kastrolu rozehřejeme sádlo...



Nové příspěvky