Tisk

Krůta (krocan)

Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední Ameriky a do Evropy byla přivezena španělskými mořeplavci v 16.století. Její maso má vysoký obsah bílkovin a poměrně málo tuku, zvláště pak bílé maso z prsou. Má drobnější kostru než husa a kachna, takže při stejné váze je na ní víc masa. Na trhu jsou krůty různých velikostí i krůtí maso porcované. Příliš velkou krůtu lze rozdělit a každou část upravit jinak, protože krůta má několik druhů masa, světlé a sušší na prsou, tmavé a tučnější na stehnech a dalších částech. Celou krůtu můžeme péci samotnou nebo plněnou, jednotlivé porce se hodí pro různé úpravy dušením, pečením nebo smažením. Z krůtích prsou lze připravovat i masové minutky a je velmi vhodné i pro grilování. 


Další pojmy slovníku:

  • Kapusta hlávková

    Hlávková kapusta je košťálová zelenina s vysokým obsahem potřebných živin, která patří do zelných odrůd vyšlechtěných z plané brukve zelné, planě...

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

Recepty s "Krůta (krocan)":

  • Kuřecí plátky z jasmínovou rýží

    smetanu nalijeme do mísy přidáme kari a mouku na zahuštění uděláme omáčku.Kuřecí plátky osmažíme z obou stran.Uvaříme rýži.nakonec na talíř...

  • Krůtí maso na zelenině

    Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, papriky na proužky. Na rozehřátém oleji pórek i papriky 10-15 minut podusíme zakryté pokličkou. Krůtí maso...

  • Pečená krůta s nádivkou

    Krůtu osolíme a protkneme nudličkami slaniny. Do krůty vložíme asi třetinu másla a naplníme ji nádivkou. Břišní dutinu zašijeme a krůtu připravíme...

  • Krůtí prsa plněná špenátem

    Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme zmrazený špenát. Podusíme jej doměkka, vodu co nejvíce vydusíme. Podušený špenát...

  • Krůtí pečeně na pivu

    Maso omyjeme a na osmi místech nakrojíme. Do řezů vložíme plátky slaniny nebo bůčku a ovážeme pevně nití. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, v...



Nové příspěvky