Tisk

Krůta (krocan)

Krůta nebo krocan jsou jedním z nejlepších druhů drůbeže a upravují se stejně, krocani bývají větší. Krůta pochází z domestikovaných ptáků Střední Ameriky a do Evropy byla přivezena španělskými mořeplavci v 16.století. Její maso má vysoký obsah bílkovin a poměrně málo tuku, zvláště pak bílé maso z prsou. Má drobnější kostru než husa a kachna, takže při stejné váze je na ní víc masa. Na trhu jsou krůty různých velikostí i krůtí maso porcované. Příliš velkou krůtu lze rozdělit a každou část upravit jinak, protože krůta má několik druhů masa, světlé a sušší na prsou, tmavé a tučnější na stehnech a dalších částech. Celou krůtu můžeme péci samotnou nebo plněnou, jednotlivé porce se hodí pro různé úpravy dušením, pečením nebo smažením. Z krůtích prsou lze připravovat i masové minutky a je velmi vhodné i pro grilování. 


Další pojmy slovníku:

  • Želatina

    Želatina je zpevňovací přísada pro přípravu rosolů. Vyrábí se průmyslově z vařených hovězích kostí a šlach a dalších jatečných zdrojů. Prodává se...

  • Kuskus

    Jedná se o velmi drobné kulaté granule, které jsou vytvarovány ze speciální mouky semolina a potom jsou obaleny v hladké pšeničné mouce. Tradiční...

  • Dekantace

    Dekantace je výraz používaný při obezřetném slévání tekutiny z láhve nebo jiné nádoby do čisté bez toho, aby byla porušena sedlina usazená na dně...

  • Hřebíček

    Hřebíček je koření původem z Jihovýchodní Asie. Jedná se o sušená nerozvitá květní poupata stálezeleného stromu z čeledi myrtovitých. Hřebíček je...

  • Pšeničná krupička

     Pšeničná krupička je jen o něco hruběji mletá a má také o něco tmavší barvu než hrubá mouka. Používá se na vaření kaší, zvláště pro malé...

Recepty s "Krůta (krocan)":

  • Jemný drůbeží nákyp

    Vykostěné maso umeleme na masovém strojku, osmahneme na oleji, podlijeme trochou horké vody a podusíme. Žloutky utřeme se změklým máslem do pěny,...

  • Krůtí guláš

    Krůtí maso osolíme a posypeme paprikou a moukou. Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, vmícháme lžičku papriky, po zpěnění přidáme krůtí maso,...

  • Krůtí řízky s banány

    Krůtí řízky naklepeme, osolíme, opepříme a jen zlehka obalíme v mouce. Rozehřejeme máslo, řízky v něm po obou stranách opečeme a vyjmeme. Ve výpeku...

  • Řízek s křenem

    Řízky trochu naklepeme, osolíme a opepříme, posypeme strouhaným křenem nebo krenexem, poklademe plátky anglické slaniny, přehneme okraje a zklepeme...

  • Krůtí prsíčka v tvarohovém těstíčku

    Očištěná krůtí prsa pěkně okořeníme pepřem a solí a opečeme ze všech stran. Pórek rozebereme na volné listy a oblanšírujeme v horké osolené vodě....



Nové příspěvky