Tisk článku

Maso a hořčice

Maso je bezesporu základní potravinou a hořčice pochutinou. Ve vzájemném spojení, kdy se maso všech druhů hořčicí dochucuje, se při přípravě masových jídel objevují nejrůznější kombinace masa, hořčice, koření a dalších ingrediencí. Hořčice tak napomáhá rozmanitosti připravovaných jídel a tím se stává neodmyslitelnou položkou kuchyňských zásob.

Maso a hořčice

Hořčice a její složení

Hořčice je výrobek ze semen jednoleté rostliny hořčice, která se pěstuje v různých odrůdách, ale k výrobě běžné hořčice nejčastěji slouží hořčice bílá, ostatní odrůdy se někdy využívají pro speciální druhy hořčice nebo do jiných výrobků. Do hořčice se při výrobě přidávají i tekutiny, cukr nebo slad pro doslazení a další příchutě a koření, aby vznikla kašovitá hmota s více či méně ostrou chutí.

Hořčice a její druhy

V našich obchodech a tím pádem i v domácnostech se již léta nabízejí dva základní druhy hořčice a k nim se přidávají a někdy zase ubývají jiné druhy, vyráběné buď místně nebo dovážené a občas také nepravé hořčice vyprodukované z jiných surovin. Takže nabídku hořčice můžeme shrnout do těchto druhů :

  • hořčice plnotučná: První ze základních druhů hořčice, který je v naší kuchyni nejčastěji používán. Je světle žluté barvy a sladkokyselé chuti.
  • hořčice kremžská: Druhý základní druh tmavší barvy než plnotučná hořčice a s palčivější křenovou chutí.
  • dijonská hořčice: Je to typ tzv. francouzské hořčice s velmi ostrou chutí.
  • jiné hořčice: Jsou to výrobky vycházející ze základních druhů a bývají ještě více dochuceny kořením nebo sekanými feferonkami nebo zjemněny majonézou.
  • nepravé hořčice: Vyrábějí se většinou v domácnostech z ovoce nebo zeleniny a přídavkem koření nahrazují typické hořčice.

Hořčice a její používání

Při správném a přiměřeném použití hořčice můžeme podávat velmi chutná masová jídla vařená, minutková i dušená, pečená nebo smažená. Kromě toho bývá hořčice součástí marinád či různých past určených k dochucení masa před jeho další úpravou nebo studených omáček, které maso doplní až při podávání.

Hořčice a vařené maso

K vařenému masu podáváme hořčici jako studenou pikantní přílohu. Můžeme ji doplnit i křenem nebo kečupem. Právě u vařeného masa se uplatní různé nepravé hořčice. Z hořčice a majonézy nebo jogurtu a koření můžeme připravit studenou omáčku, kterou maso přeléváme. Pokud podáváme vařené maso s přílohou, tak tato omáčka může být i teplá.

Hořčice a dušené maso

U dušeného masa se hořčice přidává na začátku nebo na konci dušení, to už záleží na receptu. V prvním případě dochucuje především maso, ve druhém pak výslednou masovou šťávu, kterou maso při podávání přeléváme. Dušené maso se často podává i se zahuštěnou omáčkou a i ty se podle druhu mohou dochucovat hořčicí. Jsou to především guláše, omáčky ke zvěřině, svíčková omáčka a různé úpravy tzv. na divoko.

Hořčice a pečené maso

U pečeného masa se hořčice uplatňuje především do marinády, do které maso před pečením naložíme a necháme ji v něm odležet. Podobně je tomu i s hustší pastou, kterou maso před pečením potřeme a necháme proležet. Kromě nejrůznějšího koření se hořčice často kombinuje s medem, smetanou nebo kečupem. Tak jako u pečeného masa se hořčice používá i u masa předem opečeného a pak zapékaného s dalšími ingrediencemi. Zde se používá hlavně do zapékací omáčky.

Hořčice a smažené maso

I u smaženého masa se může hořčice použít. Především můžeme maso před smažením naložit do marinády či je potřít kořenící pastou nebo jenom hořčicí a teprve potom obalovat. Hořčice můžeme přidat i do rozšlehaného vejce. Pokud se místo klasického trojobalu smaží maso v těstíčku, tak hořčice může být jednou z jeho přísad. Nakonec se hořčice může ještě uplatnit ve studené omáčce, kterou ke studenému masu podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Maso a hořčice

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky