Tisk

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich lesích. Při jejím sběru je třeba dbát na možnost záměny s nejedlými nebo dokonce jedovatými muchomůrkami. Mezi charakteristické znaky růžovky patří převislý, široký a rýhovaný prsten a široká zakulacená hlíza. Dužnina růžovky po poranění růžoví. Používá se do polévek, gulášů, zapékaných pokrmů. Nehodí se k sušení.


Další pojmy slovníku:

  • Křen

    Křen patří mezi doplňkové zeleniny, které pouze ochucují různé pokrmy. U křenu se využívá kořene, který má ostrou až štiplavou chuť a pronikavou...

  • Hamburger

    Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná)...

  • Lilek vejčitý

    Lilek, nazývaný také baklažán, pochází pravděpodobně z Indie. Plody této teplomilné rostliny mají různý tvar a jsou nejčastěji fialové barvy, i...

  • Černý pepř celý

    Pepř jsou plody pepřovníku, popínavé rostliny původem z Asie. Po usušení mají plody svraštělý povrch a jsou ostré a palčivé chuti. Běžně se...

  • Červená řepa

    Červená řepa s přízviskem salátová i další příbuzné plodiny se vyvinuly z plané rostliny Beta maritima, rostoucí na březích Středozemního moře....



Nové příspěvky