Tisk

Muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je jedna z velmi dobrých jedlých muchomůrek, která roste v poměrně velkém počtu během léta v našich lesích. Při jejím sběru je třeba dbát na možnost záměny s nejedlými nebo dokonce jedovatými muchomůrkami. Mezi charakteristické znaky růžovky patří převislý, široký a rýhovaný prsten a široká zakulacená hlíza. Dužnina růžovky po poranění růžoví. Používá se do polévek, gulášů, zapékaných pokrmů. Nehodí se k sušení.


Další pojmy slovníku:

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Olomoucké tvarůžky

    Olomoucké tvarůžky všichni znají pod názvem olomoucké syrečky. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné...

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...



Nové příspěvky