Skvělé houbové polévky z čerstvých i sušených hub

Jakmile nastane sezóna hub, je třeba zavzpomínat na osvědčené recepty z hub nebo si včas připravit na vyzkoušení recepty nové. Z hub se dá uvařit ledacos, ale k nejvíce oblíbeným patří houbové polévky. Dají se připravit rovněž na řadu způsobů a příprava je celkem jednoduchá a rychlá.

Houby z výživového hlediska jsou relativně nízkoenergetické, a tak je mohou konzumovat bez problémů i lidé, kteří drží nízkoenergetickou dietu. Obsahují minimální množství tuku, větší podíl vlákniny Vláknina podporuje např. růst „přátelských bakterií“ v našich střevech a tím také posilovat imunitu těla. Některé druhy mají dokonce léčivé účinky (houby šiitake, hlívy či žampiony) a proto je často využívají některá odvětví alternativní medicíny. Dodávají tělu provitamín A, vitamíny B a D, který se nevyskytuje v žádné jiné rostlině. Obsahují také draslík a sodíkbílkoviny.

1. Houbová polévka s bramborami

Zkuste si připravit recept na hustou a sytou polévku z hub, kořenové zeleniny a brambor.

INGREDIENCE :

  • 1,5 l vody
  • 250 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • zelená nať

POSTUP :

  1. Očistíme se brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je vařit do vody na polévku.
  2. Vodu osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek.
  3. Oloupeme si a nakrájíme cibuli.
  4. Oočistíme houby a mrkev, nakrájíme je na plátky nebo na kostičky.
  5. Připravené suroviny dáme do vařící vody s bramborami.
  6. Zvlášť na pánvi si uděláme zlatou jíšku z trochu hladké mouky a másla – rozředíme ji vlahou vodou a vlijeme do polévky.
  7. Dobře provaříme.
  8. Polévku zdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Houbová polévka s bramborami

zdroj : tasteactually.com

Zbyly Vám zásoby sušených hub ? Není nic snadnějšího, než se pustit do přípravy houbové polévky ze sušených hub.

2. Houbová polévka se sušených hub

INGREDIENCE :

  • 500g sušených hub
  • 100 g malých bílých fazolí
  • 2 menší brambory
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky vroucí vody
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 4 mleté stroužky česneku
  • 2 jemně nasekané cibule
  • 1 menší jarní cibulka nakrájená
  • 1l  hovězího  vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 dcl bílého vína
  • jemně nakrájená čerstvá petrželka, tymiánové listy nebo pažitka

POSTUP :

  1. Fazole si namočíme ve vodě v dostatečném předstihu, ideálně přes noc.
  2. Sušené houby namočíme do horké vody.
  3. Po změknutí houby přecedíme.
  4. na pánvi rozehřejeme máslo, orestujeme cibulku s přidáme k nim houby, restujeme společně.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme koření a víno.
  6. Vaříme asi 1 hodinu, do změknutí fazolí.
  7. Zhruba v polovině varu přidáme do polévky očištěné a na menší kostky nakrájené brambory.
  8. Dovaříme, brambory  se mohou i mírně rozvařit, zahustí tak polévku.
  9. Odstraníme bobkový list z polévky.
  10. Polévku dochutíme balzamikovým octem, solí a pepřem.
  11. Houbovou polévku zdobíme bylinkami.

zdroj : hedgehogmushroomsforsale.blogspot.cz

3. Houbová polévka se smetanou

INGREDIENCE :

  • 2 lžíce oleje olivového
  • 1 kus česneku pokrájený na plátky
  • 100g houby (možno i žampiony)
  • 1 lžíce mouky na zaprášení
  • 1 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP :

  1. Na oleji osmažíme česnek a nakrájené houby,
  2. Přidáme trochou mouky, mírně osmahneme a zalijeme vývarem.
  3. Lehce osolíme a povaříme doměkka.
  4. Na závěr vlijeme smetanu a provaříme.
  5. Polévku můžeme podávat s chlebem nebo chlebovými plackami.

Houbová polévka se smetanou

zdroj :bite.co.nz

4. Houbová polévka se zeleninou

INGREDIENCE :

  • 150g celeru
  • 300g hub
  • 1 kelímek (250ml) smetany na vaření
  • 2 lžíce octu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kopru
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 4 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1l vody

POSTUP :

  1. Připravíme si na kostičky nakrájené houby.
  2. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme jí na oleji a necháme ji zesklovatět.
  3. Přidáme houby a ještě krátce osmahneme.
  4. Zasypeme kmínem, promícháme a zalijeme vodou.
  5. Přidáme na drobné kousky nakrájené brambory, mrkev,  celer i koření.
  6. Povaříme cca 25 minut.
  7. Nyní do polévky přidáme sůl  a pepř (dle chuti), smetanu a vmícháme vejce.
  8. Přidáme kopr a krátce povaříme.
  9. Úplně nakonec přidáme ocet a už dále nevaříme, aby se nám polévka nesrazila.

Houbová polévka se zeleninouzdroj : cookdiary.net

Do houbových polévek můžeme použít většinu obvyklých druhů zavářky. Mohou to být nudle nebo jiné drobné těstoviny, noky nebo drobné nočky, krupky nebo jenom hrubá krupice. Z předem podušených hub můžeme udělat i knedlíčky do polévky. 

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 8 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *