Vydatné a chutné polévky z čerstvých i sušených hub

Jakmile nastane sezóna hub, je třeba zavzpomínat na osvědčené recepty z hub nebo si včas připravit na vyzkoušení recepty nové.

Z hub se dá uvařit ledacos, ale k nejvíce oblíbeným patří houbové polévky. Dají se připravit rovněž na řadu způsobů a příprava je celkem jednoduchá a rychlá.

Proto vám dnes přinášíme 4 recepty na ty nejlepší houbové polévky. Nechte si chutnat!

Houbová polévka s bramborami

Zkuste si připravit recept na hustou a sytou polévku z hub, kořenové zeleniny a brambor.

INGREDIENCE:

  • 1,5 l vody
  • 250 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • mletý pepř
  • majoránka
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • zelená nať

POSTUP:

  1. Očistíme se brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je vařit do vody na polévku.
  2. Vodu osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek.
  3. Oloupeme si a nakrájíme cibuli.
  4. Očistíme houby a mrkev, nakrájíme je na plátky nebo na kostičky.
  5. Připravené suroviny dáme do vařící vody s bramborami.
  6. Zvlášť na pánvi si uděláme zlatou jíšku z trochu hladké mouky a másla – rozředíme ji vlahou vodou a vlijeme do polévky.
  7. Dobře provaříme.
  8. Polévku zdobíme nasekanou zelenou petrželkou.
Houbová polévka s bramborami
Zdroj: tasteactually.com

Houbová polévka se sušených hub

Zbyly Vám zásoby sušených hub ? Není nic snadnějšího, než se pustit do přípravy houbové polévky ze sušených hub.

INGREDIENCE:

  • 500 g sušených hub
  • 100 g malých bílých fazolí
  • 2 menší brambory
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 šálky vroucí vody
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 4 mleté stroužky česneku
  • 2 jemně nasekané cibule
  • 1 menší jarní cibulka nakrájená
  • 1 l  hovězího  vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 dcl bílého vína
  • jemně nakrájená čerstvá petrželka, tymiánové listy nebo pažitka

POSTUP:

  1. Fazole si namočíme ve vodě v dostatečném předstihu, ideálně přes noc.
  2. Sušené houby namočíme do horké vody.
  3. Po změknutí houby přecedíme.
  4. Na pánvi rozehřejeme máslo, orestujeme cibulku s přidáme k nim houby, restujeme společně.
  5. Zalijeme vývarem, přidáme koření a víno.
  6. Vaříme asi 1 hodinu, do změknutí fazolí.
  7. Zhruba v polovině varu přidáme do polévky očištěné a na menší kostky nakrájené brambory.
  8. Dovaříme, brambory  se mohou i mírně rozvařit, zahustí tak polévku.
  9. Odstraníme bobkový list z polévky.
  10. Polévku dochutíme balzamikovým octem, solí a pepřem.
  11. Houbovou polévku zdobíme bylinkami.
Zdroj: hedgehogmushroomsforsale.blogspot.com

Houbová polévka se smetanou

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce oleje olivového
  • 1 kus česneku pokrájený na plátky
  • 100 g houby (možno i žampiony)
  • 1 lžíce mouky na zaprášení
  • 1 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl a pepř dle chuti

POSTUP:

  1. Na oleji osmažíme česnek a nakrájené houby,
  2. Přidáme trochou mouky, mírně osmahneme a zalijeme vývarem.
  3. Lehce osolíme a povaříme doměkka.
  4. Na závěr vlijeme smetanu a provaříme.
  5. Polévku můžeme podávat s chlebem nebo chlebovými plackami.
Houbová polévka se smetanou
Zdroj: bite.co.nz

Houbová polévka se zeleninou

INGREDIENCE:

  • 150 g celeru
  • 300 g hub
  • 1 kelímek (250 ml) smetany na vaření
  • 2 lžíce octu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kopru
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 4 vejce
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 l vody

POSTUP:

  1. Připravíme si na kostičky nakrájené houby.
  2. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme jí na oleji a necháme ji zesklovatět.
  3. Přidáme houby a ještě krátce osmahneme.
  4. Zasypeme kmínem, promícháme a zalijeme vodou.
  5. Přidáme na drobné kousky nakrájené brambory, mrkev,  celer i koření.
  6. Povaříme cca 25 minut.
  7. Nyní do polévky přidáme sůl  a pepř (dle chuti), smetanu a vmícháme vejce.
  8. Přidáme kopr a krátce povaříme.
  9. Úplně nakonec přidáme ocet a už dále nevaříme, aby se nám polévka nesrazila.
Houbová polévka se zeleninou
Zdroj: cookdiary.net

Do houbových polévek můžeme použít většinu obvyklých druhů zavářky. Mohou to být nudle nebo jiné drobné těstoviny, noky nebo drobné nočky, krupky nebo jenom hrubá krupice.

Pro více inspirace na zavářku si přečtěte článek o zavářkách na našem webu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.