Ty nejlepší recepty na polévky z hub na jednom místě. Inspirujte těmito vydatnými dobrotami

Hledáte recepty na houbové polévky, které jsou zajímavé, chuťově bohaté a vypadají luxusně? 

Chcete uvařit něco jen tak, nebo potřebujete slavnostnější typ pokrmu? 

Inspirujte se našimi jídly, mezi kterými jistě najdete přesně to, co potřebujete. 

Bramborová polévka s houbami

Připravte si tuto vydatnou krémovou polévku, která vás pořádně zahřeje. 

Ingredience

  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla
  • 600 g různých hub (nakrájených na kousky)
  • 3 šalotky (pomleté)
  • 3 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 6 větviček čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • pepř 
  • 500 g brambor (nakrájených na čtvrtky)  
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Rozpusťte máslo ve velkém hrnci. Skvěle se polévka připravuje v litinovém hrnci. 
  • Do hrnce přidejte houby a šalotku. Za občasného míchání vařte, dokud vše nezměkne. Potrvá to asi 6–8 minut. 
  • Přimíchejte česnek a nechte jej rozvonět. 
  • Přilijte víno a vše pořádně zamíchejte. 
  • Ke všemu přidejte kuřecí vývar, tymián a bobkový list. Dochuťte solí a pepřem a vařte, při nejnižší teplotě, 10 minut. 
  • Hrnec přikryjte a duste dalších 10 minut.
  • Houbovou polévku s brambory odstraňte z tepla, vmíchejte petrželku a ihned podávejte.

Bramborová polévka s houbami, zdobená čerstvými bylinkami.
zdroj: damndelicious.net

Pokud budete chtít změnu, můžete si připravit další recept na bramboračku s houbami.

Krkonošská houbová polévka ze sušených hub

Sušené houby můžete mít doma po celý rok. Proto jich nakupte zásobu a, sem tam, si z nich uvařte tuto skvělou polévku! 

Ingredience

  • 500 g sušených hub
  • 100 g bílých fazolí
  • 2 brambory
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 šálky vroucí vody
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • 4 mleté stroužky česneku
  • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • 1 menší jarní cibulka (nakrájená)
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 dcl bílého vína
  • čerstvá petrželka (nakrájená najemno), tymiánové listy nebo pažitka

Postup

  • Před přípravou naložte fazole do vody, ideálně přes noc.
  • Sušené houby namočte do horké vody a po změknutí je přeceďte.
  • Na pánvi rozpusťte máslo, orestujte cibulku a přidejte houby. Dále restujte společně. 
  • Zalijte vývarem a přidejte koření s vínem. Vařte asi 1 hodinu, do změknutí fazolí.
  • Zhruba v polovině doby, co se směs vaří, přidejte do polévky, na menší kostky nakrájené, brambory.  
  • Vařte do změknutí brambor. Pokud se část brambor rozvaří, nevadí – polévka se tím zahustí.
  • Z polévky odstraňte bobkový list a dochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem. 
  • Připravenou houbovou polévku dozdobte čerstvými bylinkami a podávejte. 

Tmavě hnědá houbová polévka s fazolkami, zdobená čerstvými větvičkami rozmarýnu.
hedgehogmushroomsforsale.blogspot.com

Bílá houbová polévka se smetanou

Máte rádi jemná smetanová jídla? Pak vyzkoušejte tuto polévku, která zasytí, je lehoučká a úžasně lahodná. 

Ingredience

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 česnek (nakrájený na plátky)
  • 100 g hub (můžete použít i žampiony)
  • 1 polévková lžíce mouky (na zaprášení)
  • 1 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • sůl 
  • pepř 

Postup

  • Na oleji osmažte česnek a nakrájené houby.
  • Přidejte trochu mouky, mírně osmahněte a zalijte vývarem.
  • Lehce osolte a povařte doměkka.
  • Na závěr vlijte smetanu a chvíli provařte.
  • Tento recept na houbovou polévku můžete podávat s chlebem nebo chlebovými plackami.

Bílá polévka z hub, zdobená čerstvými bylinkami.
zdroj: bite.co.nz

Bramborové placky můžete snadno připravit v kuchyňském spotřebiči. Inspirujte se recenzemi elektrických pánví, které za vás jídlo připraví skoro samy.

Krémová houbová polévka se zeleninou

Užijte si výtečnou chuť polévky, která je nabitá vitamíny a dalšími živinami, které se skrývají v houbách a zelenině. Bude chutnat i vašim dětem!

Ingredience

  • 150 g celeru
  • 300 g hub
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 čajová lžička kopru
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 4 vejce
  • sůl 
  • pepř 
  • 1 l vody

Postup

  • Houby nasekejte na malé kousky a odložte bokem. 
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na oleji. Smažte, dokud cibule nezesklovatí.
  • Přidejte houby a krátce je osmahněte.
  • Vše zasypte kmínem, promíchejte a zalijte vodou. 
  • Přidejte, nadrobno nasekané, brambory, mrkev, celer a koření. Vařte 25 minut.
  • Nyní polévku osolte, opepřete a vmíchejte smetanu s vejci. 
  • Přidejte kopr a krátce povařte.
  • Úplně nakonec přidejte ocet a už dále nevařte, aby se polévka nesrazila.
  • Bílou polévku s houbami podávejte s čerstvou petrželkou. 

Zeleninová polévka s houbami, ochucená smetanou a zdobená petrželkou.
zdroj: cookdiary.net

Polévku můžete připravit i s pomocí kuchyňského přístroje. Prozkoumejte recenze pomalých hrnců a vyberte si takový, který vám bude vyhovovat a usnadní vám práci v kuchyni.

Kulajda s houbami

Zařaďte zdravý kopr do své kuchyně, a to v podobě polévky. Kopr obsahuje vitamíny C, A a živiny, jako jsou vápník, fosfor, železo, křemík a další. 

Pochutnejte si a dopřejte svému tělu vitamínovou bombu.

Ingredience

  • ½ šálku hub (nakrájených na plátky – můžete použít i žampiony)
  • 1 čajová lžička česneku (nasekaného)
  • ¼ šálku cibule (nakrájené na plátky)
  • 2 polévkové lžíce kopru
  • 2 čajové lžičky mouky 
  • 1 polévková lžíce soli
  • 2 šálky zeleninového vývaru (můžete použít také pouze čistou vodu)
  • ½ šálku smetany na vaření
  • 1 polévková lžíce másla (můžete nahradit olivovým olejem)
  • ½ čajové lžičky pepře

Postup

  • V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nasekaný česnek. Stále míchejte, aby česnek nezhořknul.
  • Přidejte cibuli a smažte, dokud jemně nezhnědne a nezměkne. 
  • Přidejte nakrájené houby a sůl. Vařte, dokud houby nepustí šťávu a nezměknou. Potrvá to asi 4–5 minut. 
  • Po této době zaprašte moukou a vše dobře promíchejte. 
  • Přilijte vývar nebo vodu a následně přisypte kopr. 
  • Vařte ještě několik minut a následně přimíchejte smetanu. Dále už nevařte. 
  • Odstraňte hrnec z tepla a dochuťte pepřem. 
  • Koprovou polévku s houbami podávejte jen tak, nebo s opečeným toustem.

Žampionová polévka se smetanou a čerstvým koprem.
zdroj: aromafoods-simplerecipes.com

Vyzkoušejte také další recept na kulajdu s brambory.

Babiččina houbová polévka na kyselo

Zelí obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které podporují správnou funkci organismu. Posiluje také imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu. V neposlední řadě pomáhá mírnit záněty a funguje jako prevence proti rakovině.

Připravte si tento zázrak v podobě skvělé polévky.

Ingredience

  • 7 a ¼ šálku zeleninového vývaru
  • 2 cibule (nakrájené na kostičky)
  • 2 šálky mixu hub (nakrájených na plátky)
  • 2 stroužky česneku (pomletého)
  • 4 šálky zelí (pokrájeného)
  • 2 brambory (nakrájené na kostičky)
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajové lžičky kajenského pepře 
  • ½ čajové lžičky černého pepře

Postup

  • ¼ šálku vývaru zahřejte ve velkém hrnci. 
  • Přidejte cibuli, společně s houbami a česnekem a restujte, dokud cibule nezměkne. Potrvá to asi 3 minuty. 
  • Přidejte všechny zbývající přísady a přiveďte k varu. 
  • Vařte, při nejnižší teplotě, po dobu 45 minut. 
  • Místo zelné je možné připravit také kapustovou polévku s houbami, která se vaří stejně, ale je méně kyselá. 

Kapustová polévka s houbami, servírovaná v bílém talíři.
zdroj: dulanotes.com

Chutná vám zelí? Pak si o jeho výhodách přečtěte více a připravte si další recepty z kyselého zelí

Chlebová polévka s houbami

Díky tomuto receptu získáte chutný, a hlavně zajímavý pokrm.

Podávejte polévku ve všední den nebo, svým hostům, při přátelských setkáních. Vždy sklidíte úspěch!

Ingredience

  • ¾ šálek sušených hub
  • 1 šálek čerstvých hub (žampionů
  • 1 žlutá cibule + 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce nesoleného másla
  • ½ čajové lžičky mletého chilli
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • špetka mleté papriky
  • 3,5 šálku baby špenátu (můžete nahradit jinou zeleninou dle vlastní chuti)
  • 280 g kváskového chleba
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • parmazán (nastrouhaný, k závěrečnému dochucení)

Postup

  • Uvařte vodu a nalijte ji do mísy. Do vody vložte sušené hříbky, přikryjte mísu talířem a odložte bokem. 
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli s česnekem. Smažte, dokud cibule nezměkne. Potrvá to asi 5 minut. 
  • Přidejte máslo s chilli a promíchejte. 
  • Přisypte oregano a znovu zamíchejte. 
  • Houby, nakrájené nadrobno, vhoďte do hrnce a smažte dalších 5 minut. 
  • V tomto okamžiku přidejte špenát nebo jinou zeleninu a promíchejte. 
  • Zalijte vývarem a nechte 15 minut jemně probublávat. 
  • Chléb roztrhejte na malé kousky a vmíchejte jej do polévky. Už nevařte. 
  • Podávejte teplé.

Polévka z hub a chleba, podávaná ve slavnostních bílých talířích.
zdroj: sugarlovespices.com

Připravte si vlastní domácí chléb, jehož výroba není nijak složitá.

Recept na houbovou polévku s pestem

Vydatná směs hub dodává této polévce bohatou a plnou chuť. Podávejte ji s chutným česnekovým chlebem a uvidíte, že už nebudete chtít jinou. 

Ingredience

  • 2 šálky hub
  • 1 šálek portobello žampionů
  • 1 šálek hub shiitake (odstraňte stopky)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 šálek šalotky (nakrájené nadrobno)
  • 1 polévková lžíce mletého česneku
  • 1 polévková lžíce mletého čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu 
  • ¼ šálku bílé mouky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku připraveného pesta

Postup

  • Houby pokrájejte na malé kousky a osmahněte je na 3 lžících olivového oleje. Přidejte cibuli a restujte 3 minuty. 
  • Do směsi přidejte česnek, zázvor a tymián. Vařte další minutu. 
  • Přidejte houby a restujte je 3 minuty, dokud nezačnou měknout. 
  • Dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti. 
  • Vše zaprašte moukou a promíchejte. Vařte 1 minutu. 
  • Přilijte polovinu zeleninového vývaru a, za občasného míchání, vařte, dokud polévka nezačne mírně houstnout. 
  • Následně přidejte zbytek vývaru a vařte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou. 
  • Houbovou polévku podávejte se 2 lžícemi pesta.

Hřibová polévka, podávaná s bylinkovým pestem.
zdroj: savoryonline.com

Zjistěte, jak připravit domácí pesto v 5 variantách.

Houbová těstovinová polévka

Máte rádi těstovinové dobroty a chtěli byste zkusit něco originálního? Pak k nim přidejte houby a vytvořte z nich tuto úžasnou polévku. 

Ingredience

  • 1 malá cibule 
  • 2 celery 
  • 2 mrkve
  • 2–3 stroužky česneku (pomletého)
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajové lžičky šalvěje
  • ¼ čajové lžičky mletého pepře
  • 240 g hub portobello (nakrájených na plátky)
  • 8 šálků zeleninového vývaru
  • ½ čajové lžičky koření do polévky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 340 g těstovin
  • 1 polévková lžíce miso pasty

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno a vsypte ji do hrnce. Zalijte trochou vývaru a nechte probublávat. 
  • Přidejte nakrájenou mrkev a celer. Vařte, dokud zelenina nezměkne.
  • Dále přisypte česnek, tymián, šalvěj a pepř. Promíchejte. 
  • Vsypte nakrájené houby a přikryjte pokličkou. Duste, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu. 
  • Přilijte zbytek vývaru, polévkové koření, sůl a bobkový list. Znovu zakryjte a nechte vařit 30 minut.
  • Z polévky vyjměte ½ šálku tekutiny a odložte ji stranou. 
  • Do polévky dejte těstoviny a vařte je 10 minut. 
  • Zatím, v ½ šálku vývaru, rozmíchejte miso pastu a vlijte ji do polévky. 
  • Hotovou houbovou polévku s nudlemi opepřete, osolte a podávejte.

Těstovinová polévka z hub a zeleniny, zdobená čerstvou petrželkou a jarní cibulkou.
zdroj: brandnewvegan.com

Chcete si vyrobit domácí těstoviny? Pak se inspirujte recenzemi elektrických mlýnků, které vám jejich přípravu usnadní.

Klasická houbová polévka z lišek

Rozšiřte svůj kulinářský repertoár o výborné lišky, jejichž příprava není nijak složitá. 

Ingredience

  • 450 g lišek (očištěných)
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 7 polévkových lžic másla
  • 2 šalotky (nakrájené na tenké plátky) 
  • 3 stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
  • 1 polévková lžíce mouky 
  • 1 šálek suchého bílého vína 
  • 2 bobkové listy 
  • 6 větviček tymiánu 
  • sůl 
  • pepř
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

Postup

  • ½ šálku hub odložte stranou na ozdobu. Zbytek hub umístěte do hrnce a zalijte je kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni. 
  • Ve vedlejším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte šalotku a česnek a, za stálého míchání, restujte 8 minut, dokud vše nezměkne a nezhnědne. 
  • Přidejte houby a vařte, dokud se z hub neuvolní šťáva. Potrvá to asi 10 minut. 
  • Přidejte mouku a promíchejte. Povařte 30 vteřin. 
  • Přilijte bílé víno a vařte do zhoustnutí, asi 1 minutu. 
  • Do této směsi přilijte, přes sítko, vývar s houbami, který jste si připravili na začátku. Houby odstraňte a dejte bokem. 
  • Do polévky přidejte bobkový list a větvičky tymiánu. Vařte, při mírné teplotě, 30 minut.
  • Následně z polévky vyjměte bobkový list s tymiánem a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka. 
  • Přidejte 1 lžíci másla a znovu mixujte. Dochuťte solí a pepřem.
  • Ve vedlejší pánvi, na olivovém oleji, osmahněte houby z polévky. Smažte asi 2 minuty a poté přidejte zbytek másla.
  • Houbovou směs přidejte do polévky a na závěr ji ozdobte liškami, které jste si na začátku odložili bokem na ozdobu.
  • Tento recept může posloužit také jako vánoční houbová polévka, jelikož je hutná, vypadá slavnostně a v zimních měsících chutná opravdu výtečně.

Jemný polévkový houbový krém, zdobeny osmaženými liškami.
zdroj: seriouseats.com

Pokud rádi houbaříte, můžete si hříbky zpracovat a uchovat doma na celoroční využití. Zjistěte, jak zavařovat a sušit houby.

6 hub pro posílení imunitního systému

Všechny uvedené recepty na houbové polévky obsahují jedlé hřiby, které mají nespočet vitamínů a dalších živin, jež výrazně pozitivně ovlivňují lidské zdraví. 

Seznamte se s 6 zázračnými druhy hub a s jejich účinky. Jak konkrétně vám mohou pomoci? 

  • Reishi: Pomáhá odstraňovat problémy se spánkem. Mírní úzkost, depresi a pomáhá zlepšit soustředění.
  • Lví hříva: Napomáhá učení, zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci.
  • Chaga: Zpomaluje stárnutí, zmírňuje zánět a snižuje hladinu cholesterolu. 
  • Shiitake: Reguluje cholesterol v krvi, zlepšuje zdraví srdce a pomáhá s krevním tlakem a správným krevním oběhem.
  • Turecká ocasní houba: Podporuje imunitu, působí jako prevence rakoviny a dodává tělu tolik potřebné antioxidanty.
  • Cordyceps (Housenice čínská): Zvyšuje energii, zlepšuje sportovní výkon a pomáhá při regeneraci svalů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.