Hledáte recepty na houbové polévky, které jsou zajímavé, chuťově bohaté a vypadají luxusně?
Chcete uvařit něco jen tak, nebo potřebujete slavnostnější typ pokrmu?
Inspirujte se našimi jídly, mezi kterými jistě najdete přesně to, co potřebujete.
Bramborová polévka s houbami
Připravte si tuto vydatnou krémovou polévku, která vás pořádně zahřeje.
Ingredience
- 3 polévkové lžíce nesoleného másla
- 600 g různých hub (nakrájených na kousky)
- 3 šalotky (pomleté)
- 3 stroužky česneku (prolisovaného)
- 3 polévkové lžíce mouky
- ½ šálku suchého bílého vína
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 6 větviček čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 500 g brambor (nakrájených na čtvrtky)
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Rozpusťte máslo ve velkém hrnci. Skvěle se polévka připravuje v litinovém hrnci.
- Do hrnce přidejte houby a šalotku. Za občasného míchání vařte, dokud vše nezměkne. Potrvá to asi 6–8 minut.
- Přimíchejte česnek a nechte jej rozvonět.
- Přilijte víno a vše pořádně zamíchejte.
- Ke všemu přidejte kuřecí vývar, tymián a bobkový list. Dochuťte solí a pepřem a vařte, při nejnižší teplotě, 10 minut.
- Hrnec přikryjte a duste dalších 10 minut.
- Houbovou polévku s brambory odstraňte z tepla, vmíchejte petrželku a ihned podávejte.

Pokud budete chtít změnu, můžete si připravit další recept na bramboračku s houbami.
Krkonošská houbová polévka ze sušených hub
Sušené houby můžete mít doma po celý rok. Proto jich nakupte zásobu a, sem tam, si z nich uvařte tuto skvělou polévku!
Ingredience
- 500 g sušených hub
- 100 g bílých fazolí
- 2 brambory
- 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 šálky vroucí vody
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- 4 mleté stroužky česneku
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 menší jarní cibulka (nakrájená)
- 1 l hovězího vývaru
- 1 čajová lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 bobkový list
- 1 dcl bílého vína
- čerstvá petrželka (nakrájená najemno), tymiánové listy nebo pažitka
Postup
- Před přípravou naložte fazole do vody, ideálně přes noc.
- Sušené houby namočte do horké vody a po změknutí je přeceďte.
- Na pánvi rozpusťte máslo, orestujte cibulku a přidejte houby. Dále restujte společně.
- Zalijte vývarem a přidejte koření s vínem. Vařte asi 1 hodinu, do změknutí fazolí.
- Zhruba v polovině doby, co se směs vaří, přidejte do polévky, na menší kostky nakrájené, brambory.
- Vařte do změknutí brambor. Pokud se část brambor rozvaří, nevadí – polévka se tím zahustí.
- Z polévky odstraňte bobkový list a dochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem.
- Připravenou houbovou polévku dozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.

Prozkoumejte, jaké bylinky použít v kuchyni.
Bílá houbová polévka se smetanou
Máte rádi jemná smetanová jídla? Pak vyzkoušejte tuto polévku, která zasytí, je lehoučká a úžasně lahodná.
Ingredience
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 česnek (nakrájený na plátky)
- 100 g hub (můžete použít i žampiony)
- 1 polévková lžíce mouky (na zaprášení)
- 1 l zeleninového nebo masového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
Postup
- Na oleji osmažte česnek a nakrájené houby.
- Přidejte trochu mouky, mírně osmahněte a zalijte vývarem.
- Lehce osolte a povařte doměkka.
- Na závěr vlijte smetanu a chvíli provařte.
- Tento recept na houbovou polévku můžete podávat s chlebem nebo chlebovými plackami.

Bramborové placky můžete snadno připravit v kuchyňském spotřebiči. Inspirujte se recenzemi elektrických pánví, které za vás jídlo připraví skoro samy.
Krémová houbová polévka se zeleninou
Užijte si výtečnou chuť polévky, která je nabitá vitamíny a dalšími živinami, které se skrývají v houbách a zelenině. Bude chutnat i vašim dětem!
Ingredience
- 150 g celeru
- 300 g hub
- 250 ml smetany na vaření
- 2 polévkové lžíce octa
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 1 čajová lžička kopru
- 3 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 2 cibule
- 3 mrkve
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- 1 l vody
Postup
- Houby nasekejte na malé kousky a odložte bokem.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na oleji. Smažte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte houby a krátce je osmahněte.
- Vše zasypte kmínem, promíchejte a zalijte vodou.
- Přidejte, nadrobno nasekané, brambory, mrkev, celer a koření. Vařte 25 minut.
- Nyní polévku osolte, opepřete a vmíchejte smetanu s vejci.
- Přidejte kopr a krátce povařte.
- Úplně nakonec přidejte ocet a už dále nevařte, aby se polévka nesrazila.
- Bílou polévku s houbami podávejte s čerstvou petrželkou.

Polévku můžete připravit i s pomocí kuchyňského přístroje. Prozkoumejte recenze pomalých hrnců a vyberte si takový, který vám bude vyhovovat a usnadní vám práci v kuchyni.
Kulajda s houbami
Zařaďte zdravý kopr do své kuchyně, a to v podobě polévky. Kopr obsahuje vitamíny C, A a živiny, jako jsou vápník, fosfor, železo, křemík a další.
Pochutnejte si a dopřejte svému tělu vitamínovou bombu.
Ingredience
- ½ šálku hub (nakrájených na plátky – můžete použít i žampiony)
- 1 čajová lžička česneku (nasekaného)
- ¼ šálku cibule (nakrájené na plátky)
- 2 polévkové lžíce kopru
- 2 čajové lžičky mouky
- 1 polévková lžíce soli
- 2 šálky zeleninového vývaru (můžete použít také pouze čistou vodu)
- ½ šálku smetany na vaření
- 1 polévková lžíce másla (můžete nahradit olivovým olejem)
- ½ čajové lžičky pepře
Postup
- V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nasekaný česnek. Stále míchejte, aby česnek nezhořknul.
- Přidejte cibuli a smažte, dokud jemně nezhnědne a nezměkne.
- Přidejte nakrájené houby a sůl. Vařte, dokud houby nepustí šťávu a nezměknou. Potrvá to asi 4–5 minut.
- Po této době zaprašte moukou a vše dobře promíchejte.
- Přilijte vývar nebo vodu a následně přisypte kopr.
- Vařte ještě několik minut a následně přimíchejte smetanu. Dále už nevařte.
- Odstraňte hrnec z tepla a dochuťte pepřem.
- Koprovou polévku s houbami podávejte jen tak, nebo s opečeným toustem.

Vyzkoušejte také další recept na kulajdu s brambory.
Objevte podobné tipy
Babiččina houbová polévka na kyselo
Zelí obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které podporují správnou funkci organismu. Posiluje také imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu. V neposlední řadě pomáhá mírnit záněty a funguje jako prevence proti rakovině.
Připravte si tento zázrak v podobě skvělé polévky.
Ingredience
- 7 a ¼ šálku zeleninového vývaru
- 2 cibule (nakrájené na kostičky)
- 2 šálky mixu hub (nakrájených na plátky)
- 2 stroužky česneku (pomletého)
- 4 šálky zelí (pokrájeného)
- 2 brambory (nakrájené na kostičky)
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- ½ čajové lžičky kajenského pepře
- ½ čajové lžičky černého pepře
Postup
- ¼ šálku vývaru zahřejte ve velkém hrnci.
- Přidejte cibuli, společně s houbami a česnekem a restujte, dokud cibule nezměkne. Potrvá to asi 3 minuty.
- Přidejte všechny zbývající přísady a přiveďte k varu.
- Vařte, při nejnižší teplotě, po dobu 45 minut.
- Místo zelné je možné připravit také kapustovou polévku s houbami, která se vaří stejně, ale je méně kyselá.

Chutná vám zelí? Pak si o jeho výhodách přečtěte více a připravte si další recepty z kyselého zelí.
Chlebová polévka s houbami
Díky tomuto receptu získáte chutný, a hlavně zajímavý pokrm.
Podávejte polévku ve všední den nebo, svým hostům, při přátelských setkáních. Vždy sklidíte úspěch!
Ingredience
- ¾ šálek sušených hub
- 1 šálek čerstvých hub (žampionů
- 1 žlutá cibule + 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 polévkové lžíce nesoleného másla
- ½ čajové lžičky mletého chilli
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- špetka mleté papriky
- 3,5 šálku baby špenátu (můžete nahradit jinou zeleninou dle vlastní chuti)
- 280 g kváskového chleba
- 1 šálek zeleninového vývaru
- parmazán (nastrouhaný, k závěrečnému dochucení)
Postup
- Uvařte vodu a nalijte ji do mísy. Do vody vložte sušené hříbky, přikryjte mísu talířem a odložte bokem.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli s česnekem. Smažte, dokud cibule nezměkne. Potrvá to asi 5 minut.
- Přidejte máslo s chilli a promíchejte.
- Přisypte oregano a znovu zamíchejte.
- Houby, nakrájené nadrobno, vhoďte do hrnce a smažte dalších 5 minut.
- V tomto okamžiku přidejte špenát nebo jinou zeleninu a promíchejte.
- Zalijte vývarem a nechte 15 minut jemně probublávat.
- Chléb roztrhejte na malé kousky a vmíchejte jej do polévky. Už nevařte.
- Podávejte teplé.

Připravte si vlastní domácí chléb, jehož výroba není nijak složitá.
Recept na houbovou polévku s pestem
Vydatná směs hub dodává této polévce bohatou a plnou chuť. Podávejte ji s chutným česnekovým chlebem a uvidíte, že už nebudete chtít jinou.
Ingredience
- 2 šálky hub
- 1 šálek portobello žampionů
- 1 šálek hub shiitake (odstraňte stopky)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 šálek šalotky (nakrájené nadrobno)
- 1 polévková lžíce mletého česneku
- 1 polévková lžíce mletého čerstvého zázvoru
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- ¼ šálku bílé mouky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku připraveného pesta
Postup
- Houby pokrájejte na malé kousky a osmahněte je na 3 lžících olivového oleje. Přidejte cibuli a restujte 3 minuty.
- Do směsi přidejte česnek, zázvor a tymián. Vařte další minutu.
- Přidejte houby a restujte je 3 minuty, dokud nezačnou měknout.
- Dochuťte solí a pepřem dle vlastní chuti.
- Vše zaprašte moukou a promíchejte. Vařte 1 minutu.
- Přilijte polovinu zeleninového vývaru a, za občasného míchání, vařte, dokud polévka nezačne mírně houstnout.
- Následně přidejte zbytek vývaru a vařte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou.
- Houbovou polévku podávejte se 2 lžícemi pesta.

Zjistěte, jak připravit domácí pesto v 5 variantách.
Houbová těstovinová polévka
Máte rádi těstovinové dobroty a chtěli byste zkusit něco originálního? Pak k nim přidejte houby a vytvořte z nich tuto úžasnou polévku.
Ingredience
- 1 malá cibule
- 2 celery
- 2 mrkve
- 2–3 stroužky česneku (pomletého)
- ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- ½ čajové lžičky šalvěje
- ¼ čajové lžičky mletého pepře
- 240 g hub portobello (nakrájených na plátky)
- 8 šálků zeleninového vývaru
- ½ čajové lžičky koření do polévky
- ½ čajové lžičky soli
- 1 bobkový list
- 340 g těstovin
- 1 polévková lžíce miso pasty
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno a vsypte ji do hrnce. Zalijte trochou vývaru a nechte probublávat.
- Přidejte nakrájenou mrkev a celer. Vařte, dokud zelenina nezměkne.
- Dále přisypte česnek, tymián, šalvěj a pepř. Promíchejte.
- Vsypte nakrájené houby a přikryjte pokličkou. Duste, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu.
- Přilijte zbytek vývaru, polévkové koření, sůl a bobkový list. Znovu zakryjte a nechte vařit 30 minut.
- Z polévky vyjměte ½ šálku tekutiny a odložte ji stranou.
- Do polévky dejte těstoviny a vařte je 10 minut.
- Zatím, v ½ šálku vývaru, rozmíchejte miso pastu a vlijte ji do polévky.
- Hotovou houbovou polévku s nudlemi opepřete, osolte a podávejte.

Chcete si vyrobit domácí těstoviny? Pak se inspirujte recenzemi elektrických mlýnků, které vám jejich přípravu usnadní.
Klasická houbová polévka z lišek
Rozšiřte svůj kulinářský repertoár o výborné lišky, jejichž příprava není nijak složitá.
Ingredience
- 450 g lišek (očištěných)
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 7 polévkových lžic másla
- 2 šalotky (nakrájené na tenké plátky)
- 3 stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 bobkové listy
- 6 větviček tymiánu
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
Postup
- ½ šálku hub odložte stranou na ozdobu. Zbytek hub umístěte do hrnce a zalijte je kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a nechte probublávat na mírném ohni.
- Ve vedlejším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla. Přidejte šalotku a česnek a, za stálého míchání, restujte 8 minut, dokud vše nezměkne a nezhnědne.
- Přidejte houby a vařte, dokud se z hub neuvolní šťáva. Potrvá to asi 10 minut.
- Přidejte mouku a promíchejte. Povařte 30 vteřin.
- Přilijte bílé víno a vařte do zhoustnutí, asi 1 minutu.
- Do této směsi přilijte, přes sítko, vývar s houbami, který jste si připravili na začátku. Houby odstraňte a dejte bokem.
- Do polévky přidejte bobkový list a větvičky tymiánu. Vařte, při mírné teplotě, 30 minut.
- Následně z polévky vyjměte bobkový list s tymiánem a pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladka.
- Přidejte 1 lžíci másla a znovu mixujte. Dochuťte solí a pepřem.
- Ve vedlejší pánvi, na olivovém oleji, osmahněte houby z polévky. Smažte asi 2 minuty a poté přidejte zbytek másla.
- Houbovou směs přidejte do polévky a na závěr ji ozdobte liškami, které jste si na začátku odložili bokem na ozdobu.
- Tento recept může posloužit také jako vánoční houbová polévka, jelikož je hutná, vypadá slavnostně a v zimních měsících chutná opravdu výtečně.

Pokud rádi houbaříte, můžete si hříbky zpracovat a uchovat doma na celoroční využití. Zjistěte, jak zavařovat a sušit houby.
6 hub pro posílení imunitního systému
Všechny uvedené recepty na houbové polévky obsahují jedlé hřiby, které mají nespočet vitamínů a dalších živin, jež výrazně pozitivně ovlivňují lidské zdraví.
Seznamte se s 6 zázračnými druhy hub a s jejich účinky. Jak konkrétně vám mohou pomoci?
- Reishi: Pomáhá odstraňovat problémy se spánkem. Mírní úzkost, depresi a pomáhá zlepšit soustředění.
- Lví hříva: Napomáhá učení, zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci.
- Chaga: Zpomaluje stárnutí, zmírňuje zánět a snižuje hladinu cholesterolu.
- Shiitake: Reguluje cholesterol v krvi, zlepšuje zdraví srdce a pomáhá s krevním tlakem a správným krevním oběhem.
- Turecká ocasní houba: Podporuje imunitu, působí jako prevence rakoviny a dodává tělu tolik potřebné antioxidanty.
- Cordyceps (Housenice čínská): Zvyšuje energii, zlepšuje sportovní výkon a pomáhá při regeneraci svalů.