Tisk článku

Nadýchané vaječné omelety

Omelety z vajec jsou jedním z univerzálních jídel, které lze připravit vždy, když potřebujeme rychle servírovat teplé a chutné jídlo. Z těchto důvodů se také podávají nejen strávníkům v rodině k syté snídani, svačině nebo večeři, ale někdy i nenadálým hostům, protože jsou vhodnější než uzeniny. Kromě vajec se k nim hodí řada surovin, které patří k běžným zásobám v domácnosti.

Nadýchané vaječné omelety

Vaječná omeleta - základní recept

Při přípravě vaječných omelet je třeba si připomenout, že omelety nejsou amolety, což je starší výraz pro palačinky, takže do vaječných omelet se nikdy nedává žádná mouka. Na jednu omeletu počítáme se dvěma vejci. Podáváme-li omeletu jako samostatné jídlo, pak pro dospělou osobu připravujeme omelety dvě. Aby byly omelety skutečně nadýchané, před opékáním vejce rozšleháme, osolíme a ředíme je trochu mlékem nebo vodou. Na 1 vejce přidáváme 1 lžíci mléka nebo vody. Základní recept na omelety můžeme upravit již při přípravě, omelety můžeme i plnit nebo je podávat jako přílohu.

Vaječná omeleta - obměny základního receptu

Vaječné omelety jsou velmi variabilní pokrm, který lze nejrůznějšími způsoby obměňovat. Velmi dobře se do nich zapracují různé přebytky nebo menší množství potravin, které nestačí na samostatné jídlo. Rozšlehaná vejce se mohou doplnit bylinkami, kořením nebo dalšími ingrediencemi, které navíc můžeme různě kombinovat mezi sebou. Jako další ingredience může posloužit například :

  • pažitka: Najemno nasekanou pažitku vmícháme do vajec před opékáním nebo s ní posypeme již hotovou omeletu těsně před podáváním.
  • šunka: Šunku nakrájíme na malé čtverečky a vmícháme ji do vajec před opékáním.
  • salám: Použít můžeme měkký nebo tvrdý salám, oba je nejlepší nastrouhat na nudličky. Pak jej vmícháme do rozšlehaných vajec a omeletu opečeme.
  • sýr: Sýr můžeme dávat i předem do vajec, ale rád se připéká, takže nejlepší je strouhaným tvrdým sýrem nebo rozdrobeným měkčím sýrem omeletu posypat těsně před dokončením.
  • sterilovaný hrášek: Okapaný sterilovaný hrášek je oblíbeným přídavkem do vajec před opékáním omelety.
  • zelenina: Do vajec můžeme přidat trochu strouhaného celeru, strouhané mrkve, nadrobno rozmačkaný květák, cibuli a česnek.
  • koření: Vejce můžeme ochutit pepřem, mletou paprikou, zázvorem, špetkou chilli koření nebo některou z kořenících směsí.

Kromě ochucování můžeme připravit i sytější omelety s některou ze základních potravin, jako jsou :

  • brambory: Brambory předem opečeme na pánvi, můžeme přidat i cibuli, maso a pak zalijeme rozšlehanými vejci a hned máme omeletu selskou, španělskou a další omelety s obdobnými názvy.
  • rýže: Rýže musí být předem podušená, lze do ní přidat i další přísady. Prohřejeme ji na pánvi a zalijeme vejci.
  • těstoviny: Do omelety se hodí drobnější těstoviny, ostatní je vhodnější předem nakrájet nadrobno. Míchat se mohou s masem, zeleninou nebo houbami. Po prohřátí na pánvi je zalijeme vejci.
  • knedlíky: Knedlíky jakéhokoliv druhu nakrájené na kostičky prohřejeme na pánvi, přidáme podle možností další přísady a zalijeme vejci.

Vaječná omeleta plněná

Omelety musíme ihned podávat, proto náplň k plnění musíme již mít připravenou předem. Hodí se náplně z masa, uzenin, dušených hub i zeleniny. K jemné chuti omelety můžeme náplň připravit stejně jemně ochucenou nebo naopak zvolit výraznější chuť. Omelety plníme okamžitě po dokončení, potom je buď jen přehneme v polovině nebo stočíme do ruličky či do kornoutu.

Vaječná omeleta jako příloha

Jako přílohu podáváme omeletu jen výjimečně, většinou jen tehdy, kdy tvoří součást hlavního chodu. Lze ji podat k rychle upraveným masům nebo jejich směsím.

Pečení vaječných omelet

Nejlépe se omelety připravují na kvalitní pánvi, kde rozpálíme trochu tuku, na pánvích se speciálně upraveným povrchem je můžeme péci i bez tuku. Rozšlehaná vejce vlijeme na pánvičku na rozpálený tuk a necháme je ztuhnout. Teplotu volíme průměrnou, jinak vejce budou vespod příliš opečená a nahoře řídká. Omelety se při opékání neobracejí. Kyprou a načechranou omeletu získáme, když vejce po nalití na pánev několikrát zamícháme vařečkou jemným tahem do osmičky a pak ji necháme ztuhnout, aby zůstala vcelku. Jakmile jsou vejce na povrchu zatuhlá, je omeleta hotova. Opatrně ji podebereme lopatkou a sesuneme na talíř.

Podávání vaječných omelet

Jak již bylo řečeno, omeletu podáváme okamžitě po sejmutí z pánve. Vejce sama o sobě jsou dost sytivá a obsahují řadu výživných látek, ale zcela jim chybí vitamín C. Ten doplňujeme oblohou z čerstvé zeleniny nebo zeleninovými saláty. Dochucujeme hořčicí, kečupem, strouhaným křenem nebo pikantním sýrem. K omeletám, které neobsahují část základních příloh, jako jsou brambory, rýže a další, podáváme pečivo. Jestliže je omeleta podávána jako hlavní chod, jsou k ní vhodné různým způsobem upravené brambory.
 





Příspěvky ke článku: Nadýchané vaječné omelety

Vložit nový příspěvek
vaječná omeleta Autor: Jana, vloženo 27.04.2013
OdpovědětJá jsem tento recept připravovala hrozně dávno. Hned začnu připravu. Vejce i pažitku na zahrádce mám. Moc díky za inspiraci.
Další Blbka... Autor: oplu, vloženo 30.11.2013
OdpovědětDalší Blbka, která neví co je smažení, pečení, vaření atd. - napsat necháme opéct na pánvi může myslet vážně opravdu jenom gastronomicky nevzdělané Tele.....


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...