Tisk článku

Omelety se zeleninou

Omelety z vajec doplněné zeleninou mohou být vítanou rychlou večeří nebo lehčím obědem. Měli bychom proto využít období, kdy je k dostání čerstvá zelenina ve velkém výběru a současně zrovna nechybí ani vejce a vybrat si některý z receptů. Vejce nám dodají tolik potřebné bílkoviny, zelenina minerální látky, vitamíny a vlákninu.

Omelety se zeleninou

Omelety a příprava

Omelety pečeme na pánvi na troše rozehřátého tuku, kde jsou za několik minut hotové. Pouze tehdy, kdy musíme připravit větší množství porcí, můžeme omelety péci i v troubě na plechu a pak je rozkrájet na porce. Na jednu porci počítáme většinou s dvěma nebo třemi vejci, záleží na jejich velikosti. Vaječné omelety se zeleninou můžeme připravovat jako plněné nebo zeleninou nastavené, kdy je přímo se zeleninou již opékáme.

Omelety plněné zeleninou

Připravíme si potřebný počet vajec podle počtu porcí a rozmícháme je nebo rozšleháme. Do vajec při šlehání můžeme přidat i trochu mléka nebo vody v množství zhruba jedné lžíce na jedno vejce. Současně je i osolíme a podle chuti můžeme přidat i koření nebo bylinky. Z koření použijeme především pepř, špetku mleté papriky, kari nebo chilli koření. Z bylinek se nejčastěji využívá sekaná pažitka nebo petrželka, ale můžeme použít i bazalku, libeček, majoránku nebo jiné bylinky. Rozšlehaná vejce lijeme v množství odpovídajícímu jedné porci na dostatečně rozehřátý tuk, promícháme trochu vidličkou a zapečeme do ztuhnutí. Omelety ihned podáváme plněné zeleninou, kterou si proto musíme připravit k plnění předem. Na plnění se hodí především různé zeleninové směsi, kde hlavní roli často hrají papriky a rajčata. Ale vhodný je i pórek, květák nebo brokolice, kapusta i zelí a směs kořenové zeleniny. Cibuli nebo česnek na pikantnější dochucení používáme do každé směsi. Zeleninu na plnění většinou krátce podusíme a vydusíme z ní přitom šťávu tak, aby náplň byla spíše hustší. Podle chuti ji dokořeníme a pro větší jedlíky do ní můžeme přidat kousek uzeniny nebo strouhaného sýra. Na hotovou omeletu navršíme náplň, přeložíme a podáváme.

Omelety smažené se zeleninou

I omelety připravované přímo se zeleninou jsou velmi chutné. Zeleninu předem na tuku podle potřeby orestujeme nebo krátce podusíme, případně ji krátce povaříme v mírně osolené vodě. Některé měkčí druhy zeleniny se mohou rovnou vmíchat do vajec. Začínáme většinou s nakrájenou cibulí, kterou osmahneme na tuku a přidáváme další zeleninu, například :

  • pórek: Očistíme jej a nakrájíme na kolečka.
  • rajčata: Krájíme je na plátky nebo na kostičky, můžeme je i předem spařit a oloupat. Měkká rajčata můžeme do omelety přidávat až po nalití vajec.
  • papriky: Očištěné je krájíme na úzké proužky, dobře vypadají různobarevné papriky.
  • ředkvičky: Neloupané, ale očištěné, je nakrájíme na plátky. Můžeme je i nastrouhat na nudličky a pak je vmícháme do rozšlehaných vajec.
  • hrášek: Čerstvý vyloupaný hrášek krátce podusíme nebo povaříme, pak jej vmícháme přímo do vajec. Pokud použijeme hrášek sterilovaný, tak jej nemusíme předem dusit.
  • fazolky: Očištěné fazolky zbavené vláken krátce podusíme doměkka, pak je zalijeme vejci a necháme ztuhnout.
  • špenát: Čerstvé špenátové listy krátce spaříme, posekáme nadrobno a můžeme je přímo zamíchat do vajec.
  • zeleninové směsi: Většinou si je vytvoříme podle vlastní chuti a zeleniny, kterou máme k dispozici, dobře se kombinují samozřejmě rajčata a papriky, ale také kořenová zelenina, květák a brokolice, ředkvičky a lahůdková cibulka včetně natě a další podobné směsi.
  • brambory: Do omelet se velmi dobře dají využít zbylé brambory, které nakrájíme na plátky. opečeme na tuku spolu s některou ze zelenin a zalijeme vejci. Omeleta je pak sytější.

Omelety a příloha

Omelety můžeme podávat jen s pečivem, ale chceme-li je jako hlavní teplé jídlo, tak k nim můžeme uvařit trochu brambor a podávat je s nimi, případně z vařených brambor vymíchat kaši. Omelety ihned po dokončení sesuneme na talíř, přeložíme a podáváme. Můžeme je ještě dochutit například tak, že je posypeme strouhaným sýrem nebo pokapeme horkým kečupem či trochou dochucené zakysané smetany.
 





Příspěvky ke článku: Omelety se zeleninou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky