Tisk článku

Opilé cukroví

Tradičními a klasickými surovinami, ze kterých se peče domácí vánoční cukroví jsou mouka, cukr, tuk, vejce, kakao a ořechy. V tomto výčtu však něco chybí a tím chybějícím je zcela jistě rum, jehož vůně a účinek jsou nezaměnitelné. I když se rum používá velmi často, není jediným druhem alkoholu, se kterým se dá vánoční cukroví připravit.

Opilé cukroví

Alkohol do cukroví

Preferovaným alkoholem do cukroví je jednoznačně tuzemský rum. Těsto je jednak křehčí a jednak získá příjemnou chuť a vůni. Kromě těsta se rum často přidává do krémů a polev, které rovněž ochutí a navoní. Podobné účinky rum projevuje i v nádivkách do plněného cukroví nebo v nepečeném cukroví. Dalším užívaným alkoholem jsou různé likéry. Nejčastěji je to vaječný koňak, který má podobné účinky jako rum a také se podobně používá. Kromě vaječného koňaku to mohou být další likéry, jako mandlový, ananasový a karamelový likér, griotka a další. Více než do těsta jsou likéry vhodnější do krémů, nádivek a polev. Do speciálních receptů se přidává i víno, které ovlivňuje charakter těsta při pečení. Jiné druhy alkoholu nejsou příliš vhodné a také se používají jen výjimečně. Účinků alkoholu se nemusíme obávat, protože se přidává vždy jen velmi malé množství. Alkohol přidaný před pečením se teplem rychle odpaří a zůstane vlastně jen chuť. U krémů a polev proběhne podobný proces, ale pomaleji. Pokud někdo skutečně nechce používat rum, tak jej lze nahradit několika kapkami runové esence. Samozřejmě v případech, kdy cukroví připravujeme především pro děti, tak alkohol nahradíme ovocnou šťávou nebo sirupem.

Rumové cukroví

Rum můžeme do cukroví používat různými způsoby. Přidávat jej do těsta, přidávat jej do krémů nebo do polevy, namáčet cukroví v rumu, ochucovat rumem různé náplně do plněného cukroví. Dvojí využití má rum u nepečeného cukroví, kde je jednak dochutí a navoní a současně působí jako spojovací složka.

Rumové těsto

Rum můžeme přidávat téměř do všech těst, včetně piškotového těsta nebo těsta na perník. Záleží jen na tom, jakou chceme mít výslednou chuť a jaké další ingredience budeme používat. Na jednu dávku těsta, která se připravuje zhruba ze 30 dkg mouky stačí 1-2 lžíce. Pak už těsto zpracováváme běžným způsobem a není důležité, zda se jedná o těsto do formiček, těsto vykrajované nebo ručně tvarované.

Rumový krém

Do krému máslových, z rostlinného tuku nebo krémů tvarohových či pudinkových můžeme také přidat trochu rumu. U máslových krémů postupujeme opatrně, přidáváme jen po kapkách a dbáme na to, aby rum měl pokojovou teplotu. Zabráníme tak sražení krému.

Rumová poleva

Rum používáme nejčastěji do bílé cukrové polevy z moučkového cukru a bílku, kterou místo horkou vodou nebo citronovou šťávou ředíme rumem. Polevu můžeme doplnit i kakaem nebo čokoládou. Zvláštní polevu nebo spíše krustičku získáme když některé cukroví po upečení opakovaně namáčíme do rumu a ihned obalujeme v moučkovém cukru. Tento způsob lze uplatnit i na slepované cukroví, kdy tak postupujeme u vrchního dílu.

Rumová náplň

Rum se hodí do různých náplní, kterými spojujeme vykrajované cukroví nebo plníme upečené košíčky, ořechy či jiné tvary. Tyto náplně mají většinou základ z piškotových drobečků, do něhož se přidávají ořechy, kakao, čokoláda a další přísady. Poslední ingrediencí pak bývá rum. Podobně se náplň připravuje i tehdy, jestliže se přímo s cukrovím peče.

Rumové nepečené cukroví

U tohoto druhu cukroví je pro rum široké uplatnění. Nekonečná řada různých nepečených kuliček, hrudek, rohlíčků, salámků či roládek si často rum vyžaduje přímo v receptech. Přidávané množství se řídí receptem, občas rum vypomůže jako složka pro zvlhčení, aby se hmota lépe tvarovala.

Likérové cukroví

Vybraným likérem nahrazujeme v těstě rum. Dbáme přitom na to, aby příchuť odpovídala budoucímu plnění nebo zdobení. 

Likérový krém

Do máslových nastavovaných krémů přidáváme podle chuti několik lžiček vybraného likéru.

Likérová poleva

Tyto polevy připravujeme velmi jednoduše tak, že část vody nebo mléka, kterou ředíme cukr do polevy nahradíme vhodným likérem a polevu dohladka utřeme.

Likérové nepečené cukroví

U nepečeného cukroví můžeme udělat i to, že připravené základní suroviny rozdělíme na části a každou z nich ochutíme jiným likérem.

Vínové cukroví

Vínové cukroví je trochu specialita mezi cukrovím. Jedním z účinků vína je vysoká kypřící schopnost, které se v těchto receptech využívá. Těsto se připravuje velmi jednoduše, podobně jako linecké těsto. Z těsta odleželého v chladu se vyválí plát a vykrajují se různé tvary. Vhodnější jsou drobnější tvary. Těsto se během pečení pěkně nafoukne. Ihned po upečení se cukroví obaluje v moučkovém cukru s vanilkou.
 





Příspěvky ke článku: Opilé cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...