Tisk článku

Rychlé a chutné rybí filé

Nevíte co vařit, aby to bylo rychlé a chutné. Pak vyzkoušejte některý z receptů na rybí filé. Rybí filé je jedním z druhů masa, které je vždy v nabídce speciálních i běžných obchodů. Výhodou je, že je již očištěné a prodávané jako filety, čili řezy a nemáme téměř žádnou práci s přípravou. Navíc se jedná o mořskou rybu, většinou tresku, která je důležitým zdrojem pro nás poněkud nedostatkového jódu a přitom má bílé a netučné maso.

Rychlé a chutné rybí filé

Rybí filé a možnosti úpravy

Rybí filé se prodává mražené a upravené na podlouhlé řezy. Pro kuchyňskou úpravu jej necháme jen mírně povolit, někdy jej upravujeme i bez rozmrazení. Filety si upravíme podle naší potřeby, buď je ponecháme v původní velikosti nebo z nich nakrájíme menší plátky či kostky. Rybí filé lze smažit, dusit, opékat nebo zapékat. U dušených a zvláště pak u zapékaných pokrmů můžeme využít dalších surovin a připravit tak velmi chutné jídlo, které bude určitě vyhovovat a chutnat.

Smažené filé

Filé nakrájíme na přiměřené plátky, přitom je necháme jen částečně rozmrazit. Osolíme, podle chuti můžeme i okořenit a pro zlepšení chuti můžeme pokapat citronovou šťávou. Pak obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Pro smažené filé však můžeme využít i různých těstíček připravených z mouky a vejce a zředěných mlékem, vínem nebo pivem. Tato těstíčka můžeme různě dochucovat kořením nebo bylinkami. Sytého jídla dosáhneme použitím bramborákového těstíčka. Máme-li jen menší část rybího masa, pak je můžeme mírně podusit, rozmělnit a připravit jako krokety, které nastavíme dalšími surovinami. Obalené plátky filé smažíme v dostatečné vrstvě horkého oleje. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, bramborová kaše a další přílohy jako například tatarská omáčka, jiná studená omáčka, zeleninová obloha nebo zeleninový salát.

Dušené filé

Pro dušení je vhodnější filé nakrájet na kostky nebo silnější podlouhlé nudle. Filé opečeme na tuku, podlijeme a dusíme buď na plotně nebo v troubě. Nemusíme dusit samotné, ale k dušenému filé můžeme přidávat zeleninu, houby a trochu uzeniny. Rybí maso změkne za zhruba 20 minut dušení, takže musíme koordinovat jeho přípravu s dalšími surovinami. Poměrně nevýrazná chuť rybího masa nabízí mnoho možností při použití koření. Z našich tradičních jídel si můžeme vybrat paprikový guláš zjemněný nakonec smetanou. Můžeme však také experimentovat s dalším kořením, mezi které patří zázvor, skořice a různé druhy orientálního koření. Šťávu vzniklou při dušení většinou nezahušťujeme a podáváme ji jako přírodní. Pokud však chceme zahušťovat, tak použijeme trochu solamylu, aby byl pokrm lehčí než při zahušťování jíškou. Z příloh jsou vhodné různě upravené brambory nebo dušená rýže.

Opékané filé

Rozmrazené filé můžeme rychle připravit tak, že je opečeme na horkém tuku. Předtím je zlehka obalíme v hladké mouce. Tak se vytvoří na povrchu masa kůrka, která zabrání vytékání šťávy z masa. Opékáme po obou stranách vždy asi 7 minut, až je maso propečené. Většinou nepřidáváme další suroviny a jídlo obohatíme až při podávání různou oblohou nebo teplou či studenou omáčkou.

Zapékané filé

Zapékané filé je jedním z jídel, kde se dá využít řada dalších ingrediencí. Filé nakrájené na plátky nebo kostky vkládáme do vymazaného pekáče a doplňujeme podle potřeby dalšími surovinami, použít se dá například :

  • uzenina: Použijeme některou z měkkých uzenin, jako je šunka, měkké salámy, párky nebo podle chuti i pikantní měkčí klobásy.
  • sýry: Hodí se jak tvrdé sýry, které přidáváme v plátcích nebo nastrouhané, tak i ostatní sýry, které buď rozdrobíme nebo vidličkou rozmělníme.
  • zelenina: Použít se dají téměř všechny druhy zeleniny, některé však je třeba tepelně trochu upravit předem. K filé přidáváme cibuli, česnek, rajčata, papriky, cuketu, květák, brokolici, pórek, špenát, mrkev a především různé zeleninové směsi z čerstvé, mražené nebo sterilované zeleniny.
  • ovoce: Nejčastěji používaným ovocem jsou jablka, ale mohou to být i broskve, ananas či jiné druhy ovoce a to jak čerstvého, tak kompotovaného.
  • houby: Na zapékání můžeme použít jak koupené žampiony nebo hlívu ústřičnou, tak vlastnoručně nasbírané houby. Je vhodné je předem trochu podusit.
  • brambory: Filé můžeme zapékat i rovnou s brambory, pak už nemusíme připravovat přílohu. Brambory se však pečou déle než filé, takže by měly být vařené nebo alespoň předvařené. Podobně můžeme filé zapékat i s předem podušenou rýží.
  • jogurt, smetana, zapékací omáčky: Spolu s uvedenými surovinami použijeme na zapékání buď jogurt nebo smetanu, které můžeme dochutit kořením nebo některou ze zapékacích omáček.

 





Příspěvky ke článku: Rychlé a chutné rybí filé

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...