Tisk článku

Sladká rýže

Rýže je možná trochu opomíjenou surovinou pro přípravu sladkých jídel, kterými se zavděčíme nejen dětem. Stačí trochu inspirace ze starších kuchařských knih nebo od zkušenějších kuchařek a zjistíme, že se z rýže dá poměrně snadno a úsporně připravit řada velmi dobrých teplých i studených sladkých jídel.

Sladká rýže

Sladká rýže jako hlavní chod

Z předem podušené nebo povařené rýže připravujeme následující jídla, která podáváme teplá jako hlavní chod. Může to být například :

  • rýžová kaše
  • rýžový nákyp
  • rýžové lívanečky
  • rýžové palačinky

Rýžová kaše

Na rýžovou kaši uvaříme rýži v mléce nebo nejdříve v části vody a teprve potom přilijeme mléko, aby se nepřipalovalo. Dnešní nádoby na vaření s vhodnými povrchy vaření mléka nebo v mléce velmi usnadňují. Rýži odměříme, propláchneme a celkový objem tekutiny by měl tvořit dvojnásobek rýže. Přidáme jen špetku soli pro vyrovnání chutě a mírným varem uvaříme doměkka. U přílohové rýže se vyvarujeme míchání, aby rýže zůstala sypká, u kaše můžeme míchat, protože potřebujeme kašovitou strukturu. Hotovou rýži osladíme a podáváme ji teplou pokapanou máslem, smetanou nebo jogurtem a posypanou čokoládou, kakaem, skořicí nebo strouhaným perníkem. Kaši také můžeme podávat s kompotovaným ovocem a částí sladkého nálevu ji polít. Ovoce je k rýžové kaši vhodným přídavkem a čerstvé ovoce můžeme přidávat do hotové kaše nebo podle potřeby ji v ní i povařit. Kromě samostatného podávání je uvařená rýžová kaše základem pro přípravu rýžového nákypu.

Rýžový nákyp

Na rýžový nákyp uvaříme rýži v mléce a necháme ji vychladnout. Do vychladlé rýže zapracujeme cukr, trochu másla a žloutky a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, který zajistí kyprost nákypu. Přímo do nákypové hmoty ještě můžeme přidat rozinky a čerstvé nebo kompotované ovoce. Jiný způsob je ten, že rýžovou hmotu postupně vrstvíme do pekáčku nebo zapékací misky a ovocem ji prokládáme, poslední vrstva je rýže. Kromě ovoce se dá rýžový nákyp kombinovat i s ochuceným tvarohem, uvařeným pudinkem, marmeládou nebo džemem. Nákyp pokapaný máslem zapékáme nejméně 30 minut v troubě. Pokud máme zbylé bílky, nákyp můžeme vylepšit bílkovým sněhem, který před koncem pečení navršíme na nákyp a necháme ho zrůžovět. Spěcháme-li, pak místo takto klasicky připravovaného nákypu rýži jen zapečeme. Postupujeme tak, že smícháme rýži, mléko, cukr, ovoce a plátky másla, vše umístíme do hlubšího pekáčku a při mírnější teplotě v troubě zapečeme do změknutí rýže a vstřebání mléka. Rýže je chutná, není však tak kyprá jako nákyp.

Rýžové lívanečky

Na rýžové lívanečky můžeme využít zbylou rýžovou kaši nebo zbytky méně slané dušené rýže. Vařenou rýži osladíme, přidáme trochu mléka a mouky a promícháme se žloutky a sněhem z bílků. Lžící pak tvarujeme do horkého oleje malé lívanečky. Osmažíme je po obou stranách a podáváme potřené džemem, pokladené dušeným ovocem, pokapané kysanou smetanou nebo jogurtem nebo jen obalované v cukru se skořicí.

Rýžové palačinky

Podobně jako lívanečky připravujeme i větší palačinky. Nejrychleji je připravíme tak, že ušleháme palačinkové těsto a vmícháme do něj uvařenou rýži. Smažíme je na horkém oleji po obou stranách, plníme čerstvým, kompotovaným nebo dušeným ovocem a svineme nebo přeložíme. Povrch jen pocukrujeme nebo je přelijeme sladkou omáčkou, pokapeme ovocnou šťávou nebo zakysanou smetanou či jogurtem nebo dozdobíme šlehačkou.

Sladká rýže jako moučník

Z rýže se dají udělat nejen hlavní jídla, ale někdy nám může posloužit i jako moučník nebo dezert. Tímto způsobem připravíme například :

  • mléčnou rýži 
  • pudinkovou rýži
  • rýžové flameri

Mléčná rýže

Mléčná rýže je opět rýže uvařená se špetkou soli v mléce. Tento základ osladíme a po vychladnutí doplníme například ušlehanou smetanou, čokoládou, ovocnou šťávou nebo ovocem. Rýži podáváme dostatečně vychlazenou v miskách nebo pohárech jako dezert.

Pudinková rýže

Tento způsob rýže je velmi jednoduchý. Rýži podusíme zalitou vodou doměkka, jen velmi mírně ji osolíme a než rýže změkne, tak uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku libovolné chuti. Horkým pudinkem rýži zalijeme. Podle možností můžeme přidat čerstvé nebo kompotované ovoce a rýži podle chuti dosladit.

Rýžové flameri

Rýžové flameri je klasický rýžový dezert, kdy uvařenou a dochucenou rýži ihned po uvaření naporcujeme do vodou vypláchnutých misek nebo šálků a necháme vychladnout a ztuhnout. Před podáváním ji vyklopíme a doplníme ovocnou šťávou, kompotem, sladkou studenou omáčkou a dozdobíme šlehačkou.
 





Příspěvky ke článku: Sladká rýže

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...