Sladká rýže jako chutný hlavní chod nebo moučník

Víte, že chutný a přitom i levný pokrm připravíte z rýže?

Pro přípravu sladké rýže existuje několik výborných receptů, které byste měli určitě vyzkoušet.

Sladkým jídlem se zavděčíme nejen dětem, tento pokrm chutná i dospělým.

Sladká rýže jako hlavní chod nebo jako moučník

Z předem podušené nebo povařené rýže připravujeme následující jídla, která podáváme teplá jako hlavní chod. Může to být například:

  • rýžová kaše
  • rýžový nákyp
  • rýžové lívanečky
  • rýžové palačinky

Z rýže se dají udělat nejen hlavní jídla, ale někdy nám může posloužit i jako moučník nebo dezert. Tímto způsobem připravíme například:

  • mléčnou rýži
  • pudinkovou rýži
  • rýžové flameri

1. Rýžová kaše

Kromě samostatného podávání je uvařená rýžová kaše základem pro přípravu rýžového nákypu. Můžeme ji podávat jako lehký oběd nebo také večeři.

INGREDIENCE:

  • rýže
  • mléko
  • špetka soli
  • kakao nebo čokoláda
  • mletý cukr
  • skořice nebo strouhaný perník
  • máslo, smetana nebo bílý jogurt

POSTUP:

  1. Rýži odměříme a propláchneme. Celkový objem mléka by měl tvořit dvojnásobek rýže.
  2. Přidáme jen špetku soli pro vyrovnání chutě a mírným varem uvaříme doměkka.
  3. U přílohové rýže se vyvarujeme míchání, aby rýže zůstala sypká, u kaše můžeme míchat, protože potřebujeme kašovitou strukturu.
  4. Hotovou rýži osladíme a podáváme ji teplou pokapanou máslem, smetanou nebo jogurtem a posypanou čokoládou, kakaem, skořicí nebo strouhaným perníkem.
  5. Kaši také můžeme podávat s kompotovaným ovocem a částí sladkého nálevu ji polít.
  6. Ovoce je k rýžové kaši vhodným přídavkem a čerstvé ovoce můžeme přidávat do hotové kaše nebo podle potřeby ji v ní i povařit.

Hotový recept na rýžovou kaši

Zdroj: Allrecepis.com

2. Rýžový nákyp

Z rýžové kaše snadno připravím rýžový nákyp. Je to kyprý a nadýchaný moučník, který bude chutnat hlavně dětem.

INGREDIENCE:

  • rýže
  • mléko
  • máslo
  • vejce
  • cukr
  • rozinky nebo kompotované ovoce

POSTUP:

  1. Rýži uvaříme v mléce doměkka na kaši a necháme vychladnout.
  2. Do vychladlé rýže zapracujeme cukr, trochu másla a žloutky.
  3. Vmícháme tuhý sníh z bílků, který zajistí kyprost nákypu.
  4. Přímo do nákypové hmoty ještě můžeme přidat rozinky a čerstvé nebo kompotované ovoce.
  5. Nákyp pokapaný máslem zapékáme nejméně 30 minut v troubě.
  6. Pokud máme zbylé bílky, nákyp můžeme vylepšit bílkovým sněhem, který před koncem pečení navršíme na nákyp a necháme ho zrůžovět.

Hotový recept na rýžový nákyp

Zdroj: Taste.com.au

3. Rýžové lívanečky

Zůstala-li nám dušená rýže nebo rýžová kaše, můžeme z ní jednoduše připravit rýžové lívanečky nasladko.

INGREDIENCE:

  • zbytek rýžové kaše nebo dušené rýže
  • cukr
  • mléko
  • mouka
  • vejce
  • džem

POSTUP:

  1. Vezmeme zbytek rýžové kaše nebo dušené rýže a osladíme.
  2. Přidáme trochu mléka a  mouky.
  3. Promícháme se žloutky a se sněhem z bílků.
  4. Lžící tvarujeme do horkého oleje malé lívanečky.
  5. Osmažíme je po obou stranách.
  6. Lívanečky podáváme potřené džemem, pokladené dušeným ovocem, pokapané kysanou smetanou nebo jogurtem nebo je obalujeme v cukru se skořicí.

Hotový recept na rýžové lívanečky

Zdroj: Geniuskitchen.com

4. Mléčná rýže

K nejjednodušším sladkým moučníkům patří mléčná rýže.

INGREDIENCE:

  • rýže
  • sůl
  • mléko
  • cukr
  • šlehačka
  • čokoláda, ovocná šťáva nebo ovoce

POSTUP:

  1. Rýži uvaříme v mléce se špetkou soli doměkka.
  2. Osladíme ji a po vychladnutí doplníme ušlehanou smetanou, čokoládou, ovocnou šťávou nebo ovocem.
  3. Rýži podáváme dostatečně vychlazenou v miskách nebo pohárech jako dezert.

Hotový recept na mléčnou rýži

Zdroj: Foodnetwork.com

5. Pudinková rýže

Snadná příprava je hlavní předností tohoto rychlého pokrmu, který ocení hlavně ti, co mají rádi sladké mlsání.

INGREDIENCE:

  • rýže
  • sůl
  • puding
  • mléko
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
  • cukr

POSTUP:

  1. Rýži podusíme zalitou vodou doměkka. Mírně ji osolíme.
  2. Mezitím si uvaříme puding z mléka a pudingového prášku libovolné chuti.
  3. Horkým pudinkem rýži zalijeme.
  4. Podle možností můžeme přidat čerstvé nebo kompotované ovoce a rýži podle chuti dosladit.

Hotový recept na pudingovou rýži

Zdroj: The Daily Meal.com

6. Rýžové flameri

Klasický rýžový dezert je flameri z rýže, který podáváme řádně vychlazený.

INGREDIENCE:

  • rýže
  • mléko
  • sůl
  • máslo
  • cukr
  • citronová šťáva
  • vlašské ořechy
  • kompotované ovoce

POSTUP:

  1. V mléce s troškou soli uvaříme přebranou a promytou rýži.
  2. Do uvařené a mírně vychladnuté rýže vmícháme máslo, cukr, citronovou šťávu a nasekané ořechy.
  3. Dobře zamícháme.
  4. Skleněnou misku vypláchneme vodou a dáme do ní polovinu rýže.
  5. Přidáme kompotované ovoce a přikryjeme zbytkem rýže.
  6. V ledničce necháme vychladnout.
  7. Po vychladnutí vyklopíme z misky a ozdobíme ovocem.

Hotový recept na rýžové flameri

Zdroj: Chowhound.com

Některé rýžové pokrmy – nákyp nebo kaše – podáváme ještě horké. Naopak rýžové flameri musíme před podáváním pořádně vychladit v ledničce. Vaření rýže může vypadat na první pohled složitě, ale opak je pravdou, pokud víte, jak na to. Důležité je dodržet jedno podstatné pravidlo – na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody.

A jestliže se vám zdá, že jsme vám předložili málo receptů na sladkou rýži, máme pro vás další návod na přípravu sladké rýže s tvarohem, na které si můžete také pochutnat.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *