Objevte recepty na pečivo na slano v 7 variantách aneb ta nejlepší inspirace na tuto lahodnou pochoutku!

Dali byste si něco dobrého, originálního a hlavně ne sladkého?

Vyzkoušejte naše recepty na slané pečivo!

Nahraďte povidla, tvaroh, mák či ořechy sýrem, zeleninou, houbami i masem.

Výsledek vás mile překvapí.

Rozmanité rohlíčky, taštičky, košíčky, záviny i buchty jsou skvělou variantou také pro rodinné oslavy a večírky s přáteli.

Plněné pečivo z listového těsta čtyřikrát jinak

Hledáte nevšední inspiraci na večírek či rodinnou oslavu? Tyto rohlíčky se čtyřmi rozmanitými náplněmi jsou tou správnou volbou!

Ingredience:

  • 500 g listového těsta
  • 1/4 šálku nakrájené červené cibule
  • 2 šálky strouhaného sýru čedar
  • 1/4 šálku čerstvého koriandru
  • 1/4 šálku čerstvé bazalky
  • 1 šálek brokolicových růžiček
  • 1 konzerva černých fazolí
  • 1 sklenička nakládaných sušených rajčat
  • 2 vejce
  • 3 plátky šunky nebo slaniny
  • 1 italská klobása (salsiccia)
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička chilli
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 2 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Listové těsto rozválejte na placku a nakrájejte na trojúhelníčky. Do každého trojúhelníčku poté vložte některou z náplní a srolujte.
  2. Na fazolovou náplň si na malé pánvi zahřejte trošku oleje, přidejte nakrájenou červenou cibuli, kmín, chilli a restujte přibližně 2 minuty. Poté přidejte omyté sterilované fazole a vařte 5 minut. Na závěr směs osolte a opepřete. Náplň na listovém těstě posypejte troškou nastrouhaného čedaru a koriandru.
  3. Na vajíčkovou náplň se šunkou nejprve uvařte míchaná vajíčka s trochou soli a pepře. Ty poté dejte na připravené trojúhelníčky z listového těsta, přidejte kousky orestované šunky či slaniny a trochu bazalkových listů.
  4. Na italskou náplň si na malé pánvi na trošce oleje orestujte malé kousky italské klobásy, přidejte trochu pepře a sladké papriky. Když maso lehce zhnědne, přidejte rovněž kousky sušených rajčat a společně vařte přibližně 10 minut.
  5. Na sýrovo-brokolicovou náplň stačí na trojúhelníčky z listového těsta vložit trochu nastrouhaného sýra společně s růžičkami brokolice, posypat solí a pepřem.
  6. Plněné pečivo dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15 minut dozlatova.
Listové pečivo se čtyřmi typy náplní
zdroj: tablespoon.com

Z listového těsta se dají samozřejmě připravit i další pochoutky. Podívejte se na naše sladké recepty z listového těsta!

Slaný závin se zeleninovou náplní  

Štrůdly či záviny nemusí být vždy pouze na sladko. Vyměňte jablka, mák, povidla či ořechy za zeleninu, houby, sýr či uzeninu. Uvidíte, že si skvěle pochutnáte!

Ingredience:

  • 250 g listového těsta nebo těsta na pizzu  
  • 150 g brokolicových růžiček
  • 200 g žampionů
  • 100 g mozzarelly
  • 1 červená kapie
  • 2 PL oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 PL mléka
  • 1 čajová lžička italských bylinek
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Brokolicové růžičky rozdělte na menší kousky, žampiony nakrájejte na plátky a papriku na kousky.
  2. Na pánvi s jednou polévkovou lžící oleje následně několik minut povařte brokolici a papriku doměkka.
  3. Přidejte italské koření, prolisované stroužky česneku a povařte další minutu.
  4. Dochuťte solí a pepřem, promíchejte a směs z pánve vyjměte.
  5. Do pánve přidejte zbývající olej a orestujte na něm žampiony.
  6. Poduste doměkka.
  7. Následně povařenou zeleninu i houby na prkénku lehce pokrájejte na menší kousky.
  8. Když tato směs vychladne, přidejte do ní nastrouhanou mozzarellu a vložte misku se směsí na chvilku do ledničky.
  9. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  10. Listové těsto na plechu s pečicím papírem rozválejte do obdélníkového tvaru.
  11. Následně na polovinu těsta dejte předpřipravenou náplň z ledničky.
  12. Druhou polovinu těsta následně přeložte přes náplň, jako když děláte štrůdl.
  13. Okraje těsta dobře utěsněte, aby vznikl úhledný závin.
  14. Závin potřete rozšlehaným vejcem s mlékem.
  15. Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.
Závin na slano se zeleninovou náplní
zdroj: everyday-delicious.com

Další oblíbenou pochoutkou, kterou nemusíte konzumovat pouze s marmeládou či tvarohem, jsou palačinky. Inspirujte se našimi palačinkami na slano!

Tradiční pirohy s náplní ze směsi masa a zelí 

Pirohy neboli taštičky existují v mnoha variantách. Tradiční ruská varianta obsahuje náplň s mletým masem a zelím. Stejně tak ale můžete pirohy naplnit také houbami či špenátem.

Ingredience:

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20 g droždí
  • 1 čajová lžička cukru
  • 2 čajové lžičky oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • žloutek a špetka soli na potření

Náplň

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 2 šálky nakrouhaného zelí
  • 2 PL oleje
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 3/4 čajové lžičky sušeného kopru
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky pepře

Postup:

  1. Z droždí, cukru a trochy mléka si připravte kvásek.
  2. Následně do něj přidejte zbytek mléka a přibližně třetinu množství mouky.
  3. Vše důkladně promíchejte v hladké těstíčko.
  4. Těstíčko nechte zhruba 60 minut kynout.
  5. Po této době přidejte do těstíčka zbývající mouku, vejce, olej a sůl.
  6. Všechny ingredience důkladně promíchejte, vypracujte v těsto a nechte opět kynout, přibližně 45 minut.
  7. V mezidobě si připravte náplň.
  8. Na pánvi s trochou oleje orestujte zelí a cibuli, přibližně 5-7 minut.
  9. Následně tuto směs z pánve odstraňte a vložte do pánve mleté hovězí maso, které restujte až do okamžiku, kdy ztratí tekutinu a stanou se z něj menší kousky.
  10. Následně k masu opět přidejte zelnou směs.
  11. Vše promíchejte a přidejte veškeré koření, tedy kopr, sůl, pepř a česnek.
  12. Těsto následně rozdělte na 8-10 bochánků, záleží, jak velké pirohy chcete připravit.
  13. Následně každý bochánek rozválejte na placku a naplňte masovo-zelnou náplní.
  14. Přeložte těsto na polovinu přes náplň, vytvořte tvar půlměsíce a pevně sevřete okraje, aby se utěsnily.
  15. Takto vytvořený piroh potřete žloutkem rozmíchaným se špetkou soli.
  16. Vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte přibližně 15-20 minut.

Toto slané plněné pečivo se velmi často podává se zakysanou smetanou.

Pirohy plněné směsí masa a zelí
zdroj: mrfood.com

Otestovali jsme kuchyňské váhy. Zajímá vás, jak to dopadlo a jak si takového pomocníka vybrat? Jistě to pro vás bude přínosem.

Slané plněné košíčky  

Tyto tartaletky na slano plněné směsí sýru, uzeniny a zeleniny mohou být nejen velmi chutnou večeří, ale i skvělým pohoštěním pro návštěvu.

Ingredience:

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 6 PL ledově studené vody
  • sůl

Náplň

  • 200 g slaniny
  • 100 g čedaru
  • 300 ml zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 1 červená cibule
  • 2 šalotky
  • 2 PL chutney
  • 1 PL čerstvě nasekané pažitky

Postup:

  1. Z mouky, másla, soli a vody vypracujte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu těsto.
  2. Z těsta následně vypracujte kouli, kterou zabalte do potravinové folie a nechte přibližně 30 minut odpočívat v ledničce.
  3. Předehřejte si troubu na 200°C.
  4. Vychlazené těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů a následně každý díl rozválejte na placku.
  5. Následně pomocí hrníčku či něčeho podobného vykrojte z těsta kolečka.
  6. Takto vykrájená kolečka poté prsty vmačkejte do formičky na tartaletky, přebývající těsto odstraňte.
  7. Vložte těsto znovu na 30 minut vychladit do ledničky.
  8. Těsto ve formičkách propíchejte vidličkou a vložte péct na přibližně 8-10 minut (dozlatova) do předehřáté trouby.
  9. V mezidobě si připravte náplň.
  10. Na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu.
  11. Orestovanou slaninu z pánve vyjměte a tuk použijte na orestování nakrájené cibule a šalotky.
  12. Následně do každé tartaletky vložte tročku chutney, orestované slaniny, cibulky a trochu strouhaného čedaru.
  13. Přidejte trochu zakysané smetany, ve které jste rozšlehali vejce a přidali koření.
  14. Na závěr každou tartaletky posypejte trochou sýra.
  15. Vložte zpět do předehřáté trouby a pečte přibližně 20-25 minut.

Upečené slané tartaletky podávejte posypané pažitkou.

Slané košíčky plněné směsí zeleniny, sýru a slaniny
zdroj: deliciousmagazine.co.uk

Plněné pečivo po italsku  

Focaccia patří k nejoblíbenějšímu italskému pečivu. Připravte si ji naplněnou olivami, sušenými rajčaty, paprikou, sýrem a bylinkami. Mimochodem tento pokrm je skvělou volbou pro jakoukoli oslavu!

Ingredience:

Těsto

  • 950 g hladké mouky
  • 600 ml vody
  • 2 PL sušeného droždí
  • 1 PL medu
  • olivový olej
  • sůl

Náplň

  • 2/3 šálku sušených rajčat
  • 1 šálek pečené červené papriky
  • 1 šálek nakládaných artyčoků
  • 1/3 šálku kapary
  • 1 šálek černých oliv
  • 1/2 šálku špenátových listů
  • 100 g sýru feta
  • 300 g mozzarelly
  • bazalka

Postup:

  1. Ve vlažné vodě rozmíchejte a rozpusťte droždí a med.
  2. V míse smíchejte mouku se solí a poté do ní pomalu přimíchávejte směs vody, medu a droždí tak, abyste vytvořili těsto.
  3. Když vypracujete hladké těsto, přendejte ho do olejem vymazané misky, překryjte utěrkou a nechte přibližně 30 minut kynout na teplém místě.
  4. Po vykynutí rozprostřete polovinu těsta na plech, můžete použít váleček.
  5. Následně na těsto rozprostřete sušená rajčata, která jste promíchali s prolisovaným stroužkem česneku.
  6. Poté na rajčata rozprostřete také další ingredience, tedy nakrájené kousky papriky, artyčoky, olivy, špenátové listy, kapary, bazalku a nastrouhanou mozzarellu a fetu.
  7. Zbývající těsto rozválejte na placku a náplň překryjte.
  8. Poté po stranách těsto dobře utěsněte, aby při pečení náplň nevytekla.
  9. Nechte takto připravenou focacciu 20 minut odpočinout.
  10. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  11. Před vložením do trouby potřete olivovým olejem a posypejte mořskou solí.
  12. Pečte přibližně 30-35 minut dozlatova.
Italská focaccia plněná olivami, rajčaty a sýrem
zdroj: foodtolove.co.nz

Domácí rohlíčky se šunkou a sýrem

Čerstvě upečené domácí rohlíčky jsou úžasnou pochoutkou samy o sobě. Zkuste i jejich plněnou variantu!

Ingredience:

Těsto

  • 4 šálky hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 PL cukru
  • 1 vejce
  • 2 PL másla

Náplň

  • 150 g šunky
  • 200 g mozzarelly
  • 1 vejce
  • koření italské bylinky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Smíchejte droždí, cukr, trochu mléka a vytvořte kvásek.
  2. Až kvásek vzejde, přidejte do něj mouku, sůl, zbytek mléka, máslo a vejce.
  3. Propracujte ručně či s pomocí hnětače do hladkého nelepivého těsta.
  4. Těsto překryjte potravinovou folií a nechte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  5. Po vykynutí těsto rozválejte a následně z něj pomocí nože nakrájejte trojúhelníčky, ze kterých následně vytvoříte rohlíčky.
  6. Do každého trojúhelníčku vložte kousek šunky a mozzarelly a poté ho sviňte do podoby rohlíčku.
  7. Hotové rohlíčky vložte na plech s pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
  8. V mezidobě si předehřejte troubu na 180°C.
  9. Před vložením do trouby plněné pečivo potřete rozšlehaným vejcem, posolte a zlehka posypejte italskými bylinkami.
  10. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut dozlatova.
Domácí plněné rohlíčky se šunkou a sýrem
zdroj: simply-delicous-food.com

Nechce se vám pečivo ničím plnit? Nevadí, existují i rozmanité varianty slaného pečiva bez náplně!

Slané buchty naplněné sýrem a cibulkou

Buchty z chlebového těsta se směsí sýra a restované cibulky mohou být nejen nevšední večeří, ale i skvělým jídlem na výlet. Navíc chlebové pečivo nejen skvěle chutná, ale při pečení i krásně provoní váš byt.

Ingredience:

  • 500 g chlebové mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 120 g strouhaného sýra
  • 1 cibule nakrájená na tenké plátky
  • 1 PL a 2 čajové lžičky oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička sušených bylinek

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte ve troše vlažné vody s cukrem a nechte 10 minut odpočinout.
  2. Mouku, sůl a bylinky promíchejte v míse.
  3. Přidejte kvásek, zbytek vody a jednu polévkovou lžíci oleje.
  4. Vše důkladně promíchejte a vypracujte v hladké a nelepivé těsto.
  5. Následně těsto překryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě až do okamžiku, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem.
  6. Mezitím si na dvou čajových lžičkách olejek orestujte nakrájenou cibulku dozlatova.
  7. Po vykynutí těsto rozdělte na devět stejně velkých dílů.
  8. Z každého dílu vytvarujte placičku a do jejího středu následně vložte lžičku osmažené cibulky a trochu strouhaného sýra.
  9. Z placičky následně vytvořte malý bochánek nebo buchtičku.
  10. Buchty položte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte ještě přibližně 30 minut kynout.
  11. V mezidobě si předehřejte troubu na 180°C.
  12. Před vložením do trouby bochánky posypejte zbývajícím sýrem.
  13. Pečte přibližně 15-20 minut.
Pečivo z chlebového těsta naplněné sýrem a cibulkou
zdroj: thebreadkitchen.com

Jednotlivé kroky přípravy můžete zhlédnout také prostřednictvím videoreceptu!

zdroj: thebreadkitchen.com

Tipy a triky na to nejlepší plněné pečivo

Plněné pečivo lze připravit z různých typů těsta. Nejčastěji se samozřejmě pro svou jednoduchost používá především těsto listové, ale stejně dobře můžete použít také těsto kynuté či bramborové. Z hlediska náplní záleží pouze na vaší fantazii. Dáváte-li přednost vegetariánským pokrmům, kombinujte různé druhy zeleniny se sýrem a rozmanitým kořením, které pokrmu dodá chuť i vůni.

Plněné pečivo lze ale samozřejmě naplnit také rozmanitými typy uzenin a masa, především mletého. Pokud potřebujte inspiraci, načerpat ji můžete zejména v italské kuchyni. Naleznete zde nejrůznější plněné focaccie, colzoni, cestini a další pochoutky, které si můžete doma připravit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.