Slané pečivo s náplní: inspirujte se našimi recepty!

S rozšířením domácích pekáren se také rozšířilo pečení domácího pečiva z kynutého i z dalších těst.

Pokud jste propadli domácímu pečení a užíváte si chuť i vůni čerstvě upečeného chleba, můžete se s našimi recepty posunout ještě o kus dál.

Přinášíme Vám 7 zajímavých receptů na domácí pečivo! Dobrou chuť 🙂

Slané pirohy s masovou náplní

To, co je pro náš národ buchta, je pro Rusy piroh. Patří k tradičním oblíbeným ruským receptům, až ucítíte vůni pečených pirohů, jistě neodoláte.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 polévkové lžíce suchého droždí
  • 2 žloutky a 2 celá vejce
  • 125 g smetany nebo jogurtu
  • půl lžičky soli
  • 1 lžičku cukru

masová náplň

  • 500 g mletého vepřového
  • 1 cibule
  • tuk
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Připravíme si masovou náplň.
  2. Na oleji zesklovatíme drobně krájenou cibuli, přidáme jemně mleté vepřové maso, přidáme malou lžičku soli, půl lžičky pepře.
  3. Zamícháme, orestujeme, podlijeme trochou vody a podusíme do měkka.
  4. Necháme vychladnout.
  5. Připravíme si těsto.
  6. Sypké přísady promícháme, přidáme tuk nakrájený na kousky a rukama vpracujeme co nejvíc do mouky.
  7. Pak přidáme vejce, žloutky a smetanu a rychle vypracujeme nelepivé těsto.
  8. Těsto rozdělíme na tři díly, aby se s ním lépe pracovalo.
  9. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku asi tři milimetry silnou.
  10. Nařežeme na díly, které plníme lžičkou masa.
  11. Mohou to být obdélníky, čtverce nebo kruhy, které překládáme napůl.
  12. Spoje zpevníme vidličkou tak, aby se při pečení neotvíraly.
  13. Pirohy s masem dáme na mírně vymazaný plech.
  14. Potřeme zbylými rozšlehanými bílky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
  15. Pečeme asi 20 minut, až jsou pirohy zlaté.
Slané pirohy s masovou náplní
Zdroj: glutenfree-baker.com

Slané rohlíčky s uzeninovou náplní

INGREDIENCE

těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka cukru
  • 150 ml oleje
  • sůl
  • žloutek na potření
  • kmín na posypání

náplň

  • dle chuti šunka, trvanlivý salám
  • dle chuti tvrdý sýr, niva

POSTUP

  1. Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto.
  3. Necháme vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
  5. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky.
  6. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunky nebo trvanlivého salámu a navrch hromádku nastrouhané nivy nebo tvrdého sýra.
  7. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
  8. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem.
  9. Upečeme dorůžova při 180°C asi 15 -20 minut.
Slané minirohlíčky s uzeninovou náplní
Zdroj: mimibazar.sk

Slané pečivo focaccia se zeleninovou náplní

Focaccia je italský chléb, který vypadá jako chlebová placka. Připravuje se z podobného těsta jako pizza. Může být s olivami, bylinkami (např. s rozmarýnem), cibulí, sýrem, rajčaty.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • kávová lžička mořské soli
  • 400 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • kávová lžička cukru
  • olivový olej
  • 4 cibule
  • 100 g černých oliv
  • bylinky

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme kvásek z teplé vody a rozdrobeného droždí.
  2. Přidáme k němu i trošku cukru a lžíci mouky.
  3. Promícháme a necháme vzejít.
  4. Poté přidáme mouku promíchanou se solí a těsto pořádně propracujeme.
  5. Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme 40 minut v teple kynout.
  6. Jakmile těsto vykyne, lehce ho prohněteme na vále poprášeném moukou a rozdělíme ho na dvě části.
  7. Z každé části vytvarujeme placku silnou asi dva centimetry, kterou umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Do těsta uděláme prsty důlky téměř až k plechu, ale nesmí se udělat skrz naskrz.
  9. Těsto bohatě polijeme olivovým olejem a necháme deset minut kynout.
  10. Poté opět polijeme olejem, nahoru přidáme cibuli, olivy do těsta vmáčkneme, bylinkami a solí focacciu posypeme.
  11. Vložíme do trouby vyhřáté na 240°C a tam focacciu pečeme 10 – 15 minut tak, aby byl povrch zlatý.
  12. Teplý chléb se opět potře olejem a nechá se vychladnout.
  13. Focaccia se nakrájí až po vychladnutí.

Kromě uvedených náplní můžeme pečivo plnit i dušenými houbami, pikantně dochuceným tvarohem, rajčaty.

Slané pečivo focaccia se zeleninovou náplní
Zdroj: gustoblog.it

Slané pečivo mini calzone se sýrovou náplní

Vyzkoušejte calzone – italské plněné kapsy z těsta na pizzu.  Odměnou vám bude například vydatná svačina, která se skvěle hodí na cesty nebo chutná večeře.

INGREDIENCE

  • těsto – dle receptu
  • 1 hrníček čerstvé bazalky
  • 200 g kvalitního tvrdého sýra dle chuti
  • mozarelly

POSTUP

  1. Vypracujeme těsto dle postupu.
  2. Troubu si předehřejeme na 220 °C.
  3. Těsto na pizzu vyválíme a vykrájíme kolečka o průměru 7 cm.
  4. Do středu každého kolečka dáme zhruba 2 lžíce strouhaného sýru, kousek mozzarelly, bazalku.
  5. Těsto přehneme a spojíme jako kapsu. Spoje promačkáme koncem vidličky, aby držely u sebe.
  6. Vytvořené kapsy přendáme na plech s pečícím papírem a pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem.
  7. Pečeme 15 minut na 220 °C v horkovzdušné troubě, v polovině pečení můžeme vypnout horký vzduch a snížit teplotu.
  8. Před podáváním počkáme alespoň 5 minut, aby nám všechna horká směs hned nevyjela ven.
Slané pečivo mini calzone se sýrovou náplní
Zdroj: www.bonduelle.it

Slané plněné pečivo podáváme nejčastěji k večeři, ale bude i velmi chutným občerstvením pro návštěvu, která ho jistě ocení.

Celozrnné tartaletky se špenátem

Tyto slané mini koláčky plněné špenátem a sýrem můžou být velmi chutnou večeří, ale i skvělým pohoštěním.

INGREDIENCE

  • 2 vejce
  • 6 lžic kvalitního olivového oleje
  • 120 g jemně nastrouhané mrkve
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 140 g celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl

Náplň

  • 4 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 80 g baby špenátu
  • sůl, mletý pepř
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g  tvrdého sýru
  • pažitka

POSTUP

  1. Připravíme si náplň do tartaletek.
  2. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova.
  3. Přidáme pokrájený baby špenát a směs osolíme, opepříme a necháme špenát zavadnout.
  4. V míse si smícháme mléko s vejci a na drobné nudličky nakrájeným sýrem a přidáme ke špenátové směsi.
  5. Připravíme těsto.
  6. Do robota si dáme vejce s olivovým olejem a necháme prošlehat plochým nástavcem.
  7. Po chvíli přidáme nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti.
  8. Zpracované těsto si rozdělíme na osm dílů a vytvarujeme z každé části na pomoučeném válu kolečka, kterými plníme tartaletky.
  9. Tartaletky plníme vzniklou náplní a pečeme na 180 °C stupňů 15-20 minut.
Celozrnné slané tartaletky se špenátem
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Slané pečivo z listového těsta

Budou výborným pohoštěním pro návštěvu nebo oslavu a skvěle budou chutnat s pivem nebo vínem. Listové těsto lidé milují!

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 kostička droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka cukru
  • 150 ml oleje

Náplň vaječná

  • 2 vejce, míchaná
  • 50 g prosciutto, na plátky
  • pár lístků sekané bazalky

Náplň nivová

  • 100 g nivy, strouhané
  • listy bazalky, sekaná bazalka a petržel

POSTUP

  1. Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto.
  3. Necháme vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
  5. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky.
  6. Na každý kousek těsta položíme připravenou nádivku.
  7. Na míchaná vajíčka klademe malé kousky prosciutta a sekané bazalky.
  8. Na strouhanou nivu klademe bylinky.
  9. Těsto zabalíme do rohlíčků.
  10. Začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
  11. Potřeme žloutkem.
  12. Pečeme při 180 °C asi 15 až 20 minut.
Slané rohlíčky plněné vajíčky a nivou
Zdroj: tablespoon.com

Plněné chlebové pečivo se solí a sýrem

Hledáte zdravější náhradu za pečivo plné pšenice  a prázdných sacharidů ?Chlebové pečivo nejen skvěle chutná, ale při pečení provoní krásně váš byt.

INGREDIENCE

  • 500 g chlebové mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 120 g strouhaného sýra
  • 1 cibule, tenké plátky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 1/2 lžičky sušených kvasnic
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušených bylin

POSTUP

  1. Kvasnice rozmícháme v mírně teplé vodě s cukrem, necháme 10 minut odpočinout.
  2. Mouku, sůl a bylinky promícháme v míse.
  3. Přidáme kvasnice, vodu a lžíci oleje.
  4. Vymícháme v mírně lepivé těsto.
  5. Vyklopíme z mísy a hněteme v hladké a nelepivé těsto.
  6. Zakryjeme a necháme kynout v teplém místě.
  7. Mezitím osmahneme na oleji do zlatova cibuli.
  8. Odstraníme z tepla a necháme vychladnout.
  9. Rozdělíme těsto na 9 rovných kusů.
  10. Uděláme z těsta placičky.
  11. Do středu vložíme  strouhaný a lžičku cibule.
  12. Zabalíme a vytvoříme malý bochánek.
  13. Bochánky klademe na vymazaný plech a sypeme strouhaným sýrem.
  14. Pečeme na 180 °C po dobu 15-20 minut.
Plněné chlebové pečivo se solí a sýrem
Zdroj: thebreadkitchen.com

Plněné pečivo může být skvělým doplňkem teplých nebo studených zeleninových salátů, o kterých mimo jiné také píšeme v našich receptech.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.