S rozšířením domácích pekáren se také rozšířilo pečení domácího pečiva z kynutého i z dalších těst.
Pokud jste propadli domácímu pečení a užíváte si chuť i vůni čerstvě upečeného chleba, můžete se s našimi recepty posunout ještě o kus dál.
Přinášíme Vám 7 zajímavých receptů na domácí pečivo! Dobrou chuť 🙂
Slané pirohy s masovou náplní
To, co je pro náš národ buchta, je pro Rusy piroh. Patří k tradičním oblíbeným ruským receptům, až ucítíte vůni pečených pirohů, jistě neodoláte.
INGREDIENCE
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 polévkové lžíce suchého droždí
- 2 žloutky a 2 celá vejce
- 125 g smetany nebo jogurtu
- půl lžičky soli
- 1 lžičku cukru
masová náplň
- 500 g mletého vepřového
- 1 cibule
- tuk
- sůl
- pepř
POSTUP
- Připravíme si masovou náplň.
- Na oleji zesklovatíme drobně krájenou cibuli, přidáme jemně mleté vepřové maso, přidáme malou lžičku soli, půl lžičky pepře.
- Zamícháme, orestujeme, podlijeme trochou vody a podusíme do měkka.
- Necháme vychladnout.
- Připravíme si těsto.
- Sypké přísady promícháme, přidáme tuk nakrájený na kousky a rukama vpracujeme co nejvíc do mouky.
- Pak přidáme vejce, žloutky a smetanu a rychle vypracujeme nelepivé těsto.
- Těsto rozdělíme na tři díly, aby se s ním lépe pracovalo.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku asi tři milimetry silnou.
- Nařežeme na díly, které plníme lžičkou masa.
- Mohou to být obdélníky, čtverce nebo kruhy, které překládáme napůl.
- Spoje zpevníme vidličkou tak, aby se při pečení neotvíraly.
- Pirohy s masem dáme na mírně vymazaný plech.
- Potřeme zbylými rozšlehanými bílky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečeme asi 20 minut, až jsou pirohy zlaté.

Objevte podobné tipy
Slané rohlíčky s uzeninovou náplní
INGREDIENCE
těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 250 ml vlažného mléka
- špetka cukru
- 150 ml oleje
- sůl
- žloutek na potření
- kmín na posypání
náplň
- dle chuti šunka, trvanlivý salám
- dle chuti tvrdý sýr, niva
POSTUP
- Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto.
- Necháme vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
- Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky.
- Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunky nebo trvanlivého salámu a navrch hromádku nastrouhané nivy nebo tvrdého sýra.
- Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
- Potřeme žloutkem a posypeme kmínem.
- Upečeme dorůžova při 180°C asi 15 -20 minut.

Slané pečivo focaccia se zeleninovou náplní
Focaccia je italský chléb, který vypadá jako chlebová placka. Připravuje se z podobného těsta jako pizza. Může být s olivami, bylinkami (např. s rozmarýnem), cibulí, sýrem, rajčaty.
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- kávová lžička mořské soli
- 400 ml vody
- 20 g čerstvého droždí
- kávová lžička cukru
- olivový olej
- 4 cibule
- 100 g černých oliv
- bylinky
POSTUP
- Nejprve si připravíme kvásek z teplé vody a rozdrobeného droždí.
- Přidáme k němu i trošku cukru a lžíci mouky.
- Promícháme a necháme vzejít.
- Poté přidáme mouku promíchanou se solí a těsto pořádně propracujeme.
- Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme 40 minut v teple kynout.
- Jakmile těsto vykyne, lehce ho prohněteme na vále poprášeném moukou a rozdělíme ho na dvě části.
- Z každé části vytvarujeme placku silnou asi dva centimetry, kterou umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Do těsta uděláme prsty důlky téměř až k plechu, ale nesmí se udělat skrz naskrz.
- Těsto bohatě polijeme olivovým olejem a necháme deset minut kynout.
- Poté opět polijeme olejem, nahoru přidáme cibuli, olivy do těsta vmáčkneme, bylinkami a solí focacciu posypeme.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 240°C a tam focacciu pečeme 10 – 15 minut tak, aby byl povrch zlatý.
- Teplý chléb se opět potře olejem a nechá se vychladnout.
- Focaccia se nakrájí až po vychladnutí.
Kromě uvedených náplní můžeme pečivo plnit i dušenými houbami, pikantně dochuceným tvarohem, rajčaty.

Tip: Upečte si focacciu v multifunkčním hrnci. Co ještě multifunkční hrnce umí a jak je uživatelé hodnotí? Čtěte v recenzi.
Slané pečivo mini calzone se sýrovou náplní
Vyzkoušejte calzone – italské plněné kapsy z těsta na pizzu. Odměnou vám bude například vydatná svačina, která se skvěle hodí na cesty nebo chutná večeře.
INGREDIENCE
- těsto – dle receptu
- 1 hrníček čerstvé bazalky
- 200 g kvalitního tvrdého sýra dle chuti
- mozarelly
POSTUP
- Vypracujeme těsto dle postupu.
- Troubu si předehřejeme na 220 °C.
- Těsto na pizzu vyválíme a vykrájíme kolečka o průměru 7 cm.
- Do středu každého kolečka dáme zhruba 2 lžíce strouhaného sýru, kousek mozzarelly, bazalku.
- Těsto přehneme a spojíme jako kapsu. Spoje promačkáme koncem vidličky, aby držely u sebe.
- Vytvořené kapsy přendáme na plech s pečícím papírem a pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme 15 minut na 220 °C v horkovzdušné troubě, v polovině pečení můžeme vypnout horký vzduch a snížit teplotu.
- Před podáváním počkáme alespoň 5 minut, aby nám všechna horká směs hned nevyjela ven.

Slané plněné pečivo podáváme nejčastěji k večeři, ale bude i velmi chutným občerstvením pro návštěvu, která ho jistě ocení.
Celozrnné tartaletky se špenátem
Tyto slané mini koláčky plněné špenátem a sýrem můžou být velmi chutnou večeří, ale i skvělým pohoštěním.
INGREDIENCE
- 2 vejce
- 6 lžic kvalitního olivového oleje
- 120 g jemně nastrouhané mrkve
- 100 g jemných ovesných vloček
- 140 g celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
Náplň
- 4 šalotky
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g baby špenátu
- sůl, mletý pepř
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýru
- pažitka
POSTUP
- Připravíme si náplň do tartaletek.
- Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku do zlatova.
- Přidáme pokrájený baby špenát a směs osolíme, opepříme a necháme špenát zavadnout.
- V míse si smícháme mléko s vejci a na drobné nudličky nakrájeným sýrem a přidáme ke špenátové směsi.
- Připravíme těsto.
- Do robota si dáme vejce s olivovým olejem a necháme prošlehat plochým nástavcem.
- Po chvíli přidáme nastrouhanou mrkev, najemno rozemleté vločky, mouku, prášek do pečiva a sůl dle chuti.
- Zpracované těsto si rozdělíme na osm dílů a vytvarujeme z každé části na pomoučeném válu kolečka, kterými plníme tartaletky.
- Tartaletky plníme vzniklou náplní a pečeme na 180 °C stupňů 15-20 minut.

Slané pečivo z listového těsta
Budou výborným pohoštěním pro návštěvu nebo oslavu a skvěle budou chutnat s pivem nebo vínem. Listové těsto lidé milují!
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 1 kostička droždí
- 250 ml vlažného mléka
- špetka cukru
- 150 ml oleje
Náplň vaječná
- 2 vejce, míchaná
- 50 g prosciutto, na plátky
- pár lístků sekané bazalky
Náplň nivová
- 100 g nivy, strouhané
- listy bazalky, sekaná bazalka a petržel
POSTUP
- Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto.
- Necháme vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
- Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky.
- Na každý kousek těsta položíme připravenou nádivku.
- Na míchaná vajíčka klademe malé kousky prosciutta a sekané bazalky.
- Na strouhanou nivu klademe bylinky.
- Těsto zabalíme do rohlíčků.
- Začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
- Potřeme žloutkem.
- Pečeme při 180 °C asi 15 až 20 minut.

Plněné chlebové pečivo se solí a sýrem
Hledáte zdravější náhradu za pečivo plné pšenice a prázdných sacharidů
INGREDIENCE
- 500 g chlebové mouky
- 300 ml vlažné vody
- 120 g strouhaného sýra
- 1 cibule, tenké plátky
- 3 lžíce oleje
- 1 1/2 lžičky sušených kvasnic
- 1 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušených bylin
POSTUP
- Kvasnice rozmícháme v mírně teplé vodě s cukrem, necháme 10 minut odpočinout.
- Mouku, sůl a bylinky promícháme v míse.
- Přidáme kvasnice, vodu a lžíci oleje.
- Vymícháme v mírně lepivé těsto.
- Vyklopíme z mísy a hněteme v hladké a nelepivé těsto.
- Zakryjeme a necháme kynout v teplém místě.
- Mezitím osmahneme na oleji do zlatova cibuli.
- Odstraníme z tepla a necháme vychladnout.
- Rozdělíme těsto na 9 rovných kusů.
- Uděláme z těsta placičky.
- Do středu vložíme strouhaný a lžičku cibule.
- Zabalíme a vytvoříme malý bochánek.
- Bochánky klademe na vymazaný plech a sypeme strouhaným sýrem.
- Pečeme na 180 °C po dobu 15-20 minut.

Plněné pečivo může být skvělým doplňkem teplých nebo studených zeleninových salátů, o kterých mimo jiné také píšeme v našich receptech.