Plněné slané pečivo z domácího těsta

S rozšířením domácích pekáren se také rozšířilo pečení domácího pečiva z kynutého těsta i z dalších těst. Ať už těsto necháme zpracovat v pekárně nebo si je vypracujeme pomocí robotu, ručního hnětače nebo ručně, tak nám vždy zbývá jeho ruční tvarování. Při něm není nijak náročné tvarované pečivo ještě naplnit.

Přinášíme Vám čtyři zajímavé recepty na domácí plněné pečivo.

1. Slané pirohy s masovou náplní

To, co je pro náš národ buchta, je pro Rusy piroh. Patří k tradičním oblíbeným ruským receptům, až ucítíte vůni pečených pirohů, jistě neodoláte.

INGREDIENCE :

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 150 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 polévkové lžíce suchého droždí
  • 2 žloutky a 2 celá vejce
  • 125 g smetany nebo jogurtu
  • půl lžičky soli
  • 1 lžičku cukru

masová náplň

  • 500 g mletého vepřového
  • 1 cibule
  • tuk
  • sůl
  • pepř

POSTUP :

  1. Připravíme si masovou náplň.
  2. Na oleji zesklovatíme drobně krájenou cibuli, přidáme jemně mleté vepřové maso, přidáme malou lžičku soli, půl lžičky pepře.
  3. Zamícháme, orestujeme, podlijeme trochou vody a podusíme do měkka.
  4. Necháme vychladnout.
  5. Připravíme si těsto.
  6. Sypké přísady promícháme, přidáme tuk nakrájený na kousky a rukama vpracujeme co nejvíc do mouky.
  7. Pak přidáme vejce, žloutky a smetanu a rychle vypracujeme nelepivé těsto.
  8. Těsto rozdělíme na tři díly, aby se s ním lépe pracovalo.
  9. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme placku asi tři milimetry silnou.
  10. Nařežeme na díly, které plníme lžičkou masa.
  11. Mohou to být obdélníky, čtverce nebo kruhy, které překládáme napůl.
  12. Spoje zpevníme vidličkou tak, aby se při pečení neotvíraly.
  13. Pirohy s masem dáme na mírně vymazaný plech.
  14. Potřeme zbylými rozšlehanými bílky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C.
  15. Pečeme asi 20 minut, až jsou pirohy zlaté.

 

Slané pirohy s masovou náplnízdroj : glutenfree-baker.com

2. Slané minirohlíčky s uzeninovou náplní

INGREDIENCE :

těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka cukru
  • 150 ml oleje
  • sůl
  • žloutek na potření
  • kmín na posypání

náplň

  • dle chuti šunka, trvanlivý salám
  • dle chuti tvrdý sýr, niva

POSTUP :

  1. Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto.
  3. Necháme vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů.
  5. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky.
  6. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunky nebo trvanlivého salámu a navrch hromádku nastrouhané nivy nebo tvrdého sýra.
  7. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
  8. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem.
  9. Upečeme dorůžova při 180°C asi 15 -20 minut.

 

Slané minirohlíčky s uzeninovou náplní

zdroj : mimibazar.sk

3. Slané pečivo focaccia se zeleninovou náplní

Focaccia je italský chléb, který vypadá jako chlebová placka. Připravuje se z podobného těsta jako pizza. Může být s olivami, bylinkami (např. s rozmarýnem), cibulí, sýrem, rajčaty.

INGREDIENCE :

  • 500 g hladké mouky
  • kávová lžička mořské soli
  • 400 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • kávová lžička cukru
  • olivový olej
  • 4 cibule
  • 100 g černých oliv
  • bylinky

POSTUP :

  1. Nejprve si připravíme kvásek z teplé vody a rozdrobeného droždí.
  2. Přidáme k němu i trošku cukru a lžíci mouky.
  3. Promícháme a necháme vzejít.
  4. Poté přidáme mouku promíchanou se solí a těsto pořádně propracujeme.
  5. Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme 40 minut v teple kynout.
  6. Jakmile těsto vykyne, lehce ho prohněteme na vále poprášeném moukou a rozdělíme ho na dvě části.
  7. Z každé části vytvarujeme placku silnou asi dva centimetry, kterou umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Do těsta uděláme prsty důlky téměř až k plechu, ale nesmí se udělat skrz naskrz.
  9. Těsto bohatě polijeme olivovým olejem a necháme deset minut kynout.
  10. Poté opět polijeme olejem, nahoru přidáme cibuli, olivy do těsta vmáčkneme, bylinkami a solí focacciu posypeme.
  11. Vložíme do trouby vyhřáté na 240°C a tam focacciu pečeme 10 – 15 minut tak, aby byl povrch zlatý.
  12. Teplý chléb se opět potře olejem a nechá se vychladnout.
  13. Focaccia se nakrájí až po vychladnutí.

 

Kromě uvedených náplní můžeme pečivo plnit i dušenými houbami, pikantně dochuceným tvarohem, rajčaty.

Slané pečivo focaccia se zeleninovou náplní

zdroj : gustoblog.it

4. Slané pečivo mini calzone se sýrovou náplní

Vyzkoušejte calzone – italské plněné kapsy z těsta na pizzu.  Odměnou vám bude například vydatná svačina, která se skvěle hodí na cesty nebo chutná večeře.

INGREDIENCE :

  • těsto – dle receptu
  • 1 hrníček čerstvé bazalky
  • 200 g kvalitního tvrdého sýra dle chuti
  • mozarelly

POSTUP :

  1. Vypracujeme těsto dle postupu.
  2. Troubu si předehřejeme na 220°C.
  3. Těsto na pizzu vyválíme a vykrájíme kolečka o průměru 7 cm.
  4. Do středu každého kolečka dáme zhruba 2 lžíce strouhaného sýru, kousek mozzarelly, bazalku.
  5. Těsto přehneme a spojíme jako kapsu. Spoje promačkáme koncem vidličky, aby držely u sebe.
  6. Vytvořené kapsy přendáme na plech s pečícím papírem a pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem.
  7. Pečeme 15 minut na 220°C v horkovzdušné troubě, v polovině pečení můžeme vypnout horký vzduch a snížit teplotu.
  8. Před podáváním počkáme alespoň 5 minut, aby nám všechna horká směs hned nevyjela ven.

Slané pečivo mini calzone se sýrovou náplní

zdroj : www.bonduelle.it

Slané plněné pečivo podáváme nejčastěji k večeři, ale bude i velmi chutným občerstvením pro návštěvu, která ho jistě ocení.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *