Tisk

Sladká smetana

Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se odstřeďuje. Sladká smetana by měla mít alespoň 12% tuku. V kuchyni se používá do polévek, do omáček a k pečeným nebo zapékaným pokrmům. Smetanou se mohou zjemňovat krémy, salátové zálivky nebo majonézy. Často se používá jako přídavek do kávy pravé zrnkové i do kávy připravené z jiných kávovin. 


Další pojmy slovníku:

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

  • Kysané mléko

    Kysané mléko je ještě stravitelnější než mléko sladké. Při domácím chovu je možné si pochutnat na přirozeně zkyslém mléce. V prodeji kysané mléko...

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Bramborové hranolky

    Bramborové hranolky si můžeme připravit doma nebo je koupit jako polotovar. Na hranolky nejsou vhodné nové brambory, protože mají vyšší obsah vody....

Recepty s "Sladká smetana":

  • Švestkové řezy se smetanou

    Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky cukru a mouky necháme vzejít kvásek, který s ostatními surovinami zpracujeme na hladké a pružné těsto....

  • Omáčka na špagety smetanová

    Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji procezeným vývarem a smetanou, osolíme, opaprikujeme a dobře provaříme na hustou...

  • Barevná rýže s ovocem a zeleninou

    Rýži propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a podusíme doměkka. Na sádle osmahneme kolečka pórku, přidáme kostičky jablka a paprik, podusíme a...

  • Květákový pekáček s brambory

    Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytý květák rozebereme na růžičky, uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, scedíme a...

  • Dortový tvarohovo-smetanový krém

    Tvaroh, smetanu, zavařeni a vanilku dáme do mixéru a rozmixujeme. Podle chuti dosladíme. Obměna: Místo zavařeniny můžeme přidat 1 lžíci kakaa a...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...