Tisk

Sladká smetana

Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se odstřeďuje. Sladká smetana by měla mít alespoň 12% tuku. V kuchyni se používá do polévek, do omáček a k pečeným nebo zapékaným pokrmům. Smetanou se mohou zjemňovat krémy, salátové zálivky nebo majonézy. Často se používá jako přídavek do kávy pravé zrnkové i do kávy připravené z jiných kávovin. 


Další pojmy slovníku:

  • Mořská sůl

    Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a je používána nejen při vaření, ale i v kosmetickém průmyslu. Pro svůj obsah minerálních látek má...

  • Saturejka

    Saturejka je jednoletá bylina používaná jako domácí koření..Příjemně voní a má palčivou kořenitou chuť. Právě pro svoji chuť a vůni se sušené i...

  • Badyán

    Koření ve tvaru malých hvězdiček jsou sušené plody asijského stromu podobného magnolii. Mají červenohnědou až hnědou barvu a ostrou kořennou vůni....

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Cukr Demerara

    Je to nerafinovaný, granulovaný hnědý cukr vyrobený z extraktu cukrové třtiny, Pochází z kolonie kolonie Demerara v Guayaně, po níž je pojmenován,...

Recepty s "Sladká smetana":

  • Borůvková omáčka - žahour

    Borůvky podlijeme trochou vody, přidáme máslo, cukr a povaříme. V mléce nebo sladké smetaně rozmícháme škrobovou moučku, za stálého míchání vlijeme...

  • Cuketová příloha zapékaná

    Cuketu oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Rozložíme ji do zapékací misky, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a poklademe kousky másla. V...

  • Těstoviny s cibulovou omáčkou

    Těstoviny uvaříme, propláchneme a scedíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu nakrájíme na kostičky a vypečeme na pánvi, pak přidáme cibuli a...

  • Chřest se smetanovou omáčkou

    Chřest očistíme a sloupneme. Omytý chřest svážeme nití po 10 kouscích do svazečku , vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme...

  • Kotlety s jablky a smetanou

    Naklepané kotlety osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme doměkka. Pak kotlety vyjmeme, uložíme na teple a na vypečený tuk vložíme plátky...



Nové příspěvky