Tisk

Sladká smetana

Smetana je tučná část mléka. Zchladíme-li tučné mléko, usazuje se na jeho povrchu. V domácnostech se z mléka tzv. sbírala, průmyslově se odstřeďuje. Sladká smetana by měla mít alespoň 12% tuku. V kuchyni se používá do polévek, do omáček a k pečeným nebo zapékaným pokrmům. Smetanou se mohou zjemňovat krémy, salátové zálivky nebo majonézy. Často se používá jako přídavek do kávy pravé zrnkové i do kávy připravené z jiných kávovin. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Cukr hnědý

    Po technologickém zpracování cukrové řepy se krystalizací vytvoří surový hnědý cukr s vysokým obsahem sacharózy a tedy velmi sladivý. Mírně...

  • Kysaná smetana

    Kysaná smetana nebo také zakysaná smetana se vyrábí zkysnutím sladké smetany. Její použití v kuchyni je různorodé, především se přidává do polévek...

  • Těstoviny

    Původ těstovin historikové umisťují do Číny, odkud je do Evropy ve 13. století údajně přinesl italský cestovatel Marco Polo. Na jejich rozšíření po...

  • Celer řapíkatý

    Řapíkatý celer je trochu novinkou v obchodech, i když byl údajně vyšlechtěn již v 16. století v Itálii. Jedná se o chutnou zeleninu s dietetickými...

Recepty s "Sladká smetana":

  • Pizza koláč s krůtím masem

    Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na tenké pláty. Jedním vyložíme vymazaný pekáček, okraje zvedneme a naplníme masovou směsí. Na...

  • Čočková polévka se smetanou

    Předem namočenou čočku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a škvarečky vybereme. V tuku ze slaniny upražíme...

  • Švestkové řezy se smetanou

    Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky cukru a mouky necháme vzejít kvásek, který s ostatními surovinami zpracujeme na hladké a pružné těsto....

  • Smetanová bramborová polévka

    Mrkev a pórek očistíme a nakrájíme nadrobno. Oboje krátce podusíme na másle a přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory. Zalijeme vroucí...

  • Barevná rýže s ovocem a zeleninou

    Rýži propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a podusíme doměkka. Na sádle osmahneme kolečka pórku, přidáme kostičky jablka a paprik, podusíme a...



Nové příspěvky