Tisk článku

Slané pečivo s náplní

S rozšířením domácích pekáren se také rozšířilo pečení domácího pečiva z kynutého těsta i z dalších těst. Ať už těsto necháme zpracovat v pekárně nebo si je vypracujeme pomocí robotu, ručního hnětače nebo ručně, tak nám vždy zbývá jeho ruční tvarování. Při něm není nijak náročné tvarované pečivo ještě naplnit.

Slané pečivo s náplní

Slané pečivo a těsto

Nejčastěji používaným těstem je jistě těsto kynuté z mouky, soli, tekutiny a droždí a menšího množství tuku nebo zcela bez tuku. Toto těsto můžeme obměňovat tím, že mícháme běžnou mouku s celozrnnou či jinou moukou, přidáváme ovesné vločky a dochucujeme kořením nebo bylinkami. I v tekutině můžeme provádět různé obměny. Používaná voda nebo mléko se dá nahradit podmáslím či kefírem, pivem nebo vínem. Jako tuk můžeme použít máslo, sádlo, olej, rostlinný tuk, případně použít například olejovou majonézu. Kromě kynutého těsta pečeme domácí pečivo z různých tukových těst. Po zpracování toto těsto nekyne, tedy nemění svůj objem, ale necháváme ho odležet v chladu, protože je pak křupavější.

Slané pečivo a náplně

Pokud se rozhodneme pro plněné pečivo, tak si náplň připravíme předem. Jednak tím nezdržujeme tvarování, což je důležité u kynutého těsta. Tam, kde náplň musíme tepelně upravit, máme čas na to, aby zchladla, protože horkou ji nemůžeme použít. Jako náplň můžeme použít maso, uzeninu, zeleninu, sýry a další náplně. Každá náplň by měla být dostatečně hustá, aby během pečení nevytékala. Podle potřeby ji proto zahustíme strouhankou nebo ovesnými vločkami.

Slané pečivo s masovou náplní

Můžeme využít různých přebytků vařeného, dušeného nebo pečeného masa, které umeleme nebo jemně nasekáme a dochutíme cibulí, česnekem či kořením. Maso může být různé a samozřejmě nevadí i smíchání dvou či více druhů masa. Výraznou chuť má vždycky maso uzené.

Slané pečivo s uzeninovou náplní

Uzenina je nejen oblíbenou náplní, ale rychle a dobře se s ní pracuje. Můžeme využít jak plátků šunky, anglické slaniny či salámu, tak kousků párků, klobás nebo špekáčků, případně krémové paštiky. Z drobně nakrájené uzeniny můžeme také vytvářet různé směsi, doplněné zeleninou nebo dalšími ingrediencemi včetně koření.

Slané pečivo se zeleninovou náplní

Použít můžeme řadu druhů, zvláště pak do směsí. Do slaného pečiva se hodí především cibule, pórek nebo česnek. Měkčí zeleniny s vyšším obsahem vody raději předem ve směsi podusíme tak, aby vydusily vodu a směs dostatečně zahustíme. Kořeníme podle chuti.

Slané pečivo se sýrovou náplní

I sýry, zvláště ty s poněkud výraznější chutí jsou dobrou náplní. Můžeme je využívat v plátcích, kouscích nebo strouhané či rozmělněné. Samozřejmě je můžeme doplňovat dalšími přísadami, především uzeninou nebo zeleninou.

Slané pečivo s jinou náplní

Kromě uvedených náplní můžeme pečivo plnit i dušenými houbami, pikantně dochuceným tvarohem a téměř nepřeberné možnosti nám poskytují různé pomazánky, kde jedinou podmínkou je dostatečná hustota náplně.

Slané pečivo a tvarování

Vypracované a vykynuté nebo jinak připravené těsto můžeme tvarovat podle vlastního uvážení a podle toho je také předem dělíme. Můžeme je rozdělit na malé části a vytvořit malé či o něco větší plněné kulaté nebo oválné bulky, vlastně jakési slané buchtičky, které můžeme nahoře nastřihnout nebo naříznout. Nebo opravdu malé kousky plněné některou ze směsí vážeme jako koláče. Z rozválených výsečí nakrájíme trojúhelníky, do jejich širšího rohu vložíme náplň a stočíme do rohlíčků. Dobře se plní a tvarují úzké naplněné pruhy, které stočíme, uzavřeme, nakrájíme na cca 15 cm dlouhé části a stočíme do spirály. Ta může být buď plochá nebo ji při stáčení trochu zvedáme nad předcházející část a pak jsou vyšší. Podle druhu nádivky je můžeme nahoře naříznout, zvláště u kynutých těst, která se při pečení rozevřou. Tyto plněné pruhy můžeme i splétat do uzlů, krátkých cůpků ze dvou pramenů nebo housky ze tří pramenů. Před položením náplně můžeme těsto potřít hořčicí nebo kečupem.

Slané pečivo a pečení

Pečeme je v předehřáté troubě. Pečivo před pečením potřeme buď jen vodou nebo rozehřátým máslem či rozšlehaným vejcem s trochou vody nebo samotným žloutkem s trochou vody. Potřené pečivo ještě můžeme sypat kmínem, mákem, sezamem či různými semínky.
 





Příspěvky ke článku: Slané pečivo s náplní

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky