Tisk článku

Smažená uzenina

Smaženou uzeninu není třeba vydávat za dietní jídlo. Ale občas, opravdu jenom občas, se může na stole objevit. Její použití má jednu velkou výhodu a sice tu, že jídlo je hotové ve velmi krátkém čase a přitom je můžeme předložit s přílohou jako kompletní hlavní chod.

Smažená uzenina

Uzenina ke smažení

Ke smažení se hodí jenom měkké druhy uzeniny. Jsou to párky silné i slabé, měkké klobásy, vinná klobása, točený salám, měkký salám a samozřejmě šunka. Jednotlivé druhy uzeniny můžeme smažit pouze nakrájené na vhodné kousky a pak obalené. Ale tak jako jiné druhy surovin i uzenina poskytuje více možností ke zpestření nebo méně obvyklé přípravě. Experimentovat lze při tvarování, při přidávání dalších surovin i při obalování. Tvarovat můžeme například podle následujících čtyř tipů, kde přidáváme i další ingredience a podle dalších tipů i obalovat před smažením.

Smažená uzenina jako ražniči

Hodí se všechny druhy párků nebo měkkých klobás, využít můžeme i dvou nebo tří druhů. Uzeninu krájíme na kolečka a napichujeme na jehly nebo špejle. Přitom prokládáme kolečky cibule, ke kterým přidáváme podle momentálních možností plátky rajčat, paprik a podle chuti třeba i stroužky česneku. Pak obalíme a smažíme.

Smažená uzenina jako karbanátky

Na karbanátky je třeba uzeninu nastrouhat nebo velmi jemně nakrájet. Měkká uzenina se dobře strouhá, když ji necháme v mrazničce trochu ztuhnout. Opět můžeme použít i více druhů, plátkový salám se přitom dá jemně nakrájet. K nastrouhané uzenině přidáme vejce a koření. Podle chuti a možností se dá přidat nastrouhaná nebo jemně nakrájená zelenina. Hodí se samozřejmě cibule a česnek, ale může to být i strouhaný syrový květák, mrkev, celer, spařená brokolice nebo kapusta či vařené brambory. Směs dochutíme a podle potřeby zahustíme strouhankou, ovesnými vločkami, případně i moukou. Z hotové směsi tvarujeme karbanátky nebo různě velké placičky, obalíme je a usmažíme. S větším počtem vajec do směsi pak připravujeme a ihned smažíme i různé noky či smaženky. 

Smažená uzenina jako plněné řízky

Na plněné řízky využíváme plátkové uzeniny. Na prvním místě bude šunka, ale mohou to být i měkké salámy. Plnit je můžeme jednoduše tak, že mezi dva plátky šunky nebo salámu dáme plátek sýra nebo plátky potřeme paštikou. Můžeme si však také připravit náplň, kterou plátky potíráme, z dušených hub, vajec, podušené zeleniny. Naplněné řízky obalíme a smažíme.

Smažená uzenina jako závitky

Na závitky je potřeba plátků poněkud větších průměrů šunky nebo měkkého salámu. Můžeme je plnit podobně jako masové závitky kousky vařených vajec, slaniny nebo připravenou náplní. Naplněné plátky stočíme jako závitky, podle potřeby upevníme párátky, obalíme a smažíme.

Obalování uzeniny před smažením

Připravenou uzeninu obalujeme buď v klasickém trojobalu, což je hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Pro vylepšení nebo jenom zpestření chuti můžeme do vajíčka přidat trochu kečupu, hořčice nebo ostřejšího koření. Kromě strouhanky můžeme obalovat i v ovesných vločkách, drcených chipsech nebo opravdu nadrobno nakrájených houskách. Kromě tohoto obalování se dají využít i různá těstíčka z mouky, vajec a mléka. K uzenině můžeme právě mléko můžeme nahradit pivem nebo vínem. Těstíčko se dá dochutit libovolným kořením nebo přidat sekané zelené bylinky.

Smažení uzeniny

Uzeninu smažíme v horkém oleji ze všech stran dozlatova a výhodou uzeniny je to, že ji není třeba smažit dlouho. Velmi dobře se smaží ve fritéze.

Přílohy ke smažené uzenině

Ke smažené uzenině podáváme různě upravené brambory. Abychom se alespoň trochu přiblížili ke správné výživě, tak ji obkládáme čerstvou zeleninou nebo připravíme zeleninový salát. Hodí se i tatarská omáčka, případně některá jiná rychle připravená studená omáčka z jogurtu, zakysané smetany, kečupu či hořčice.
 





Příspěvky ke článku: Smažená uzenina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...