Tisk článku

Těstoviny a zelenina

Vařené těstoviny s libovolnou zeleninou jsou vždy dobrým řešením k obědu nebo večeři. Druh těstovin si vybereme podle chuti, zeleninu z momentálně dostupných zdrojů a celkově je pak toto zdravé jídlo velmi rychle a přitom úsporně připravené. Aby také chutnalo, záleží už na pečlivosti naší přípravy a dochucení.

Těstoviny a zelenina

Těstoviny k vaření nebo zapékání

Těstovin je od různých výrobců na trhu poměrně dost druhů. Můžeme proto vybírat jak oblíbené druhy, tak něco z případných novinek. Nikdy nezklamou špagety, které však můžeme nahradit drobnějšími mušličkami nebo vrtulkami, kolínky a originálními tvary italských těstovin.

Vaření těstovin

Těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství osolené vody. Vkládáme je do vroucí vody a po znovuuvedení do varu je promícháme, aby se část nepřichytila ke dnu a vaříme jen mírným varem na skus. Těsně před dovařením je můžeme odstavit a nechat dojít v horké vodě. Pak je scedíme a promícháme s malým množství másla nebo tuku, aby se neslepily a můžeme podávat s připravenou zeleninou. Se zeleninou je buď promícháme nebo zeleninu na talíři navršíme na těstoviny. Pro chuť pak každou porci můžeme posypat strouhaným tvrdým sýrem nebo rozdrobenou Nivou nebo balkánským sýrem.

Zelenina k těstovinám

K těstovinám můžeme použít téměř všechny druhy zeleniny, kterou k nim připravujeme buď jen lehce osmahnutou nebo ve většině případů podušenou doměkka. Chceme-li mít i trochu omáčky, pak zeleninu při dušení podlijeme trochou vývaru či vody a mírně zaprášíme moukou nebo zahustíme Solamylem. Na zahuštění se dá použít i strouhaný tvrdý sýr, tavené nebo jiné sýry. Vývar můžeme k jemnější zelenině nahradit smetanou. Kromě čerstvé zeleniny se dá použít i zelenina mražená nebo sterilovaná. Chutnější bývá kombinace více druhů nebo zeleninové směsi. Z jednotlivých druhů tak k těstovinám můžeme připravit například :

  • brokolici: Brokolici předem krátce podusíme. Dusíme ji rozebranou na růžičky nebo nadrobno posekanou, košťály nastrouháme. Podléváme ji vývarem nebo sladkou či zakysanou smetanou.
  • cuketu: Oloupanou cuketu nakrájenou na kostky podusíme na cibuli a česneku. K cuketě se dají přidat i rajčata a papriky, mrkev či jiná zelenina. I cuketu můžeme připravit se smetanou.
  • fazolky: Čerstvé mladé lusky fazolek zbavíme vláken a krátce je povaříme v osolené vodě. Po okapání je krátce osmahneme na tuku a podlijeme vývarem nebo smetanou a dochutíme. Místo čerstvých fazolek můžeme použít i mražené nebo sterilované fazolky.
  • hrášek: Hrášek použijeme buď okapaný sterilovaný nebo krátce povařený čerstvý či mražený. Hrášek se výborně doplňuje s mrkví. Dochucujeme ho petrželkou, pažitkou nebo jinými zelenými natěmi. Na dokončení ho můžeme podlít a trochu zahustit tvrdým nebo taveným sýrem.
  • mrkev: Očištěnou mrkev pokrájíme na malá kolečka nebo půlkolečka a podusíme. Na dochucení se hodí kari koření nebo zázvor.
  • pórek: Bílou část pórku nakrájíme na kolečka a podusíme buď samostatně nebo s mrkví či jinou zeleninou.
  • papriku: Papriky nakrájené na proužky po podušení dochutíme mletou paprikou nebo kečupem. Často je doplňujeme i na kousky nakrájenými rajčaty.
  • rajčata: Rajčata k těstovinám nerozlučně patří. Před podušením je můžeme spařit a oloupat. Podušená je dochutíme bazalkou nebo tymiánem.
  • špenát: Hodí se především listový špenát, který nadrobno posekaný spaříme a dochutíme česnekem a některým z pikantnějších sýrů.
  • zelí: Používáme většinou dušené bílé hlávkové zelí. Pro lepší chuť jej dusíme na slanině nebo do něj přidáme trochu uzeniny.
  • zeleninové směsi: Mezi zeleninové směsi zařazujeme různé mražené nebo sterilované směsi, které ve směsi i podusíme na cibuli. Chutná je i směs kořenové zeleniny a vhodné je i předem připravené nebo sterilované lečo.

Dochucení zeleniny

Zeleninu ochucujeme samozřejmě cibulí, česnekem a zelenými bylinkami, z koření pak používáme nejčastěji zázvor, tymián, bazalku, kari koření nebo mletou papriku. Na dochucení se hodí i trochu sójové omáčky, worcesteru nebo některé jiné kořenící omáčky či kečupu.
 





Příspěvky ke článku: Těstoviny a zelenina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky