Tisk

Treska obecná

Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky 1-1,5 m a váhy 30-40 kg. Vyskytuje se v době tření i u evropských pobřeží a tam se také loví. V přímořských státech se prodává i čerstvá, do ostatních zemí se dováží mražená buď celá nebo porcovaná na řezy neboli filety. Maso z tresky se také udí a někdy se z něj vyrábí náhražky pravého lososa. Jikry slouží i k úpravě na kaviár, je však méně kvalitní než pravý kaviár. 


Další pojmy slovníku:

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

  • Grapefruit

    Oblíbený druh citrusu pochází z Karibské oblasti, dnes se pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech. Obsahuje enzymy, které povzbuzují...

  • Vepřové koleno

    Vepřové koleno je část vepřové nohy s kolenním kloubem a kůží a větším podílem tučnějšího masa. Koleno se především vaří a podává teplé jako ovar s...

  • Pudinkový prášek

    Pudinkový prášek je vyráběn ze škrobové moučky, která zajišťuje tuhnutí pudinku po uvaření a zchladnutí. Pudinkový prášek je již obohacen o...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

Recepty s "Treska obecná":

  • Rybí roládky

    Rozmrazené filety osolíme a opepříme. Potřeme je hořčicí, na ni položíme plátek slaniny, čtvrtinu klobásy, čtvrtinu vařeného vejce a kousek okurky....

  • Česnekové zapečené filé

    Filé nakrájíme na 4 porce (nebo na menší kousky, osolíme, opepříme, poprášíme kořením a potřeme prolisovaným česnekem. Pak je narovnáme do máslem...

  • Treska se smetanou

    Houby namočíme do studené vody nejméně na 30 minut, scedíme a houby dáme stranou. Rybu osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejem...

  • Ryba s těstovinami

    Špagety si napřed uvaříme v osolené vodě. Cibuli si nakrájím na drobno a osmahnu ji dozaltova a pak teprve přidám protlak a chvilku to dusím a...

  • Jemný nákyp z rybího masa

    Vykostěné rybí maso krátce podusíme podlité trochou vody, pak je umeleme na mlýnku na maso. Přidáme k němu sardelovou pastu, máslo, pepř, sůl a...



Nové příspěvky