Tisk

Treska obecná

Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky 1-1,5 m a váhy 30-40 kg. Vyskytuje se v době tření i u evropských pobřeží a tam se také loví. V přímořských státech se prodává i čerstvá, do ostatních zemí se dováží mražená buď celá nebo porcovaná na řezy neboli filety. Maso z tresky se také udí a někdy se z něj vyrábí náhražky pravého lososa. Jikry slouží i k úpravě na kaviár, je však méně kvalitní než pravý kaviár. 


Další pojmy slovníku:

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Grilování

    Grilování je tepelná úprava nezabaleného pokrmu, který se opéká na otevřeném roštu přímo nad sálajícím zdrojem tepla. Pro klasické grilování nad...

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

  • Karafa

    Je to dekorativní nádoba pro studené nápoje, která má obvykle úzké hrdlo a je často vybavena uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i...

Recepty s "Treska obecná":

  • Rybí rolky

    Tresčí filety rozmrazíme, osolíme, okořeníme a každý poklademe plátkem anglické slaniny, plátkem šunky a doprostřed položíme osminku jablka....

  • Česnekové zapečené filé

    Filé nakrájíme na 4 porce (nebo na menší kousky, osolíme, opepříme, poprášíme kořením a potřeme prolisovaným česnekem. Pak je narovnáme do máslem...

  • Treska na pórku

    Pórek omyjeme a nakrájíme na šikmé špalíčky (cca 1 cm). Rybu očistíme, mírně osolíme a nakrájíme ji na několik porcí. Každý kus pokapeme několika...

  • Rybí salát se zeleninou

    Rozmícháme olej s cukrem, solí a pepřem, trochu octa. Do většího hrnce nalijte asi 0,5l vody a polovinu směsi. Přiveďte k varu a pak vložte kousky...

  • Jemný nákyp z rybího masa

    Vykostěné rybí maso krátce podusíme podlité trochou vody, pak je umeleme na mlýnku na maso. Přidáme k němu sardelovou pastu, máslo, pepř, sůl a...



Nové příspěvky