Tisk

Treska obecná

Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky 1-1,5 m a váhy 30-40 kg. Vyskytuje se v době tření i u evropských pobřeží a tam se také loví. V přímořských státech se prodává i čerstvá, do ostatních zemí se dováží mražená buď celá nebo porcovaná na řezy neboli filety. Maso z tresky se také udí a někdy se z něj vyrábí náhražky pravého lososa. Jikry slouží i k úpravě na kaviár, je však méně kvalitní než pravý kaviár. 


Další pojmy slovníku:

  • Čerstvé droždí

    Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

  • Zelí bílé

    Zelí je v podstatě odrůda brukve, která tvoří pevnou hlávku, v případě bílého zelí v barvě světle zelené s bílými košťály. Doporučuje se především...

  • Nektarinka

    Jedná se o zvláštní druh broskve, která má zcela hladkou slupku. Tím se liší od ostatních druhů broskví a proto se někdy nazývá nepravá broskev....

  • Šalotka

    Cibule šalotka, lidově nazývaná množilka, je odrůda cibule, která místo jedné cibule vytváří trs cibulek stejné velikosti. Používá se jako normální...

Recepty s "Treska obecná":

  • Ryba ala těstoviny

    Cibuli si nakrájíme na drobno a osmažíme ji na oleji na pánvičce. Potom přidáem rajčatový protlak, osolíme a opepříme a chvilku povaříme asi 4...

  • Ryba s těstovinami

    Špagety si napřed uvaříme v osolené vodě. Cibuli si nakrájím na drobno a osmahnu ji dozaltova a pak teprve přidám protlak a chvilku to dusím a...

  • Grilované rybí jehly

    Rybí filety opláchneme, osušíme a pokapeme je citronovou šťávou. Pak je potřeme prolisovaným česnekem smíchaným se solí, opepříme a nakrájíme na...

  • Rybí roládky

    Rozmrazené filety osolíme a opepříme. Potřeme je hořčicí, na ni položíme plátek slaniny, čtvrtinu klobásy, čtvrtinu vařeného vejce a kousek okurky....

  • Jemný nákyp z rybího masa

    Vykostěné rybí maso krátce podusíme podlité trochou vody, pak je umeleme na mlýnku na maso. Přidáme k němu sardelovou pastu, máslo, pepř, sůl a...



Nové příspěvky