Tisk

Treska obecná

Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky 1-1,5 m a váhy 30-40 kg. Vyskytuje se v době tření i u evropských pobřeží a tam se také loví. V přímořských státech se prodává i čerstvá, do ostatních zemí se dováží mražená buď celá nebo porcovaná na řezy neboli filety. Maso z tresky se také udí a někdy se z něj vyrábí náhražky pravého lososa. Jikry slouží i k úpravě na kaviár, je však méně kvalitní než pravý kaviár. 


Další pojmy slovníku:

  • Cirzna

    Cizrna je luštěnina velmi příbuzná hrachu, proto se také někdy nazývá římský hrách. Je známá téměř od pradávna, protože byla vyšlechtěna údajně...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Arašídové máslo

    Arašídové máslo je vlastně pomazánka, které se máslo říká zřejmě proto, že je snadno roztíratelná, podobně jako máslo. Vyrábí se drcením sušených...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

  • Angrešt

    Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i...

Recepty s "Treska obecná":

  • Treska se smetanou

    Houby namočíme do studené vody nejméně na 30 minut, scedíme a houby dáme stranou. Rybu osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejem...

  • Rybí roládky

    Rozmrazené filety osolíme a opepříme. Potřeme je hořčicí, na ni položíme plátek slaniny, čtvrtinu klobásy, čtvrtinu vařeného vejce a kousek okurky....

  • Ryba na páře se zeleninou

    Zmrzlé rybí filety potřeme prolisovaným česnekem, osolíme, poprášíme provensálským kořením a zakápneme olejem (nejlépe olivovým). Vložíme do...

  • Asijský pangasius na kari

    Rybu omyjeme a nakrájíme na kostky nebo silné nudle. Rybí maso pokapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme kari kořením a necháme 30 minut v...

  • Rybí salát se zeleninou

    Rozmícháme olej s cukrem, solí a pepřem, trochu octa. Do většího hrnce nalijte asi 0,5l vody a polovinu směsi. Přiveďte k varu a pak vložte kousky...



Nové příspěvky