Asijské nudle udon v 5 lahodných receptech. Vyzkoušejte zase něco nového!

Bezvaječné pšeničné nudle udon se těší stále větší oblibě a není se čemu divit.

Jednoduše se připravují a skvěle chutnají.

My jsme si pro vás dnes připravili 5 snadných a lahodných receptů s udon nudlemi v hlavní roli, díky kterým si je také oblíbíte.

Vyzkoušejte variantu s kuřecím masem, krevetami i polévku!

Udon nudle s kuřecím masem a hoisin omáčkou

Nasládlé a zároveň pikantní jídlo plné nudlí, kuřecího masa a žampionů připravíte za méně než 30 minut a přitom je to taková lahůdka!

Co budete potřebovat

  • 450 g čerstvých udon nudlí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g kuřecích prsou, nakrájených na malé kousky
  • 4 bílé žampiony, nakrájené na plátky
  • 3 jarní cibulky, nakrájené

Na omáčku:

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • ⅓ šálku sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce omáčky sriracha
  • ¼ šálku hoisin omáčky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička zázvoru, čerstvě nastrouhaného
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • černý pepř dle chuti

Postup

  • Udon nudle blanšírujte ve vroucí vodě asi 1 až 2 minuty nebo pokud používáte suché nudle, vařte podle návodu na obalu.
  • Dobře sceďte a ihned opláchněte pod studenou vodou.
  • Dejte stranou.
  • Přidejte všechny ingredience na omáčku do mísy a šlehejte, dokud se nespojí.
  • Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte kousky kuřete a opékejte, dokud kuře již není růžové a nezačne lehce hnědnout.
  • Přidejte žampiony a restujte ještě pár minut, dokud žampiony nezačnou hnědnout.
  • Do ​​woku přidejte udon nudle a připravenou omáčku, vše dobře promíchejte a vařte, dokud se nudle neprohřejí.
  • Ozdobte jarní cibulkou a podávejte horké.
Nudle s kuřecím masem a žampiony v misce nabírané hůlkami.
www.jocooks.com

Restované asijské pokrmy se skvěle připravují ve woku. Pokud tuto hlubokou pánev stále ještě nemáte doma, možná využijete naše recenze těch nejlepších pánví wok, ve kterých vám poradíme, jak vybrat tu správnou!

Veggie Bowl s udon nudlemi

Tento pokrm nejen že naprosto dokonale vypadá, on i luxusně chutná! Udon nudle v lahodné omáčce z miso pasty, sójové omáčky a chilli pasty podávané se zeleninou a tempehem si zamilují i ti největší masožravci.

Co budete potřebovat

  • 2 porce udon nudlí

Na zeleninu:

  • 1/2 brokolice, naporcovaná na růžičky
  • 5 žampionů, nakrájených na plátky
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř podle chuti
  • 2 lžičky olivového nebo avokádového oleje
  • 1 lžička česnekové pasty
  • 1/2 lžičky cibulového prášku

Na tempeh:

  • 110 g tempehu
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 lžička sójové omáčky

Na omáčku:

  • 1/2 lžičky bílé miso pasty
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1 lžička česnekové pasty
  • 1 lžička oleje z praženého sezamu
  • 2 lžíce chilli pasty sambal oelek
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 1,5 lžičky rýžového octa

K podávání:

  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • sezamová semínka

Postup

  • Zlehka orestujte brokolici a žampiony.
  • Ve střední misce smíchejte sůl, pepř, olej, česnekovou pastu a cibulový prášek a poté dobře promíchejte se zeleninou.
  • Na stejnou pánev dejte 1 lžičku javorového sirupu a 1 lžičku sojové omáčky a restujte plátky tempehu, dokud nebude omáčka hustá a lesklá. Dejte stranou.
  • Připravte si udon nudle podle návodu na obalu.
  • Smíchejte přísady na omáčku v misce.
  • Když jsou nudle hotové, přendejte je do hluboké pánve.
  • Omáčku nalijte na nudle a jemně promíchejte, dokud nejsou rovnoměrně potažené a teplé.
  • Vmíchejte zeleninu.
  • Naberte trochu zeleninové směsi s nudlemi do misky a ozdobte tempehem.
  • Na stranu přidejte další brokolici.
  • Posypte lístky koriandru, jarní cibulkou a sezamovými semínky.
Nudlev lahodné omáčce z miso pasty, sójové omáčky a chilli pasty podávané se zeleninou a tempehem na hlubokém talíři.
www.bestofvegan.com

Takzvané plněné misky jsou v poslední době hodně oblíbené, protože nejen že krásně vypadají, ale jsou i plné zdravých a výživných surovin. Vyzkoušejte i naše svěží recepty na havajské poke bowl, po kterých se budete oblizovat!

Yaki udon

Neuvěřitelně snadný japonský recept na smažené udon nudle s výraznou omáčkou, zeleninou a mletým masem, který zvládnete připravit za pouhých 20 minut!

Co budete potřebovat

  • 370 g předvařených udon nudlí, vakuově balených
  • 2 a ½ šálků restované zeleniny, nakrájené (žampiony, pak choi, cibule)
  • 2 stonky jarní cibulky, nakrájené na 5 cm dlouhé kusy
  • 200 g mletého masa (můžete použít jakékoli – hovězí, kuřecí, krůtí, vepřové, krevety)
  • 1 lžíce avokádového oleje

Na omáčku:

  • 2 a ½ lžíce tmavé sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce mirinu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • ½ lžičky rýžového vinného octa

Postup

  • Všechny ingredience na omáčku smíchejte v malé misce a dejte stranou.
  • Vyjměte udon nudle z obalu a přidejte je do hrnce s vroucí vodou.
  • Jemně míchejte, dokud se nudle neoddělí a nebudou pružné.
  • To by mělo trvat 1-2 minuty. Jsou předvařené, takže je nepřevařte, protože mohou být příliš měkké.
  • Opláchněte a sceďte nudle pod studenou vodou.
  • Pokud je nepoužijete hned, pokapejte je trochou oleje, aby se nepřilepily.
  • Zahřejte pánev na vysoké teplotě a přidejte olej.
  • Přidejte mleté ​​maso a za stálého míchání opékejte, dokud nebude téměř uvařené.
  • Přidejte zeleninu a za stálého míchání opékejte, dokud není maso zcela propečené a zelenina měkká.
  • Dále přidejte nudle, omáčku a jarní cibulku.
  • Pokud chcete, přidejte méně omáčky.
  • Pokračujte v restování za stálého míchání asi 3 minuty nebo dokud se vše dobře nespojí.
  • Ihned podávejte.
Smažené nudle s výraznou omáčkou, zeleninou a mletým masem v misce nabírané hůlkami.
www.drivemehungry.com

Miso polévka s udon nudlemi a pekingským zelím

Tato hřejivá polévka se připravuje z udon nudlí, jemných hub shiitake, sójových bobů edamame a pekingského zelí, to vše se vaří v zázvorovém miso vývaru. Je snadná na přípravu, plná chuti a v chladných dnech úžasně zahřeje!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 170 g hub shiitake, pouze klobouků, očištěných a nakrájených na plátky
  • 3 jarní cibulky, oddělte bílé a zelené části a nakrájejte
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 6 šálků vody
  • 2 šálky pekingského zelí, nakrájeného
  • 750 g mražených nudlí udon
  • 2 lžíce bílé miso pasty
  • 3 lžíce sójové omáčky nebo podle chuti
  • 1 lžička omáčky sriracha nebo podle chuti
  • 1 lžička oleje z praženého sezamu
  • 1 šálek mražených loupaných sójových bobů edamame, rozmražených
  • opečená sezamová semínka, k podávání

Postup

  • Dno velkého hrnce potřete olejem a dejte na střední plamen.
  • Když je olej rozpálený, přidejte houby v rovnoměrné vrstvě.
  • Restujte houby asi 5 minut, jednou je obraťte, dokud nezhnědnou.
  • Houby natlačte na stranu hrnce a přidejte bílé části jarní cibulky, česnek a zázvor.
  • Vše restujte asi 1 minutu.
  • Vmíchejte vodu a pekingské zelí.
  • Vodu přiveďte k varu, stáhněte plamen a polévku za občasného míchání vařteasi 10 minut, dokud houby nezměknou a zelí zcela nezvadne.
  • Zatímco se polévka vaří, uvařte nudle podle návodu na obalu.
  • Po dokončení je sceďte do cedníku.
  • Až se polévka uvaří, odstavte hrnec z ohně.
  • Nalijte trochu tekutiny do malé misky nebo nádoby a přidejte miso pastu.
    Míchejte, aby se miso rozpustilo.
  • Nalijte miso směs do polévky a vmíchejte sójovou omáčku, omáčku sriracha a sezamový olej, poté vařené nudle a edamame.
  • Ochutnejte polévku a případně dochuťte.
  • Nalijte polévku do misek a posypte zelenými částmi jarní cibulky a sezamovými semínky.
  • Užijte si to!
Polévka z nudlí jemných hub shiitake, sójových bobů edamame a pekingského zelí v hlubokém talíři s hůlkami.
www.connoisseurusveg.com

Pokud jste milovníci asijských polévek, pak právě pro vás máme i 5 jedinečných receptů na japonskou polévku ramen, která z vás udělá mistra asijské kuchyně!

Udon nudle s krevetami a pepřovou omáčkou

Delikátní pokrm plný udon nudlí, šťavnatých, kořeněných krevet a různých druhů zeleniny v neodolatelné omáčce z černého pepře a sójové omáčky se stane hitem vaší kuchyně! Navíc je tak rychlý a jednoduchý na přípravu, že ho zvládnete připravit téměř kdykoli.

Co budete potřebovat

  • 200 g udon nudlí, uvařených podle pokynů na obalu
  • 2 lžíce másla
  • 12 velkých krevet, vyloupaných (nožem udělejte malý zářez podél hřbetu všech krevet a špičkou nože nebo prsty odstraňte žilku)
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžička čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • ½ malé červené cibule, nakrájeného na tenké plátky
  • 1 šálek cukrového hrášku
  • ½ střední mrkve, nakrájené na kostičky nebo plátky
  • ½ střední červené papriky, nakrájené na proužky
  • 1 šálek baby kukuřice, nakrájené na 2,5 cm kousky

Na omáčku:

  • ½ lžíce mletého černého pepře
  • 3 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce ústřicové omáčky (nebo hoisin omáčky)
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup

  • V misce smíchejte všechny ingredience na omáčku.
  • Dejte stranou.
  • Udon nudle blanšírujte ve vroucí vodě asi 1-2 minuty, nebo pokud používáte suché nudle, vařte podle návodu na obalu.
  • Dobře sceďte a ihned opláchněte pod studenou vodou.
  • Dejte stranou.
  • Zahřejte 1 lžíci másla na pánvi nebo woku na středním plameni.
  • Přidejte krevety a opékejte z jedné strany, dokud nezrůžoví.
  • Krevety otočte a opékejte dorůžova.
  • Vyjměte krevety a dejte stranou.
  • Ve stejném woku rozehřejte na středním plameni zbývající 1 lžíci másla a asi 1 minutu restujte červenou cibuli.
  • Poté přidejte česnek a zázvor a restujte dalších 30 sekund.
  • Přidejte cukrový hrášek a minutu povařte.
  • Přidejte baby kukuřici, mrkev, papriku a za stálého míchání restujte další minutu.
  • Přidejte 1 nebo 2 lžíce vody, pokud je směs příliš suchá.
  • Restujte rychle, aby si zelenina zachovala čerstvou barvu a byla křehká.
  • Přidejte nudle a omáčku do woku.
  • Krátce promíchejte, aby se vše spojilo, a poté přidejte orestované krevety.
  • Zvyšte teplotu a rychle smažte ještě 1 minutu, dokud se vše dobře nepromíchá.
  • Ihned podávejte.
Restované nudle s krevetami, cukrovým hráškem, mrkví, baby kukuřicí a paprikou.
www.jocooks.com

Co to vlastně jsou udon nudle?

  • Udon nudle se vyrábí z pšeničné mouky, vody a soli a skvěle se hodí pro nasátí různých lahodných omáček a do polévek. Můžete je koupit již předvařené nebo sušené.
  • Skvělým tipem na přípravu těch nejlepších udon nudlí je koupit si je již předvařené a dát do mrazáku. Mražené nudle mají totiž lepší strukturu a je menší šance, že se vám převaří.
  • A jak je správně uvařit? Vložte mražené nudle do vroucí vody. Jakmile jsou ve vroucí vodě, teplota vody se sníží a přestane se vařit, protože nudle jsou studené. To je v pořádku, protože to zabraňuje jejich převaření a voda je tak horká, že nudle oddělí. Textura nudlí by měla být žvýkavá, ale měkká. Jemně nudle promíchejte, dokud nebude každá nudle oddělená. To by mělo trvat 1-2 minuty. Snažte se nudle sami neoddělovat, protože by je to mohlo roztrhnout, počkejte, až se samy oddělí, a jemně je zamíchejte.
  • Jakmile se nudle oddělí a stanou se poddajnými, vyndejte je z horké vody a poté je opláchněte pod studenou vodou.
  • Pokud je neplánujete použít hned, pokapejte je trochou oleje, aby se neslepily.

A jak se vám naše dnešní recepty na udon nudle líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X