Sladké voňavé vafle

Vafle se staly velice oblíbeným pokrmem všech vyznavačů sladkých, ale také slaných laskomin. Jsou lehké, nadýchané a v poslední době úspěšně zaujímají přední místa ve výběru mezi palačinkami a lívanci.

Jejich příprava je snadná, rychlá a chuť je vynikající. Nyní nastsává čas, kdy se venku začínají péct krásně voňavé vafle a tuto chvíli bychom si neměli nechat ujít. A pokud se někomu nechce do nevlídného počasí, pročtěte si náš návod na přípravu vaflí a za pár minut si můžete pochutnat.

1. Tradiční belgické vafle

Vafle se už před mnoha lety rozšířily z Belgie, odkud pocházejí, do různých koutů světa. Zkuste si připravit tradiční belgické vafle. Pokud u strávníků nepochodíte, ohromte vaflemi na „český způsob“.

INGREDIENCE :

základní těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 75 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 litru mléka

POSTUP :

  1. Všechny sypké ingredience smícháme.
  2. Přidáme změklé máslo, vejce, mléko a vyšleháme v hladké těsto (konzistence jako na lívance),
  3. Těsto necháme odstát v lednici minimálně 20 minut.
  4. Potom těsto naléváme na ploténku vaflovače a pečeme dozlatova.

 

 TIP : Hotové vafle můžeme potřít marmeládou, ideálně domácí. Nebo také nutelou či jen tak posypat moučkovým cukrem. 

Tradiční belgické vafle

zdroj : cookingmumu.com

2. Jahodové vafle s jogurtem

INGREDEINCE :

těsto

  • viz. předchozí recept na základní těsto

na omáčku

  • 500 g krájených mražených jahod
  • 100 g krupicového nebo vanilinového cukru
  • čerstvá šťáva z 1/2 pomeranče

na medový jogurt

Chcete-li dát svému tělu přírodní životabudič, není nic jednoduššího, než pravidelně konzumovat pravý včelí med. Jeho pozitivní účinky oceníme především při léčbě nemocí jater, střev a chřipkového onemocnění.

  • 500 ml tučnějšího bílého jogurtu
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1–2 lžíce lesního medu

POSTUP :

  1. Do kastrůlku dáme jahody, cukr a pomerančovou šťávu.
  2. Přikryjeme pokličkou, přivedeme k varu a vaříme 1–2 minuty.
  3. Pak odklopíme a pár minut povaříme na co nejmenším plameni, dokud šťáva nezhoustne.
  4. Upečeme vafle dle postupu v základním receptu.
  5. Hotové vafle pocukrujte a přepulte.
  6. Jogurt smíchejte s pomerančovou kůrou a medem.
  7. Ochucený jogurt servírujte na talíři s vrstvou jahod a k tomu přidejte vafle.

Jahodové vafle s jogurtem

zdroj :cz.123rf.com

 3. Smetanové vafle se zmrzlinou

Máte rádi zmrzlinu? Voňavá vafle ve spojení s jemnou sladkou zmrzlinou se stává opravdovou lahůdkou.

INGREDIENCE :

  • 3 ks vajec
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 1/8 l smetany na šlehání
  • vanilková nebo smetanová zmrzlina
  • med

POSTUP :

  1. Máslo ušleháme do pěny s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem nebo citronovou kůrou.
  2. Pak vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, mouku a nakonec tuhý sníh z bílků.
  3. Smetanové vafle pečeme ve vaflovači.
  4. Lehce potřeme olejem a postupně pečeme vafle.
  5. Vafle podáváme podle chuti, můžeme ho pokapat medem a přidat zmrzlinu.

Smetanové vafle se zmrzlinou

zdroj : deliciouslyorganic.net

Možností přípravy různých těst je doopravdy hodně. Není důvod, proč neexperimentovat. Osvojíte si čas pečení u vlastního stroje a nejlepší konzistenci, aby se těsto dobře roztíralo, ale zároveň nebylo příliš tekuté a pak můžete zkoušet tvarohové, máslové, oříškové, kynuté, pohankové, jablečné a jakékoli další vafle.

K vaflím si určitě můžete zkusit připravit i lahodnou čokoládovou kávu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *