Tisk článku

Vafle

Vafle se staly velice oblíbeným pokrmem všech vyznavačů sladkých, ale také slaných laskomin. Jsou lehké, nadýchané a v poslední době úspěšně zaujímají přední místa ve výběru mezi palačinkami a lívanci. Jejich příprava je snadná, rychlá a chuť je vynikající. Nyní nastsává čas, kdy se venku začínají péct krásně voňavé vafle a tuto chvíli bychom si neměli nechat ujít. A pokud se někomu nechce do nevlídného počasí, pročtěte si náš návod na přípravu vaflí a za pár minut si můžete pochutnat.

Pečeme vafle

Na trhu existuje mnoho vaflovačů s různými pěknými tvary, můžeme si vybrat tvar srdíček, ořechů nebo obyčejných oválků, výběr záleží na každém z nás. Pečící desky mají nepřilnavý povrch, tudíž nehrozí připálení vaflí. Před pečením desky potřeme olejem pomocí štětce nebo mašlovačky a těsto nalijeme na spodní díl. Vrchní díl přiklopíme a vafle pečeme (podle velikosti) cca 3 minuty dozlatova. Po upečení musejí jít snadno vyjmout z formy. Upečené vafle rozložíme nejlépe na kuchyňskou mřížku, aby mohla unikat pára. Nikdy neskládáme vafle na sebe, protože by splaskly.

Co dát na vafle?

Příprava vaflí je velice jednoduchá a můžeme si tak vytvořit například skvělou snídani. Vafle potřeme slabou vrstvou džemu, na něj naskládáme plátky čerstvých jahod, borůvek nebo broskví a slabě posypeme moučkovým cukrem. Můžeme je plnit také různými sladkými krémy, čerstvě ušlehanou smetanou, zmrzlinou nebo je pouze posypeme moučkovým cukrem a skořicí či kakaem. Poléváme sladkým sirupem nebo rozpuštěnou čokoládou. Vafle jsou chutné také na slaný způsob. Před pečením do těsta zamícháme najemno nasekanou uzeninu, osolíme a okořeníme. Jako doplněk použijeme našlehaný plísňový sýr s lučinou, s 1 prolisovaným česnekem a s 1 lžičkou nasekané pažitky. Pokrm je to rychlý, chutný a potěšíme s ním každou návštěvu.

Z upečených vaflí můžeme také poskládat dort proložený smetanou a džemem nebo vytvořit malé roládky. Ještě horké vafle se dají tvarovat. Pokud upečeme více vaflí, než jsme schopni spotřebovat, vychladlé je po jedné zabalíme do mikrotenu nebo do fólie a zamrazíme. Po rozmrazení je můžeme opět rozpéct. Jestliže máme málo času a rádi bychom si pochutanli na vaflích, ve všech supermarketech lze zakoupit již hotové a zabalené ve fólii. Musíme však počítat s tím, že nebudou křupavé a teplé.

Recept smetanové vafle

Ingredience: 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloužky, 5 dkg škrobové moučky, 12 dkg másla, 20 dkg hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, 350 ml smetany ke šlehání, skořicový cukr na posypání

Postup: Máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mouku, škrobovou moučku, kypřící prášek, promícháme a přilijeme 250 ml smetany. Formu vymažeme olejem a nalijeme do ní těsto. Upečeme dozlatova, necháme vychladnout a zdobíme ušlehanou smetanou a sypeme skořicovým cukrem.





Příspěvky ke článku: Vafle

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky