Vánoční bramborový salát v klasické i dietní úpravě

Vánoční bramborový salát podávaný ke smaženému kapru je letitá tradice, která se ve většině českých domácností stále udržuje každé Vánoce.

Takový salát z brambor může mít ovšem několik podob – jednou ho uděláte s majonézou a příště vsadíte raději na dietu a připravíte dietní bramborový salát, který bude prospěšnější vašemu zdraví.

Vánoční salát a základní suroviny

Základem jsou samozřejmě brambory. Následuje cibule, která v žádném salátu nemůže chybět, sterilovaná zelenina, včetně okurek a další zelenina podle možností a chuti. Do vánočního bramborového salátu se mohou přidat i vařená vejce nebo uzenina. Připravená salátová směs se dochutí a doplní některou ze zálivek.

1. Bramborový salát

Klasika, která chutná. Takový je tradiční vánoční bramborový salát s majonézou.

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibule
  • 1-2 mrkve
  • kousek celeru
  • 1 petržel
  • 1-2 nakládané okurky
  • 1 vejce natvrdo
  • mražený nebo sterilovaný hrášek
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 sklenice majonézy

POSTUP:

  1. Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Na druhý den je oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Zeleninu omyjeme a uvaříme doměkka ve vodě. Potom ji nakrájíme nadrobno.
  3. Do mísy dáme nakrájené brambory a zeleninu.
  4. Doplníme hráškem a nadrobno nakrájenou cibulí.
  5. Ochutíme solí a pepřem a lžící hořčice.
  6. Na konec přidáme majonézu a všechno dobře promícháme.
  7. Necháme odležet a podáváme.

Hotový recept na bramborový salát

zdroj: bettycrocker.com

2. Dietní bramborový salát

Aby byl vánoční bramborový salát dietní, měli bychom se při jeho přípravě zříci majonézy, která je tučná. Tu nahradíme raději rostlinným nebo olivovým olejem.

INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor
  • 1 až 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl
  • pepř
  • masový nebo zeleninový vývar
  • 1 lžíce hořčice
  • olej

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce den předem.
  2. Na druhý den brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  4. Mražený hrášek uvaříme doměkka.
  5. Mrkev, celer a petržel umyjeme a uvaříme doměkka. Potom nakrájíme na kostičky.
  6. Do mísy dáme nakrájené brambory, zeleninu a cibuli.
  7. Doplníme uvařeným mraženým hráškem.
  8. Dochutíme pepřem a solí a 5 lžícemi rostlinného oleje a 1 lžící plnotučné hořčice.
  9. Aby byl bramborový salát vlahý, zalijeme ho dle potřeby masovým nebo zeleninovým vývarem.

Hotový recept na dietní bramborový salát

zdroj: whatsgabycooking.com

Víte, že červená řepa obsahuje významné množství betaninu, který zabraňuje kornatění tepen? Zároveň povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči a pomáhá vylučování soli z těla. Červená řepa se hodí také do bramborového salátu, kterému dodá svoji charakteristickou barvu.

3. Bramborový salát s červenou řepou

Na tento bramborový salát se bude výborně hodit zakysaná smetana.

INGREDIENCE:

  • 800 g brambor
  • 400 g červené řepy
  • 2 cibule
  • 200 g nakládaných okurek
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • 3 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

POSTUP:

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme do druhého dne.
  2. Potom brambory oloupeme.
  3. Červenou řepu omyjeme a oloupeme a také uvaříme doměkka.
  4. Vejce uvaříme natvrdo.
  5. Do mísy dáme uvařené brambory a červenou řepu nakrájené na kostičky.
  6. Doplníme nakrájenými okurkami a na kostičky nakrájeným vařeným vejcem.
  7. Osolíme a opepříme.
  8. Dochutíme hořčicí a zakysanou smetanou.
  9. Vše dobře promícháme a necháme odležet.

Hotový recept na bramborový salát s červenou řepou

zdroj: panningtheglobe.com

Po přidání všech surovin, koření, soli a zálivky salát zlehka, ale důkladně promícháváme, aby se všechny ingredience rozptýlily. Bramborový salát necháme nějakou dobu odležet, nejlépe je připravovat jej den předem, a teprve pak jej definitivně dochutíme solí a octem či citronovou šťávou, případně přidáme i trochu majonézy.

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Já jsem letos udělal trochu jiný salát. Na ten bramborový s kaprem nebyla chuť, tak padla volba na kynutý knedlík se zelním, výpečky a bůček a měl jsem úspěch 🙂 Občas je fajn nabourat tradice:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *