Tisk článku

Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát podávaný ke smažené rybě nebo k masovým řízkům je letitá tradice, která se ve většině domácností stále udržuje. Samotný salát se nemusí příliš lišit od salátu, který připravujeme i při jiných příležitostech. Jeho složení můžeme bez obav přizpůsobit vlastním chutím a rodinným tradicím. Pro inspiraci se můžeme seznámit s některými variantami surovin a dochucení.

Vánoční bramborový salát

Vánoční salát a základní suroviny

Základem jsou samozřejmě brambory. Následuje cibule, která v žádném salátu nemůže chybět, sterilovaná zelenina, včetně okurek a další zelenina podle možností a chuti. Do vánočního bramborového salátu se mohou přidat i vařená vejce nebo uzenina. Připravená salátová směs se dochutí a doplní některou ze zálivek.

Brambory do vánočního salátu

Vhodnější jsou lojovité druhy brambor, kterým se dříve říkalo rohlíčky, ale to bylo v době, kdy nebyl tak velký výběr odrůd. I dnes však některé obchody nabízejí speciální salátové odrůdy brambor. Lojovité brambory mají tu vlastnost, že zůstávají kompaktnější, ani při míchání se neslepují. Na vaření si vybereme brambory shodné, nejlépe střední velikosti, aby se stejnoměrně uvařily. Vaříme je ve slupce, zda jsou měkké i uprostřed poznáme, když do nich zapíchneme vidličku a brambor z ní hladce sám sjede. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky nebo protlačíme kolečkem na brambory.

Cibule do vánočního salátu

Cibuli do vánočního salátu nakrájíme nadrobno ostrým nožem nebo využijeme některou z domácích pomůcek na krájení cibule. Kdo nemá rád štiplavou chuť cibule, může ji před vmícháním do salátu trochu podusit, cibule tím však jednoznačně ztrácí na své chuti. Příliš tvrdá cibule změkne, pokud ji před vmícháním do salátu osolíme a necháme odležet mezi dvěma talíři, dokud nezačne pouštět šťávu. S použitou solí pak musíme počítat při solení salátu.

Sterilovaná zelenina do vánočního salátu

Zde jsou na prvním místě sterilované okurky, které krájíme na kostičky. Kromě okurek se používají i jiné druhy zeleniny, především kořenové, sterilované ve sladkokyselém nálevu. Tak se přidává celer, mrkev, kukuřice a někde si potrpí i na sterilované houby. Kromě zeleniny z kyselého nálevu se často využívá i hrášek sterilovaný ve slaném nálevu. Uplatní se především směs sterilované zeleniny z vlastních zásob nebo koupené v obchodě. Nálev ze zeleniny samozřejmě scedíme a zeleninu necháme okapat.

Zelenina do vánočního salátu

Do vánočního salátu můžeme použít ze sterilované zeleniny pouze okurky a jinak dát přednost čerstvé zelenině. Tu si předem již očištěnou krátce povaříme do polotuha v osolené nebo okyselené vodě. Takto používáme především mrkev a celer. Povařenou zeleninu vyjmeme, necháme zchladnout a nakrájíme nadrobno. Kromě zeleniny se do salátu hodí i kyselejší na kostičky nakrájené jablko, které po oloupání pokapeme citronovou šťávou, aby nehnědlo.

Vejce do vánočního salátu

Vejce musí být samozřejmě uvařená natvrdo, oloupaná a vychladlá. Krájíme je nadrobno, ale můžeme pro ně použít kolečka na brambory, kterými je lehce rozdělíme na drobné kostičky.

Uzenina do vánočního salátu

Přidání uzeniny není do vánočního salátu nutné, protože jej podáváme k masu. Ale tradici a chuť není třeba o vánocích omezovat a tím by se měla příprava salátu řídit. Z uzeniny se hodí měkké salámy jemnější chuti. Ostré klobásy a podobné výrobky by rušily chuť ostatních surovin.

Koření do vánočního salátu

Salát, zvlášť pokud je připraven z více druhů surovin, není třeba příliš kořenit. Použijeme samozřejmě sůl a případně trochu pepře. Koření můžeme přidat do zálivky.

Zálivka na vánoční salát

Salát dokončujeme zálivkou, která jednotlivé ingredience salátu spojí. U zálivek se rovněž projevuje určitá tradice, protože tyto zálivky mohou být například jen z ochuceného masového vývaru, z vody a oleje a dalších dochucovacích přísad, z ochucené zakysané smetany nebo bílého jogurtu či majonézy. Právě zálivka z majonézy je asi tou nejčastější. Majonézu si můžeme připravit doma ze žloutků a oleje, ale spíše využijeme nabídky různých výrobků pro tyto účely. Samotnou majonézu můžeme odlehčit přidáním smetany nebo jogurtu a dochutit hořčicí. Salát dokyselíme octem, ale lepší je citronová šťáva, která je jemnější než ocet.

Vánoční salát a jeho dokončení

Po přidání všech surovin, koření, soli a zálivky salát zlehka, ale důkladně promícháváme, aby se všechny ingredience rozptýlily. Salát necháme nějakou dobu odležet, nejlépe je připravovat jej den předem, a teprve pak jej definitivně dochutíme solí a octem či citronovou šťávou, případně přidáme i trochu majonézy.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční bramborový salát

Vložit nový příspěvek
Trochu jiný salát Autor: sobik, vloženo 13.01.2012
OdpovědětJá jsem letos udělal trochu jiný salát. Na ten bramborový s kaprem nebyla chuť, tak padla volba na kynutý knedlík se zelním, výpečky a bůček a měl jsem úspěch :) Občas je fajn nabourat tradice:)


Nové příspěvky