Tisk článku

Vánoční štola

Kromě vánočního cukroví se na vánoční svátky připravují také kynuté moučníky z tučnějšího těsta, které podáváme k snídani nebo svačině. Velmi dlouhou tradici má u nás pletená vánočka. Kromě vánočky se často připravoval také závin neboli štrůdl. Vánoční štola je něco mezi vánočkou a závinem, protože se připravuje z kynutého těsta, nesplétá se z pramenů a plní se nádivkou.

Vánoční štola

Suroviny pro přípravu vánoční štoly

Těsto připravujeme z hladké nebo polohrubé, předem prosáté mouky. Cukr používáme ve formě jemné krupice a přidáváme ho hned k mouce. Další přísadou jsou vejce, kde je lepší použít jen žloutky a bílky zpracovat jinak. Dobré těsto záleží i na tuku, který je dělá vláčnějším a jemnějším. Takže volíme máslo a dobrý rostlinný tuk, kterým část másla nahradíme. Tuk do těsta rozpouštíme, ale nepřepalujeme. Některé pečlivé kuchařky tuk nejdříve utřou se žloutky a cukrem a tuto směs přidávají k mouce. Protože se jedná o kynuté těsto, tak poslední nezbytnou přísadou je droždí, které musí být čerstvé. A konečně do těsta patří i špetka soli, kterou zamícháme do mouky tak, aby nepřišla do styku s droždím.

Příprava těsta na vánoční štolu

Všechny přísady si odvážíme a připravíme tak, aby měly stejnou teplotu. Z droždí, vlažného mléka, cukru a trochy mouky připravíme kvásek, který po vykynutí vlijeme do mouky s cukrem a přidáme rozpuštěný tuk, žloutky a zbytek vlažného mléka. Pro vůni přidáme trochu strouhané citronové kůry a vanilkový cukr. Těsto řádně propracujeme vařečkou a nebo přímo na vále. Potom těsto necháme na teplém místě kynout, to znamená do doby, kdy se jeho objem zvětší asi o polovinu a je pěkně pórovité - vtlačíme-li do těsta prst, důlek se ihned vyrovná. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na obdélník, který naplníme nádivkou.

Nádivky do vánoční štoly

Nádivky mohou být různé, záleží na naší chuti. Vánoční nádivku, která se liší od běžných nádivek do závinů tvoří především sekané ořechy, v rumu namočené rozinky, kandovaná citronová nebo pomerančová kůra, kandované nebo sušené ovoce, včetně orientálního ovoce jako jsou datle nebo fíky. Sypkou nádivku spojujeme jablkovými nebo švestkovými povidly. Nádivky by nemělo být příliš mnoho a proto by měla být chuťově výrazná.

Tvarování vánoční štoly

Vánoční štolu můžeme tvarovat několika způsoby. Originální způsob tvarování spočívá v tom, že naplněný obdélník těsta podélně svineme jako závin a vytvarujeme jako šišku. Pak do poloviny těsta opět podélně vtlačíme vařečku a jednu stranu od ní rozválíme tak, abychom ji mohli přehodit přes nevyválenou stranu. Vařečku pak vyjmeme, štolu potřeme rozpuštěným máslem a upečeme. Jednodušším způsobem docílíme tohoto tvaru tak, že štolu podélně svineme do dvou třetin a zbývající část obrátíme zpátky. Další možností je, že do vytvarované šišky pouze vytlačíme hlubší rýhu asi ve dvou třetinách, takže štola získá nepravidelný tvar. Nic nám také nebrání v tom, abychom si třeba vytvořili vlastní tvar. Těsto necháme svinuté a na jeho povrch přilepíme z kousku těsta vykrájené hvězdičky nebo jiné vánoční tvary nebo štolu před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sekanými mandlemi.

Pečení vánoční štoly

Vytvarovanou štolu klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme ji dokynout. Délka kynutí může být různá, trochu jiné je pak i upečené těsto. Necháme-li štolu dokynout pouze asi 30 minut a pak ji pečeme, těsto se strukturou a vláčností blíží vánočce. V tomto případě štolu vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě. Jestliže chceme mít těsto křehčí, pak ji necháme v chladnějším prostředí kynout déle a to 2-3 hodiny, popřípadě až do druhého dne. Štolu zapečeme asi 10 minut při vyšší teplotě, pak teplotu zmírníme na střední, aby se štola propekla. Štolu můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejcem, tím získáme tmavě hnědou kůrku nebo ji potřít rozpuštěným máslem, kůrka je pak o něco světlejší. Ihned po upečení ji potřeme rozpuštěným máslem, pro vůni a chuť můžeme i rumem a silně pocukrujeme. Po vychladnutí krájíme na příčné řezy.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční štola

Vložit nový příspěvek
Vánoční babičkovská štola Autor: Zuzanka, vloženo 18.12.2009
OdpovědětU nás štolu dělává naše prababička a má na to svůj recept, který koluje jen v rodině a je skvělá, lpeší jsem v životě nejedla ani od profi cukráře:)


Nové příspěvky