Tisk článku

Velikonoční mlsky

Počasí o velikonočních svátcích bývá vrtkavé. Při troše štěstí může být projasněné sluncem a s příjemnými teplotami. Po dlouhé zimě se nám pak právem může zdát, že je zbytečné trávit příliš mnoho času přípravou velikonočních dobrot. V kuchyni se řešení najde vždycky. Místo pečení a zdobení dortů a cukroví připravíme sladké dezerty. Slané občerstvení zajistíme drobnými a rychle upečenými kousky nebo nepečenými drobnostmi ze sýra či uzeniny.

Velikonoční mlsky

Sladké dezerty

Pestré a rychlé řešení nabízí různé dezertní poháry nebo nepečené sladké moučníky, které připravíme velmi rychle, bez větší námahy a z běžných surovin.

Sladké poháry

Řešení je to přímo vynikající, které uspokojí malé i velké, protože zde můžeme vzájemně propojovat řadu základních surovin. Základem poháru bývá jogurt, tvaroh, uvařený pudink, případně zmrzlina nebo část nanukového dortu. Tento základ prokládáme podle chuti piškoty, ovocem čerstvým nebo kompotovaným, ořechy a čokoládou. Neměla by chybět šlehačka, která nejen zjemní a zlehčí základ poháru, ale bohatá čepice šlehačky bezpochyby patří k dovršení poháru. Jestliže i o velikonocích počítáme kalorie, tak místo klasické tučné smetany ke šlehání můžeme použít šlehačku v prášku, která je mnohem lehčí nebo doma připravený bílkový sníh, kterým můžeme normální šlehačku nastavit a odlehčit. Poháry většinou připravujeme těsně před podáváním nebo je alespoň těsně před ním zdobíme.

Nepečené sladké moučníky

Nepečené sladké moučníky jsou sice o něco málo pracnější než poháry, ale můžeme k nim sáhnout tehdy, když potřebujeme poněkud větší porci. Na rozdíl od pohárů se připravují předem, protože ve většině případů se potřebují rozležet. Receptů na tyto nepečené moučníky je velmi mnoho, ale často se skládají z obvyklých surovin. Piškoty, tvaroh, jogurt, šlehačka, želatina a ovoce a na dochucení kakao, čokoláda, káva, ořechy nebo kokos. Jako obměna místo velmi často používaných piškotů mohou posloužit některé máslové sušenky bez výrazné příchuti, které používáme celé nebo rozdrcené. Všechny suroviny se dají mezi sebou kombinovat, takže i z uvedených, snadno dostupných surovin lze připravit bez velké námahy a přitom za velmi krátkou dobu chutný a originální moučník. Případné zdobení hotového moučníku provádíme až těsně před podáváním, protože nejčastějším způsobem zdobení je použití ušlehané šlehačky a kousků ovoce.

Slané dezerty

Mezi slané dezerty lze samozřejmě počítat různé chlebíčky, saláty, pomazánky a slané koktejly. U slaných dezertů se však jedná o rychlé slané pohoštění, které lze připravit jak předem, tak na poslední chvíli. Takovým pohoštěním mohou být slané sušenky podávané samotné nebo různé slané tvary plněné pikantními náplněmi. Při časové nouzi lze využít i prodávaných polotovarů. Kromě toho můžeme připravit i různé jemné pěny z uzeniny nebo sýrů a podávat je jenom s pečivem.

Slané sušenky

Lze je upéct velmi rychle ze slaného křehkého těsta, které dochutíme solí a kořením podle vlastní chuti. Rychlejší je ale pečení z listového těsta, které je velmi chutné. Těsto tvarujeme jako tyčinky nebo jako vykrajované tvary. Před pečením se sušenky potírají rozšlehaným vejcem a pro chuť i pro ozdobu se sypou solí, mákem, kmínem, sezamovými semínky, sekanými ořechy nebo směsí koření.

Slané plněné sušenky

Vhodně vykrájené tvary sušenek z křehkého i listového těsta nebo upečené tvary jako košíčky, trubičky nebo kornoutky můžeme plnit náplní. Náplň by měla být jemná, spíše jen krémovitá. Chuť jí dodáme libovolným kořením vhodným k základní surovině náplně. Z časových důvodů si můžeme tyto tvary k plnění napéci o několik dní dříve nebo při opravdové časové tísni si vybereme již hotové tvary z nabídky obchodů.

Slané pěny

Slané pěny jsou velmi dobrý slaný dezert. Používají se k plnění slaného pečiva, ale lze je podávat i samostatně jako slaný pohár. Připravují se velmi jednoduše z másla, pomazánkového másla, tvarohu, paštiky, velmi jemně a nejméně dvakrát umletého masa nebo uzeniny nebo z rozšlehaných sýrů. Často se doplňují mírně osolenou šlehačkou, kterou i zdobíme. Před podáváním dozdobíme i proužky zeleniny, zelenými natěmi, ořechy a dalšími vhodnými surovinami. Jako příloha poslouží jemné slané pečivo nebo slané sušenky.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční mlsky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...