Tisk článku

Velikonoční pečivo

Velikonoce jsou jen o něco málo méně náročné na pečení než svátky vánoční. Nejčastějším pečivem, které se objevuje na velikonočním stole je kulatý mazanec nebo jiný tvar ze stejného typu těsta, roztomilý klasický beránek a výjimečně i tradiční tvary " jidášků".

Velikonoční pečivo

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec se tvaruje jako malý zakulacený bochníček a připravuje se většinou z kynutého těsta. Těsto na mazanec bývá tučnější než na obvyklé buchty a hodně se podobá vánočce, proto se ně něj někdy používá i stejný recept. Na jeho přípravu potřebujeme polohrubou nebo hladkou mouku, droždí, cukr a máslo nebo rostlinný tuk. Zaděláváme vlažným mlékem. Těsto lze vylepšit rozinkami, mandlemi, kandovaným ovocem nebo ořechy. Kynuté těsto po vykynutí kvásku důkladně propracujeme tak, aby bylo hladké a lesklé. K dobrému kynutí potřebuje teplejší místo, není však vhodné je umístit nad tepelný zdroj, pak kyne příliš rychle. Z vykynutého těsta se vytvaruje jeden nebo více bochníčků a nahoře se uprostřed nakrojí do kříže nebo hvězdy, aby během pečení mohla odcházet pára a těsto nekleslo. Před pečením bochníčky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme je ozdobit půlenými loupanými mandlemi. Zvolna pečeme v předehřáté troubě. Lehčí a méně tučné než kynuté je těsto s přídavkem tvarohu. Jednodušší je i jeho příprava, protože toto těsto se nemusí nechávat kynout. Tvarujeme a zdobíme stejně jako mazanec z kynutého těsta.

Velikonoční copy a věnce

Místo mazance si můžeme dát trochu víc práce s tvarováním, připravené těsto rozdělit na několik pramenů a splétat copy. Ty lze i stočit a máme velikonoční věnec. Pokud už se rozhodneme takto tvarovat, pak je vhodné rozdělené těsto trochu rozválet a plnit nádivkou. Ta může být tvarohová, maková nebo ořechová. Použít se dají i povidla nebo zahuštěný džem a chutná je třeba nádivka z rozdrcených perníčků spařených mlékem a dochucených rumem. Copy a věnce na povrchu nenařezáváme, ale stejně jako mazance je před pečením potíráme vejcem a případně i zdobíme.

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek se peče z nejrůznějších těst. Oblíbený je kyprý beránek z piškotového těsta nebo vláčný beránek z třeného těsta. Vláčný je i beránek z těsta tvarohového a samozřejmě se dá péct i z těsta kynutého. Piškotové a především třené těsto včetně těsta tvarohového ještě můžeme doplňovat kakaem, kokosem, mletými ořechy a sušeným nebo kandovaným ovocem. Beránek se nedá péct bez formy, ať už je z jakéhokoli materiálu. Připravené těsto vkládáme pouze do důkladně vymazané a moukou nebo jemnou strouhanku či strouhaným kokosem vysypané formy. Vymazávat není třeba pouze silikonové formy. Formu plníme jen zhruba do dvou třetin, protože těsto pečením nabude. Pečeme zvolna, aby se těsto dobře propeklo, po upečení necháme ve formě zchladnout a pak opatrně vyklopíme. Upečený a vychladlý beránek si zaslouží trochu ozdobit. Buď ho jenom silně pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem nebo jej celý polijeme bílou nebo tmavou polevou. Můžeme je i zdobit vařeným sněhem, ze kterého děláme kudrnky nebo tuhou ušlehanou šlehačkou. Nakonec rozinkami nebo hřebíčkem uděláme oči a kolem krku uvážeme barevnou stužku. Kromě beránkové formy jsou v poslední době k dostání i formy na slepičky nebo zajíčky. Pro tyto formy můžeme použít jakýkoliv recept na beránka a zdobit můžeme podle vlastní fantazie.

Velikonoční jidášky

Jidášky nebo jenom jidáše pekly naše babičky na Velký pátek. Jedná se o pečivo z kynutého těsta. Těsto se připravuje běžným způsobem a většinou se do něj nepřidávají žádné další ingredience, i když lze přidat rozinky. Po vykynutí se rozdělí na kousky, vyválí se pramínky a ty se tvarují do spirálek či šneků, jako esíčka a podobné tvary. Před pečením se potřou rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem a pečou dozlatova v předehřáté troubě. Po upečení se podávají potřené medem nebo jenom zavařeninou.
 





Příspěvky ke článku: Velikonoční pečivo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...