Přemýšlíte, jaké cukroví ještě upéct? Vyzkoušejte pudinkové vánoční cukroví, které je lahodné a jemné.
Pudink je přísada, která rozhodně k pečení patří.
Připravit si můžete třeba tradiční rohlíčky. Jestliže je chcete s nádechem citronu, inspirujte se v tomto článku receptem na citronové rohlíčky.
S pudinkem se pečou i linecká kolečka, která stačí pak naplnit krémem či marmeládou.
Jestliže chcete upustit od tradic, připravili jsme pro vás i nevšední vánoční dezerty.
Tak neváhejte a pusťte se do pečení.
Pudinkové cukroví ze strojku
Připravte si strojek a pusťte se do pudinkového cukroví ze strojku.
Potom ho stačí k sobě slepit marmeládou a trochu namočit v čokoládové polevě.
Určitě nám dáte za pravdu, že je pudinkové strojkové cukroví vynikající. Rozpadá se na jazyku.
Pochopitelně znáte toto vánoční cukroví. Banány s pudinkem se jim také říká.
INGREDIENCE
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 175 g másla
- 4 sáčky vanilkového pudinku
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
POSTUP
- V misce smíchejte všechny ingredience.
- Vypracujte těsto a pohlídejte si, aby se všechny suroviny dokonale spojily.
- Předehřejte si troubu na 160 °C.
- Vyložte si plech pečicím papírem.
- Za pomoci strojku si udělejte cukroví.
- Pudinkové strojkové cukroví pečte tak dlouho, dokud nebude zlatavé.
- Po vychlazení ho slepujte marmeládou a konce namočte v čokoládě.
Pudinkové sušenky
Sušenky vydrží měkké po celý vánoční čas, zejména pokud jako přísadu zvolíte pudink.
Toto pudinkové cukroví můžete obohatit o kousky čokolády, rozinky i kandované ovoce.
Záleží pouze na vás, na co máte zrovna chuť.
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku nesoleného másla pokojové teploty
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/2 hrnku čokoládových lupínků
POSTUP
- Utřete máslo s cukrem ručním mixérem. Přimíchejte také vejce a vanilkový extrakt. Směs mixujte tak dlouho, dokud nebude nadýchaná a hladká.
- Přidejte pudinky, jedlou sodu a sůl. Těsto dokonale promíchejte.
- Přidejte mouku a poté přimíchejte ještě čokoládové lupínky (rozinky, kandované ovoce apod.).
- Vytvořte si malé kuličky, které nechejte uležet v lednici alespoň na hodinu.
- Poté kuličky vytáhněte, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a jemně je rozmáčkněte, aby vypadaly jako sušenky.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Pečte pudinkové cukroví zhruba 9 až 11 minut, dokud okraje nezhnědnou.
- Sušenky nechejte vyhladnout a naskládejte si je třeba do krabice.
Podívejte se také na video, jak se sušenky připravují:
Pudinkové rohlíčky
Z pudinku se dají vytvořit opravdu zázraky. Upéct si můžete třeba linecké cukroví s pudinkem. V tomto receptu na linecká kolečka popisujeme, že stačí část hladké mouky nahradit pudinkovým práškem.
Vraťme se ale k pudinkovým rohlíčkům. Cukroví, které si zamilují i vaše ratolesti.
INGREDIENCE
- 220 g hladké mouky
- 110 g másla pokojové teploty
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 40 g vanilkového pudinku
- 2 žloutky
- 2 lžíce mléka pokojové teploty
- kokos či mletý cukr na obalení
POSTUP
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V misce za pomoci mixéru ušlehejte žloutky, cukr a mléko. Poté přidejte máslo pokojové teploty, nakonec i všechny ostatní ingredience.
- Vypracujte těsto, které nechejte alespoň půl hodiny odležet v lednici.
- Tvarujte z těsta rohlíčky, případně si ho rozválejte na plát a použijte formičky na vykrajování.
- Vyložte plech pečicím papírem a pečte toto pudinkové vánoční cukroví zhruba 15 minut.
- Ještě zatepla je obalte v kokosu či cukru.
Objevte podobné tipy
Pudinkový dezert s arašídovým máslem
Sice se nejedná o klasické vánoční cukroví s pudinkem, ovšem za zkoušku určitě stojí.
Jestliže chcete ostatní členy domácnosti překvapit něčím novým, tento koláč je ideální volbou.
Připravit ho můžete večer před Štědrým dnem.
INGREDIENCE
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku studeného másla
- 1 a 1/2 hrnku nasekaných kešu ořechů
- 1 balení tvarohu
- 1/3 hrnku arašídového másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 smetany ke šlehání
- 2 a 2/3 hrnku studeného mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 sáček čokoládového pudinku
- 1 čokoláda na vaření nasekaná na kousky
POSTUP
- V misce rozmixujte mouku s máslem, dokud nevznikne směs z hrubých drobků.
- Přidejte 1 hrnek kešu oříšků, několikrát těsto rozmixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Vzniklé těsto dejte na menší vymazaný plech a pečte ho na 180 °C zhruba 25 minut. Poté těsto zchlaďte na drátěném stojanu.
- V malé misce si zatím smíchejte tvaroh, arašídové máslo a cukr. Použijte ruční mixér, abyste docílili hladkého a nadýchaného krému. Vyšlehejte si smetanu ke šlehání a jeden hrnek přidejte do krému.
- V další misce si rozšlehejte mléko a oba pudinky. Potom do této směsi zamíchejte jeden hrnek šlehačky.
- Potom dejte na upečený podklad vrstvu tvarohového krému, na něj dejte pudinkový krém a nahoru zbývající šlehačku. Posypte nasekanou čokoládou a zbývajícími kešu oříšky.
- Dezert nechejte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
Tradiční vánoční pudink
Bydleli jste chvíli ve Velké Británii a zalíbila se vám tradice v podobě vánočního pudinku?
V našich končinách k Vánocům neodmyslitelně patří vánočka a kapr, kdežto Britové si nedovedou představit Štědrý den bez pudinku.
INGREDIENCE
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek kandovaného ovoce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek másla nastrouhaného najemno
- 1 hrnek strouhanky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek ořechů nasekaných najemno
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrnek mléka
- 1 velké vejce
- máslo na vymazání formy
POSTUP
- Smíchejte rozinky, kandované ovoce, mouku, máslo, strouhanku, cukr a ořechy. Poté přidejte mléko a vejce. Potom ještě i skořici. Jakmile se jednotlivé suroviny dokonale spojí, dejte hutnou směs do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy.
- Vrchní část formy zakryjte alobalem.
- Do většího hrnce dejte vodu. Do vody vložte formu tak, aby voda byla do maximálně 3/4 formy.
- Předehřejte si troubu na 150 °C.
- Hrnec s formou vložte do předehřáté trouby a nechejte pudink hodinu péct. Před koncem pečení sundejte alobal a ještě nechejte chvíli dopéct.
Toto cukroví si můžete dopřát i k odpolední kávě. Jaké kávové speciality umí plně automatické kávovary? Podívejte se, jak jsme je ohodnotili.
Jak připravit pudinkový krém do cukroví?
Plněné cukroví je o Vánocích velice oblíbené. Co se samotných krémů týče, máte naprosto volnou ruku.
Často se používá pudinkový krém do cukroví, neboť je nadýchaný a můžete si zvolit v podstatě jakoukoliv příchuť.
Rozhodně nemusíte zůstávat u klasické vanilkové příchuti.
Jestliže nechcete přímo pudinkový krém, máme pro vás ještě tipy na další krémy do cukroví.
INGREDIENCE
- 1 kostka másla pokojové teploty
- pár lžic moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1/2 litru mléka
POSTUP
- Uvařte si nejprve vanilkový pudink.
- Pokud nechcete, aby se vám pudinkový krém srazil, je nezbytné, aby máslo a pudink měly stejnou teplotu.
- Uvařený pudink posypte cukrem, aby se na jeho povrchu nevytvořil škraloup.
- Máslo pokojové teploty utřete v misce s trochou cukru. Pomalu přidávejte vychladlý pudink a neustále šlehejte, aby se jednotlivé směsi dokonale spojily. Postupujte tak, dokud nebude v másle vmíchaný celý pudink.
- Pudinkový krém si můžete potom dát do lednice, nebo ho rovnou dávat na cukroví.