Lahodné recepty na tradiční německé vaječné nudle! Vyzkoušejte je všechny

Nejlepší recepty na špecle najdete právě v tomto článku.

Připravte si je úplně od základu z pár ingrediencí a doplňte je lahodnou přílohou v podobě smetanové omáčky nebo si je zapečte s vaším oblíbeným sýrem!

Výhodou této pochoutky je, že není finančně ani časově náročná a chutná opravdu všem!

Opravdu všem, protože je součástí každoroční nabídky pokrmů na Oktoberfestu!

A to už něco znamená!

Špecle se sýrovou omáčkou

Sýrové vaječné nudle je vlastně německou verzí amerických Mac and Cheese! Jednoduchý a rychlý recept vyrobený z domácích vaječných nudlí a sýra ementál. Toto bavorské jídlo je součástí každoroční stánkové nabídky na Oktoberfestu a je tak snadné, že si ho můžete dělat každý den!

Co budeme potřebovat

  1. 60 ml husté smetany
  2. 80 g strouhaného sýra ementál
  3. 2 lžíce nasekané pažitky
  4. 3 lžíce másla
  5. Porce domácích špeclí (viz poslední recept tohoto článku)
  6. Cibule (nakrájená na kostičky)

Postup

  1. V malé misce smícháme nastrouhaný sýr ementál s hustou smetanou a nasekanou pažitkou
  2. Na pánvi si rozpustíme lžíci másla
  3. Vhodíme nakrájenou cibulku a smažíme, dokud nezezlátne
  4. Cibulku vyndáme z pánve a dáme jí stranou
  5. Na stejné pánvi si rozpustíme zbývající máslo
  6. Když je máslo horké, vhodíme doma uvařené špecle
  7. Ty poté vaříme na středně vysoké teplotě, dokud nebudou na okrajích zlatavě hnědé a křupavé
  8. Do pánve přidáme sýrovou směs
  9. Intenzivně mícháme, aby se ingredience spojily a sýr rozpustil
  10. Ozdobíme nasekanou pažitkou a dokřupava osmaženou cibulkou

Tento recept na špecle si můžete i zapéct. Roztopte si troubu na 220 stupňů v režimu grilu a po kroku 6 vložte pánev pod gril na asi 2-3 minuty, dokud nebude vršek zlatavě hnědý. Vyndejte, ozdobte pažitkou a cibulkou a podávejte.

Lahodné německé vaječné těstoviny se s krémovou sýrovou omáčkou.
Zdroj: platedcravings.com

Zapečené špecle se sýrem a cibulí

Lahodné zapečené sýrové těstoviny s karamelizovanou cibulkou. Tento recept na vaječné nudle miluje každý bez rozdílu věku. Vyzkoušejte místo ementálu přidat svůj oblíbený sýr, například výrazný čedar nebo to namíchejte půl na půl a ochuťte si tento pokrm podle svého gusta!

Co budeme potřebovat

  1. 300 g špeclí
  2. Cibule (nakrájená na plátky)
  3. 180 g sýra ementál
  4. 4 lžíce změklého másla
  5. Sůl
  6. Pepř

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  2. V hrnci s vroucí osolenou vodou si uvaříme vaječné nudle podle návodu na obalu (nebo vyzkoušejte recept na domácí špecle uvedený v posledním článku tohoto textu!)
  3. Mezitím si nakrájíme cibuli na tenké plátky
  4. Na středním teplotu si rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli
  5. Podle chuti osolíme a opepříme a za častého míchání vaříme, dokud cibule lehce nezkaramelizuje
  6. Když je cibule hotová, stáhneme jí z plotny a odložíme stranou
  7. Do zapékací mísy přidáme nudle, uvařenou cibuli a ¾ sýra
  8. V zapékací míse promícháme všechny ingredience, aby se spojily, a navrch nasypeme zbytek sýru
  9. Vložíme do trouby a pečeme na 200 stupňů po dobu 25-30 minut, dokud se sýr neroztaví a nebude bublat
  10. Špecle vyndáme, necháme je 10 minut odpočinout a poté podáváme
Zapečené německé vaječné nudle s cibulí a sýrem.
Zdroj: orangelolls.com

Špecle s kuřecím masem a houbami

vychutnejte si krémovou houbovou omáčku připravenou z čerstvých hříbků, tradičním kuřecím řízkem a originálními německými vaječnými nudlemi. Recept se může zdát komplikovaný, ale opak je pravdou! Takto snadný recept jste ještě nevařili.

Co budeme potřebovat

Na kuřecí maso

  1. 4 tenké plátky nakrájených kuřecích prsou
  2. 250 g mouky
  3. 250 g strouhanky
  4. 2 vejce (rozšlehaná)
  5. 2 lžičky papriky
  6. ½ lžičky česnekového prášku
  7. ½ lžičky cibulového prášku
  8. Sůl
  9. Pepř
  10. 2 lžíce olivového oleje
  11. Lžíce másla

Na špecle

  1. 750 g polohrubé mouky
  2. 2 lžíce sušeného mléka
  3. 3 vejce
  4. 320 ml vody (přibližně)
  5. Lžíce oleje

Na omáčku

  1. 500 g nakrájených žampionů
  2. 500 ml hovězího vývaru
  3. 85 ml červeného vína
  4. Lžička dijonská hořčice
  5. Lžička olivového oleje
  6. 2 lžíce másla
  7. 60 g hladké mouky
  8. Sůl
  9. Pepř

Postup

  1. Na špecle si v míse smícháme mouku a sušené mléko
  2. Uprostřed uděláme důlek a poté přidáme mokré ingredience
  3. Těsto mícháme, dokud se nespojí
  4. Konzistence by měla připomínat těsto na palačinky, ale hustější
  5. Necháme ho 30 minut odpočívat
  6. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou a lžící oleje budeme špecle vařit
  7. K tvarování nudlí použijeme děrovanou lžíci s velkými otvory nebo cedník s velkými otvory nebo speciální tvořítko na noky nebo špecle
  8. Těsto tvořítkem protlačíme a vaříme 2-3 minuty, dokud nevyplanou na povrch
  9. Po uvaření je vyndáme z vody a dáme stranou
  10. Zatímco špecle odpočívají, připravíme si maso
  11. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
  12. Mouku, strouhanku a rozšlehaná vejce si rozdělíme do tří misek
  13. Do mouky přidáme sůl a pepř
  14. Do strouhanky přidáme papriku, česnekový prášek, cibulový prášek a promícháme
  15. Každý kus kuřete z obou stran obalíme v trojobalu
  16. V pánvi na střední teplotě si rozpustíme půl lžíce másla a přidáme lžičku olivového oleje
  17. Do pánve vložíme dva kusy obalených kuřecích prsou
  18. Smažíme dozlatova 3 až 4 minuty z každé strany
  19. Prsa vyndáme a dáme na talíř a vložíme do trouby
  20. Opakujeme se zbývajícím masem
  21. Všechny čtyři řízky udržujeme v troubě teplé
  22. Na houbovou omáčku si rozpálíme pánev s olejem
  23. Přidáme houby a lehce je posypeme solí
  24. Za častého míchání vaříme, dokud houby nezačnou zlátnout, přibližně 2 minuty
  25. Přidáme máslo
  26. Jakmile se rozpustí, přidáme mouku a mícháme, dokud se ingredience v pánvi neobalí
  27. Začneme velmi pomalu přilévat hovězí vývar
  28. Důkladně mícháme, aby se jíška s vývarem spojila
  29. Nakonec přidáme červené víno a dijonskou hořčici
  30. Omáčku přivedeme k varu a poté snížíme teplotu
  31. Dochutíme solí a pepřem
  32. Na talíř poté vrstvíme domácí špecle, kuřecí řízek a vše přelijeme houbovou omáčkou s houbami
Krémová houbová omáčka s kuřecím řízkem a těstovinami.
Zdroj: savorynothings.com

Špecle se zelím a slaninou

V tomto provedení klasických německých vaječných nudlí si pochutnáte na červeném zelí, křupavé cibulce a vypečené slanině!

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 500 g na tenké plátky nakrájeného červeného zelí
  2. 250 g na tenké plátky nakrájené červené cibule
  3. 300 g nakrájené slaniny (nakrájené na malé kousky)
  4. Sůl
  5. Pepř
  6. ½ mletého česneku
  7. Lžíce másla
  8. Čerstvou nasekanou petrželkou (na ozdobu)

Na špecle

  1. 250 g polohrubé mouky
  2. 120 ml mléka
  3. 2 vejce (rozšlehaná)
  4. ½ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  5. Špetka čerstvě mletého černého pepře
  6. ½ lžičky česnekového prášku
  7. ½ lžičky soli

Postup

  1. Ve středně velké míse smícháme mouku, mléko, vejce a koření
  2. Vše hněteme, dokud se ingredience dobře nezapracují
  3. Ve velkém hrnci si dáme vařit osolenou
  4. Jakmile se voda začne vařit, pomocí tvořítka na špecle, protlačujeme těsto do hrnce
  5. Vzniknou tak malé vaječné nudle
  6. Pokračujeme, dokud nám nedojde těsto
  7. Nudle vaříme 5-6 minut ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch
  8. Vyndáme je do cedníku, kde je necháme okapat a poté je přendáme do mísy a dáme stranou
  9. Na zelí se slaninou si zahřejeme velkou pánev
  10. Přidáme nakrájenou slaninu a za občasného míchání vaříme do křupava asi 7–10 minut
  11. Křupavou slaninu z pánve vyndáme a přeneseme jí na papírové utěrky, kde necháme vsáknout přebytečný tuk
  12. Do pánve s tukem ze slaniny přidáme cibuli a zelí
  13. Dochutíme solí a pepřem a za občasného míchání vaříme na střední teplotu 7–8 minut, dokud zelí a cibule nezměknou a lehce nezhnědnou
  14. Přidáme česnek a vaříme další minutu, dokud se nerozvoní
  15. Přidáme máslo a promícháme, aby se vše spojilo
  16. Přidáme křupavou slaninu zpět do pánve a znovu promícháme
  17. Dochutíme špetkou soli a pepře
  18. Posypeme čerstvou petrželkou a ještě horké podáváme

Zelí obecně je vitaminovou bombou! Proto se po hlavě vrhněte na další pokrmy se zelím. Vychutnejte si ho například v loveckém guláši s kuřecím masem a klobásou!

Křupavé špecle s červeným zelím a červenou cibulí a slaninou.
Zdroj: kraut-kopf.de

Zdravé špenátové špecle

Špenátové vaječné nudle se smetanovým sýrem a slaninovou omáčkou je rychlé jídlo ideální na večeři v rušném a náročném týdnu. Toto bohaté a chutné jídlo může být v kuchyni připravené za méně než 30 minut. Garantujeme vám, že se stanou středobodem večerního pohoštění!

Co budeme potřebovat

  1. 200 g špenátového pyré
  2. 140 g hladké mouky
  3. 90 g semolinové mouky
  4. 3 stroužky česneku (prolisovaný)
  5. Vejce
  6. ½ lžičky soli

Na omáčku se sýrem a slaninou:

  1. 250 ml smetany na vaření
  2. 100 g slaniny (nakrájená na proužky)
  3. 80 g strouhaného sýru čedar

Postup

  1. Přivedeme k varu velký hrnec s osolenou vodou
  2. Špenátové pyré smícháme s moukou, krupicí, česnekem, vejci, solí a pepřem
  3. Mícháme, dokud nám nevznikne jednolité těsto
  4. Těsto by mělo být spíš hustější než řídké
  5. Nad hrnec umístíme tvořítko na špecle nebo noky
  6. Skrze tvořítko protlačíme těsto
  7. Jakmile je veškeré těsto v hrnci, promícháme a vaříme 2-3 minuty, dokud nudle nevyplavou na povrch
  8. Na omáčku si na rozpálené pánvi do křupava usmažíme slaninu
  9. Za stálého míchání přilijeme smetanu a přikryjeme pokličkou
  10. Dusíme, dokud omáčka nezhoustne
  11. Sporák vypneme a vmícháme nastrouhaný sýr
  12. Špecle vhodíme do omáčky a promícháme
  13. Ihned teplé podáváme

Špenát se dá využít na mnoho způsobů! Vychutnejte si je v podobě slaných palačinek se špenátem nebo krémové špenátové polévky, které vás v chladných dnech krásně zahřejí. A ač tomu věříte nebo ne, ze špenátu se dají upéct i lahodné nadýchané dorty! Podívejte se na tyto recepty na dorty ze špenátu! Budete se divit jaká dobrota to je!

Dokonalé zdravé německé těstoviny z vajec se sýrovou omáčkou.
Zdroj: wholefoodsmarket.com

Veganské špecle s tofu

Připravte si pravé veganské nevaječné nudle! Zde najdete jednoduchý návod jak si tuto pochoutku z Německa uvařit! Tento recept je jednoduchý, rychlý a nevegani ten rozdíl ani nepostřehnou.

Co budeme potřebovat

Na špecle

  1. 200 g hladké mouky
  2. 3 lžíce krupice
  3. 2 lžičky oleje
  4. 2 lžičky soli
  5. 250 ml perlivé vody
  6. 3 cibule
  7. 50 ml rostlinné smetany
  8. 100 g veganského sýra (strouhaného)
  9. Petržel k podávání

Na uzené tofu

  1. 200 g uzeného tofu
  2. ½ lžičky sójové omáčky
  3. Rostlinný olej

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kroužky
  3. Na pánvi rozehřejeme veganské máslo nebo olej a přidáme cibuli
  4. Dochutíme solí a pepřem
  5. Opékáme 10 – 15 minut, dokud se nerozvoní a nezezlátne
  6. Když je upečená, tak jí dáme stranou
  7. Do mísy přidáme mouku, krupici, rostlinný olej, sůl a perlivou vodu
  8. Začneme míchat a míchám, dokud se přísady nespojí
  9. Ve velkém hrnci si dáme vařit osolenou vodu
  10. Těsto na špecle protlačíme tvořítkem na noky do hrnce a vaříme, dokud nevyplavou na povrch vody
  11. Jakmile se objeví na vodní hladině, vyjmeme je pomocí děrované lžíce
  12. Uvařené vaječné nudle přidáme do pánve
  13. Přidáme osmaženou cibulku, nastrouhaný veganský sýr a rostlinnou smetanu a vše promícháme  
  14. Špeclovou směs dáme péct do trouby na 10-15 minut, dokud nebudou zlatavé
  15. Mezitím si nadrobno nakrájíme uzené tofu
  16. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a uzené tofu opečeme dokřupava
  17. Dochutíme sójovou omáčkou
  18. Sýrové špecle posypeme uzeným tofu a nasekanou petrželkou
Bezvaječné nudle s tofu a veganskou omáčkou.
Zdroj: zuckerjagdwurst.com

Jednoduché domácí špecle

Jedno z nejoblíbenějších jídel v Německu! Zde jsme pro vás připravili snadný recept jak si tyto vaječné nudle vyrobit doma, snadno a rychle. Perfektní textura a dokonalá chuť, tak přesně chutnají originální vaječné těstoviny, které znáte z regionu Švábsko v jižním Německu!

Co budeme potřebovat

  1. 260 g hladké mouky (můžete použít i celozrnnou)
  2. 2 lžičky soli
  3. 4 velká vejce
  4. 125 ml mléka (nebo vody)
  5. Lžíce másla

Postup

  1. Do velké mísy si přidáme mouku a sůl
  2. Promícháme, aby se spojily
  3. Vejce si rozklepneme do malé misky a rozšleháme je
  4. Uprostřed mouky směsi uděláme důlek a do něj vlijeme rozšlehaná vejce
  5. Přidáme mléko a začneme promíchávat a postupně přejdeme do hnětení
  6. Těsto hněteme po dobu 16–20 minut
  7. Těsto by se po 15 minutách hnětení mělo začít nafukovat a tvořit bubliny (tak poznáme, že je dobře propracované)
  8. Ve velkém hrnci si k varu přivedeme alespoň 2 litry osolené vody a poté teplotu snížíme na mírnou
  9. Pomocí výrobníku na špecle (struhadla na špecle, strouahcí desky na noky nebo kráječe na špecle) vytlačíme vaječné nudle do vroucí vody a vaříme asi 2-3 minuty, dokud nudle nevyplavou nahoru
  10. Pomocí děrované lžíce nudle vyndáme a umístíme do cedníku
  11. A poté je vysypeme do velké mísy s ledovou vodou
  12. Nudle znovu scedíme a pokapeme rozpuštěným máslem
  13. Podáváme teplé

Špecle lze skladovat v lednici i několik dní a poté je znovu ohřát. Na velké pánvi, kde si rozpustíme trochu másla a špecle do ní vhodíme, aby se prohřály.

Domácí výroba lahodných krémových špeclí z vajec.
Zdroj: recipesfromeurope.com

Jak na špecle, snadno a rychle

Pokud jsi nejste jistí konzistencí těsta a také nevíte, jak by tvořítko na špecle mělo vypadat, nebojte se mysleli jsme na vás! Níže jsme si pro vás připravili video návod, kde všechno uvidíte a i detailní obrázek, jak by ideální tvořítko na špecle mělo vypadat. Avšak jak vidíte ve videu, na výrobu nudlí se dá použít opravdu cokoliv, tak se nebojte improvizovat.

Zdroj: Food Wishes
Tvořítko na ideální vaječné nudle.
Zdroj: amazon.de

Přesný zeměpisný původ u špeclí nám není do dnes znám. Je to z toho důvodu, že různé regiony se k tomuto pokrmu hlásí.

Tradici výrobu špeclí lze zaznamenat již v 18. století ve švábsko-alemanské oblasti, kde se špalda hojně pěstovala. Pro vysoký obsah lepku, který špalda obsahuje, bylo možné tento pokrm připravit i bez vajec.

S industrializací se tento pokrm posunul od běžného jídla, které bylo součástí jídelníčku běžného občana na úroveň kulinářské speciality.

Dnes jsou těstoviny známé a považované za švábskou specialitu a jsou obecně spojovány s německou spolkovou zemí Bádensko-Württembersko. Celková odhadovaná roční komerční produkce špeclí v Německu je přibližně 40 000 tun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X