Nejlepší recepty na špecle najdete právě v tomto článku.
Připravte si je úplně od základu z pár ingrediencí a doplňte je lahodnou přílohou v podobě smetanové omáčky nebo si je zapečte s vaším oblíbeným sýrem!
Výhodou této pochoutky je, že není finančně ani časově náročná a chutná opravdu všem!
Opravdu všem, protože je součástí každoroční nabídky pokrmů na Oktoberfestu!
A to už něco znamená!
Špecle se sýrovou omáčkou
Sýrové vaječné nudle je vlastně německou verzí amerických Mac and Cheese! Jednoduchý a rychlý recept vyrobený z domácích vaječných nudlí a sýra ementál. Toto bavorské jídlo je součástí každoroční stánkové nabídky na Oktoberfestu a je tak snadné, že si ho můžete dělat každý den!
Co budeme potřebovat
- 60 ml husté smetany
- 80 g strouhaného sýra ementál
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 3 lžíce másla
- Porce domácích špeclí (viz poslední recept tohoto článku)
- Cibule (nakrájená na kostičky)
Postup
- V malé misce smícháme nastrouhaný sýr ementál s hustou smetanou a nasekanou pažitkou
- Na pánvi si rozpustíme lžíci másla
- Vhodíme nakrájenou cibulku a smažíme, dokud nezezlátne
- Cibulku vyndáme z pánve a dáme jí stranou
- Na stejné pánvi si rozpustíme zbývající máslo
- Když je máslo horké, vhodíme doma uvařené špecle
- Ty poté vaříme na středně vysoké teplotě, dokud nebudou na okrajích zlatavě hnědé a křupavé
- Do pánve přidáme sýrovou směs
- Intenzivně mícháme, aby se ingredience spojily a sýr rozpustil
- Ozdobíme nasekanou pažitkou a dokřupava osmaženou cibulkou
Tento recept na špecle si můžete i zapéct. Roztopte si troubu na 220 stupňů v režimu grilu a po kroku 6 vložte pánev pod gril na asi 2-3 minuty, dokud nebude vršek zlatavě hnědý. Vyndejte, ozdobte pažitkou a cibulkou a podávejte.

Zapečené špecle se sýrem a cibulí
Lahodné zapečené sýrové těstoviny s karamelizovanou cibulkou. Tento recept na vaječné nudle miluje každý bez rozdílu věku. Vyzkoušejte místo ementálu přidat svůj oblíbený sýr, například výrazný čedar nebo to namíchejte půl na půl a ochuťte si tento pokrm podle svého gusta!
Co budeme potřebovat
- 300 g špeclí
- Cibule (nakrájená na plátky)
- 180 g sýra ementál
- 4 lžíce změklého másla
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- V hrnci s vroucí osolenou vodou si uvaříme vaječné nudle podle návodu na obalu (nebo vyzkoušejte recept na domácí špecle uvedený v posledním článku tohoto textu!)
- Mezitím si nakrájíme cibuli na tenké plátky
- Na středním teplotu si rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli
- Podle chuti osolíme a opepříme a za častého míchání vaříme, dokud cibule lehce nezkaramelizuje
- Když je cibule hotová, stáhneme jí z plotny a odložíme stranou
- Do zapékací mísy přidáme nudle, uvařenou cibuli a ¾ sýra
- V zapékací míse promícháme všechny ingredience, aby se spojily, a navrch nasypeme zbytek sýru
- Vložíme do trouby a pečeme na 200 stupňů po dobu 25-30 minut, dokud se sýr neroztaví a nebude bublat
- Špecle vyndáme, necháme je 10 minut odpočinout a poté podáváme

Špecle s kuřecím masem a houbami
vychutnejte si krémovou houbovou omáčku připravenou z čerstvých hříbků, tradičním kuřecím řízkem a originálními německými vaječnými nudlemi. Recept se může zdát komplikovaný, ale opak je pravdou! Takto snadný recept jste ještě nevařili.
Co budeme potřebovat
Na kuřecí maso
- 4 tenké plátky nakrájených kuřecích prsou
- 250 g mouky
- 250 g strouhanky
- 2 vejce (rozšlehaná)
- 2 lžičky papriky
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- Sůl
- Pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- Lžíce másla
Na špecle
- 750 g polohrubé mouky
- 2 lžíce sušeného mléka
- 3 vejce
- 320 ml vody (přibližně)
- Lžíce oleje
Na omáčku
- 500 g nakrájených žampionů
- 500 ml hovězího vývaru
- 85 ml červeného vína
- Lžička dijonská hořčice
- Lžička olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 60 g hladké mouky
- Sůl
- Pepř
Postup
- Na špecle si v míse smícháme mouku a sušené mléko
- Uprostřed uděláme důlek a poté přidáme mokré ingredience
- Těsto mícháme, dokud se nespojí
- Konzistence by měla připomínat těsto na palačinky, ale hustější
- Necháme ho 30 minut odpočívat
- Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou a lžící oleje budeme špecle vařit
- K tvarování nudlí použijeme děrovanou lžíci s velkými otvory nebo cedník s velkými otvory nebo speciální tvořítko na noky nebo špecle
- Těsto tvořítkem protlačíme a vaříme 2-3 minuty, dokud nevyplanou na povrch
- Po uvaření je vyndáme z vody a dáme stranou
- Zatímco špecle odpočívají, připravíme si maso
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Mouku, strouhanku a rozšlehaná vejce si rozdělíme do tří misek
- Do mouky přidáme sůl a pepř
- Do strouhanky přidáme papriku, česnekový prášek, cibulový prášek a promícháme
- Každý kus kuřete z obou stran obalíme v trojobalu
- V pánvi na střední teplotě si rozpustíme půl lžíce másla a přidáme lžičku olivového oleje
- Do pánve vložíme dva kusy obalených kuřecích prsou
- Smažíme dozlatova 3 až 4 minuty z každé strany
- Prsa vyndáme a dáme na talíř a vložíme do trouby
- Opakujeme se zbývajícím masem
- Všechny čtyři řízky udržujeme v troubě teplé
- Na houbovou omáčku si rozpálíme pánev s olejem
- Přidáme houby a lehce je posypeme solí
- Za častého míchání vaříme, dokud houby nezačnou zlátnout, přibližně 2 minuty
- Přidáme máslo
- Jakmile se rozpustí, přidáme mouku a mícháme, dokud se ingredience v pánvi neobalí
- Začneme velmi pomalu přilévat hovězí vývar
- Důkladně mícháme, aby se jíška s vývarem spojila
- Nakonec přidáme červené víno a dijonskou hořčici
- Omáčku přivedeme k varu a poté snížíme teplotu
- Dochutíme solí a pepřem
- Na talíř poté vrstvíme domácí špecle, kuřecí řízek a vše přelijeme houbovou omáčkou s houbami

Špecle se zelím a slaninou
V tomto provedení klasických německých vaječných nudlí si pochutnáte na červeném zelí, křupavé cibulce a vypečené slanině!
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 500 g na tenké plátky nakrájeného červeného zelí
- 250 g na tenké plátky nakrájené červené cibule
- 300 g nakrájené slaniny (nakrájené na malé kousky)
- Sůl
- Pepř
- ½ mletého česneku
- Lžíce másla
- Čerstvou nasekanou petrželkou (na ozdobu)
Na špecle
- 250 g polohrubé mouky
- 120 ml mléka
- 2 vejce (rozšlehaná)
- ½ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
- Špetka čerstvě mletého černého pepře
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky soli
Postup
- Ve středně velké míse smícháme mouku, mléko, vejce a koření
- Vše hněteme, dokud se ingredience dobře nezapracují
- Ve velkém hrnci si dáme vařit osolenou
- Jakmile se voda začne vařit, pomocí tvořítka na špecle, protlačujeme těsto do hrnce
- Vzniknou tak malé vaječné nudle
- Pokračujeme, dokud nám nedojde těsto
- Nudle vaříme 5-6 minut ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch
- Vyndáme je do cedníku, kde je necháme okapat a poté je přendáme do mísy a dáme stranou
- Na zelí se slaninou si zahřejeme velkou pánev
- Přidáme nakrájenou slaninu a za občasného míchání vaříme do křupava asi 7–10 minut
- Křupavou slaninu z pánve vyndáme a přeneseme jí na papírové utěrky, kde necháme vsáknout přebytečný tuk
- Do pánve s tukem ze slaniny přidáme cibuli a zelí
- Dochutíme solí a pepřem a za občasného míchání vaříme na střední teplotu 7–8 minut, dokud zelí a cibule nezměknou a lehce nezhnědnou
- Přidáme česnek a vaříme další minutu, dokud se nerozvoní
- Přidáme máslo a promícháme, aby se vše spojilo
- Přidáme křupavou slaninu zpět do pánve a znovu promícháme
- Dochutíme špetkou soli a pepře
- Posypeme čerstvou petrželkou a ještě horké podáváme
Zelí obecně je vitaminovou bombou! Proto se po hlavě vrhněte na další pokrmy se zelím. Vychutnejte si ho například v loveckém guláši s kuřecím masem a klobásou!

Objevte podobné tipy
Zdravé špenátové špecle
Špenátové vaječné nudle se smetanovým sýrem a slaninovou omáčkou je rychlé jídlo ideální na večeři v rušném a náročném týdnu. Toto bohaté a chutné jídlo může být v kuchyni připravené za méně než 30 minut. Garantujeme vám, že se stanou středobodem večerního pohoštění!
Co budeme potřebovat
- 200 g špenátového pyré
- 140 g hladké mouky
- 90 g semolinové mouky
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- Vejce
- ½ lžičky soli
Na omáčku se sýrem a slaninou:
- 250 ml smetany na vaření
- 100 g slaniny (nakrájená na proužky)
- 80 g strouhaného sýru čedar
Postup
- Přivedeme k varu velký hrnec s osolenou vodou
- Špenátové pyré smícháme s moukou, krupicí, česnekem, vejci, solí a pepřem
- Mícháme, dokud nám nevznikne jednolité těsto
- Těsto by mělo být spíš hustější než řídké
- Nad hrnec umístíme tvořítko na špecle nebo noky
- Skrze tvořítko protlačíme těsto
- Jakmile je veškeré těsto v hrnci, promícháme a vaříme 2-3 minuty, dokud nudle nevyplavou na povrch
- Na omáčku si na rozpálené pánvi do křupava usmažíme slaninu
- Za stálého míchání přilijeme smetanu a přikryjeme pokličkou
- Dusíme, dokud omáčka nezhoustne
- Sporák vypneme a vmícháme nastrouhaný sýr
- Špecle vhodíme do omáčky a promícháme
- Ihned teplé podáváme
Špenát se dá využít na mnoho způsobů! Vychutnejte si je v podobě slaných palačinek se špenátem nebo krémové špenátové polévky, které vás v chladných dnech krásně zahřejí. A ač tomu věříte nebo ne, ze špenátu se dají upéct i lahodné nadýchané dorty! Podívejte se na tyto recepty na dorty ze špenátu! Budete se divit jaká dobrota to je!

Veganské špecle s tofu
Připravte si pravé veganské nevaječné nudle! Zde najdete jednoduchý návod jak si tuto pochoutku z Německa uvařit! Tento recept je jednoduchý, rychlý a nevegani ten rozdíl ani nepostřehnou.
Co budeme potřebovat
Na špecle
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce krupice
- 2 lžičky oleje
- 2 lžičky soli
- 250 ml perlivé vody
- 3 cibule
- 50 ml rostlinné smetany
- 100 g veganského sýra (strouhaného)
- Petržel k podávání
Na uzené tofu
- 200 g uzeného tofu
- ½ lžičky sójové omáčky
- Rostlinný olej
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kroužky
- Na pánvi rozehřejeme veganské máslo nebo olej a přidáme cibuli
- Dochutíme solí a pepřem
- Opékáme 10 – 15 minut, dokud se nerozvoní a nezezlátne
- Když je upečená, tak jí dáme stranou
- Do mísy přidáme mouku, krupici, rostlinný olej, sůl a perlivou vodu
- Začneme míchat a míchám, dokud se přísady nespojí
- Ve velkém hrnci si dáme vařit osolenou vodu
- Těsto na špecle protlačíme tvořítkem na noky do hrnce a vaříme, dokud nevyplavou na povrch vody
- Jakmile se objeví na vodní hladině, vyjmeme je pomocí děrované lžíce
- Uvařené vaječné nudle přidáme do pánve
- Přidáme osmaženou cibulku, nastrouhaný veganský sýr a rostlinnou smetanu a vše promícháme
- Špeclovou směs dáme péct do trouby na 10-15 minut, dokud nebudou zlatavé
- Mezitím si nadrobno nakrájíme uzené tofu
- Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej a uzené tofu opečeme dokřupava
- Dochutíme sójovou omáčkou
- Sýrové špecle posypeme uzeným tofu a nasekanou petrželkou

Jednoduché domácí špecle
Jedno z nejoblíbenějších jídel v Německu! Zde jsme pro vás připravili snadný recept jak si tyto vaječné nudle vyrobit doma, snadno a rychle. Perfektní textura a dokonalá chuť, tak přesně chutnají originální vaječné těstoviny, které znáte z regionu Švábsko v jižním Německu!
Co budeme potřebovat
- 260 g hladké mouky (můžete použít i celozrnnou)
- 2 lžičky soli
- 4 velká vejce
- 125 ml mléka (nebo vody)
- Lžíce másla
Postup
- Do velké mísy si přidáme mouku a sůl
- Promícháme, aby se spojily
- Vejce si rozklepneme do malé misky a rozšleháme je
- Uprostřed mouky směsi uděláme důlek a do něj vlijeme rozšlehaná vejce
- Přidáme mléko a začneme promíchávat a postupně přejdeme do hnětení
- Těsto hněteme po dobu 16–20 minut
- Těsto by se po 15 minutách hnětení mělo začít nafukovat a tvořit bubliny (tak poznáme, že je dobře propracované)
- Ve velkém hrnci si k varu přivedeme alespoň 2 litry osolené vody a poté teplotu snížíme na mírnou
- Pomocí výrobníku na špecle (struhadla na špecle, strouahcí desky na noky nebo kráječe na špecle) vytlačíme vaječné nudle do vroucí vody a vaříme asi 2-3 minuty, dokud nudle nevyplavou nahoru
- Pomocí děrované lžíce nudle vyndáme a umístíme do cedníku
- A poté je vysypeme do velké mísy s ledovou vodou
- Nudle znovu scedíme a pokapeme rozpuštěným máslem
- Podáváme teplé
Špecle lze skladovat v lednici i několik dní a poté je znovu ohřát. Na velké pánvi, kde si rozpustíme trochu másla a špecle do ní vhodíme, aby se prohřály.

Jak na špecle, snadno a rychle
Pokud jsi nejste jistí konzistencí těsta a také nevíte, jak by tvořítko na špecle mělo vypadat, nebojte se mysleli jsme na vás! Níže jsme si pro vás připravili video návod, kde všechno uvidíte a i detailní obrázek, jak by ideální tvořítko na špecle mělo vypadat. Avšak jak vidíte ve videu, na výrobu nudlí se dá použít opravdu cokoliv, tak se nebojte improvizovat.

Přesný zeměpisný původ u špeclí nám není do dnes znám. Je to z toho důvodu, že různé regiony se k tomuto pokrmu hlásí.
Tradici výrobu špeclí lze zaznamenat již v 18. století ve švábsko-alemanské oblasti, kde se špalda hojně pěstovala. Pro vysoký obsah lepku, který špalda obsahuje, bylo možné tento pokrm připravit i bez vajec.
S industrializací se tento pokrm posunul od běžného jídla, které bylo součástí jídelníčku běžného občana na úroveň kulinářské speciality.
Dnes jsou těstoviny známé a považované za švábskou specialitu a jsou obecně spojovány s německou spolkovou zemí Bádensko-Württembersko. Celková odhadovaná roční komerční produkce špeclí v Německu je přibližně 40 000 tun.