Nejlepší recepty na vánoční cukroví s citrónem, které musíte letos vyzkoušet . Inspirujte se!

Už Vás nebaví pečení tradičního vánočního cukroví a hledáte změnu? 

Rodina ale pořád požaduje českou vánoční klasiku?

Vyzkoušejte naše recepty na citronové cukroví 6x jinak!

Je založeno na tradičních receptech s méně tradiční citronovou chutí.

Vyzkoušejte a uvidíte, že se po cukroví letos jen zapráší!

Citronové hvězdičky

Výborné jednoduché cukroví, které vám krásně ozdobí vánoční tabuli. Pokud máte rádi v cukroví výraznou citronovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu citronového likéru (Limoncello).

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 200 g zakysané smetany
  • 2  citrony (ideálně bio kvality) – kůra a šťáva
  • špetka soli
  • 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Prosejte mouku, přidejte k ní kypřicí prášek do pečiva, změklé máslo, citronovou šťávu z obou citronů a citronovou kůru z jednoho citronu, cukr, sůl a zakysanou smetanu. 
  • Ze surovin vypracujte jemné těsto.
  • Pokud bude příliš lepkavé, přidejte mouku.
  • Poté nechte alespoň hodinu v chladu odpočinout.
  • Vyválejte těsto na 4 mm silný plát a vykrajujte hvězdičky a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Utřete kondenzované mléko s vaječným žloutkem a vzniklou směsí potírejte hvězdičky na plechu a na závěr poprašte moučkovým cukrem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 12-15 minut.
Vánoční hvězdičky s polevou servírované na tácu.
www.recommendedrecipes.net

Vyzkoušejte i naše recepty na cukroví na Velikonoce aneb sladké pečení na svátky jara. Inspirujte se!

Citronové slepované vánoční cukroví

Chutné a efektní cukroví, které s naším receptem zvládne úplně každý! Citrónová marmeláda mu navíc dodá ten správný říz.

Ingredience

Na těsto

  • 200 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vyšlehané vejce
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu (bio kvality)
  • cca 80 g citronové marmelády

Na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Utřete máslo s cukrem, přidejte sůl, vyšlehané vajíčko a žloutky a dále třete, dokud nevznikne světlá jednolitá hmota.
  • Přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku.
  • Vypracujte jemné těsto.
  • Naplňte cukrářský sáček s plochou špičkou těstem a na pečicím papírem vyložený plech tvořte malá kolečka.
  • Nechte 30 minut vychladit.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 13 – 15 minut.
  • Po vychladnutí kolečka slepujte citronovou marmeládou. 
  • Poleva: prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou.
  • Té dejte dle potřeby, dokud nebude poleva krásně hustá.
  • Vychladlá kolečka namáčejte do takto vzniklé polevy a nechejte na mřížce ztuhnout.

Pro větší zdobnost můžete před ztuhnutím polevy posypat cukrářským zdobením. 

Pokud rádi pracujete se strojkem na těsto, můžete z toho receptu vytvořit i citronové strojkové cukroví. Do těsta přidejte jen a něco více mouky, aby bylo hustší a dobře procházelo strojkem. Následně můžete vytvářet rovné tyčinky nebo zachovat tvar věnečků.

Slepované citronové věnečky s polevou na tácu.
www.swissmilk.ch

Citronové rohlíčky

Klasické vánoční rohlíčky můžete letos trochu ozvláštnit. Citrónová kůra jim dodá na zajímavosti a vaše rodina si pochutná!

Ingredience

Na těsto

  • 190 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality
  • 2 žloutky
  • 100 g mletých mandlí
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky

Na dokončení

  • 150 g moučkového cukru
  • strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality

Postup

  • Máslo nakrájejte na kousky a přidejte k němu ostatní suroviny na těsto.
  • Důkladně zpracujte v hladké těsto, zabalte do folie a nechte alespoň hodinu vychladit v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta vyválejte tenké válečky zhruba o průměru 1 centimetr.
  • Válečky následně krájejte na menší zhruba 2,5 centimetru dlouhé kousky. 
  • V rukách dotvarujte v úhledné malé rohlíčky a pokládejte na plech.
  • Pečte zhruba 11 minut.
  • V míse smíchejte moučkový cukr a citronovou kůru. 
  • Do mísy vkládejte ještě horké upečené rohlíčky a opatrně obalujte.

I tento recept můžete snadno modifikovat – například místo citronové kůry a šťávy použít tu pomerančovou a nebo třeba limetkovou. Používejte ale výhradně ovoce bio kvality, u kterého není kůra citrusů chemicky ošetřena.

Rohlíčky posypané cukrem.
www.rezept.sz-magazin.de

Máme pro vás také 5 receptů na babiččiny rohlíčky s mandlemi, které vás chytnou za srdce! Zkuste je všechny.

Citronové linecké cukroví

Linecké cukroví patří k tradičním druhům vánočního pečiva. Proč ho ale neozvláštnit něčím novým, třeba citronovým nádechem? Vyzkoušejte náš luxusní recept!

Ingredience

Na těsto

  • 320 g prosáté hladké mouky
  • 190 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 g strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy

Na dokončení

  • jahodová marmeláda
  • moučkový cukr

Postup

  • Hladkou mouku nejprve propracujte se změklým máslem a dále postupně přidávejte ostatní suroviny na těsto. 
  • Vypracujte hladké těsto a nechte v lednici vychladit alespoň 1 hodinu.
  • Poté vyválejte těsto na zhruba 0,5 cm silný plát a vytvarujte požadované tvary.
  • Krásně vypadají tradiční kytičky s otvorem v horní části.
  • V předehřáté troubě pečte na  180°C po dobu 10 – 12 minut.
  • Vychladlé pečivo slepujte marmeládou – k citronové chuti těsta se krásně hodí jahodová.
  • Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Pokud máte rádi čokoládu, můžete při slepování jahodovou marmeládu nahradit oříškovo-čokoládovou pomazánkou, která se také báječně hodí.

Cukroví z citronu plněné marmeládou a poprášené cukrem.
www.herdskasper.de

Vyzkoušejte také naše další nejlepší recepty na vánoční linecké cukroví! Budete se oblizovat.

Nepečené citronové kuličky

Na tyto kuličky potřebujete pouhé 4 ingredience! Jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu, vynikající a navíc je nemusíte péct.

Ingredience

  • 200 g sušeného kokosu
  • 250 g smetanového sýra, nakrájeného nahrubo
  • 1 citron, oloupaný a odšťavněný
  • 1–2 lžíce medu
  • extra kokos na obalení

Postup

  • Vložte všechny ingredience do kuchyňského robotu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Mokrýma rukama vyválejte kuličky o velikosti polévkové lžíce.
  • Na talíř nasypte kokos a každou kuličku v něm obalte.
  • Vložte na tác do lednice a nechte ztuhnout.
Kuličky z kokosu a citronu v misce.
www.kidseatbyshanai.com

Citrónové popraskané sušenky

Jste fanoušci crinkles neboli popraskaných sušenek? Pak si na svou vánoční tabuli připravte následující recept. Budete se olizovat!

Ingredience

  • 1 šálek másla, změkčeného
  • 1 a 3/4 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 2-5 kapek žlutého potravinářského barviva (volitelné)
  • 1 hrnek moučkového cukru

Postup

  • Do mísy elektrického stolního mixéru dejte máslo a krystalový cukr.
  • Zapněte na vysoký stupeň a mixujte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, asi 3–5 minut.
  • Oškrábejte misku gumovou stěrkou.
  •  Zapněte mixér na minimum a zašlehejte vejce, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku.
  • Znovu oškrábejte misku.
  • Poté na nízké úrovni vmíchejte 1 hrnek mouky, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu a potravinářské barvivo.
  • Jakmile se vše spojí, vmíchejte zbývající 2 šálky mouky.
  • Těsto nepřemíchejte!
  • Těsto přikryjte a dejte chladit alespoň na 30 minut.
  • Čím déle budete těsto chladit, tím lépe pro nadýchané sušenky.
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Vyložte několik plechů pečicím papírem a dejte stranou.
  • Jakmile těsto vychladne, vyndejte malou misku a do ní nasypte moučkový cukr.
  • Pomocí naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na kuličky.
  • Každou kuličku obalte v moučkovém cukru a poté položte na plech, 5 cm od sebe.
  • Pečte 9–10 minut, dokud nejsou okraje zlatavé a střed nevypadá mírně nedopečený.
  • Nechte vychladnout na plechu.
  • Užijte si to!
Citronové crinkles na talíři.
www.aspicyperspective.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?

Tip na citronovou polevu na cukroví

Mnohé tradiční recepty můžete proměnit v příjemný zážitek s citronovou chutí použitím citronové polevy. Její příprava je velmi snadná, my Vám ale přinášíme tipy, jak ji vylepšit.

Jako základ použijte:

  • 150 g moučkového cukru
  • zhruba 2 lžíce citronové šťávy

Aby byla poleva krásně jemná, moučkový cukr musíte před smícháním s citronovou šťávou prosít. Pokud se nechce cukr se šťávou dostatečně spojit, přidávejte po kapkách buď vodu nebo další citronovou šťávu.

Pro výraznější chuť a barvu polevy přidejte zhruba 2 lžičky na jemno nastrouhané citronové kůry.

Aby se poleva na cukroví nelámala, přidejte pár kapek oleje.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X