5 tipů na nejlepší citronové vánoční cukroví: inspirujte se!

Už Vás nebaví pečení tradičního vánočního cukroví a hledáte změnu? 

Rodina ale pořád požaduje českou vánoční klasiku?

Přinášíme Vám skvělou alternativu – citronové vánoční cukroví!

Je založeno na tradičních receptech s méně tradiční citronovou chutí.

Vyzkoušejte a uvidíte, že se po cukroví letos jen zapráší!

Citronové hvězdičky

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 200 g zakysané smetany
  • 2  citrony (ideálně bio kvality) – kůra a šťáva
  • špetka soli
  • 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Prosejte mouku, přidejte k ní kypřicí prášek do pečiva, změklé máslo, citronovou šťávu z obou citronů a citronovou kůru z jednoho citronu, cukr, sůl a zakysanou smetanu. 
  • Ze surovin vypracujte jemné těsto. Pokud bude příliš lepkavé, přidejte mouku. Poté nechte alespoň hodinu v chladu odpočinout.
  • Vyválejte těsto na 4 mm silný plát a vykrajujte hvězdičky a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
  • Utřete kondenzované mléko s vaječným žloutkem a vzniklou směsí potírejte hvězdičky na plechu a na závěr poprašte moučkovým cukrem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 12-15 minut.

Pokud máte rádi v cukroví výraznou citronovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu citronového likéru (Limoncello).

Podle tohoto receptu na citronové hvězdičky můžete vytvořit i úžasné pomerančové cukroví. Jednoduše zaměňte citronovou šťávu a kůru za pomerančovou, případně zvýrazněte chuť pomerančovým likérem (např. Cointreau).

Citronové hvězdičky s bílou polevou
Foto zdroj: www.recommendedrecipes.net

Citronové slepované vánoční cukroví

Ingredience

Na těsto

  • 200 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vyšlehané vejce
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu (bio kvality)
  • ca. 80 g citronové marmelády

Na polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Utřete máslo s cukrem, přidejte sůl, vyšlehané vajíčko a žloutky a dále třete, dokud nevznikne světlá jednolitá hmota.
  • Přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku. Vypracujte jemné těsto.
  • Naplňte cukrářský sáček s plochou špičkou těstem a na pečicím papírem vyložený plech tvořte malá kolečka.
  • Nechte 30 minut vychladit.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 13 – 15 minut.
  • Po vychladnutí kolečka slepujte citronovou marmeládou. 
  • Poleva: prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou. Té dejte dle potřeby, dokud nebude poleva krásně hustá.
  • Vychladlá kolečka namáčejte do takto vzniklé polevy a nechejte na mřížce ztuhnout.

Pro větší zdobnost můžete před ztuhnutím polevy posypat cukrářským zdobením. 

Pokud rádi pracujete se strojkem na těsto, můžete z toho receptu vytvořit i citronové strojkové cukroví. Do těsta přidejte jen a něco více mouky, aby bylo hustší a dobře procházelo strojkem. Následně můžete vytvářet rovné tyčinky nebo zachovat tvar věnečků.

slepované citronové věnečky s polevou
Foto zdroj: www.swissmilk.ch

Citronové rohlíčky

Ingredience

Na těsto

  • 190 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality
  • 2 žloutky
  • 100 g mletých mandlí
  • špetka soli
  • 300 g hladké mouky

Na dokončení

  • 150 g moučkového cukru
  • strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality

Postup

  • Máslo nakrájejte na kousky a přidejte k němu ostatní suroviny na těsto.
  • Důkladně zpracujte v hladké těsto, zabalte do folie a nechte alespoň hodinu vychladit v lednici.
  • Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
  • Z těsta vyválejte tenké válečky zhruba o průměru 1 centimetr. Válečky následně krájejte na menší zhruba 2,5 centimetru dlouhé kousky. 
  • V rukách dotvarujte v úhledné malé rohlíčky a pokládejte na plech.
  • Pečte zhruba 11 minut.
  • V míse smíchejte moučkový cukr a citronovou kůru. 
  • Do mísy vkládejte ještě horké upečené rohlíčky a opatrně obalujte.

I tento recept můžete snadno modifikovat – například místo citronové kůry a šťávy použít tu pomerančovou a nebo třeba limetkovou. Používejte ale výhradně ovoce bio kvality, u kterého není kůra citrusů chemicky ošetřena.

tradiční citronové rohlíčky posypané cukrem
Foto zdroj: rezept.sz-magazin.de

Citronové linecké cukroví

Ingredience

Na těsto

  • 320 g prosáté hladké mouky
  • 190 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 g strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce citronové šťávy

Na dokončení

  • jahodová marmeláda
  • moučkový cukr

Postup

  • Hladkou mouku nejprve propracujte se změklým máslem a dále postupně přidávejte ostatní suroviny na těsto. 
  • Vypracujte hladké těsto a nechte v lednici vychladit alespoň 1 hodinu.
  • Poté vyválejte těsto na zhruba 0,5 cm silný plát a vytvarujte požadované tvary. Krásně vypadají tradiční kytičky s otvorem v horní části.
  • V předehřáté troubě pečte na  180°C po dobu 10 – 12 minut.
  • Vychladlé pečivo slepujte marmeládou – k citronové chuti těsta se krásně hodí jahodová.
  • Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

Linecké cukroví patří k tradičním druhům vánočního pečiva. Proč ho ale neozvláštnit něčím novým třeba citronovým nádechem? 

Pokud máte rádi čokoládu, můžete při slepování jahodovou marmeládu nahradit oříškovo-čokoládovou pomazánkou, která se také báječně hodí.

citronové lepené linecké cukroví
Foto zdroj: herdskasper.de

Citronová poleva na cukroví

Mnohé tradiční recepty můžete proměnit v příjemný zážitek s citronovou chutí použitím citronové polevy. Její příprava je velmi snadná, my Vám ale přinášíme tipy, jak ji vylepšit.

Jako základ použijte:

  • 150 g moučkového cukru
  • zhruba 2 lžíce citronové šťávy

Aby byla poleva krásně jemná, moučkový cukr musíte před smícháním s citronovou šťávou prosít. Pokud se nechce cukr se šťávou dostatečně spojit, přidávejte po kapkách buď vodu nebo další citronovou šťávu.

Pro výraznější chuť a barvu polevy přidejte zhruba 2 lžičky na jemno nastrouhané citronové kůry.

Aby se poleva na cukroví nelámala, přidejte pár kapek oleje.

Recept na citronovou polevu nemusíte samozřejmě využívat pouze o Vánocích, skvěle se hodí i na perníky na plech, kterých si můžete užívat po celý rok.

Pokud Vás recepty na citronové cukroví zaujali a hledáte další, můžete vyzkoušet například tento recept na citronové tyčinky:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.