Už Vás nebaví pečení tradičního vánočního cukroví a hledáte změnu?
Rodina ale pořád požaduje českou vánoční klasiku?
Přinášíme Vám skvělou alternativu – citronové vánoční cukroví!
Je založeno na tradičních receptech s méně tradiční citronovou chutí.
Vyzkoušejte a uvidíte, že se po cukroví letos jen zapráší!
Citronové hvězdičky
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 300 g cukru krupice
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 200 g zakysané smetany
- 2 citrony (ideálně bio kvality) – kůra a šťáva
- špetka soli
- 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- 1 žloutek
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Prosejte mouku, přidejte k ní kypřicí prášek do pečiva, změklé máslo, citronovou šťávu z obou citronů a citronovou kůru z jednoho citronu, cukr, sůl a zakysanou smetanu.
- Ze surovin vypracujte jemné těsto. Pokud bude příliš lepkavé, přidejte mouku. Poté nechte alespoň hodinu v chladu odpočinout.
- Vyválejte těsto na 4 mm silný plát a vykrajujte hvězdičky a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
- Utřete kondenzované mléko s vaječným žloutkem a vzniklou směsí potírejte hvězdičky na plechu a na závěr poprašte moučkovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 12-15 minut.
Pokud máte rádi v cukroví výraznou citronovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu citronového likéru (Limoncello).
Podle tohoto receptu na citronové hvězdičky můžete vytvořit i úžasné pomerančové cukroví. Jednoduše zaměňte citronovou šťávu a kůru za pomerančovou, případně zvýrazněte chuť pomerančovým likérem (např. Cointreau).

Citronové slepované vánoční cukroví
Ingredience
Na těsto
- 200 g změklého másla
- 150 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 1 vyšlehané vejce
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu (bio kvality)
- ca. 80 g citronové marmelády
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Utřete máslo s cukrem, přidejte sůl, vyšlehané vajíčko a žloutky a dále třete, dokud nevznikne světlá jednolitá hmota.
- Přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku. Vypracujte jemné těsto.
- Naplňte cukrářský sáček s plochou špičkou těstem a na pečicím papírem vyložený plech tvořte malá kolečka.
- Nechte 30 minut vychladit.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 13 – 15 minut.
- Po vychladnutí kolečka slepujte citronovou marmeládou.
- Poleva: prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou. Té dejte dle potřeby, dokud nebude poleva krásně hustá.
- Vychladlá kolečka namáčejte do takto vzniklé polevy a nechejte na mřížce ztuhnout.
Pro větší zdobnost můžete před ztuhnutím polevy posypat cukrářským zdobením.
Pokud rádi pracujete se strojkem na těsto, můžete z toho receptu vytvořit i citronové strojkové cukroví. Do těsta přidejte jen a něco více mouky, aby bylo hustší a dobře procházelo strojkem. Následně můžete vytvářet rovné tyčinky nebo zachovat tvar věnečků.

Objevte podobné tipy
Citronové rohlíčky
Ingredience
Na těsto
- 190 g másla
- 120 g cukru krupice
- strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality
- 2 žloutky
- 100 g mletých mandlí
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
Na dokončení
- 150 g moučkového cukru
- strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality
Postup
- Máslo nakrájejte na kousky a přidejte k němu ostatní suroviny na těsto.
- Důkladně zpracujte v hladké těsto, zabalte do folie a nechte alespoň hodinu vychladit v lednici.
- Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Z těsta vyválejte tenké válečky zhruba o průměru 1 centimetr. Válečky následně krájejte na menší zhruba 2,5 centimetru dlouhé kousky.
- V rukách dotvarujte v úhledné malé rohlíčky a pokládejte na plech.
- Pečte zhruba 11 minut.
- V míse smíchejte moučkový cukr a citronovou kůru.
- Do mísy vkládejte ještě horké upečené rohlíčky a opatrně obalujte.
I tento recept můžete snadno modifikovat – například místo citronové kůry a šťávy použít tu pomerančovou a nebo třeba limetkovou. Používejte ale výhradně ovoce bio kvality, u kterého není kůra citrusů chemicky ošetřena.

Citronové linecké cukroví
Ingredience
Na těsto
- 320 g prosáté hladké mouky
- 190 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 5 g strouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
Na dokončení
- jahodová marmeláda
- moučkový cukr
Postup
- Hladkou mouku nejprve propracujte se změklým máslem a dále postupně přidávejte ostatní suroviny na těsto.
- Vypracujte hladké těsto a nechte v lednici vychladit alespoň 1 hodinu.
- Poté vyválejte těsto na zhruba 0,5 cm silný plát a vytvarujte požadované tvary. Krásně vypadají tradiční kytičky s otvorem v horní části.
- V předehřáté troubě pečte na 180°C po dobu 10 – 12 minut.
- Vychladlé pečivo slepujte marmeládou – k citronové chuti těsta se krásně hodí jahodová.
- Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Linecké cukroví patří k tradičním druhům vánočního pečiva. Proč ho ale neozvláštnit něčím novým třeba citronovým nádechem?
Pokud máte rádi čokoládu, můžete při slepování jahodovou marmeládu nahradit oříškovo-čokoládovou pomazánkou, která se také báječně hodí.

Citronová poleva na cukroví
Mnohé tradiční recepty můžete proměnit v příjemný zážitek s citronovou chutí použitím citronové polevy. Její příprava je velmi snadná, my Vám ale přinášíme tipy, jak ji vylepšit.
Jako základ použijte:
- 150 g moučkového cukru
- zhruba 2 lžíce citronové šťávy
Aby byla poleva krásně jemná, moučkový cukr musíte před smícháním s citronovou šťávou prosít. Pokud se nechce cukr se šťávou dostatečně spojit, přidávejte po kapkách buď vodu nebo další citronovou šťávu.
Pro výraznější chuť a barvu polevy přidejte zhruba 2 lžičky na jemno nastrouhané citronové kůry.
Aby se poleva na cukroví nelámala, přidejte pár kapek oleje.
Recept na citronovou polevu nemusíte samozřejmě využívat pouze o Vánocích, skvěle se hodí i na perníky na plech, kterých si můžete užívat po celý rok.
Pokud Vás recepty na citronové cukroví zaujali a hledáte další, můžete vyzkoušet například tento recept na citronové tyčinky: