Už Vás nebaví pečení tradičního vánočního cukroví a hledáte změnu?
Rodina ale pořád požaduje českou vánoční klasiku?
Vyzkoušejte naše recepty na citronové cukroví 6x jinak!
Je založeno na tradičních receptech s méně tradiční citronovou chutí.
Vyzkoušejte a uvidíte, že se po cukroví letos jen zapráší!
Citronové hvězdičky
Výborné jednoduché cukroví, které vám krásně ozdobí vánoční tabuli. Pokud máte rádi v cukroví výraznou citronovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu citronového likéru (Limoncello).
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 300 g cukru krupice
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 200 g zakysané smetany
- 2 citrony (ideálně bio kvality) – kůra a šťáva
- špetka soli
- 4 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- 1 žloutek
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Prosejte mouku, přidejte k ní kypřicí prášek do pečiva, změklé máslo, citronovou šťávu z obou citronů a citronovou kůru z jednoho citronu, cukr, sůl a zakysanou smetanu.
- Ze surovin vypracujte jemné těsto.
- Pokud bude příliš lepkavé, přidejte mouku.
- Poté nechte alespoň hodinu v chladu odpočinout.
- Vyválejte těsto na 4 mm silný plát a vykrajujte hvězdičky a pokládejte na pečicím papírem vyložený plech.
- Utřete kondenzované mléko s vaječným žloutkem a vzniklou směsí potírejte hvězdičky na plechu a na závěr poprašte moučkovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C zhruba 12-15 minut.

Vyzkoušejte i naše recepty na cukroví na Velikonoce aneb sladké pečení na svátky jara. Inspirujte se!
Citronové slepované vánoční cukroví
Chutné a efektní cukroví, které s naším receptem zvládne úplně každý! Citrónová marmeláda mu navíc dodá ten správný říz.
Ingredience
Na těsto
- 200 g změklého másla
- 150 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 1 vyšlehané vejce
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu (bio kvality)
- cca 80 g citronové marmelády
Na polevu
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Utřete máslo s cukrem, přidejte sůl, vyšlehané vajíčko a žloutky a dále třete, dokud nevznikne světlá jednolitá hmota.
- Přimíchejte nastrouhanou citronovou kůru a prosátou mouku.
- Vypracujte jemné těsto.
- Naplňte cukrářský sáček s plochou špičkou těstem a na pečicím papírem vyložený plech tvořte malá kolečka.
- Nechte 30 minut vychladit.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C po dobu 13 – 15 minut.
- Po vychladnutí kolečka slepujte citronovou marmeládou.
- Poleva: prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou.
- Té dejte dle potřeby, dokud nebude poleva krásně hustá.
- Vychladlá kolečka namáčejte do takto vzniklé polevy a nechejte na mřížce ztuhnout.
Pro větší zdobnost můžete před ztuhnutím polevy posypat cukrářským zdobením.
Pokud rádi pracujete se strojkem na těsto, můžete z toho receptu vytvořit i citronové strojkové cukroví. Do těsta přidejte jen a něco více mouky, aby bylo hustší a dobře procházelo strojkem. Následně můžete vytvářet rovné tyčinky nebo zachovat tvar věnečků.

Citronové rohlíčky
Klasické vánoční rohlíčky můžete letos trochu ozvláštnit. Citrónová kůra jim dodá na zajímavosti a vaše rodina si pochutná!
Ingredience
Na těsto
- 190 g másla
- 120 g cukru krupice
- strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality
- 2 žloutky
- 100 g mletých mandlí
- špetka soli
- 300 g hladké mouky
Na dokončení
- 150 g moučkového cukru
- strouhaná kůra ze 2 citronů bio kvality
Postup
- Máslo nakrájejte na kousky a přidejte k němu ostatní suroviny na těsto.
- Důkladně zpracujte v hladké těsto, zabalte do folie a nechte alespoň hodinu vychladit v lednici.
- Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Z těsta vyválejte tenké válečky zhruba o průměru 1 centimetr.
- Válečky následně krájejte na menší zhruba 2,5 centimetru dlouhé kousky.
- V rukách dotvarujte v úhledné malé rohlíčky a pokládejte na plech.
- Pečte zhruba 11 minut.
- V míse smíchejte moučkový cukr a citronovou kůru.
- Do mísy vkládejte ještě horké upečené rohlíčky a opatrně obalujte.
I tento recept můžete snadno modifikovat – například místo citronové kůry a šťávy použít tu pomerančovou a nebo třeba limetkovou. Používejte ale výhradně ovoce bio kvality, u kterého není kůra citrusů chemicky ošetřena.

Máme pro vás také 5 receptů na babiččiny rohlíčky s mandlemi, které vás chytnou za srdce! Zkuste je všechny.
Objevte podobné tipy
Citronové linecké cukroví
Linecké cukroví patří k tradičním druhům vánočního pečiva. Proč ho ale neozvláštnit něčím novým, třeba citronovým nádechem? Vyzkoušejte náš luxusní recept!
Ingredience
Na těsto
- 320 g prosáté hladké mouky
- 190 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 5 g strouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
Na dokončení
- jahodová marmeláda
- moučkový cukr
Postup
- Hladkou mouku nejprve propracujte se změklým máslem a dále postupně přidávejte ostatní suroviny na těsto.
- Vypracujte hladké těsto a nechte v lednici vychladit alespoň 1 hodinu.
- Poté vyválejte těsto na zhruba 0,5 cm silný plát a vytvarujte požadované tvary.
- Krásně vypadají tradiční kytičky s otvorem v horní části.
- V předehřáté troubě pečte na 180°C po dobu 10 – 12 minut.
- Vychladlé pečivo slepujte marmeládou – k citronové chuti těsta se krásně hodí jahodová.
- Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Pokud máte rádi čokoládu, můžete při slepování jahodovou marmeládu nahradit oříškovo-čokoládovou pomazánkou, která se také báječně hodí.

Vyzkoušejte také naše další nejlepší recepty na vánoční linecké cukroví! Budete se oblizovat.
Nepečené citronové kuličky
Na tyto kuličky potřebujete pouhé 4 ingredience! Jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu, vynikající a navíc je nemusíte péct.
Ingredience
- 200 g sušeného kokosu
- 250 g smetanového sýra, nakrájeného nahrubo
- 1 citron, oloupaný a odšťavněný
- 1–2 lžíce medu
- extra kokos na obalení
Postup
- Vložte všechny ingredience do kuchyňského robotu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Mokrýma rukama vyválejte kuličky o velikosti polévkové lžíce.
- Na talíř nasypte kokos a každou kuličku v něm obalte.
- Vložte na tác do lednice a nechte ztuhnout.

Citrónové popraskané sušenky
Jste fanoušci crinkles neboli popraskaných sušenek? Pak si na svou vánoční tabuli připravte následující recept. Budete se olizovat!
Ingredience
- 1 šálek másla, změkčeného
- 1 a 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 2-5 kapek žlutého potravinářského barviva (volitelné)
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup
- Do mísy elektrického stolního mixéru dejte máslo a krystalový cukr.
- Zapněte na vysoký stupeň a mixujte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, asi 3–5 minut.
- Oškrábejte misku gumovou stěrkou.
- Zapněte mixér na minimum a zašlehejte vejce, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku.
- Znovu oškrábejte misku.
- Poté na nízké úrovni vmíchejte 1 hrnek mouky, prášek do pečiva, sůl, jedlou sodu a potravinářské barvivo.
- Jakmile se vše spojí, vmíchejte zbývající 2 šálky mouky.
- Těsto nepřemíchejte!
- Těsto přikryjte a dejte chladit alespoň na 30 minut.
- Čím déle budete těsto chladit, tím lépe pro nadýchané sušenky.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Vyložte několik plechů pečicím papírem a dejte stranou.
- Jakmile těsto vychladne, vyndejte malou misku a do ní nasypte moučkový cukr.
- Pomocí naběračky na zmrzlinu rozdělte těsto na kuličky.
- Každou kuličku obalte v moučkovém cukru a poté položte na plech, 5 cm od sebe.
- Pečte 9–10 minut, dokud nejsou okraje zlatavé a střed nevypadá mírně nedopečený.
- Nechte vychladnout na plechu.
- Užijte si to!

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem testu?
Tip na citronovou polevu na cukroví
Mnohé tradiční recepty můžete proměnit v příjemný zážitek s citronovou chutí použitím citronové polevy. Její příprava je velmi snadná, my Vám ale přinášíme tipy, jak ji vylepšit.
Jako základ použijte:
- 150 g moučkového cukru
- zhruba 2 lžíce citronové šťávy
Aby byla poleva krásně jemná, moučkový cukr musíte před smícháním s citronovou šťávou prosít. Pokud se nechce cukr se šťávou dostatečně spojit, přidávejte po kapkách buď vodu nebo další citronovou šťávu.
Pro výraznější chuť a barvu polevy přidejte zhruba 2 lžičky na jemno nastrouhané citronové kůry.
Aby se poleva na cukroví nelámala, přidejte pár kapek oleje.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!