Zamilujte se do osvěžující kyselé chuti šťovíku, bylinky, kterou si můžete sami nasbírat téměř všude!

Ne nadarmo se říká ,,kyselý jako šťovík“!

Snad každý z nás měl určitě možnost se s ním ve volné přírodě setkat a ochutnat ho.

Ale víte, jaké jsou jeho druhy?

Jak se dá využít v kuchyni?

Či jaké jsou jeho zdravotní benefity?

To vše a mnohem více vám prozradíme v našem článku!

Co je to vlastně šťovík?

Šťovík je vytrvalá bylinka, která patří do čeledi rdesnovité stejně jako pohanka nebo rebarbora. Dá se použít do salátů, smaženek, marinád, polévek a různých masových směsí. Má výraznou kyselou, citrónovou chuť.

Čerstvé listy šťovíku.
www.deliciousmagazine.co.uk

Druhy šťovíku

Existuje přes 200 druhů šťovíku, ale my si představíme jen některé z nich:

  • Šťovík kyselý (Rumex acetosa) u nás najdete asi nejčastěji. Je to hluboce zakořeněná trvalka, která vydrží roky, pokud si najde místo, které se jí líbí. Má ostrou chuť a poněkud velké, šípovité listy. Dorůstá do výšky asi jednoho metru a má malé narůžovělé květy.
  • Šťovík štítnatý (Rumex scutatus) má jemnější chuť než šťovík kyselý, s menšími a kulatějšími listy, které jsou jasně zelené. Tento druh můžete použít do polévek, dušených pokrmů, salátů nebo z něj vyrobit lahodné pesto.
  • Šťovík krvavý (Rumex sanguineus) má, jak už asi tušíte, v listech sytě červené žilky. Má velmi jemnou, téměř nešťavnatou chuť s velmi malou kyselostí obvykle spojovanou s touto rostlinou. Vynikne v salátu.
  • Šťovík menší (Rumex acetosella) je asi tak kyselý jako obyčejný šťovík, ale s menšími listy. Dosahuje výšky asi 45 cm a kvete od března do listopadu.
  • Šťovík tupolistý (Rumex obtusifolius) je u nás původním druhem z rodů šťovík a patří mezi nejrozšířenější plevele světa. Dorůstá do výšky kolem 50 až 150 cm.
  • orůstá až do výšky kolem 50-150 centimetrů.
  • Šťovík kadeřavý (Rumex crispus) má dlouhé a úzké listy se zvlněnými či kudrnatými okraji – odtud pochází jeho název.

Zdravotní výhody konzumace šťovíku

Posiluje imunitu

Šťovík je skvělým zdrojem vitaminu A, vitaminu rozpustného v tucích, který pomáhá udržovat správnou funkci imunitního systému. Obsahuje také dávku vitaminu C, důležitého antioxidantu, který pomáhá našemu tělu odvrátit infekci.Vitamin C je také nezbytný pro biosyntézu kolagenu.

Podporuje reprodukční zdraví

Výzkum ukazuje, že strava bohatá na vitamín A může také zlepšit reprodukční zdraví.

Udržuje zdravý zrak a pokožku

Vitamin A je důležitý pro zdraví očí (pomáhá předcházet ztrátě zraku v důsledku stárnutí) a také podporuje zdravou pokožku, vlasy a nehty.

Podporuje pravidelnost střev a hubnutí

Porce 1 šálku čerstvého šťovíku poskytuje asi 4 gramy vlákniny, která pomáhá udržovat pravidelné vyprazdňování. Vláknina také pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a krevního cukru.Kromě toho potraviny bohaté na vlákninu lépe zasytí, což vede ke snížení hmotnosti a/nebo k podpoře řízení hmotnosti.

Chrání před chronickými nemocemi

Strava bohatá na vlákninu může pomoci chránit před určitými zdravotními problémy, včetně rakoviny, obezity a cukrovky 2.

Může snížit růst rakovinných buněk

Ačkoli výzkum na lidech chybí, některé studie ve zkumavkách a na zvířatech zjistily, že šťovík může blokovat růst a šíření určitých typů rakovinných buněk. Například studie ve zkumavce ukázala, že několik druhů šťovíků zabilo buňky rakoviny prsu, děložního čípku a kůže. Přesto je zapotřebí více studií, aby se zjistilo, jak může šťovík ovlivnit růst rakoviny u lidí, když je konzumován jako součást vyvážené stravy.

Vedlejší účinky konzumace šťovíku

Při mírné konzumaci (v množstvích typicky nalezených v potravinách) je šťovík považován za bezpečný. Obsahuje však vysoké množství kyseliny šťavelové, což znamená, že jeho konzumace ve velkém množství může být škodlivá kvůli možnosti otravy šťavelany. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat poškození ledvin, jater a gastrointestinálního traktu. Šťovík ve formě sušených bylin může být nebezpečný pro děti a ženy, které jsou těhotné nebo kojící.

Nutriční hodnoty šťovíku

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 g čerstvého šťovíku vs. čerstvých vybraných druhů bylinek.

Nutriční hodnotyŠťovík
(100 g)
Petrželka
(100 g)
Bazalka
(100 g)
Pažitka
(100 g)
Energie22 kcal36 kcal23 kcal30 kcal
Tuky0.7 g0.8 g0.6 g0.7 g
Sacharidy3.2 g6.3 g2.7 g4.4 g
Vláknina2.9 g3.3 g1.6 g2.5 g
Bílkoviny2 g3 g3.2 g3.3 g

Vitamíny a minerály ve šťovíku

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které čerstvý šťovík v porovnání s vybranými druhy bylinek obsahuje.

Vitamíny a minerályŠťovík
(100 g)
Petrželka
(100 g)
Bazalka
(100 g)
Pažitka
(100 g)
Vitamín A100.00 mcg421.00 mcg264.00 mcg218.00 mcg
Vitamín B20.100 mg0.098 mg0.076 mg0.115 mg
Vitamín B30.500 mg1.313 mg0.902 mg0.647 mg
Vitamín B60.122 mg0.090 mg0.155 mg0.138 mg
Foláty13.00 mcg152.00 mcg68.00 mcg105.00 mcg
Vitamín C48.00 mg133.0 mg18.0 mg58.1 mg
Vápník44.00 mg138.00 mg177.00 mg92.00 mg
Měď0.131 mg0.15 mg0.39 mg0.16 mg
Železo2.40 mg6.20 mg3.17 mg1.60 mg
Horčík103.00 mg50.00 mg64.00 mg42.00 mg
Draslík390.00 mg554.00 mg295.00 mg296.00 mg
Sodík4.00 mg56.00 mg4.00 mg3.00 mg
Zinek0.20 mg1.07 mg0.81 mg0.56 mg

Kde můžete šťovík koupit?

Šťovík hledejte na jaře a v létě na farmářských trzích a v některých specializovaných prodejnách. Tato unikátní bylinka se hledá strašně těžko. Pokud máte potíže s jeho nalezením, zeptejte se na místním trhu. Hlavní sezóna je od dubna do května, Až si budete šťovík na trhu vybírat, hledejte ten, který má jasně zelený odstín bez hnědých skvrn a známek vadnutí.

Jak šťovík skladovat?

Pokud se šťovík chystáte použít během jednoho nebo dvou dnů, jednoduše ho uchovávejte volně zabalený v plastovém sáčku v lednici. Pro delší skladování ho před vložením do sáčku opláchněte, osušte a srolujte do papírových utěrek. Papírové utěrky nasají veškerou přebytečnou tekutinu a udrží listy suché, ale v dostatečně vlhkém prostředí.

Můžete také listy vařit na kousku másla, dokud nezvadnou a nerozpadnou se. Konečný výsledek bude jako šťovíkové pyré. Toto pyré zmrazejte a později jej můžete přidat do polévek nebo dušeného masa.

Šťovík můžete také nasušit a použít jako bylinku, ale ztratí trochu chuti.

Čím lze šťovík nahradit?

Pokud narazíte na recept se šťovíkem a nemáte ho zrovna po ruce, můžete místo něj jednoduše přidat trochu citronové šťávy nebo citronové kůry. Rukola, rebarbora a dokonce i špenát mohou spolu s citronovou šťávou šťovík zastoupit.

Jak můžeme šťovík použít v kuchyni?

Šťovík můžete použít jako bylinku, podobně jako petržel, bazalka či máta. Nasekejte ho a přidejte do marinád či dresinků, nebo ho zamíchejte do polévek či různých masových a zeleninových směsí pro trochu svěží chuti.

Můžete také natrhat jemné listy do salátů či je přidat na smažené hranolky.

Díky své kyselé a jasné chuti skvěle ozvláštňuje brambory, vejce či různé obiloviny. Je také vynikající s uzenými nebo mastnými rybami, jako je losos či makrela.

Šťovík se luxusně snoubí se smetanou, zakysanou smetanou nebo jogurtem, protože jejich krémovost krotí jeho výraznou chuť.

Je také skvělým doplňkem k jiné vařené zelenině. Přidejte hrst nebo dvě, když vaříte špenát, mangold nebo kapustu, abyste získali krásně kyselou chuť.

Mladší listy mohou být mnohem křehčí a špatně drží při vaření, takže je používejte jako ozdobu jarních jídel nebo do tepelně neupravených pokrmů.

Polévka ze šťovíku s polovinou vejce natvrdo s vedle položenými listy čerstvého šťovíku.
www.polonist.com

Použití v receptech

Pesto ze šťovíku

Připravte si jednoduché pesto, které se díky své citrónové chuti skvěle hodí k rybám.

Ingredience:

  • 200 g šťovíku (odstraňte silné stonky)
  • 4 stroužky česneku
  • 1/3 šálku mandlí
  • 1/2 šálku parmazánu, nastrouhaného
  • 1/4 až 1/2 šálku extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. V kuchyňském robotu rozšleháme česnek se špetkou soli.
  2. Přidáme mandle, rychle šleháme a poté přidáme šťovík.
  3. Během mixování pokapejte olivovým olejem, abyste dosáhli požadované konzistence.
  4. Pamatujte, že po přidání sýra pesto trochu zhoustne.
  5. Ručně vmícháme nastrouhaný parmazán.

Vyzkoušejte i naše další recepty na bylinkové pesto a přineste na své talíře zcela nový zážitek!

Pesto ze šťovíku v mističce s vedle položenými listy šťovíku.
www.greatbritishchefs.com

Jogurt ze šťovíku

Ingredience:

  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 1 lžička medu
  • 1 štědrá hrst krvavého šťovíku
  • špetka soli podle chuti
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka.
  2. Do mixéru přidejte jogurt a pořádně vyšlehejte.
  3. Nechte v chladničce, dokud nebudete připraveni k použití.

Inspirujte se našimi recepty na jogurty po domácku 6x jinak. V troubě, jogurtovači i v hrnci!

Co dalšího si můžete ze šťovíku připravit?

  • Šťovíková polévka
    Klasický francouzský recept složený ze šťovíku, jarní cibulky, vývaru, smetany a žloutků.
  • Šťovíková omáčka
    Bohatá, zelená omáčka připravená ze smetany ke šlehání, másla, šťovíku a vývaru.
  • Teplý bramborový salát se šťovíkovou zálivkou
    Teplý bramborový salát přelitý zálivkou z nakrájeného šťovíku, olivového oleje, sladké cibule a bílého vinného octa.
  • Losos se šťovíkovou omáčkou
    Dušený nebo grilovaný losos servírovaný se šťovíkovou omáčkou.
  • Míchaný listový salát se šťovíkem a kozím sýrem
    Jarní listová zelenina smíchaná se šťovíkem a přelitá smetanovým kozím sýrem s vysokým obsahem tuku.
  • Grilovaná ryba a rýže se šťovíkem a citronem
    Grilované filé nebo celá ryba podávaná na směsi šťovíkové rýže se šťávou z citronu.

Kde šťovík roste?

U nás roste šťovík téměř všude a najdeme zde asi 23 druhů šťovíku. Ideálně se vypravte hledat ho do přírody během jarních měsíců, kdy mají jeho listy tu nejlepších chuť. Šťovík kyselý je rozšířen takřka v celé Evropě. Nejvíce se mu daří na prosluněných místech s dostatkem vláhy.

Proto ho lze potkat zejména v blízkosti řek a potoků, na vlhkých pastvinách či travnatých porostech. Jelikož je nenáročný, najdeme ho i v nížinách nebo podhorských až horských regionech.

Historie šťovíku

Ve Francii se šťovík po staletí používá v lékařství, stejně jako v polévkách a dušených pokrmech. Před Francouzi lze důkazy o konzumaci šťovíku nalézt ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě, kde se bylina používala k okyselení bohatých a těžkých jídel, podobně jako my ji používáme dnes.

Ve skutečnosti slovo „sorrel“ (z anglického překladu šťovík) pochází z germánského slova „sur“ a starého francouzského slova „surele“, přičemž obě znamenají „kyselý“. To je přesně ta chuť, kterou šťovík pokrmům dodává a proč se používá nejen ve výše zmíněných zemích, ale po celém světě, včetně Rumunska, Nigérie, Maďarska, Ruska, Indie a Vietnamu.

Použité zdroje

What Is Sorrel?, Danilo Alfaro , www.thespruceeats.com, 16. 12. 2021, [citováno: 04. 05. 2022]
What's the Score on Sorrel?, Tommy Werner, www.epicurious.com, 29. 04. 2015, [citováno: 04. 05. 2022]
What Is Sorrel And How Do I Cook With it?, www.foodrepublic.com, [citováno: 04. 05. 2022]
Sorrel Nutrition Facts and Health Benefits, Malia Frey, www.verywellfit.com, 13. 01. 2022, [citováno: 04. 05. 2022]
How to Cook With Sorrel: 7 Recipes for the Garden Herb, www.masterclass.com, 13. 08. 2021, [citováno: 04. 05. 2022]
Sorrel Nutrition facts, www.nutrition-and-you.com, [citováno: 04. 05. 2022]
X