Oblíbená rajčatová dobrota s nádechem Itálie, která má kořeny ve městě Bologna.
Boloňská omáčka své konzumenty nadchla natolik, že se po celé zemi začala šířit jako virus.
Vždyť na co si v asociaci se špagetami vybavíte jako první?
Pojďte si ji připravit tak, jak ji máte rádi.
Zdravá boloňská omáčka z mletého masa
Boloňské ragú podle Jamieho Olivera si nejde nezamilovat. Bude tento recept patřit do vašich rodinných klenotů?
INGREDIENCE:
- snítka čerstvého rozmarýnu
- 50 g slaniny
- olivový olej
- 500 g kvalitního hovězího masa (mletého)
- 500 g kvalitního vepřového masa (mletého)
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 řapíkaté celery
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 plechovky loupaných rajčat
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Rozmarýn si nasekejte nadrobno spolu se slaninou.
- Na lžíci oleje si orestujte rozmarýn spolu se slaninou.
- Po dvou minutách přidejte čerstvě namleté maso (nejlépe připravené doma nebo u řezníka), občas promíchejte, aby se zatáhlo ze všech stran a duste 10 minut.
- Cibuli, mrkev a celer si nasekejte nadrobno a přidejte k masu.
- Po 15 minutách přidejte protlak a loupaná rajčata, trochu je rozmačkejte vidličkou a podlijte 2 plechovkami vody.
- Nechte vařit, dokud se tekutina nezredukuje (asi 2 hodiny).
- Dle potřeby dosolte a dopepřete.

Uvařte si spolu s Jamiem Oliverem. Zde je videorecept:
Pravá boloňská omáčka na těstoviny
Tuto náramnou omáčku můžete podávat s pappardelle nebo tagliatelle. Ale klidně ji můžete využít do našich oblíbených receptů na lasagne.
INGREDIENCE:
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 450 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového
- 1 a ¼ hrnku červeného vína (nebo hovězího vývaru)
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 800 g loupaných rajčat (v plechovce)
- 4 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce italského koření
- 1 bobkový list
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- parmazán nebo jiný sýr na posypání
POSTUP:
- Cibulku nakrájenou na drobno a osmažte na oleji.
- Přidejte prolisovaný česnek, najemno nakrájenou mrkev a celer a restujte 5 minut.
- Poté přidejte mleté maso a duste 7 minut.
- Přidejte mléko a nechte odpařit.
- Přidejte rajský protlak, italské koření, rajčata i s nálevem a bobkový list.
- Dle potřeby zřeďte vodou.
- Duste pomalu a klidně i dvě hodiny.
- Podávejte se svými oblíbenými těstovinami posypané nejlépe parmazánem.

Objevte podobné tipy
Rychlá boloňská omáčka na špagety
Recept na boloňskou omáčku bez masa jsme také neopomněli.
INGREDIENCE:
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 plechovky loupaných rajčat
- čerstvá bazalka
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 200 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového)
- špetka chili
- 125 ml červeného vína
- 6 cherry rajčat
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Cibuli si nasekejte nadrobno a osmažte na oleji.
- Přidejte najemno nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a nardobno nakrájený celer.
- Přidejte rajský protlak a nechte projít varem.
- Následovat budou loupaná rajčata, cherry rajčata nakrájená na poloviny, bazalka, oregano, chilli, červené víno, hovězí vývar a nakonec bobkové listy.
- Vařte do zhoustnutí a změknutí.
- Dochuťte solí a pepřem.

Čočková boloňská omáčka s cuketovými špagetami
Tento recept na boloňskou omáčku na špagety z cukety může zaujmout i vegany nebo vegetariány. Vychutnejte si variaci, která je úplně bez mouky.
INGREDIENCE:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká šalotka
- 4 stroužky česneku
- 2-3 střední mrkve
- špetka soli
- 750 g pasírovaných rajčat
- špetka plátků červeného pepře
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce kokosového cukru (stévie)
- ½ hrnku vody
- ¾ hrnku červené čočky
- 2 středně velké cukety
POSTUP:
- Na oleji si omažte najemno nakrájenou šalotku a přidejte prolisovaný česnek.
- Poté nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a přidejte.
- Posolte a opepeřete, podlijte rajčatovým pyré, přidejte plátky pepře, oregano, bazalku, kokosový cukr, čočku a vodu.
- Vařte do změknutí a zhoustnutí asi 17 minut.
- Dochuťte podle vašich představ.
- Na přípravu cuketových špaget budete potřebovat kráječ zeleniny (spiralizér) nebo škrabku na špagety.
- Cuketu si umyjte osušte a nakrájejte.
- Pak ji stačí osmažit na trošce oleje do měkka a osolit.

Kromě loupaných rajčat v plechovce samozřejmě můžete využít i rajčata čerstvá. Zejména pokud máte nějaká ze zahrádky, byla by škoda je nevyužít. Stačí naříznout jejich spodní část do kříže a dát je na 3 minuty do vroucí vody. Slupka se hezky oddělí a jednoduchými tahy tak oloupete celé rajče.
Maso vždy vybírejte pečlivě. Vyplatí se koupit maso čerstvé v celku nebo umleté od řezníka. Polotovary jsou často doplněny o další nejedlé složky. Z hovězího masa se hodí nejlépe kýta nebo tučnější plec. Z vepřového ideálně přední kýta nebo krkovička.
Pravá omáčka bolognese se vaří opravdu pomalu a dlouho. Doba vaření, nebo spíše dušení, se tak může vyšplhat na 2-4 hodiny, ale opravdu za to stojí.
Milujete italskou kuchyni? Inspirujte se dalšími recepty na těstoviny na italský způsob. Nebo vyzkoušejte další recepty na omáčky se špagetami.