4 skvělé recepty na boloňskou omáčku s italskými kořeny

Oblíbená rajčatová dobrota s nádechem Itálie, která má kořeny ve městě Bologna. 

Boloňská omáčka své konzumenty nadchla natolik, že se po celé zemi začala šířit jako virus. 

Vždyť na co si v asociaci se špagetami vybavíte jako první?

Pojďte si ji připravit tak, jak ji máte rádi. 

Zdravá boloňská omáčka z mletého masa

Boloňské ragú podle Jamieho Olivera si nejde nezamilovat. Bude tento recept patřit do vašich rodinných klenotů?

INGREDIENCE:

  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 50 g slaniny 
  • olivový olej
  • 500 g kvalitního hovězího masa (mletého)
  • 500 g kvalitního vepřového masa (mletého)
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 řapíkaté celery
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Rozmarýn si nasekejte nadrobno spolu se slaninou.
  • Na lžíci oleje si orestujte rozmarýn spolu se slaninou. 
  • Po dvou minutách přidejte čerstvě namleté maso (nejlépe připravené doma nebo u řezníka), občas promíchejte, aby se zatáhlo ze všech stran a duste 10 minut. 
  • Cibuli, mrkev a celer si nasekejte nadrobno a přidejte k masu. 
  • Po 15 minutách přidejte protlak a loupaná rajčata, trochu je rozmačkejte vidličkou a podlijte 2 plechovkami vody. 
  • Nechte vařit, dokud se tekutina nezredukuje (asi 2 hodiny).
  • Dle potřeby dosolte a dopepřete. 
Báječné ragú na boloňský způsob s těstovinami.
eataly.com

Uvařte si spolu s Jamiem Oliverem. Zde je videorecept:

Pravá boloňská omáčka na těstoviny

Tuto náramnou omáčku můžete podávat s pappardelle nebo tagliatelle. Ale klidně ji můžete využít do našich oblíbených receptů na lasagne.

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového 
  • 1 a ¼ hrnku červeného vína (nebo hovězího vývaru)
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 800 g loupaných rajčat (v plechovce)
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • parmazán nebo jiný sýr na posypání

POSTUP:

  • Cibulku nakrájenou na drobno a osmažte na oleji. 
  • Přidejte prolisovaný česnek, najemno nakrájenou mrkev a celer a restujte 5 minut. 
  • Poté přidejte mleté maso a duste 7 minut. 
  • Přidejte mléko a nechte odpařit. 
  • Přidejte rajský protlak, italské koření, rajčata i s nálevem a bobkový list. 
  • Dle potřeby zřeďte vodou. 
  • Duste pomalu a klidně i dvě hodiny.
  • Podávejte se svými oblíbenými těstovinami posypané nejlépe parmazánem.
Pravá boloňská omáčka se musí vařit pomalu a dlouho.
delish.com

Rychlá boloňská omáčka na špagety

Recept na boloňskou omáčku bez masa jsme také neopomněli. 

INGREDIENCE:

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • čerstvá bazalka
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového)
  • špetka chili
  • 125 ml červeného vína
  • 6 cherry rajčat
  • sůl 
  • pepř

POSTUP:

  • Cibuli si nasekejte nadrobno a osmažte na oleji. 
  • Přidejte najemno nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a nardobno nakrájený celer. 
  • Přidejte rajský protlak a nechte projít varem.
  • Následovat budou loupaná rajčata, cherry rajčata nakrájená na poloviny, bazalka, oregano, chilli, červené víno, hovězí vývar a nakonec bobkové listy. 
  • Vařte do zhoustnutí a změknutí. 
  • Dochuťte solí a pepřem.
Omáčka na špagety s rajčaty.
cearaskitchen.com

Čočková boloňská omáčka s cuketovými špagetami

Tento recept na boloňskou omáčku na špagety z cukety může zaujmout i vegany nebo vegetariány. Vychutnejte si variaci, která je úplně bez mouky.

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 středně velká šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 2-3 střední mrkve
  • špetka soli
  • 750 g pasírovaných rajčat
  • špetka plátků červeného pepře
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce kokosového cukru (stévie)
  • ½ hrnku vody
  • ¾ hrnku červené čočky
  • 2 středně velké cukety

POSTUP:

  • Na oleji si omažte najemno nakrájenou šalotku a přidejte prolisovaný česnek. 
  • Poté nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a přidejte. 
  • Posolte a opepeřete, podlijte rajčatovým pyré, přidejte plátky pepře, oregano, bazalku, kokosový cukr, čočku a vodu. 
  • Vařte do změknutí a zhoustnutí asi 17 minut. 
  • Dochuťte podle vašich představ. 
  • Na přípravu cuketových špaget budete potřebovat kráječ zeleniny (spiralizér) nebo škrabku na špagety.
  • Cuketu si umyjte osušte a nakrájejte. 
  • Pak ji stačí osmažit na trošce oleje do měkka a osolit. 
Recept na omáčku na těstoviny s rajčaty a čočkou.
connoisseurousves.com

Kromě loupaných rajčat v plechovce samozřejmě můžete využít i rajčata čerstvá. Zejména pokud máte nějaká ze zahrádky, byla by škoda je nevyužít. Stačí naříznout jejich spodní část do kříže a dát je na 3 minuty do vroucí vody. Slupka se hezky oddělí a jednoduchými tahy tak oloupete celé rajče. 

Maso vždy vybírejte pečlivě. Vyplatí se koupit maso čerstvé v celku nebo umleté od řezníka. Polotovary jsou často doplněny o další nejedlé složky. Z hovězího masa se hodí nejlépe kýta nebo tučnější plec. Z vepřového ideálně přední kýta nebo krkovička. 

Pravá omáčka bolognese se vaří opravdu pomalu a dlouho. Doba vaření, nebo spíše dušení, se tak může vyšplhat na 2-4 hodiny, ale opravdu za to stojí. 

Milujete italskou kuchyni? Inspirujte se dalšími recepty na těstoviny na italský způsob. Nebo vyzkoušejte další recepty na omáčky se špagetami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X