4 skvělé recepty na boloňskou omáčku s italskými kořeny

Oblíbená rajčatová dobrota s nádechem Itálie, která má kořeny ve městě Bologna. 

Boloňská omáčka své konzumenty nadchla natolik, že se po celé zemi začala šířit jako virus. 

Vždyť na co si v asociaci se špagetami vybavíte jako první?

Pojďte si ji připravit tak, jak ji máte rádi. 

Zdravá boloňská omáčka z mletého masa

Boloňské ragú podle Jamieho Olivera si nejde nezamilovat. Bude tento recept patřit do vašich rodinných klenotů?

INGREDIENCE:

  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 50 g slaniny 
  • olivový olej
  • 500 g kvalitního hovězího masa (mletého)
  • 500 g kvalitního vepřového masa (mletého)
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 řapíkaté celery
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Rozmarýn si nasekejte nadrobno spolu se slaninou.
  • Na lžíci oleje si orestujte rozmarýn spolu se slaninou. 
  • Po dvou minutách přidejte čerstvě namleté maso (nejlépe připravené doma nebo u řezníka), občas promíchejte, aby se zatáhlo ze všech stran a duste 10 minut. 
  • Cibuli, mrkev a celer si nasekejte nadrobno a přidejte k masu. 
  • Po 15 minutách přidejte protlak a loupaná rajčata, trochu je rozmačkejte vidličkou a podlijte 2 plechovkami vody. 
  • Nechte vařit, dokud se tekutina nezredukuje (asi 2 hodiny).
  • Dle potřeby dosolte a dopepřete. 
Báječné ragú na boloňský způsob s těstovinami.
eataly.com

Uvařte si spolu s Jamiem Oliverem. Zde je videorecept:

Pravá boloňská omáčka na těstoviny

Tuto náramnou omáčku můžete podávat s pappardelle nebo tagliatelle. Ale klidně ji můžete využít do našich oblíbených receptů na lasagne.

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového 
  • 1 a ¼ hrnku červeného vína (nebo hovězího vývaru)
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 800 g loupaných rajčat (v plechovce)
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • parmazán nebo jiný sýr na posypání

POSTUP:

  • Cibulku nakrájenou na drobno a osmažte na oleji. 
  • Přidejte prolisovaný česnek, najemno nakrájenou mrkev a celer a restujte 5 minut. 
  • Poté přidejte mleté maso a duste 7 minut. 
  • Přidejte mléko a nechte odpařit. 
  • Přidejte rajský protlak, italské koření, rajčata i s nálevem a bobkový list. 
  • Dle potřeby zřeďte vodou. 
  • Duste pomalu a klidně i dvě hodiny.
  • Podávejte se svými oblíbenými těstovinami posypané nejlépe parmazánem.
Pravá boloňská omáčka se musí vařit pomalu a dlouho.
delish.com

Rychlá boloňská omáčka na špagety

Recept na boloňskou omáčku bez masa jsme také neopomněli. 

INGREDIENCE:

  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 plechovky loupaných rajčat
  • čerstvá bazalka
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 200 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového)
  • špetka chili
  • 125 ml červeného vína
  • 6 cherry rajčat
  • sůl 
  • pepř

POSTUP:

  • Cibuli si nasekejte nadrobno a osmažte na oleji. 
  • Přidejte najemno nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek a nardobno nakrájený celer. 
  • Přidejte rajský protlak a nechte projít varem.
  • Následovat budou loupaná rajčata, cherry rajčata nakrájená na poloviny, bazalka, oregano, chilli, červené víno, hovězí vývar a nakonec bobkové listy. 
  • Vařte do zhoustnutí a změknutí. 
  • Dochuťte solí a pepřem.
Omáčka na špagety s rajčaty.
cearaskitchen.com

Čočková boloňská omáčka s cuketovými špagetami

Tento recept na boloňskou omáčku na špagety z cukety může zaujmout i vegany nebo vegetariány. Vychutnejte si variaci, která je úplně bez mouky.

INGREDIENCE:

  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 středně velká šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 2-3 střední mrkve
  • špetka soli
  • 750 g pasírovaných rajčat
  • špetka plátků červeného pepře
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce kokosového cukru (stévie)
  • ½ hrnku vody
  • ¾ hrnku červené čočky
  • 2 středně velké cukety

POSTUP:

  • Na oleji si omažte najemno nakrájenou šalotku a přidejte prolisovaný česnek. 
  • Poté nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle a přidejte. 
  • Posolte a opepeřete, podlijte rajčatovým pyré, přidejte plátky pepře, oregano, bazalku, kokosový cukr, čočku a vodu. 
  • Vařte do změknutí a zhoustnutí asi 17 minut. 
  • Dochuťte podle vašich představ. 
  • Na přípravu cuketových špaget budete potřebovat kráječ zeleniny (spiralizér) nebo škrabku na špagety.
  • Cuketu si umyjte osušte a nakrájejte. 
  • Pak ji stačí osmažit na trošce oleje do měkka a osolit. 
Recept na omáčku na těstoviny s rajčaty a čočkou.
connoisseurousves.com

Kromě loupaných rajčat v plechovce samozřejmě můžete využít i rajčata čerstvá. Zejména pokud máte nějaká ze zahrádky, byla by škoda je nevyužít. Stačí naříznout jejich spodní část do kříže a dát je na 3 minuty do vroucí vody. Slupka se hezky oddělí a jednoduchými tahy tak oloupete celé rajče. 

Maso vždy vybírejte pečlivě. Vyplatí se koupit maso čerstvé v celku nebo umleté od řezníka. Polotovary jsou často doplněny o další nejedlé složky. Z hovězího masa se hodí nejlépe kýta nebo tučnější plec. Z vepřového ideálně přední kýta nebo krkovička. 

Pravá omáčka bolognese se vaří opravdu pomalu a dlouho. Doba vaření, nebo spíše dušení, se tak může vyšplhat na 2-4 hodiny, ale opravdu za to stojí. 

Milujete italskou kuchyni? Inspirujte se dalšími recepty na těstoviny na italský způsob. Nebo vyzkoušejte další recepty na omáčky se špagetami.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.