Vynikající recepty na cheesecake s borůvkami! Vychutnejte si tuto letní dobrotu

Sladký recept na borůvkový cheesecake. Také se vám při těchto slovech sbíhají sliny?

Připravte si tuto delikatesu i v pohodlí vašeho domova.

A jak zabránit tomu, aby tvarohový koláč popraskal? To se dozvíte na konci článku.

Borůvkový cheesecake s tvarohem

Máte ve svém životě nějakého milovníka borůvek nebo jím jste vy sami? Udělejte dojem tímto výborným receptem na tvarohový koláč s borůvkami, který je obsahuje uvnitř, ale i na povrchu v podobě omáčky. Máte raději starou dobrou klasiku? Tak potom tu pro vás máme recepty na klasický cheesecake.

Co budeme potřebovat

Na krustu

  • 18 grahamových sušenek
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 140 g másla (rozpuštěného)

Na náplň

  • 680 g plnotučného tvarohu
  • 210 g cukru
  • 85 g zakysané smetany
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 125 ml husté smetany
  • 3 velká vejce
  • 310 g čerstvých borůvek

Na omáčku

  • 460 g čerstvých borůvek
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 60 ml vody

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Umístěte rošt do středu trouby.
  • Přidejte grahamové sušenky, cukr a sůl do mísy kuchyňského robota a mixujte, dokud se nerozemelou na prášek.
  • Přidejte máslo a zpracujte, dokud se nespojí.
  • Směs vtlačte na dno formy, aby krusta byla i po stranách.
  • Krustu pečte do světle zlatohnědé barvy, 20 až 25 minut.
  • Nechte vychladnout asi 15 minut.
  • Když forma vychladne pevně zabalte dno a boky do alobalu.
  • Vložte zabalenou formu do velkého plechu.
  • Uvařte si vodu na přípravu horké vodní lázně na pečení borůvkového cheesecaku.
  • Na náplň si vyšlehejte tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, vanilku, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
  • Pomalu přidávejte hustou smetanu, dokud se nezapracuje. Přidejte vejce, jedno po druhém, dokud se nespojí.
  • Přidejte borůvky. Pomocí gumové stěrky jemně vmíchejte borůvky do náplně, dávejte pozor, abyste je nerozdrtili.
  • Nalijte směs na cheescake do připraveného korpusu.
  • Opatrně nalijte do pekáče tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny stěn formy na cheesecake.
  • Pečte tvarohový koláč, dokud nebude po okrajích mírně nafouknutý, asi 1 1/2 hodiny.
  • Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby asi na 3 cm. Nechte cheesecake dojít v troubě, asi 1 hodinu.
  • Přemístěte na mřížku a nechte 30 minut vychladnout.
  • Ve středním hrnci smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
  • Přidejte vodu a přiveďte omáčku k varu na středně vysokou teplotu.
  • Snižte teplotu na minimum a vařte, odkryté, za občasného míchání, dokud se omáčka nezbarví do zářivě fialové a nezhoustne, asi 10 minut.
  • Omáčku přendejte do středně žáruvzdorné nádoby a nechte ji asi 30 minut na lince trochu vychladnout.
  • Až budete připraveni k podávání, nalijeme borůvkovou omáčku na nakrájené kousky borůvkového cheesecaku.
Jemná krusta upečená společně s tvarohovou náplní plnou borůvek.
Zdroj: domesticgothess.com

Nepečený tvarohový koláč s borůvkami a bílou čokoládou

Nejlepší recept na borůvkový cheesecake s bílou čokoládou a zcela bez pečení. Vyzkoušejte tento skvělý dezert plný letních chutí, který je skvělý pro každé letní posezení. Nebo si připravte čistě jahodový cheesecake, taktéž podle našeho receptu.

Co budeme potřebovat

  • 300 g bílé čokolády
  • 600 g měkkého sýra
  • 285 ml dvojité smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 170 g borůvek
  • 7 lžic borůvkového džemu
  • 85 g sušenek
  • 200 g malých jahod

Postup

  • Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní.
  • Lehce olejem vymazanou formu vyložte potravinářskou fólií.
  • Sýr, smetanu a cukr vyšlehejte, a poté vmíchejte do téměř vychladlou rozpuštěnou bílou čokoládu, dokud se vše dobře nespojí.
  • Smíchejte 170 g borůvek se 5 lžícemi džemu.
  • Nalijte polovinu sýrové směsi do formy, a poté doprostřed lžící vmíchejte borůvky s džemem.
  • Přidejte zbytkem sýrové směsi, zarovnejte vršek a poté vtlačte navrch sušenky, aby vytvořily korpus cheesecaku.
  • Přikryjte a chlaďte 6 hodin nebo přes noc.
  • Asi 6 jahod si dejte stranou. Zbytek rozpulte a poté prohřejte na pánvi se zbylou marmeládou do měkka.
  • Rozšlehejte tyčovým mixérem, poté protřete přes síto, abyste odstranili semínka, a vytvořte omáčku.
  • Chcete-li podávat, zbylé jahody rozpulte, a poté je položte na tvarohový koláč. Přelijte omáčkou.
Ukrojená kousek cheesecaku s polevou z borůvek.
Zdroj: domesticgothess.com

Cheesecake z borůvek a mascarpone

Vychutnejte si krémovou náplň tohoto jedinečného borůvkového cheesecaku. V čem je kouzlo tohoto receptu? Je to ten lahodný italský sýr, který máme všichni rádi.

Co budeme potřebovat

  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 200 g sušenek (drcených)
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 400 g sýra mascarpone
  • 350 g smetanového sýra
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
  • 3 velká vejce
  • kůra z jednoho malého pomeranče
  • 300 g čerstvých borůvek

Postup

  • Předehřejte troubu na 180.
  • Formu vymažte máslem.
  • Rozpuštěné máslo smíchejte se sušenkovou drobenkou a dobře promíchejte. Vtlačte na dno připravené formy.
  • Během přípravy náplně dejte do lednice vychladit.
  • Ve velké míse vyšlehejte vanilku, oba sýry, cukr, kukuřičnou mouku, vejce a pomerančovou kůru.
  • Přidejte 3/4 množství borůvek.
  • Směs přendejte do vychlazené krusty.
  • Navrch rozsypte zbývající borůvky a trochu je zatlačte dolů do náplně.
  • Pečte 45 minut až hodinu, dokud nezezlátne a téměř neztuhne. Uprostřed by se měl ještě trochu chvět.
  • Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby. Před vyjmutím z formy nechte v troubě úplně vychladnout.
  • Zakryjte a nechte několik hodin nebo přes noc v lednici.

Co může být lepšího než osvěžující borůvkový cheesecake s kávou dle vlastního výběru? Tento luxus si můžete dopřát s nejlepšími kapslovými kávovary. Jaký si vybrat? To se dočtete v naší recenzi.

Lahodný tvarohový koláč s borůvkami.
Zdroj: oliveandmango.com

Koláč z tvarohu s borůvkami a Lotus sušenkami

Lotus jsou malé kořeněné, karamelizované sušenky, takové, jaké si občas dáváte ke kávě, pocházející z Holandska a Belgie. Jsou skvělým alternativním základem pro tvarohový koláč a obzvláště dobře chutnají s borůvkami. nebo si připravte další dorty z nejrůznějších typů sušenek, pochutnáte si!

Co budeme potřebovat

  • 250 g balení sušenek Lotus
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 300 g borůvek
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 limetka (oloupaná a odšťavněná)
  • 250 g mascarpone
  • 450 g nízkotučného měkkého sýra nebo tvarohu
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 3 vejce (2 celá a 1 žloutek)
  • 150 ml zakysané smetany

Postup

  • Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  • Sušenky rozdrťte a smíchejte s máslem.
  • Směs vtlačte do formy na pružinu a vytvarujeme i do stran formy.
  • Pečte 10 minut.
  • Borůvky vložíme do hrnce a posypeme hnědým cukrem a limetkovou šťávou, vařte asi 15 minut, nebo dokud nezačnou měknout a praskat. Šťávu slijte do mísy.
  • Mascarpone vyšlehejte se sýrem, moučkovým cukrem, kukuřičnou moukou, limetkovou kůrou a vejci.
  • Do formy dejte lžící polovinu sýrové směsi, přidejte většinu borůvek (některé si nechte navrch) a přelijte zbylou směsí.
  • Pečte 40 minut nebo dokud směs neztuhne, ale aby se stále lehce chvěla uprostřed.
  • Přidejte povrch zakysanou smetanou a pečte dalších 10 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Na borůvkový cheesecake nasypte zbylé ovoce a odloženou šťávu.
Křehká vypečená krusta z Lotus sušenek plná krémové náplně.
Zdroj: reddit.com

Jak zabránit popraskaní cheesecaku?

Existuje několik důvodů, proč tvarohový koláč praská. Zde je několik tipů, jak tomu předejít:

Při výrobě náplně je důležité, abyste vejce nepřešlehali. Do náplně přílišným šleháním přidáte příliš mnoho vzduchu, což způsobí, že při pečení koláč rychle nakyne a pak se propadne a uprostřed praskne. Jakmile jsou vejce zapracována a náplň je hladká, vypněte mixér a hotovo. Odolejte nutkání pokračovat v míchání!

Dalším viníkem je přepečení. Váš cheesecake je propečený, když jsou okraje mírně nafouklé a střed je stále chvějící jako želé. V tuto chvíli troubu vypněte a nechte dvířka trouby mírně pootevřená. Cheesecake se nechá v troubě dojít, ztuhne a pomalu vychladne. To pomáhá, protože drastické změny teploty (tj. horká trouba na studená lednička) způsobí popraskání.

Jak se váš cheesecake ochladí, stáhne se, a pokud se okraje přilepí ke stěně formy, vytvoří se praskliny. Proto je důležité před uvolněním pružinové formy přejet nožem po jejím okraji.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X