Sladký recept na borůvkový cheesecake. Také se vám při těchto slovech sbíhají sliny?
Připravte si tuto delikatesu i v pohodlí vašeho domova.
A jak zabránit tomu, aby tvarohový koláč popraskal? To se dozvíte na konci článku.
Borůvkový cheesecake s tvarohem
Máte ve svém životě nějakého milovníka borůvek nebo jím jste vy sami? Udělejte dojem tímto výborným receptem na tvarohový koláč s borůvkami, který je obsahuje uvnitř, ale i na povrchu v podobě omáčky. Máte raději starou dobrou klasiku? Tak potom tu pro vás máme recepty na klasický cheesecake.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 18 grahamových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 140 g másla (rozpuštěného)
Na náplň
- 680 g plnotučného tvarohu
- 210 g cukru
- 85 g zakysané smetany
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 125 ml husté smetany
- 3 velká vejce
- 310 g čerstvých borůvek
Na omáčku
- 460 g čerstvých borůvek
- 100 g cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- Kůra z 1 citronu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/4 lžičky soli
- 60 ml vody
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Umístěte rošt do středu trouby.
- Přidejte grahamové sušenky, cukr a sůl do mísy kuchyňského robota a mixujte, dokud se nerozemelou na prášek.
- Přidejte máslo a zpracujte, dokud se nespojí.
- Směs vtlačte na dno formy, aby krusta byla i po stranách.
- Krustu pečte do světle zlatohnědé barvy, 20 až 25 minut.
- Nechte vychladnout asi 15 minut.
- Když forma vychladne pevně zabalte dno a boky do alobalu.
- Vložte zabalenou formu do velkého plechu.
- Uvařte si vodu na přípravu horké vodní lázně na pečení borůvkového cheesecaku.
- Na náplň si vyšlehejte tvaroh, cukr, zakysanou smetanu, vanilku, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
- Pomalu přidávejte hustou smetanu, dokud se nezapracuje. Přidejte vejce, jedno po druhém, dokud se nespojí.
- Přidejte borůvky. Pomocí gumové stěrky jemně vmíchejte borůvky do náplně, dávejte pozor, abyste je nerozdrtili.
- Nalijte směs na cheescake do připraveného korpusu.
- Opatrně nalijte do pekáče tolik vroucí vody, aby sahala do poloviny stěn formy na cheesecake.
- Pečte tvarohový koláč, dokud nebude po okrajích mírně nafouknutý, asi 1 1/2 hodiny.
- Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby asi na 3 cm. Nechte cheesecake dojít v troubě, asi 1 hodinu.
- Přemístěte na mřížku a nechte 30 minut vychladnout.
- Ve středním hrnci smíchejte borůvky, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, citronovou šťávu a sůl.
- Přidejte vodu a přiveďte omáčku k varu na středně vysokou teplotu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte, odkryté, za občasného míchání, dokud se omáčka nezbarví do zářivě fialové a nezhoustne, asi 10 minut.
- Omáčku přendejte do středně žáruvzdorné nádoby a nechte ji asi 30 minut na lince trochu vychladnout.
- Až budete připraveni k podávání, nalijeme borůvkovou omáčku na nakrájené kousky borůvkového cheesecaku.
Nepečený tvarohový koláč s borůvkami a bílou čokoládou
Nejlepší recept na borůvkový cheesecake s bílou čokoládou a zcela bez pečení. Vyzkoušejte tento skvělý dezert plný letních chutí, který je skvělý pro každé letní posezení. Nebo si připravte čistě jahodový cheesecake, taktéž podle našeho receptu.
Co budeme potřebovat
- 300 g bílé čokolády
- 600 g měkkého sýra
- 285 ml dvojité smetany
- 50 g moučkového cukru
- 170 g borůvek
- 7 lžic borůvkového džemu
- 85 g sušenek
- 200 g malých jahod
Postup
- Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní.
- Lehce olejem vymazanou formu vyložte potravinářskou fólií.
- Sýr, smetanu a cukr vyšlehejte, a poté vmíchejte do téměř vychladlou rozpuštěnou bílou čokoládu, dokud se vše dobře nespojí.
- Smíchejte 170 g borůvek se 5 lžícemi džemu.
- Nalijte polovinu sýrové směsi do formy, a poté doprostřed lžící vmíchejte borůvky s džemem.
- Přidejte zbytkem sýrové směsi, zarovnejte vršek a poté vtlačte navrch sušenky, aby vytvořily korpus cheesecaku.
- Přikryjte a chlaďte 6 hodin nebo přes noc.
- Asi 6 jahod si dejte stranou. Zbytek rozpulte a poté prohřejte na pánvi se zbylou marmeládou do měkka.
- Rozšlehejte tyčovým mixérem, poté protřete přes síto, abyste odstranili semínka, a vytvořte omáčku.
- Chcete-li podávat, zbylé jahody rozpulte, a poté je položte na tvarohový koláč. Přelijte omáčkou.
Objevte podobné tipy
Cheesecake z borůvek a mascarpone
Vychutnejte si krémovou náplň tohoto jedinečného borůvkového cheesecaku. V čem je kouzlo tohoto receptu? Je to ten lahodný italský sýr, který máme všichni rádi.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 200 g sušenek (drcených)
- 1 lžička vanilkové pasty
- 400 g sýra mascarpone
- 350 g smetanového sýra
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičné mouky (kukuřičný škrob)
- 3 velká vejce
- kůra z jednoho malého pomeranče
- 300 g čerstvých borůvek
Postup
- Předehřejte troubu na 180.
- Formu vymažte máslem.
- Rozpuštěné máslo smíchejte se sušenkovou drobenkou a dobře promíchejte. Vtlačte na dno připravené formy.
- Během přípravy náplně dejte do lednice vychladit.
- Ve velké míse vyšlehejte vanilku, oba sýry, cukr, kukuřičnou mouku, vejce a pomerančovou kůru.
- Přidejte 3/4 množství borůvek.
- Směs přendejte do vychlazené krusty.
- Navrch rozsypte zbývající borůvky a trochu je zatlačte dolů do náplně.
- Pečte 45 minut až hodinu, dokud nezezlátne a téměř neztuhne. Uprostřed by se měl ještě trochu chvět.
- Vypněte troubu a otevřete dvířka trouby. Před vyjmutím z formy nechte v troubě úplně vychladnout.
- Zakryjte a nechte několik hodin nebo přes noc v lednici.
Co může být lepšího než osvěžující borůvkový cheesecake s kávou dle vlastního výběru? Tento luxus si můžete dopřát s nejlepšími kapslovými kávovary. Jaký si vybrat? To se dočtete v naší recenzi.
Koláč z tvarohu s borůvkami a Lotus sušenkami
Lotus jsou malé kořeněné, karamelizované sušenky, takové, jaké si občas dáváte ke kávě, pocházející z Holandska a Belgie. Jsou skvělým alternativním základem pro tvarohový koláč a obzvláště dobře chutnají s borůvkami. nebo si připravte další dorty z nejrůznějších typů sušenek, pochutnáte si!
Co budeme potřebovat
- 250 g balení sušenek Lotus
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 300 g borůvek
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 limetka (oloupaná a odšťavněná)
- 250 g mascarpone
- 450 g nízkotučného měkkého sýra nebo tvarohu
- 90 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 3 vejce (2 celá a 1 žloutek)
- 150 ml zakysané smetany
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Sušenky rozdrťte a smíchejte s máslem.
- Směs vtlačte do formy na pružinu a vytvarujeme i do stran formy.
- Pečte 10 minut.
- Borůvky vložíme do hrnce a posypeme hnědým cukrem a limetkovou šťávou, vařte asi 15 minut, nebo dokud nezačnou měknout a praskat. Šťávu slijte do mísy.
- Mascarpone vyšlehejte se sýrem, moučkovým cukrem, kukuřičnou moukou, limetkovou kůrou a vejci.
- Do formy dejte lžící polovinu sýrové směsi, přidejte většinu borůvek (některé si nechte navrch) a přelijte zbylou směsí.
- Pečte 40 minut nebo dokud směs neztuhne, ale aby se stále lehce chvěla uprostřed.
- Přidejte povrch zakysanou smetanou a pečte dalších 10 minut. Nechte zcela vychladnout.
- Na borůvkový cheesecake nasypte zbylé ovoce a odloženou šťávu.
Jak zabránit popraskaní cheesecaku?
Existuje několik důvodů, proč tvarohový koláč praská. Zde je několik tipů, jak tomu předejít:
Při výrobě náplně je důležité, abyste vejce nepřešlehali. Do náplně přílišným šleháním přidáte příliš mnoho vzduchu, což způsobí, že při pečení koláč rychle nakyne a pak se propadne a uprostřed praskne. Jakmile jsou vejce zapracována a náplň je hladká, vypněte mixér a hotovo. Odolejte nutkání pokračovat v míchání!
Dalším viníkem je přepečení. Váš cheesecake je propečený, když jsou okraje mírně nafouklé a střed je stále chvějící jako želé. V tuto chvíli troubu vypněte a nechte dvířka trouby mírně pootevřená. Cheesecake se nechá v troubě dojít, ztuhne a pomalu vychladne. To pomáhá, protože drastické změny teploty (tj. horká trouba na studená lednička) způsobí popraskání.
Jak se váš cheesecake ochladí, stáhne se, a pokud se okraje přilepí ke stěně formy, vytvoří se praskliny. Proto je důležité před uvolněním pružinové formy přejet nožem po jejím okraji.