Nemáte čas ani energii po náročném pracovním dni trávit věčnost u plotny a připravovat své rodině večeři?
Pak vám možná přijdou vhod naše snadné recepty na bramborovou pánev s kuřecím masem!
Zvládnete je připravit z jedné pánve a navíc jsou výživné a chutné.
Pojďte se na ně s námi společně podívat!
Kuřecí prsa s bramborami ve smetanové omáčce s čerstvými bylinkami
30 minut, pánev a několik jednoduchých ingrediencí! To je vše, co potřebujete na tento chutný a vydatný pokrm z jedné pánve.
Co budete potřebovat
- 4 kuřecí prsa bez kosti a kůže, naklepaných na stejnoměrnou tloušťku
- sůl a pepř podle chuti
- 1 šálek na tenké plátky nakrájených brambor
- 1 lžíce prolisovaného česneku
- ½ lžičky najemno nasekaného rozmarýnu
- ½ lžičky najemno nasekaného tymiánu
- ¼ lžičky najemno nasekaného oregana
- 1 šálek smetany ke šlehání
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (volitelně)
Postup
- Vymažte velkou pánev olejem.
- Kuřecí maso osolte a opepřete podle chuti.
- Přidejte maso na pánev a opékejte na středním plameni 5–6 minut z každé strany, dokud nezhnědne a nepropeče se.
- Přendejte na talíř a přikryjte, aby zůstalo teplé.
- Přidejte do pánve brambory, česnek a bylinky a vařte 5–7 minut, dokud se brambory nedají snadno propíchnout vidličkou a nezhnědnou na okrajích. (Nezapomeňte brambory v polovině obrátit, aby se opekly z obou stran.)
- Přidejte smetanu a vařte dalších 4–5 minut, dokud ezhoustne, přičemž nezapomeňte pravidelně míchat.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Přidejte do pánve maso a obalte ho ve smetanové omáčce.
- Podle potřeby pokrm ozdobte celými stroužky česneku a bylinkami a podávejte horké.

Vyzkoušejte i naše výborné recepty na brambory zapékané s kuřecím masem 4x jinak. Pochutnáte si!
Pečené kuřecí maso se zeleninou a žampiony
Skvělý oběd či večeře pro celou rodinu! Navíc vše zvládnete připravit v jedné pánvi. Kombinace kuřecího masa, brambor, žampionů a baby karotky nikdy nezklame.
Co budete potřebovat
Na kuřecí maso:
- 700 – 1000 g naporcovaného kuřete
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky kajunského koření
- 1/2 lžičky soli
- 2 nastrouhané stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje + navíc na opékání kuřete
Na zeleninu:
- 700 g baby brambor
- 250 g baby karotky
- 230 g žampionů
- 1/2 střední cibule
- 1/4 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky kajunského koření
- 1 lžička soli
- 1 nastrouhaný stroužek česneku
- 4 lžíce olivového oleje
Postup
- V misce smíchejte naporcované kuře, římský kmín, kajunské koření, sůl, 2 prolisované stroužky česneku a olivový olej.
- Dejte litinovou pánev na středně vysoký plamen a přidejte štědrou kapku olivového oleje (dostatek na pokrytí dna pánve).
- Poté opečte obě strany každého kousku kuřete.
- Opečené maso vyjměte.
- Mezitím překrájejte brambory na poloviny.
- Poté nakrájejte žampiony a cibuli na měsíčky.
- V samostatné misce smíchejte brambory, baby karotku, žampiony, cibuli, římský kmín, kajunské koření, sůl, 1 prolisovaný stroužek česneku a olivový olej.
- Do litinové pánve vložte ochucenou zeleninu a navrch přidejte opečené kuře.
- Zakryjte alobalem a pečte při 200 stupních Celsia 1 hodinu.
- V posledních 15 minutách vaření odstraňte alobal.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Středomořská bramborová pánev s kuřecími prsy
Tento luxusní středomořský pokrm s tahini omáčkou, kuřecím masem, zeleninou, sušenými rajčaty a artyčokovými srdíčky si zamilujete! Čerstvá citronová šťáva mu dodává kyselost a čerstvé bylinky zase svěžest.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
- ½ šálku tahini
- šťáva ze 2 citronů
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Na brambory a kuře:
- 500 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky soli a pepře
- 1 červená paprika
- 3 stroužky česneku
- 600 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- ¾ šálku artyčokových srdíček
- 2 lžíce nakrájených sušených rajčat
- nasekaná plocholistá petrželka
- nasekané čerstvé oregano
- klínky citronu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Ve střední misce smíchejte kuřecí vývar, tahini, citronovou šťávu, sušené oregano, sůl a pepř do hladké omáčky.
- Dejte stranou.
- Brambory nakrájejte na cca 2 cm kostky.
- Mezitím rozpalte velkou pánev vhodnou do trouby na středním až středně vysokém plameni.
- Do rozehřáté pánve přidejte olivový olej.
- Přidejte brambory, osolte, opepřete a za častého míchání opékejte 5 minut.
- Přidejte papriku nakrájenou na 2,5 cm kousky a restujte další minutu.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte 30 sekund nebo dokud nebude voňavý.
- Brambory, papriku a česnek vyjměte z pánve a dejte stranou do mísy, zatímco budete opékat maso.
- Kuřecí prsa z obou stran osolte a opepřete.
- Přidejte olivový olej do pánve.
- Maso opékejte 4 minuty z každé strany, nebo dokud se na něm nevytvoří zlatohnědá kůrka.
- Přidejte brambory, papriku a česnek zpět do pánve a rozmístěte je kolem kuřete v rovnoměrné vrstvě.
- Vršek posypte artyčokovými srdíčky a sušenými rajčaty.
- Vše zalijte omáčkou a dejte do trouby.
- Pečte 15 minut, nebo dokud není kuře propečené a brambory měkké.
- Posypte nasekanou plocholistou petrželkou a oreganem a podávejte s měsíčky citronu.

Nezapomeňte se podívat i na naše recenze litinových pánví. Mimo jiné se dozvíte k čemu všemu se dá použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu.
Španělské kuře se zeleninou z jedné pánve
Chutný recept plný zářivých barev vás ohromí. Podávejte ho ideálně s křupavým chlebem či rýží jako vydatný oběd či večeři.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1 velká žlutá cibule, nakrájená na plátky
- 3 stroužky česneku
- 5 zralých rajčat, nakrájených na poloviny
- 1/2 velkého lilku, oloupaného a nakrájeného na kostičky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 700 g kuřecích prsou
- 1 velký brambor, nakrájený na plátky
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžička koření na drůbež
- 1/2 šálku čerstvé petrželky
- křupavý chléb nebo rýže k podávání
Postup
- Olivový olej rozehřejte ve velké hluboké pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli a česnek.
- Do pánve vydlabejte šťávu, semínka a dužinu z rajčat.
- Přidejte kousky lilku a směs vařte 5 minut nebo dokud není vše změklé.
- Na omáčku položte vydlabané poloviny rajčat otevřenou stranou dolů.
- Vařte několik minut, dokud se rajčata nezapaří a nezměknou.
- Rozdělte je do pánve a vařte dalších 5-10 minut.
- Omáčku přeneste do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud směs nedosáhne požadované konzistence.
- Vmíchejte sůl.
- Ochutnejte a dochuťte podle sebe.
- Do stejné pánve přidejte ještě jednu kapku olivového oleje a přidejte kuřecí maso a plátky brambor.
- Posypte solí, pepřem a kořením.
- Restujte několik minut z každé strany, dozlatova.
- Přidejte omáčku zpět do pánve, přikryjte a vařte 10 minut, nebo dokud nejsou kuře a brambory zcela uvařené.
- Posypte čerstvou petrželkou a podávejte s křupavým bílým chlebem nebo rýží.

A co takové recepty na španělskou paellu? Blýskněte se klasikou španělské kuchyně!
Kuřecí maso s bramborami na pomerančích a citronech
Posuňte pečené kuřecí maso a brambory na vyšší úroveň! Čerstvé citrony a pomeranče pokrmu dodají dokonalou svěžest a zázvor, česnek a chilli pro změnu pikantnost. Večeře nikdy nebyly tak snadné a chutné!
Co budete potřebovat
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 cm kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný
- 1/2 lžičky chilli prášku (volitelně)
- 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu a navíc k podávání
- 1 lžíce nasekaných čerstvých listů oregana a navíc k podávání
- 1/3 šálku kuřecího vývaru
- 1/3 šálku citronové šťávy
- 1/3 šálku pomerančové šťávy
- 500 g baby brambor, červených
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 8 malých kuřecích stehenních řízků s kůží
- 1 lžička sladké papriky
- 1 malý pomeranč, nakrájený na plátky
- 1 citron, nakrájený na plátky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 100 g zelených fazolek, oloupaných, nakrájených na třetiny
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Smíchejte česnek, zázvor, chilli prášek (pokud používáte), tymián, oregano, vývar a citronovou a pomerančovou šťávu ve džbánu.
- Každou bramboru v horní části nařízněte na 2 mm tlustý plátek, ale neprořízněte celou bramboru.
- Na dno velké pánve vhodné do trouby nasypte cibuli.
- Navrch dejte maso.
- Mezi kousky kuřete naaranžujte brambory.
- Kuře a brambory zalijte vývarovou směsí.
- Posypte paprikou.
- Navrch dejte plátky pomeranče a citronu.
- Pokapejte olejem.
- Dobře dochuťte solí a pepřem.
- Pečte 50 minut, během pečení podlévejte vývarem.
- Přidejte fazolky, které zatlačte do omáčky.
- Pečte dalších 10 minut, nebo dokud kuře a brambory nezezlátnou a nebudou propečené.
- Podávejte posypané extra tymiánem a oreganem.

Brambor patří celosvětově k nejvyužívanějším potravinářským plodinám. I v české kuchyni je součástí obrovského množství nejrůznějších pokrmů. Víte, jaké brambory jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky? Je lepší je konzumovat se slupkou, nebo bez? Je pravda, že sladké brambory neboli batáty jsou zdravější? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o bramborách!
A jak vám naše dnešní recepty na bramborovou pánev s kuřecím masem chutnaly? Napište nám do komentářů!